Moda na wielokropek... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-16, 18:29   #61
Aeterna
Zakorzenienie

Dot.: Moda na wielokropek...

Cytat:
Napisane przez Pomadka
jhoiheuih3w......khdoiwhd e.......jkhdwidh......kdh iewhdoiw......kwjhdwihdui.....
khdiwh.....jhiewhdiehd... ...jhoiheuih3w......khdoiwhde.......jkhdwidh ......
kdhiewhdoiw......kwjhdwih dui.....khdiwh.....jhiewhdiehd... ...hdekhdiwhdknx.......
bhjgdugdhjaguiwq......hdekhdiwhdknx.......bhjgd ugdhjaguiwq......
A może to jakieś testy są a my się nie znamy ?
Może należy coś wypełnić ?
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 19:23   #62
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Skąd ja to znam

Przed chwila nie chcialo mi dodac wiadomosci na MM z powodu przeladowania emotkami .
Pousuwalam wiec ikonki z cytatow bo ze swoich nie potrafilam zrezygnowac
a to dobre!
Chyba podchodzimy emocjonalnie do życia
Lukrecja_Borgia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 19:27   #63
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez Marilyn
Wielokropek ma sugerowac refleksję Chetnie stosuję, gdy mi brakuje komentarza lub napisane zdanie wymaga kilku sekund zastanowienia się co by tu dalej
otóż to ...hahahahaha
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 20:48   #64
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

Ja tez lubie wielokropek. Moze faktycznie jest on czasem troche naduzywany, ale czy nazwalabym to moda...? -raczej nie. Mysle, ze nikt (badz prawie nikt) nie stawia wielokropka umyslnie, by bylo "fajnie". Specjalnie mnie to nie razi, jak do tej pory nie przeszkadzalo mi to w czytaniu watkow.

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 20:56   #65
Ehinokokus
Zadomowienie

Ja bardzo lubię wielokropek, te 3 kropeczki tak wdzięcznie wyglądają ... ach...
Zapewnie nadużywam, ale to mi już weszło w krew.
Ehinokokus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 22:51   #66
201804200947
Konto usunięte

A mnie sie wydaje ze powinno byc nowe forum o znakach interpunkcyjnych i pisowni...Kazdy pisze jak chce.Ja np nie lubie jak ktos pisze -boshe i wogole w takim stylu,kto inny pisze duza czcionka w innym kolorze niz czarny ale nie zwracam nikomu uwagi bo skoro tak lubi...Ja tez lubie wielokropki i tez pomyslalam ze to o mnie chodzi.
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 23:00   #67
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warszawianka
A mnie sie wydaje ze powinno byc nowe forum o znakach interpunkcyjnych i pisowni...Kazdy pisze jak chce.Ja np nie lubie jak ktos pisze -boshe i wogole w takim stylu,kto inny pisze duza czcionka w innym kolorze niz czarny ale nie zwracam nikomu uwagi bo skoro tak lubi...Ja tez lubie wielokropki i tez pomyslalam ze to o mnie chodzi.
Wydaje mi sie ze niektore z was caly czas nie wiedza o co w tym watku chodzi. Nikt przeciez nie czepia sie tutaj kazdego wielokropka!
Chodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE o wielokropki ktore zastepuja wszystkie inne znaki przestankowe czyli np. przecinek albo kropkę.

I nikt nikomu niczego nie zabrania, niech sobie kazdy pisze jak chce... Ale niech osoba, ktora pisze w taki chaotyczny sposob nie ma pozniej pretensji, ze ktos nie odpowiada na jej wypowiedzi... Bo spora czesc osób po prostu nie czyta takich wykropkowanych postów (np. ja - przyznaje sie, nie czytam, chyba ze wypowiedz jest krótka)

A w ogole to chyba nie powinno sie mówić tylko i wyłącznie bo tylko znaczy praktycznie to samo co wyłącznie
Taka gafa w wątku trochę-polonistycznym

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 23:05   #68
201804200947
Konto usunięte

Ines to nie tak.Ja doskonale rozumiem ze chodzi tu o zbyt czeste stosowanie wielokropka ale zrobil sie z tego taki problem ze chyba teraz zaczne kazdy moj post przed wyslaniem czytac po kilka razy zeby nie bylo w nim wielokropka.nie zauwazylam-lub nie moge sobie przypomniec zebym gdzies na Wizazu czytala/widziala post gdzie jest jego naduzycie.
Stary 2005-11-16, 23:11   #69
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Ines to nie tak.Ja doskonale rozumiem ze chodzi tu o zbyt czeste stosowanie wielokropka ale zrobil sie z tego taki problem ze chyba teraz zaczne kazdy moj post przed wyslaniem czytac po kilka razy zeby nie bylo w nim wielokropka.nie zauwazylam-lub nie moge sobie przypomniec zebym gdzies na Wizazu czytala/widziala post gdzie jest jego naduzycie.
Naduzycie to naprawde naduzycie... i postaram sie je zaprezentowac w tym poscie... jesli chodzi o Ciebie... to nie zauwazylam takich naduzyc... wiec mozesz byc spokojna... raczej nie o Ciebie chodzilo autorce wątku...
A przyklad takiego naduzycia mozna znalezc w watku "mezczyzna na cale zycie"... wlasciwie to tych przykladow jest tam kilka... ale ja gapa na poczatku widzialam jeden... dopiero w tym watku dziewczyny zaczely pisac o tych naduzyciach w liczbie mnogiej... i zajrzalam do tamtego watku ponownie i zobaczylam ze rzeczywiscie wiecej tam takich postow... wybacz chaotycznosc mojej wypowiedzi... ale naprawde zalezalo mi na pokazaniu problemu... lacznie z tym ze kropkujace osoby czesto tez nie uzywaja wielkich liter... no dobra... dosyc juz... bo takie pisanie jest dla mnie strasznie meczace.... dziekuje za uwage....

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 23:14   #70
Brzuszek
Raczkowanie

Ja uwielbiam wielokropek!!!

Gdy piszę coś na wizażu czy komentuję coś na innych forach dość często go używam, gdyż w tekście pisanym i innych tego typu internetowych pogaduchach nie można wyrazić wszystkiego tak dokładnie jak w zwykłej rozmowie. Dlatego też stosuję ten znak interpunkcyjny by skłonić mego "rozmówcę" do zamyślenia czy poprostu rozważenia danej kwestii... Wstawiam "..." również w przypadku, gdy w normalnej rozmowie zawiesiłabym głos, sciszyła, "miękko" zmieniła temat lub coś w tym stylu...

A poza tym nie widzę nic zdrożnego w używaniu wielokropka (oczywiście w rozsądnych granicach) gdyż to może być sposób właściwy danej osobie do wyrażania swoich myśli itp. Tak samo jak wiersze mogą być róznie napisane (z rymem takim albo bez rymu, z dokładnie stosowaną interpunkcją albo wogóle bez znaków interpunkcyjnych, pisany całymi zdaniami albo tylko krótkie wyrażenia i zwroty jakby wyrwane z kontekstu...) tak i styl wypowiedzi może być różny i nie ma o co robić krzyku...
O ile człowiek wyraża się zgodnie z zasadami ortografii, nie brzydzi ojczystego języka i nie używa wulgaryzmów, to wg mnie wszystko jest ok!!!!!
Brzuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 23:15   #71
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
A mnie z kolei przeraża niechlujstwo językowe. Myślę, że jeśli ktoś umieszcza swoje wypowiedzi w internecie, chociaż przez wzgląd na szacunek wobec innych użytkowników, nie powinien niepotrzebnie zniekształcać przekazu i czynić go nieczytelnym. Fakt, wielokropek (nadmiernie używany) nie razi mnie na pewno tak jak na przykład pOKeMonY albo koffanie, ale nie zmienia to faktu, że często nie jest stosowany poprawnie. Umieszczanie go po każdym zdaniu jest po prostu błędem, podobnie jak błędy ortograficzne i uważam, że stwierdzenie, iż każdy pisze jak mu się podoba nikogo nie usprawiedliwia.
Wiem, że sama robię błędy (kto ich nie robi ), ale w wypadku wątpliwości sprawdzam w słowniku lub (z powodu lenistwa ) po prostu szukam innego słowa. Aktualnie w sieci jest tak ogromna ilość słowa pisanego, że przebrnięcie przez wypowiedzi, gdzie każdy pisze jak mu się podoba, byłoby koszmarem Czasami odnoszę wręcz wrażenie, że przestrzeganie poprawności językowej jest traktowane jak zboczenie albo zacofanie
vretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-16, 23:21   #72
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Naduzycie to naprawde naduzycie... i postaram sie je zaprezentowac w tym poscie... jesli chodzi o Ciebie... to nie zauwazylam takich naduzyc... wiec mozesz byc spokojna... raczej nie o Ciebie chodzilo autorce wątku...
A przyklad takiego naduzycia mozna znalezc w watku "mezczyzna na cale zycie"... wlasciwie to tych przykladow jest tam kilka... ale ja gapa na poczatku widzialam jeden... dopiero w tym watku dziewczyny zaczely pisac o tych naduzyciach w liczbie mnogiej... i zajrzalam do tamtego watku ponownie i zobaczylam ze rzeczywiscie wiecej tam takich postow... wybacz chaotycznosc mojej wypowiedzi... ale naprawde zalezalo mi na pokazaniu problemu... lacznie z tym ze kropkujace osoby czesto tez nie uzywaja wielkich liter... no dobra... dosyc juz... bo takie pisanie jest dla mnie strasznie meczace.... dziekuje za uwage....
Hehe..Dziekuje Ci Ines
Tyle wielokropkow w jednej wypowiedzi to rzeczywiscie przesada
Stary 2005-11-17, 00:30   #73
Pomadka
Zakorzenienie

Wink Dot.: Moda na wielokropek...

Cytat:
Napisane przez Aeterna
A może to jakieś testy są a my się nie znamy ?
Może należy coś wypełnić ?
Zdecydowanie jest to test dotyczący używania-nadużywania wielokropka na forach internetowych. Stworzyłam go wczoraj, właśnie na potrzeby wątku... Myslę, że będzie hitem.

Proszę uzupełnić wykropkowane miejsca.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości