![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: to nie moje miejsce na ziemii-niemcy
Cytat:
zeby cie pogłaskac po głowie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Że nie zawsze jest kolorowo. Napisałam, ze źle mi z tym, ze siedze w domu i dlatego chce wracac. A nie dlatego, ze nie pracuje.. Nie oczekuje innej pracy niż fizycznej. Toż to są domysły. Dziekuje, za Twoją opinie i proszę o zakonczenie już durnej dyskusji, poniewaz odbiega ona od wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a nawet żyjące na emigracji w niemczech edit: i ta dyskusja wynika z wątku czy tego chcesz czy nie odnosi sie do twoich wypowiedzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
NAPISZE PO RAZ KOLEJNY. W żadnym wypadku nie odrzucam kursów itd. Napisałam juuż jak wygląda u mnie w miescie sprawa tego typu kursów. Fabryka ? przykro mi , ale w moim miescie nie ma fabryk. Zbiory. to tez wyjasniałam. i nie oczekiwałam propozycji pracy . Nie zadałam pytania : Gdzie ja moge pracowac ?! Ja znam wszystkie mozliwosci. i nie widze powodu zeby się powtarzac. proponuje przeczytac wszystkie posty raz jeszcze. a dlaczego chce skonczyc dyskuje ? Bo uważam, że odbiegła od tematu. Skupiliscie się na tym ze nie pracuje. a mi raczej chodziło o powrocie do polski. Bo tę decyzje już podjełam, wiec nie ma sensu dyskutować na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
mozna wiedziec czego zawiscimy?
mieszkam tu 15 lat, wiem co to znaczy wyjechac do obcego kraju bez znajomosci jezyka. Nie porownuje naszych sytuacji, bo poza tym Twoja jest inna ale nie mysl sobie, ze inni ludzie mieli/maja emocjonalnie jakos szczegolnie lepiej niz Ty. ![]() ![]() Gdybys dala sobie szanse i nie odgrywala cierpietnicy to i moze Tobie by sie to udalo. Ale najlatwiej narzekac i wrocic do Polski a tam... narzekanie zacznie sie od poczatku. Cytat:
![]() mozna otrzymac pomoc ale trzeba wyjsc z domu a nie siedziec i "bac sie ludzi'" Cytat:
![]() Dalam dobre rady, ktore zostaly zignorowane, ale jak przeczytalam, ze dziewczyna nie pojdzie pracowac przy zbiorach, bo "ma swoje obowiazki" w postaci psa i meza, to naprawde nie widze powodu, by dalej sie nia przejmowac. Sa ludzie ktorzy chca i lubia lawirowac, narzekac na innych i siedziec z zalozonymi rekami i tym sie nigdy i nigdzie dobrze zycie nie ulozy. Dziewczyna wroci do Polski i tez bedzie narzekac na brak pracy, mozliwosci itd.
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Czytaj w takim razie rady wizazanki Lubej, ona jest bardzo dlugo w Niemczech, skoro tylko takie zrodla Cie interesuja. Tylko ze ona tez Ci radzi znalesc jakis tani kurs niemieckiego tak samo jak i reszta. Co za niespodzianka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziwie sie, ze ty nawet o Mini Jobie nie pomyslisz. 450 euro piechota nie chodzi. Juz bys cos robila, moglabys pomyslec o kursie jezykowym, a przede wszystkim skoro taka pracowita jestes i siedzenie w domu cie doluje, to wyszla bys do ludzi. Poznala nowe osoby, mialabys jakies obowiazki zwiazane z praca i przede wszystkim troche grosza by do portfela wplynelo.12 h pracy na tydzien i 450 euro za to ![]() ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Cytat:
Druga sprawa, skoro juz umiesz powiedziec Kali jesc, kali spac, ale Kali chciec sie dogadac to mysle ze cos znalesc bys mogla. mieszasz niedaleko mnie w dosc duzym miescie. Ja np robiac Vertretung w Rossmannie widzialam Turki, ktore przychodzily jeszcze przede mna i sprzataly sklep. Wcale dobrze jezykiem nie wladaly, wlasnie typu Kali chciec. Czasami babeczka musiala im pare razy powtorzyc co od nich wymaga, gdzie maja szczegolna uwage zwracac na czystosc. Poza tym w dni kiedy jest towar , tez widze sporo cudzoziemcow, ktorzy ten towar wykladaja na polki, niektorzy owszem mowia dobrze po niemiecku, inny nie. Te osoby sa zatrudnione z Leifirmy, tak samo jak ja bylam, a nie bezposrednio przez Rossmann. A czy ty wogole sie zerejestrowalas jako bezrobotna? Skoro tak u ciebie ciezko z praca, to mysle ze pierwsze co powinnas zrobic to wlasnie sie zarejestrowac i oprocz tego jeszcze sama pytac. idz do Galeria czy kogos nie potrzebuja do wykladania towaru, albo do C&A, H&M, do Fressnapf i wszystko na Mini Job albo teilzeit. No nie wierze, ze osoba ktora cos juz tak sie wyslowic umie, nie ma szans na zadna prace? No chyba ze ty mierzysz wysoko, musi byc wygodnie, przy biureczku, najlepiej miec jeszcze status Beamterin, no to niestety siedz w domu i narzekaj. a kurs mozesz zrobic dla pracujacych 2 razy w tygodniu wieczorkiem ![]() Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2015-07-24 o 17:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawde jak patrze na znajomych mojego syna, pracuja w roznych miejscach i to uczac sie jeszcze, na MiniJob pracuja i na brak pracy nie narzekaja. Ale to trzeba chciec.
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
A chyba ze tak Luba
![]() Tak sobie mysle, ze jak by autorka watku poszla na Mini Job, to moglaby z tych pieniedzy splacac kredyt zaciegniety w PL. Nie wiem jaka na stawke, ale 400 razy 4 to juz jest ladna sumka w zlotowkach. Az tyle chyba miesiecznie nie ma do splacania, albo? Ja poszlam do pracy, zeby pomoc mojej mamie, zfinansowac LOS dla dziecka i jeszcze mi zostalo pare groszy na moje wydatki. Juz z konta kasy brac nie musze, a i chlop zadowolony, bo juz na nadgodziny chodzic nie musi. To co on zarobil na nadgodzinach to teraz ja zarabiam ![]() Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2015-07-24 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ludzie tu tak pracuja, szczegolnie mlodzi czy kobiety jak np slabo znaja jezyk albo maja male dzieci. To Mini Job albo Teilzeit jest bardzo popularne i, moim zdaniem, dostepne.
Ja przyjechalam bez zanjomosci jezyka do malej miejscowosci i z dziecmi, wielkich mozliwosci nie mialam na nauke jezyka, to chodzilam na parafialne spotkania kobiet i mam, zeby sie z jezykiem osluchac ![]()
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Ja zaczelam prywatnie od kursu dla pracujacych 2 razy w tygodniu wieczorkiem, mimo ze nie pracowalam.
A teraz niedlugo bedzie rok jak poszlam na Mini Job, zeby pomoc mamie w PL. Jak zaczelo byc malo pracy dla mnie w mojej pierwszej pracy i szef mi powiedzial, ze sie nie obrazi jesli sobie cos innego znajde, popytalam w mojej okolicy i znalazlam dwie oferty. Pierwszej nie bylam pewna czy podobam i poszlam na probny dzien do drugiej pracy i jestem bardzo zadowolona. Umowa na czas nieokreslony od zaraz( dokladnie po m-cu podpisalam, tak nam z szefem zeszlo ![]() ![]() ![]() TUtaj MIni Joby czy Teilzeit to bardzo popularne jest, tak jak mowisz i mozna znalesc cos gdzie podstawy jezyka wystarcza, a potem zapisac sie wlasnie na taki szybki kurs wieczorowy dla pracujacych i sfinansowac go z tych pieniedzy ktore sie zarobi. ja mialam sporo ludzi na kursie, ktorzy wlasnie pracowali, a mowili Kali essen, Kali schlafen ![]() Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2015-07-24 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pracowałam już na 450. i jestem w stałym kontakcie z osobą, która pozyskuje pracę. Jednakże na tą chwilę nie ma nic, co mogłaby mi przekazać. Nie napisałam również, że przez ten niecały rok nie pracowałam wgl. Wtrąciłam już gdzieś, że sprzątałam u polaków. Dodatkowo opiekowałam się dziećmi, ale to również u polaków. co z tego ze na umowe ? Skoro rezygnowali, bo już im nie potrzebna była pomoc. Dlaczego oceniacie i uważacie mnie za " gówno" za "śmiecia" który siedzi i liczy na socjal ? Gdybym liczyła na socjal, już dawno by mnie tu nie było jak tylko okazło się ze nic nie dostaniemy ! Do cholery. ogarnijcie się i albo czytajcie ze zrozumieniem, albo nie używajscie internetu. MIŁEGO WIECZORU, DLA WSZYSTKICH WSZECHWIEDZĄCYCH ORAZ TYCH KTÓRZY WIEDZĄ O MNIE WIĘCEJ NIŻ NAPISAŁAM ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak jestes odbierana jak o sobie piszesz/mowisz. Taka jestes teraz mądra i wyszczekana na forum. Wez to przeloz na zycie zamiast w internecie sie wymadrzac. Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-07-24 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
autorka postu chyba mieszka w innych "niemcach" niz ja...
tak, na poczatku bylo ciezko, przeryczalam nie jedna noc (bardziej bolalo mnie te uzaleznienie kasowe od tz, od 16 roku zycia sama na swoje potrzeby zarabialam, a tu teraz po kolejnych tygodniach na poszukiwaniach pracy "kochanie, dasz mi kase na podpaski/bilet do miasta?" itp). jesli to takie duze miasto (jak np.moje) to masz od groma leihfirm-co prawda zarabiaja na twojej wyplacie, ale kazdemu robote znajda (naprawdę, z rozmow w tych firmach-nawet osobie totalnie nie znajacej jezyk, ba nawet wysla cie do "swoich" bys nie byla jedyna polka w danej firmie ![]() mysle, ze to nie tesknota i rozczarowanie cie tak nastraja, a wlasnie te siedzenie w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nikt cie tu gównem i smieciem nie nazwał, chyba, ze przeoczyłam. Przytoczysz? prosiłas o wypowiedzi osób na emigracji w Niemczech wypowiedziały sie a ty tutaj agresywnie pogratulować piszesz, ze to polaki w niemcach takie złe i niemiłe, pomiatają no cóż ![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- robiliscie rozeznanie przed wyjazdem w ogóle? sprawdzaliscie czy jest praca w fabryce/na produkcji chociazby tam gdzie jedziecie? czy pojechaliscie tam bo ktos powiedział ze fajnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Czocherovsky;521940 42]sama sobie wystawiasz swiadectwo
![]() nikt cie tu gównem i smieciem nie nazwał, chyba, ze przeoczyłam. Przytoczysz? prosiłas o wypowiedzi osób na emigracji w Niemczech wypowiedziały sie a ty tutaj agresywnie pogratulować piszesz, ze to polaki w niemcach takie złe i niemiłe, pomiatają no cóż ![]() wiec proszę, przytocz mi moją wypowiedź, w której prosiłam osoby na emigracji o wypowiedzenie się na temat mojej pracy ? Jak grzecznie prosiłam o zakonczenie dyskusji to wielkie halo dlaczego. Ja założyłam watek i ja chce go zakonczyc. ot tak. mam dosyc chamskich odzywek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
[QUOTE=marjotka94;52194117]
Cytat:
![]() no kto cie nazwał gównem i smieciem?czekam... napisałas, ze chcialas zeby w temacie wypowiedziały sie osoby, które były w podobnej sytuacji. Masz wypowiedzi Lubej i Moniki, które w tej sytuacji były. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
potem wolontariaty i różne działania antydyskryminacyjne(bo dalej nie mogę pracować, bo młodsza córka szkołę zacznie w kwietniu) jak się chce to da się wkręcić ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
piszesz szczerze i z pretensją, że obiecali Ci socjal, socjalu nie ma, oszukali Cię Ci co tu latami siedzą niektórzy się oburzyli(mają prawo, pracują na "Twój" socjal)ale wskazali Ci możliwości i drogi-Ty je odrzucasz, bo chcesz za darmo dostać sorry, ale jesteś w za☠☠☠istej sytuacji-nie pracujesz, nie masz dzieci-nauka języka aż gwałtem Cię bierze, ale Ty wolisz siedzieć i na socjal w De/Pl czekać |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Ale fajna rzecz ten Mini Job. Poczytałam o tym, bardzo by mi takie coś pasowało teraz.
A niemieckiego to ja się uczyłam jak byłam w ciąży z nudów, raz w tygodniu miałam korki u studentki (tzn. przyjeżdżała do mnie) i w sumie gdybym się spięła, to przez te kilka miesięcy spokojnie opanowałabym podstawy gramatyki i język komunikatywnie. No chiński to nie jest. Ja mam akurat siostrę na emigracji i ogólnie uważam, że jak komuś ma wyjść, to mu wyjdzie niezależnie od tego, gdzie siedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Aaaa odczytałam, że się nie da, bo cośtam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Czy tylko ja uwazam branie psa za idiotyczne w tej sytuacji? On powinien zostac odstawiony do Polski do rodzicow najblizszym pociagiem, skoro przez niego nie mozna isc do pracy. Nie macie teraz warunkow na wiecej, niż złotą rybkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
i z mężem!
bo musiała przyspieszyc slub i wziac taki z kilkoma osobami bo miało byc cos latwiej od panstwa wiec wzieli :C Ale jednak sie okazało, ze zle mówili znajomi :C NASA przyznało wczoraj, ze odkryto nową planetę ziemiopodobną. 1400 lat świetlnych od Ziemi. Mysle, ze oderwanie autorki od rzeczywistosci oscyluje gdzies na jej orbicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
![]() ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ---------- przyznaję bez bicia mąż pracuje ja nie pracuję(wychowawczy) mam dwie córki, jedna w szkole w szkole-3l, druga w domu 2l mam obowiązki-koszę trawę, krzaki, karmię papugi, koty sąsiadów chodzę na wieczorowy kurs językowy 2xw tygodniu-100e uczę się codziennie około 5 godzin(kursy internetowe za free) znajduję granty unine i się w nie wbijam, dla "kieszonkowego", języka, towarzystwa serio da się-translator, grupy polonijne, strony miast |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
ej dobra
mam jedno zarąbiscie, ale to zarąbiscie wazne pytanie jakie to obowiazki mozna miec przy mlodym i zdrowym mężu? Takie obowiązki, że aż przeszkadzają w podjęciu pracy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
ten wątek pozwolił mi skisnąć
nie mam nic do dodania bo tu się nic nie da dodać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.