![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: herbata yerba mate
A ile taka herbata kosztuje??Pewnie sporo...
![]()
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytalam w sklepie z herbatami i mi pow,ze to zalezy jaka herbate na mocnosc lubie, ale lyzeczka powinna wystarczyc...I ze te same listki moge parzyc 2-3 razy... Ale mam jeszcze pytania... Po pierwsze...jak dlugo powinnam parzyc i czy mam przykrywac to spodeczkiem? Po drugie...CZy moge po zaparzeniu przecedzic do innego naczynka?Nie lubie jak mi fusy po dnie lataja... ![]() i po trzecie...czy mozna ta herbatke slodzic??Chocby miodem? He he...kupilam ja i teraz boje sie sprobowac... ![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jesli chodzi o bombille to ja ja wkladam zanim naleje wode, zeby fusy nie lecialy. ad1. fusow sie nie oddziela, ale dolewa wody jak juz wypijemy ad2. niektorzy odcedzaja fusy i mowia ze jest ok, ja nie probowalam bo nie widze sensu ![]() ad3. mozna dosłodzic, pytanie tylko czy smak nie bedzie gorszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Tak tylko pytalam o odcedzanie fusow...Bo jak pije np.czerwona lub zielona herbate lisciasta, to parze w jednej szklance i potem przecedzam do drugiej...Oczywoscie te same listki jeszcze wykorzystuje
![]() A jak dlugo moge zostawic yerba mate listki?Np.wypije filizanke tej herbaty i nie mam od razu ochoty na nastepna...Moze to postac tak na.caly dzien?Chyba nie musze dolewac wody jesli nie mam ochoty pic od razu? Acha i ile czasu mam ja parzyc?? ![]()
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
mhm ja ogólnie uwielbiam herbaty sypkie, nie torebkowane. mam w domu cała kolekcję. lubie yerba mate
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Czy yerba mate bezsmakowa jest tylko jedna czy rozne rodzaje?
![]() Ostatnio kupilam w herbaciarni taka zwykla wlasnie...sprobowalam...I nie wiem czy dobrze wszystko zaparzylam...Mianowicie, do filizanki wsypalam lyzeczke yerby i zalalam woda(nie wrzatkiem!),nastepnie przykrylam spodeczkiem, zeby sie zaparzyla... W smaku wyszla taka sobie,smakowala praktycznie jak zielona herbata!! Spodziewalam sie czegos innego,pisaliscie, ze ma specyficzny smak, a ja takiego nie odczulam ![]() Do tego zupelnie mnie nie pobudzila!! I jak po raz kolejny zalalam te same fusy to juz w ogole wyszla slabiutka ![]() ![]() Myslalam ze yerba mate to beda takie listki, ktore po zaparzeniu pecznieja(jak w zielonej herbacie),a tymczasem ona jest tak jakby drobno pocieta...
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Ja mam specjalna tykwe do picia.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Ale pobusza Cie ta herbatka?
Na razie nie kupowalam ani tykawy ani tego naczynka, bo nie wiedzialam jak mi zasmakuje yerba mate ![]() To moze powinnam wiecej niz lyzeczke sypac na filizanke? Nie mam pojecia ile sie miesci herbaty do tykawy ani jaka pojemnosc mniej wiecej ma to naczynko ![]() 7 razy to zalewasz?Niezle...a jak dlugo te "fusy" ze tak to nazwe moga stac w naczynku zeby swoich wlasciwosci nie stracily?? ![]()
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pobudzenia jakiegos wielkiego nie zauwazylam. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
A ja muszę powiedzieć, że na mnie mate działa SUPER. Bardzo dobrze jest mi się po niej uczyć, nie pobudza mnie tak bardzo, że nie mogę później spać, ale przed wyjściem na angielski jest to naprawdę rewelacja. Później na lekcji pięknie śmigam z zadankami.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
cu.Kinia-a duzo tej herbatki pijesz, zeby Cie pobudzila?I jak mocna pijesz?
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Też piję mate.Najbardziej lubię cytrynową.Wiem od dawna,że coś źle zaparzam,ale tyle parzę w domu herbat,że nawet nie mam ochoty zmieniać przyzwyczajeń.A może rzeczywiście powinnam spróbować zaparzać tak,jak się powinno?Jestem otwarta na wszelkiego rodzaju nowości,więc zapewne niebawem sprawię sobie te wszystkie "urządzonka".
Może rzeczywiście sobie zamówię przez neta jakąś porcyjkę?Które sklepy polecacie?Bo ja znam jeden.Oglądałam ich stronkę,jak pisałam ten artykuł(linka podaje któraś z moich poprzedniczek). Naprawdę warto pić mate!Smak tego ziółka różni się zupełnie od zielonej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Mnie akurat Yerba Mate pobudza. W czasie sesji okazała się niezastąpiona, więc jeśli macie sporo nauki lub pracujecie do późna to jak najbardziej polecam. Zdrowsza od kawy, ale rzeczywiście, jak ktoś wcześniej wspomniał, smakuje troszkę jak zalana popielniczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Kupilam ta herbatke i stwierdzam, ze pomimo okrutnego jak dla mnie smaku (mam lzy w oczach jak ja przelykam) dziala na mnie jak trzy kawy. A co najlepsze ma malo kofeiny. Zawiera cos innego co silnie pobudza. Dzieki niej mam ogromna ochote na trening, szybko i glosno mowie
![]() ![]()
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Mnie piciem tego ziółka zaraził tata
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do tego ile się sypie, zależy to od tego jak chcemy być 'pobudzonym', na ulotkach pisze, że 2/3 tykwy ale to zdecydowanie za mocny smak, mi jak na warunki codzienne wystarcza na niepełną szklankę 3 łyżeczki, jeśli zalewam to jeszcze do starego dosypuję nową łyżeczkę, żeby zachować smak ![]() Gorzki posmak wynika z tego iż za gorącą woda zostało zalane, max temp to 70-75 stopni C, nigdy wrzątek ![]() Edytowane przez day-dream Czas edycji: 2008-05-09 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Po wypróbowaniu nowości stwierdzam, że dla mnie Amanda despelada jest zdecydowanie najlepsza
![]() ![]() ![]() A teraz z innej beczki. Czytając różne wiadomości na temat yerba mate coraz częściej spotykam informację, że zawiera ona kofeine a o to cytat z pewnego źródła: "Początkowo twierdzono, że mat é zawiera specjalny związek zwany “mateiną”, który przypomina kofeinę, ale jest pozbawiony jej uzależniającego efektu. Mateina była uważana za setreoizomer kofeiny i poprzez to za związek zupełnie z kofeiną nie związany. Niemniej, jest to niemożliwe, gdyż kofeina nie posiada stereoizomerów. Mateina jest więc synonimem kofeiny. Mat é może zawierać takie same ilości kofeiny w swoich liściach jakie znajdują się w ziarnach kawy. Ze względu na sposób przygotowania, końcowy napar z mat é zawiera mniej kofeiny niż filiżanka kawy. Mat é zawiera też dwie inne ksantyny (związki podobne do kofeiny): teobromina (jak w ziarnach kakao) i teofilina (jak w normalnej herbacie), które posiadają podobne działanie do kofeiny. " Jednak i tak na pewno o wiele lepiej pić mate niż kawe ![]() I jeszcze jeden cytat, który jest o wiele mniej optymistyczny, jednak i tak mnie nie zraził, ponieważ smak mate już wpisał się w moją codzienną diete ![]() "Mimo, że mat é przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, tylko niektóre z nich zostały naukowo potwierdzone. Udowodniono, że mat é ma silne właściwości przeciwutleniające, może redukować niektóre skutki stresu oksydacyjnego w ciele człowieka." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Dot.: Yerba mate-zielona moc natury.Dlaczego warto ją pić?
Odkopuję
![]() Zainteresowalam sie tym tematem dlatego chcialabym zapytac, co byscie polecaly kupic na sam poczatek? Jaka herbate i jakie narzedzia jesli w ogole? ![]() Nie mam mozliwosci zakupienia w herbaciarni, dlatego kupowalabym w yerbamatestore ![]()
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Ja na sam początek kupiłam samą herbatę 1kg około 20zł w delikatesach Bomi w Krk. Są trzy rodzaje. Przy codziennym piciu kilo starczy spokojnie na kilka miesięcy. Jeszcze się nie dorobiłam tykwy i bombilli dlatego zaparzam normalnie w kubku lub przez sitko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem dziewczyny co ja kupilam, ta herbata smakuje jakbym zalala goraca woda popielniczke z resztkami po papierosach i potem miala to wypic. Nie jestem w stanie przelknac tej herbaty, bo zbiera mnie na wymioty. Wiem, ze ma przecudowne wlasciwosci i probowalam sie do niej zmusic gdyz na temat zdrowego odzywiania mam swira.Moze ja mam jakas super mocna wersje? Po wypiciu malutkiej filizaneczki (ze lzami w oczach) zaczelam sie pocic i dostalam ogromnej ilosci energii. Zaczelam bardzo szybko mowic i serce szybciej mi bilo. Ciekawe czy ta herbata napewno nie ma srodkow ubocznych bo jej dzialanie moge porownac do efydryny. Jednak jej smak i zapach jest dla mnie nie do przyjecia. Zaparzylam jedna lyzeczke na filizanke organicznej yerba mate ze sklepu ze zdrowa zywnoscia. Poza tym jestem wielbicielka herbat i pijam ich bardzo duzo w szczegolnosci zielonej lisciastej.
Jestes tym co jesz ![]() Edytowane przez Caramel Babe Czas edycji: 2008-11-16 o 17:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
odkopuje wątek bo odkryłam tą herbate własnie
![]() zostałam poczęstowana yerba mate egzotyczną i bardzo mi posmakowala ![]() zaparzam zgodnie z tym co jest napisane na stronie: http://www.eherbata.pl/produkt/opis/45 czyli zalewam gorącą wodą w kubeczku i zaparzam. Czy fusy ponownie moge parzyc i zachowuja wlaściwosci? i co ważniejsze czy w tradycyjnym kubeczku moge to robic. Szukalam na allegro tej egzotyczniej, ale nie moge jej poszukac. Takie cos mi wpadlo w rece: http://www.allegro.pl/item482149851_...j_od_kawy.html http://www.allegro.pl/item482149927_...super_moc.html czy ktos mial je i moze doradzic czy warto?
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
z yerba jest jak z kawą - istnieje sporo rodzajów, od łagodnych, z dodatkiem owoców do bardzo ostrych, wyrazistych [popielniczka czasem przychodzi na myśl
![]() ta druga będzie łagodniejsza ![]() cały dowcip tego napoju polega właśnie na wielokrotnym zalewaniu ja co prawda pijam w matero, ale w kubku też można, trzeba pamiętać jedynie o temperaturze wody, czyli około 70 stopni spokojnie można zalewać jedną porcję przez cały dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
slicznie dziękuje, okazuje sie jednak ze na stronie eherbaty jest co z opisem nie tak (1 łyzeczka na kubek hm...chyba malo)
ktos wie moze czy yerba nie koliduje z tabletkami antykoncepcyjnymi?
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Bylam na antykoncepcji hormonalnej (NuvaRing) przez ponad 4 lata, w tym czasie regularnie spozywalam mate i nie wpadlam. Wnioski sa proste: albo mialam MEGA farta, albo mate nie ma z pigulkami nic wspolnego ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
głownie chodziło mi o działanie oczywszczające-przeczyszczające organizm ![]() ale skoro mam zamiar pić ją za dnia, a tabletki biore wieczorem to chyba ok
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedyna metoda - zacisnąc zęby i pić aż posmakuje. jak zaczynałam z yerbą (ze 12 lat temu, wtedy tylko Yervita była dostępna - NIE POLECAM - to popłuczyny, a nie yerba) to też czułam jakby to był napar z petów, nie do przełknięcia, mordę mi na lewą stronę wykręcało. a po miesiącu regularnego picia PRAWDZIWEJ yerby, parzonej tak, jak trzeba (o tym niżej) pokochałam ten smak jak nic innego ![]() Cytat:
parzenie yerby (zaczerpnięte z yerbamatestore.pl - tak się to dobi - dokładnie tak i bez wyjątku tak): Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate: 1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu. ja robię to z tą różnicą, że najpierw zalewam i czekam, a potem wkręcam bombillę, zatkaną kciukiem, potem lekko dmucham, żeby poszły bombelki - dzięki temu na początku picia fusy nie wpadają mi do buzi. dokładny, oryginalny proces parzenia mate i picia jest na www Cejrowskiego - linka podawałam w poprzednim moim poście. na początek zalecam sypanie mniej yerby - 1/3-1/2 kubka. będzie mniejszy szok smakowy :P tylko szybciej traci smak - wystarcza na ok. 1 litr wody. możesz parzyć yerbę w zwykłym kubku, jedyna różnica, że smak będzie nieco inny, ostrzejszy, niż przy parzeniu w tykwie czy w drewnianym kubku. ale bez bombilli się moim zdaniem nie obędzie - bombilla to podstawa. rosamonte to bardzo dobry gatunek yerby. aczkolwiek o dość intensywnym smaku. z łagodnych polecam wszelkie odmiany cytrusowych - np. marki Taragui i Union. a jak chcesz egzotyczną, to na yerbamatestore.pl jest taaaaaaaaaaaaaki wybór smaków, egzotycznych również. podstawowe "zestawy startowe" (naczynko + bombilla + yerba) nie są przesadnie drogie, warto w nie zainwestować. taki: http://www.yerbamatestore.pl/product...-bombilla.html kosztuje 68zł, bardziej ozdobne to już troszkę większy koszt, ale bez przesady. komfort picia i smak bez porównania do picia z kubka, bez bombilli naparu z dwóch łyżeczek. yerbofile by wam napisali, że żadne z was mateistki, jeśli pijecie yerbę jak zwukłe herbatki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czuje sie bogatsza w wiedzę ![]() kupię próbki 100 gramowe - kilka rodzajów i zobaczę jaki mi posmakuje ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.