![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy wypada dać koleżance na ślub?
Cytat:
A wesele to impreza biletowana? Dajesz 500 zł, to możesz liczyć na ciepłe posiłki i napoje, 500-750 do pakietu podstawowego wliczamy dostęp do zimnej płyty i słodkości, powyżej 750 zł zdjęcie z uśmiechniętą młodą parą? Ale skoro czujesz się lepsza, bo dajesz takie okazałe prezenty i uważasz, ze osoby które stać na skromniejszą kopertę to na pewno "janusze" wesel, które do siat zapakują jedzenie i napoje, to gratuluję ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłam na weselach lepszych i gorszych ale nigdy nie czułam żeby ktoś miał mnie gdzieś. Jeśli tak się kiedyś stanie to na pewno nie będę żałować że dałam 200 zł więcej niż "talerzyk". Trudno. Pewnie na swoim własnym weselu zdziwię się widząc zawartość kopert, ale to nie zmienia faktu, że dołożę wszelkich starań żeby moi goście dobrze się bawili i żeby niczego im nie zabrakło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Tobie wstyd, dla kogoś innego to normalne
![]() Tekst o kredycie mnie rozbroil ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=cornflower_girl;524 80223]
Ale skoro czujesz się lepsza, bo dajesz takie okazałe prezenty i uważasz, ze osoby które stać na skromniejszą kopertę to na pewno "janusze" wesel, które do siat zapakują jedzenie i napoje, to gratuluję ![]() tak abstrahujac od wysokosci kopert doswiadczylyscie czegos takiego ? jaks ie to objawia? bo ja sie nigdy nie spotkalam I jestem ciekawa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od czasu wesela nasze relacje uległy mocnemu ochłodzeniu, mimo że zachowywałam się względem nich normalnie (tak jak zawsze). To się zdarza, niektórzy młodzi też są nastawieni na zyski i dowody "miłości" od gości. Mówi się trudno - wesela weryfikują nie tylko gości, ale też przyjaźnie z państwem młodym. Gdybym polegała na myśleniu "jestem lepsza od innych, bo daję bogate prezenty", to pewnie moja samoocena by wtedy leżała i kwiczała ![]()
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2015-08-20 o 18:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
O matko, to niezłe buraki z tych nowożeńców
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() serio jakos mi sie nie wydaje,zeby tak bylo |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Nocna Nimfa Nie dopowiadam. Ale jeśli przed weselem państwo młodzi kilkakrotnie ogłaszają, że chcą kasę, bo kupno domeczku i sprzętów?
O tym, że otwierali prezenty wiem, bo opowiadali, co robili między kościołem a przybyciem na salę - min. przeliczali pieniądze, zniknęli na dość długi czas.
![]() |
#70 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
no wiesz ja tez chce i wiekszosc PM ktorych znam ![]() Cytat:
![]() ![]() tak czy inaczej nawet jak liczyli, to jeszcze nie znaczy,ze mieli ale do prezentu |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są niestety osoby, dla których wesele bywa specjalnie pomyślane do tego, by miało jak najwyższą stopą zwrotu. Z mojej strony koniec offtopu ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Nam czasy weselne przypadły na czas studiów i bezrobocia. Dawaliśmy tyle, ile dało się uzbierać. Jak można było więcej to było więcej, jak mniej to mniej. Nigdy nie zwracaliśmy za talerzyk, to dla mnie dziwne myślenie. W ogóle u mnie nie ma zwyczaju zwracania za talerzyk. Nie wiem skąd to się wzięło.
Co do roszczeniowej postawy gości, którzy więcej wkładają do kopert. Przypomniała mi się moja przyszła teściowa, która na Komunię postanowiła dać, powiedzmy, dwukrotność najniższej krajowej. Dziewczynka nie jest jej wnuczką ale ona tak ją traktuje. I w kościele gdy ksiądz opowiadał o tym, że dzieci zawdzięczają wiele rodzicom, dziadkom czy rodzicom chrzestnych to miała pretensje, że ona nie została doceniona (jest ciocią). Do rodziców też miała pretensje, że dała tyle kasy a oni jej się na szyję nie rzucili. No ale ona jest w ogóle niezłym indywiduum więc to u niej nic dziwnego ![]() Dla niej to w ogóle są zawsze wyścigi - kto da najwięcej a oczywiście ona musi wygrać:P Zadłuży się, zapożyczy ale uciuła a potem ma pretensje:P Nikt nikomu nie każe wkładać do kopert określonych kwot, nie o to chodzi. My robimy wesele i nie zamierzamy wspominać o pieniądzach, kopertach ani tym co byśmy chcieli. Goście mają przyjść i tyle a nie martwić się czy dają dobrą kwotę. Cieszę się, że nie mamy cen menu na stronie sali. Nikomu nie przyjdzie do głowy liczenie kosztów (choć wiem, że nikt tego nie robi). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Rozwalają mnie trochę ludzie, którzy idą na wesele, ale narzekają, że tak drogo i za te pieniądze to oni by mogli być na Tahiti. No to pytam - czemu nie są? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
Ale jaka jest przyjemnosc przepierdzielic tysiąc z hakiem na 2 dniowa impreze bo mus tyle dac. Nawet kawaler tyle nie wyda w klubie na wode
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Przeoraszam ale [xxx] takie wesele wole kupic meble,telewizor czy konsole zamiast[xxx] sie i nazreć. Jak ktos mysli ze dostanie taki prezent to niech [xxxx] Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-08-23 o 17:52 Powód: rażące słownictwo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Wydaję mi się, że jeśli jest to dobra koleżanka dajmy ok.500zł, jeśli jest to koleżanka sprzed paru lat, z która nie utrzymujesz kontaktu starczy ok.300zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Jako relatywnie świeża żona powiem że "w kopercie" dostaliśmy od 0 zł do 500 zł na gościa. Zwykle było 200 zł. Mieszkamy w dużym mieście. Osoby które pieniędzy nie dały - dały prezenty (zestaw filiżanek, świeczniki, ....). Dostaliśmy zaskakująco dużo, nie spodziewaliśmy się takich kwot a prezenty rzeczowe będą miłym przypomnieniem ofiarodawców i same imprezy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
W moim rodzinnym mieście standardem jest 200-400 zł od pary zwykłych znajomych. Jak byłam jeszcze na studiach dałam przyjaciołom 500 zł za parę i później ochrzanili mnie, że to za dużo
![]()
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Witaj, na moim weselu kazdy dawal do koperty na ile go bylo stac.
Byly osoby co dali po 100 zl/ na osobe oraz takie co daly znaczie wiecej np. 500 zl./os. Nie wiem ale wydatki na wesele sa wysokie i nalezy sobie policzyc ile kosztuje sam obiad w restauracji na osobe, mysle, ze 200, 250 zl/ osobe jest wystarczajaco. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-09-07 o 15:52 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
żona bez ogona
|
No nie wiem czy para studentow jest w stanie dawac 500 zl do koperty, bo mlodym musi sie zwrocic :rollyes:
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- I w ogole co to za pomysl, zeby przed pojsciem na wesele liczyc ile kosztuje obiad w restauracji I potem dac tyle, zeby sie mlodym zwrocilo?! ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Up up
![]() Idę na wesele z poprawinami wraz z kolegą i czy wypada dać koleżance 400 zl oraz wino i czekoladki? Ja od pol roku nie mam stałej pracy, oczywiście płace za swoją osobe towarzyszącą.
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Wino i czekoladki kupuje chlopak
![]() 400 zl to dla mnie dosc spora kwota, ale tez nie chcę dać nietaktownej sumy.
![]() |
#89 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
nie ma nietaktownej kwoty. my dostaliśmy kilka kopert z 200 -300zł. zdarzały się i większe, typu: 800zł. ale koleżanki w większości dawały po 300zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Lipsticks89, 300 zł od pary za dwudniowe wesele?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.