![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wspólnie ograniczmy mięso!
Organizm sam wie czego potrzebuje
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
ja chętnie odstawiłabym mięso, ale nie lubię zamienników np sojowych.. nie jestem w stanie się do tego przekonać. Teraz wszystko jest tak naszpikowane chemią, że mięso może być szkodliwe dla zdrowia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
jazzoholiczka
|
Dołączam do Was
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Hej, chętnie dołączę do was, bo jakieś półtora roku temu postanowiłam ograniczyć mięso. Najpierw chciałam wyeliminować tylko produkty przetworzone - wszystkie wędliny itp., potem w ogóle wieprzowinę itd. Ale że jestem ekstremistką to rzuciłam po prostu mięso z dnia na dzień i do dziś go nie jem. Czasem jest mi ciężko, czasem mi brakuje mięsa, bo je uwielbiałam i nie wiem czy kiedykolwiek je "znienawidzę".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poruszyłaś bardzo ciekawą kwestię. Jak to u was jest własnie gdy poczujecie niesamowitą ochotę zjeść mięso? Zdarzało się wam zjeść choćby trochę mięsa? Nie chciałabym żeby się nagle pojawiły głosy - to nie jesteś prawdziwą wege itp. Jesteśmy tylko ludźmi a akurat ja się wege nie mogę nazwać. Póki co ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
jazzoholiczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak na serio - na początku się zawzięłam, a ja jestem uparta bestia, potem z kolei szkoda mi już było tego czasu bez mięsa. Dzisiaj kiedy nachodzą mnie chwile chęci wszamania mięsa to przygotowuję obiad wysokobiałkowy, czyli po prostu strączki, dużo strączków. Aczkolwiek nie twierdzę, że będę "wege" do końca życia, bo nie jestem tego pewna i nie lubię takiego twierdzenia "nigdy, nigdy nie zjem mięsa, bo zwierzęta to moi przyjaciele". Tak, to są moi przyjaciele, kocham zwierzaki, ale jestem tylko człowiekiem i wcale nie mam silnej woli, więc kiedyś mogę się złamać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to jakby ktoś kto palił papierosy przez 20 albo więcej lat, przestał palić na pół roku po czym wróciłby do palenia - bo tak w sumie mu wygodniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
No ja nie wiem, czy palenie do jedzenia chleba można porównać. Zresztą nie widzę powodu aby rezygnować z chleba (wtedy widziałam), jest zdrowy.
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to taki sam nawyk (uzależnienie)- co nie powinno dziwić, jako że pszenica zawiera opioidy https://pracownia4.wordpress.com/201...icy-i-nabiale/ http://www.hellozdrowie.pl/jedzenie/pszenica-samo-zlo palenie pewnie bardziej szkodzi i szybciej widać że szkodzi - chociaż to pewnie kwestia osobnicza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dla mnie najgorszym aspektem jedzenia mięsa są hodowle zwierząt i warunki w jakich są one trzymane ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Co o tym myślicie? Jedzenie mięsa tylko w weekend?
http://www.ted.com/talks/graham_hill...ue&language=pl
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale tak czy inaczej popieram tę akcję jak najbardziej, a może nawet odwrócić to? Tylko w weekendy być wege, żeby zobaczyć, jak to jest, że da się zrobić tryliard posiłków wege i są one przepyszne, sycą i mogą być alternatywą dla posiłków mięsnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że to dużo zależy od samodyscypliny i samozaparcia. Bo tak jak mówisz - jedna osoba nie będzie miała problemu a druga owszem.
Co do przykładu z paleniem - sama jestem przykładem -kiedyś czasem od wielkiego dzwony zapaliłam, ale nie ciągnie mnie do tego. Ot zwykłe zapalenie. A niektórzy bardzo szybko się uzależniają. A z jedzeniem jest trochę inaczej, bo już nie musisz myśleć, kombinować co wegańskiego zjeść tylko mięcho, ziemniory i surówka*. Sama nad tym myślę, bo już kilka razy zdarzyło mi się zjeść mięso... Jakaś chwila słabości... i źle mi z tym. Jeszcze miesiąc jestem w domu i nie czuję takiej "wolności" w kuchni. Od października w końcu rozwinę wege skrzydła! ![]() *ylko przykład ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Wcinam mięso, bo jestem zbyt leniwa, żeby robić dwa obiady. Stety, niestety - mój mąż jest okropnym mięsożercą. Nie dostanie mięcha to jest moment głodny i mi marudzi
![]() I tak trafiłam na ten wątek i zaczęłam się zastanawiać... Na śniadanie i tak jadam kasze z owocami lub warzywami (zależy jaka kasza ![]() ![]() I tak sobie myślę co to za problem były narobić kotletów z ciecierzycy i sobie wcinać do obiadu zamiast mięcha? Ano właśnie żaden ![]() Tylko to była moja pierwsza myśl i nie jestem w stanie wykombinować nic innego. Tak żeby można było narobić wcześniej na zaś... Jakieś pomysły? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Lubisz mrozić? To pierogi, gołąbki, jakieś sosy w słoikach. Ja tak robię. Ostatnio miałam ekstra ochotę na spaghetti, a wiadomo że tam nic nie zastąpi mięska. Pomyślałam i wrzuciłam soczewicę z puszki. Było genialne po prostu.
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;52548343]Wcinam mięso, bo jestem zbyt leniwa, żeby robić dwa obiady. Stety, niestety - mój mąż jest okropnym mięsożercą. Nie dostanie mięcha to jest moment głodny i mi marudzi
![]() I tak trafiłam na ten wątek i zaczęłam się zastanawiać... Na śniadanie i tak jadam kasze z owocami lub warzywami (zależy jaka kasza ![]() ![]() I tak sobie myślę co to za problem były narobić kotletów z ciecierzycy i sobie wcinać do obiadu zamiast mięcha? Ano właśnie żaden ![]() Tylko to była moja pierwsza myśl i nie jestem w stanie wykombinować nic innego. Tak żeby można było narobić wcześniej na zaś... Jakieś pomysły? ![]() Też byłam okropnym mięsożercą - nikt nie wierzył, jak z niego zrezygnowałam, nikt nie dawał mi szans. A jednak, to samo zresztą mój mąż - uwielbiał mięso, teraz je z rzadka, lubi potrawy wege i najada się. To jest niestety bardzo powszechny mit, że tylko mięsem można się najeść, podczas gdy nasz organizm dłużej trawi warzywa. Co do potraw - jest całe mnóstwo blogów wegańskich i wegetariańskich, z których można czerpać inspiracje. Np. Olga Smile i jej wege przepisy, Jadłonomia, Vege Kika, VegaZone, VeganNerd itd., itp. Czasem sięgam do tych blogów w poszukiwaniu właśnie inspiracji. Ale najlepszy sposobem na uniknięcie nudy w kuchni jest myśl: robię mężowi mielone, też bym zjadła. Trzeba je przerobić na wege. Właściwie każdą potrawę da się robić w wersji wege, tylko trzeba kombinować. Np. wszelkie potrawy typu gulasze mięsne i kotlety schabowe - zamienniki sojowe - schabowe, kostka gulaszowa i granulat. Jeśli lubisz oczywiście. Wszelkie kotlety mielone - tu się kłaniają kasze - gryczana, jęczmienna, jaglana. Z nich się pięknie robi i formuje kotlety, dobrze się mrożą. Na kanapki - pasty i pasztety. Ja uwielbiam zwłaszcza pasztety z grochu z musztardą (wersja na święta), inne strączki też wchodzą w grę, w sezonie często pasztet czy pasta z cukinii. ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
trzeba wziąść pod uwagę stężenie cukru we krwi po posiłku i ilość tłuszczu spożytego w posiłku mięso samo w sobie ma sporo tłuszczu i dlatego jest bardzo sycące. Jak do tego mięsa dołożysz bardzo dużo węglowodanów (np ziemniaków, frytek) - to szybciej pojawi się uczucie głodu, mimo że zjadło się więcej a nie mniej(to jest właśnie związane ze zmianami poziomu cukru we krwi po posiłku) sałatki różnej maści podlane tłuszczem(np oliwa z oliwek) też będą bardzo długo zapewniać sytość - bo warzywa sałatkowe generalnie(z małymi wyjątkami) mają mało węgli(czyli nie powodują skoku cukru po posiłku) a tłuszcz daje sytość na długo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Również nie moge się przekonać do produktów sojowych niestety...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Z sojowych produktów to lubię "mielone" w proszku. Wlewa się wody i robi się masa do wyrabiania. Mogę dodać do chcę. A tak nie przepadam. Nie trzeba jeść soi akurat. Ja nie jem i zyję
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za wytłumaczenie, to miałam na myśli, ale faktycznie wyszło mało przekonująco ![]() Hmm, ale ja nie twierdzę, że trzeba. Soja to roślina strączkowa, a strączki to białko po prostu. Zaproponowałam soję, bo ja np. bardzo lubię w postaci różnego rodzaju granulatów, sama soja już mniej - wolę ją zastąpić ciecierzycą albo fasolą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny za odzew
![]() ![]() Teraz to jasne, poplątam się po blogach, poczytam, dokształcę ![]() Jakoś wcześniej o tym nie myślałam, ot trafiłam na ten watek i mnie olśniło ![]() Mięso mnie nie podnieca, jem, bo mąż lubi. I tak, jak piszecie, że można być mięsożercą bo nic innego nie syci i przestawić się na warzywka, tak jakoś mojego ślubnego w tym nie widzę... Ostatnio mówiłam, że będę robić kotlety z ciecierzycy i czy się skusi to mi odpowiedział, że chętnie, jak mu zrobię do tego zasmażkę z boczku ![]() No, ale to przecież nie chodzi o to, żeby go do czegokolwiek namawiać, tylko o fakt, że ja przecież nie muszę jeść non stop mięcha. Niewielkim nakładem finansowym, nieco większym pracy własnej, ale to jest przecież bardzo prosta sprawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Apropo wegetarianizmu, może kogoś zainteresuje artykuł: mity wegetarianizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Soja to nie jedyne rozwiązanie. ;-) Różne warzywa, kiedy fajnie się je przyrządzi, mogą smakować nawet prawie zupełnie jak mięso. ;-) Np. odpowiednio zrobiony kalafior z sosem i bułką tartą może być PRAWIE :-P jak chicken nuggetsy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.