|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda na wielokropek...
Cytat:
?Może należy coś wypełnić ?
|
|
|
|
#62 | |
|
Killing me softly
|
Cytat:
Chyba podchodzimy emocjonalnie do życia
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez lubie wielokropek. Moze faktycznie jest on czasem troche naduzywany, ale czy nazwalabym to moda...? -raczej nie. Mysle, ze nikt (badz prawie nikt) nie stawia wielokropka umyslnie, by bylo "fajnie". Specjalnie mnie to nie razi, jak do tej pory nie przeszkadzalo mi to w czytaniu watkow.
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
Ja bardzo lubię wielokropek, te 3 kropeczki tak wdzięcznie wyglądają ... ach...
Zapewnie nadużywam, ale to mi już weszło w krew. |
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
A mnie sie wydaje ze powinno byc nowe forum o znakach interpunkcyjnych i pisowni...Kazdy pisze jak chce.Ja np nie lubie jak ktos pisze -boshe i wogole w takim stylu,kto inny pisze duza czcionka w innym kolorze niz czarny ale nie zwracam nikomu uwagi bo skoro tak lubi...Ja tez lubie wielokropki i tez pomyslalam ze to o mnie chodzi.
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE o wielokropki ktore zastepuja wszystkie inne znaki przestankowe czyli np. przecinek albo kropkę. I nikt nikomu niczego nie zabrania, niech sobie kazdy pisze jak chce... Ale niech osoba, ktora pisze w taki chaotyczny sposob nie ma pozniej pretensji, ze ktos nie odpowiada na jej wypowiedzi... Bo spora czesc osób po prostu nie czyta takich wykropkowanych postów (np. ja - przyznaje sie, nie czytam, chyba ze wypowiedz jest krótka) A w ogole to chyba nie powinno sie mówić tylko i wyłącznie bo tylko znaczy praktycznie to samo co wyłącznie ![]() Taka gafa w wątku trochę-polonistycznym
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
Ines to nie tak.Ja doskonale rozumiem ze chodzi tu o zbyt czeste stosowanie wielokropka ale zrobil sie z tego taki problem ze chyba teraz zaczne kazdy moj post przed wyslaniem czytac po kilka razy zeby nie bylo w nim wielokropka.nie zauwazylam-lub nie moge sobie przypomniec zebym gdzies na Wizazu czytala/widziala post gdzie jest jego naduzycie.
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przyklad takiego naduzycia mozna znalezc w watku "mezczyzna na cale zycie"... wlasciwie to tych przykladow jest tam kilka... ale ja gapa na poczatku widzialam jeden... dopiero w tym watku dziewczyny zaczely pisac o tych naduzyciach w liczbie mnogiej... i zajrzalam do tamtego watku ponownie i zobaczylam ze rzeczywiscie wiecej tam takich postow... wybacz chaotycznosc mojej wypowiedzi... ale naprawde zalezalo mi na pokazaniu problemu... lacznie z tym ze kropkujace osoby czesto tez nie uzywaja wielkich liter... no dobra... dosyc juz... bo takie pisanie jest dla mnie strasznie meczace.... dziekuje za uwage....
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Ja uwielbiam wielokropek!!!
Gdy piszę coś na wizażu czy komentuję coś na innych forach dość często go używam, gdyż w tekście pisanym i innych tego typu internetowych pogaduchach nie można wyrazić wszystkiego tak dokładnie jak w zwykłej rozmowie. Dlatego też stosuję ten znak interpunkcyjny by skłonić mego "rozmówcę" do zamyślenia czy poprostu rozważenia danej kwestii... Wstawiam "..." również w przypadku, gdy w normalnej rozmowie zawiesiłabym głos, sciszyła, "miękko" zmieniła temat lub coś w tym stylu... A poza tym nie widzę nic zdrożnego w używaniu wielokropka (oczywiście w rozsądnych granicach) gdyż to może być sposób właściwy danej osobie do wyrażania swoich myśli itp. Tak samo jak wiersze mogą być róznie napisane (z rymem takim albo bez rymu, z dokładnie stosowaną interpunkcją albo wogóle bez znaków interpunkcyjnych, pisany całymi zdaniami albo tylko krótkie wyrażenia i zwroty jakby wyrwane z kontekstu...) tak i styl wypowiedzi może być różny i nie ma o co robić krzyku... O ile człowiek wyraża się zgodnie z zasadami ortografii, nie brzydzi ojczystego języka i nie używa wulgaryzmów, to wg mnie wszystko jest ok!!!!! |
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że sama robię błędy (kto ich nie robi ), ale w wypadku wątpliwości sprawdzam w słowniku lub (z powodu lenistwa ) po prostu szukam innego słowa. Aktualnie w sieci jest tak ogromna ilość słowa pisanego, że przebrnięcie przez wypowiedzi, gdzie każdy pisze jak mu się podoba, byłoby koszmarem
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tyle wielokropkow w jednej wypowiedzi to rzeczywiscie przesada
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stworzyłam go wczoraj, właśnie na potrzeby wątku... Myslę, że będzie hitem. Proszę uzupełnić wykropkowane miejsca.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

?

.

Chetnie stosuję, gdy mi brakuje komentarza lub napisane zdanie wymaga kilku sekund zastanowienia się co by tu dalej