Ile to moze byc warte? Obraz - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-10, 20:10   #61
CDN2015
Rozeznanie

Dot.: Ile to moze byc warte? Obraz

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
O dziełach nie wiem. Wiem o ruinach, które są w takim stanie, że nie idzie już ich uratować bez brutalnej ingerencji, która zmieniłaby kontekst budowli.
Czytałam niedawno na forum eksploratorów o "odbudowie" dworku:
http://eksploratorzy.com.pl/viewtopi...=6664&start=40

Bardzo ciekawy ten problem - odbudowa, przebudowa czy rekonstrukcja?

Jestem po liceum plastycznym.
To była rewitalizacja. Typowy dworek w stylu klasycystycznym. Ile zostało naturalnej substancji? Nie podobają mi się okna. Ale to częste. Powiększają je w takich wypadkach bardzo często. Po to aby dostosować do plastikowych okien.

http://modniak.polecamy.org.pl/haft-lowicki/

Ma podobno 75-80% substancji.Jednak to dzięki dofinansowaniu z UE udało się w tak dużym stopniu. Proces rewitalizacji jest trudny. Często dokonują się w sposób który sprawia , że obiekt wygląda inaczej. Stąd w wielu wypadkach trudno podać styl budynku jeśli się nie zna jego historii. Popatrzmy jednak na to w ten sposób. Lepiej aby zabytek popadł w ruinę czy aby udało się go odtworzyć? Takie akcje są wszędzie. Odbudowywany zabytek nagle ma w swojej architekturze cechy postmodernizmu. Tak jest nie tylko w Polsce lecz we Francji czy w Hiszpanii. Na całym świecie. Jak mogli np. Francuzi zrobić coś takiego

Protesty nic nie dały. Podobnie jak w Londynie czy Barcelonie. Psujące klimat obiekty zostały dodane.U nas w Polsce Łódź
Hotel Anders który został wybrany bryłą roku( nie pamiętam którego)
Popsuł klimat Manufaktury.
Tak już niestety jest.Gorzej kiedy ludzie burzą zabytki i to za zgodą konserwatora zabytków.

Edytowane przez CDN2015
Czas edycji: 2015-08-10 o 20:13
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 20:44   #62
201604130936
Konto usunięte

Pewnie dron zdjęcia stylów robił
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 21:43   #63
Elfir
Zakorzenienie

To, co poruszyłeś to ciekawy temat - rozbudowy obiektów w stylu odmiennym od pierwotnego budynku.

Na żywo te piramidy jakoś strasznie nie wyglądają i nie szokują. A doskonale doświetlają podziemia.
Dla Francuzów 100 lata wcześniej postawienie wieży Eiffla było zbrodnią na krajobrazie
Ale niewielu pamięta, że Paryż został praktycznie zrównany z ziemią w XIX wieku, za Napoleona. Jedynym średniowiecznym elementem jest wyspa Cite, a barokowym - Luwr i kilka okolicznych budynków (jak Sorbona) i część dzielnicy Łacińskiej.
Barbarzyństwo? Z jednej strony tak, ale z drugiej w Paryżu pojawiły się parki, szerokie aleje, dobrze doświetlone domy, kanalizacja.

Każda rozbudowa to ingerencja w oryginalną tkankę. Dobudowanie części "historyzującej" jest de facto fałszowaniem architektury. Dlatego od jakieś czasu uważa się, że lepiej, aby dobudowany obiekt był współczesny architektonicznie, jedynie dopasowany skalą. Bo stawianie pseudohistorycznych jest de facto robieniem fikcyjnego disneylandu.
Dlatego wyśmiano to, co postawiono w Poznaniu pod nazwą "Zamek Przemysła".
Spójrzmy na temat z punktu widzenia historii architektury - czy Zygmunt Stary miał sentyment do średniowiecznego Wawelu? Nie - przebudował zamek dostosowując do czasów mu współczesnych. W XIX wieku posiadacze masowo przebudowywali rodowe pałace w stylu "neo" - neogotyk, neorenesans, neoklasyczny - bo to było modne. Niektóre pałace wyglądają jakby je zlepiono z kilku innych - neogotyckie wieżyczki, klasycystyczny tympanon, renesansowe attyki i gotyckie przypory. Jednym słowem na architekturze zostawał ślad wszelkiej przebudowy.
Z tym samym mamy do czynienia w ogrodach - raz były modne barokowe, by potem przerabiać je na romantyczne, a potem na angielskie.

Nie zawsze ma sens robienie z miast skansenów. Wystarczy doskonała dokumentacja historyczna.

Miasto to żywa tkanka. Ciągle się zmienia.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-08-10 o 21:48
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 06:39   #64
triszka86
Raczkowanie

GG do triszka86

Cytat:
Napisane przez CDN2015 Pokaż wiadomość
.
Przepraszam za offtop, ale czy to może jakimś cudem jest Wielopole? Czy może jednak bardzo się pomyliłam?
triszka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 08:50   #65
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
To, co poruszyłeś to ciekawy temat - rozbudowy obiektów w stylu odmiennym od pierwotnego budynku.

Na żywo te piramidy jakoś strasznie nie wyglądają i nie szokują. A doskonale doświetlają podziemia.
Dla Francuzów 100 lata wcześniej postawienie wieży Eiffla było zbrodnią na krajobrazie
Ale niewielu pamięta, że Paryż został praktycznie zrównany z ziemią w XIX wieku, za Napoleona. Jedynym średniowiecznym elementem jest wyspa Cite, a barokowym - Luwr i kilka okolicznych budynków (jak Sorbona) i część dzielnicy Łacińskiej.
Barbarzyństwo? Z jednej strony tak, ale z drugiej w Paryżu pojawiły się parki, szerokie aleje, dobrze doświetlone domy, kanalizacja.

Każda rozbudowa to ingerencja w oryginalną tkankę. Dobudowanie części "historyzującej" jest de facto fałszowaniem architektury. Dlatego od jakieś czasu uważa się, że lepiej, aby dobudowany obiekt był współczesny architektonicznie, jedynie dopasowany skalą. Bo stawianie pseudohistorycznych jest de facto robieniem fikcyjnego disneylandu.
Dlatego wyśmiano to, co postawiono w Poznaniu pod nazwą "Zamek Przemysła".
Spójrzmy na temat z punktu widzenia historii architektury - czy Zygmunt Stary miał sentyment do średniowiecznego Wawelu? Nie - przebudował zamek dostosowując do czasów mu współczesnych. W XIX wieku posiadacze masowo przebudowywali rodowe pałace w stylu "neo" - neogotyk, neorenesans, neoklasyczny - bo to było modne. Niektóre pałace wyglądają jakby je zlepiono z kilku innych - neogotyckie wieżyczki, klasycystyczny tympanon, renesansowe attyki i gotyckie przypory. Jednym słowem na architekturze zostawał ślad wszelkiej przebudowy.
Z tym samym mamy do czynienia w ogrodach - raz były modne barokowe, by potem przerabiać je na romantyczne, a potem na angielskie.

Nie zawsze ma sens robienie z miast skansenów. Wystarczy doskonała dokumentacja historyczna.

Miasto to żywa tkanka. Ciągle się zmienia.
Jeśli chodzi postmodernistyczną ,,piramidę''-Burzy klimat klasycystycznego założenia Luwru.To oficjalna strona https://www.facebook.com/museedulouv...06159449414690
Pomyśl jak by to wyglądało gdyby podobną zbudowano na Wawelu .Burzy klimat miejsca. Podobne budynki zgodnie z opinią wielu konserwatorów zabytków czy przewodników, historyków powinny wpasować się w otoczenie( być w podobnym stylu). Można wtedy ,, przenieść się w czasie''Luwr też był wielokrotnie przebudowywany i tu też liczył się kaprys władców.Piramidę rozkazał zbudować Mitterand.
Francuzi zebrali tysiące podpisów. Miasto się zmienia, ale często buduje się np. na Starych rynkach postmodernistyczne biurowce.Tymczasem można by było zbudować je gdzie indziej.W każdym mieście jest z tym problem. Tu chodzi o sponą politykę zagospodarowania przestrzennego.Jednak co może konserwator zabytków lub naczelny architekt miasta kiedy naciska na niego prezydent.
To było od lat.Laikowi trudno dostrzec lecz na calym świecie w pewnym momencie barokizowano budowle gotyckie.Stąd powstały takie grupy. https://www.facebook.com/RytGotycki?...rofile_browser. Czy zmieniano renesansowe pałace dodając barokowe elementy itd.
Od lat archeolodzy konserwatorzy, historycy podczas remontów, rewitalizacji czy powstawania nowych budowli walczą o dostosowanie się do klimatu otoczenia.Odbudowę zgodnie ze stanem faktycznym itd.
Chodzi o zachowanie substancji.
Często dochodzi do tzw retrowersji jak np w Elblągu. Czyli przywrócenia zniszczonym miastom ich struktury przy użyciu współczesnych środków architektonicznych. Odbudowa Starego miasta w Elblągu pokrywa tkankę miejską, odtwarzając dawne podziały parcelacyjne i komunikacyjne.Niewiele obiektów jest tutaj rekonstruowanych w przedwojennych formach, zdecydowana większość to mocno postmodernistyczne fantazje na temat kamienic hanzeatyckich, typowych dla miast północnoeuropejskich od późnego średniowiecza aż do progu nowoczesności. Procesy rewitalizacyjne http://glogowski.blog.pl/2014/12/07/...rewitalizacji/
Ustawa o rewitalizacji https://www.mir.gov.pl/strony/zadani...rewitalizacja/

Niestety niekiedy trzeba się posiłkować wujkiem G

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Cytat:
Napisane przez triszka86 Pokaż wiadomość
Przepraszam za offtop, ale czy to może jakimś cudem jest Wielopole? Czy może jednak bardzo się pomyliłam?
To Dom mieszkalny Funduszu Emerytalnego Pracowników Komunalnej Kasy Oszczędności
Budynek powstał 1932-34. Typowy modernistyczny budynek okresu międzywojennego( tzw modernizm dynamiczny-wg. mnie)
Ciekawe, że właśnie w tym okresie powstały plany zagospodarowania przestrzennego wielu miast. Tymczasem w tej chwili do tego momentu np. takie miasta jak Gniezno czy Łódź( i wiele innych) takiego planu nie mają. Samowolka budowlana jest wszechobecna.

Edytowane przez CDN2015
Czas edycji: 2015-08-11 o 10:26
Stary 2015-08-11, 09:57   #66
201607111004
Konto usunięte

Ale żeście pojechali z niepotrzebnym offtopem :P
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 10:12   #67
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Ale żeście pojechali z niepotrzebnym offtopem :P
Za to ty wnioslas tak wiele
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 14:05   #68
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
J-Burzy klimat klasycystycznego założenia Luwru.
Chyba barokowe założenie? Sam budynek jest renesansowo-barokowo-klasycystyczny. Jego budowa do obecnego stanu trwała do XIX wieku, wiec sam jest mieszaniną stylów.

Cytat:
Pomyśl jak by to wyglądało gdyby podobną zbudowano na Wawelu .Burzy klimat miejsca. Podobne budynki zgodnie z opinią wielu konserwatorów zabytków czy przewodników, historyków powinny wpasować się w otoczenie( być w podobnym stylu).

Wierz mi - nie każdy siedzący w temacie ma taki pogląd.
Przewodnik akurat nie jest żadnym wyznacznikiem, bo może po prostu nie znać się.
Piramidy mają kontekst w tym miejscu, nawet jeśli nie jest on oczywisty. Cały Paryż, łącznie z osią widokową Luwru usiany jest zdobyczami egipskiej wyprawy Napoleona - stelami. Miasto zawdzięcza swój obecny wygląd właśnie Napoleonowi, a w Luwrze są jego apartamenty.
Dlatego świetliki przybrały taki a nie inny wygląd.
Byłam, widziałam.

Cytat:
Miasto się zmienia, ale często buduje się np. na Starych rynkach postmodernistyczne biurowce.Tymczasem można by było zbudować je gdzie indziej.
Bo współczesna architektura jest modernistyczna, minimalistyczna i nie ma co udawać, że nowy budynek jest stary. Nowy jest nowy, stary jest stary. Jaki jest sens fałszować rzeczywistość?
Kiedyś myślałam tak jak ty - plomby powinny być w stylu otaczających budynków. Potem zainteresowałam się sztuką architektury i zrozumiałam argumentację architektów.

Przykładem jak źle wyglądają takie miejskie disneylandy jest miasto Głogów, gdzie "odbudowano" pseudostarówkę. Jest koszmarna.
Z resztą w Elblągu również.

Obawiam się, że właśnie to nie zrozumienie roli architektury, przywiązanie do myślenia "stare jest lepsze", skutkuje wysypem "pseudodworków" w budownictwie jednorodzinnym.
Bo w okresie międzywojnia więcej było odważnych inwestorów realizujących śmiałe, modernistyczne projekty niż obecnie

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Przecież to jest kicz! To nie jest postmodernizm. To jest coś ordynarnego! Bez jakiegokolwiek stylu, zaakceptowane przez kogoś, kto nie ma pojęcia o pięknie i sztuce.
Owszem, można było odtworzyć pierwotny układ urbanistyczny, ale jak się nie miało kasy na odtworzenie kopii przedwojennych (jak e Dreźnie), to można było sobie darować budowę tego czegoś i wybudować zwykłe współczesne budynki.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-08-11 o 14:16
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 14:14   #69
Mitsukki
Naczelny Hipster

Przez pierwsze dwie strony obśmiałam się jak norka
Skończyłam historię sztuki, to taki specyficzny kierunek, na którym ludzie bardzo łatwo się bulwersują Więc zamiast wypowiadać się na temat znoszenia do muzeum obrazka jakich milion wszędzie, po prostu jeszcze chwilę się pośmieję
Nie, taki "obraz" nie ma żadnej wartości i raczej nie będzie miał (chyba, że za 200 lat jak będzie jednym z 4 pozostałych na świecie egzemplarzy, pod warunkiem, że przetrwa pod względem technicznym, bo i nie wiadomo na czym to zrobione, jak było/będzie przechowywane).

Widzę, że dopiero na 3 stronie zaczęło dziać się ciekawie, a i temat zacny

CDN2015, nie wiem skąd Ty te poglądy bierzesz.
Widać, że temat ogarniasz, ale zrewiduj to jakoś z życiem może. Ile dawnych budynków zachowało swoją pierwotną formę? Ile wnętrz pałacowych, zostało przerobionych na wnętrza muzealne (do czego zresztą zupełnie się nie nadają i nie są przystosowane)?
Skoro już biegniemy z rewitalizacją, pozwolę sobie przywołać Żyrardów - widziałeś plany, wizualizacje? To co zrealizowano? Wnętrza to już nie są hale fabryczne - to to jest akceptowalna zmiana, czy już nie? Stella miała też dostać niezły rys nowoczesny, ale wyglądałoby to fantastycznie.

Teraz bierzemy Wersal i jego 75% odłupujemy? Który okres to ten jedyny właściwy, którego efekty można już zostawić?
W czym lepsze jest coś z XVI wieku od tego z XVII wieku? Jeszcze przed chwilą walczyłeś o bezwartościowy obrazek i twierdziłeś, że trzeba go zanieść do muzeum (btw. widziałeś kiedyś pracownię konserwatorską w muzeum? Jakikolwiek magazyn muzealny? Mają tam na pęczki rzeczy o niewiarygodnej wartości.), ale teraz nagle barok jest już be i fuj, bo zbyt NOWY? Przecież to się zupełnie nie trzyma kupy
Piramidy burzą założenie Luwru? Przecież na miejscu obecnego Luwru był zamek, gotycki, dlaczego bronisz takiej nowej makabryły zamiast oryginalnej warowni?

Muszę się natomiast zgodzić z tym, że urbanistyka w Polsce leży i kwiczy, to co się wyrabia w miastach to jest naprawdę dramat. Żeby daleko nie szukać, mogę wystawić w tym momencie głowę za okno i zobaczę koszmar architekta nijak nie pasujący do zabudowy Rynku w moim mieście. Nie wiem, gdzie był urbanista jak to zdecydowali się wybudować.
Tylko że widzisz, np. we Wrocławiu jest taki koszmaron jak SolPol i już jakaś grupa się rzuciła, żeby nie wyburzać i zrobić z tego zabytek - prawie tak jak Ty z tym obrazkiem - a potem zdziwienie, że w miastach gniot na gniocie Edit: własnie pogooglałam, bo coś mi dzwoniło, jednak SolPol nie zostanie zabytkiem, smuteczek.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Bo współczesna architektura jest modernistyczna, minimalistyczna i nie ma co udawać, że nowy budynek jest stary. Nowy jest nowy, stary jest stary. Jaki jest sens fałszować rzeczywistość?
Kiedyś myślałam tak jak ty - plomby powinny być w stylu otaczających budynków. Potem zainteresowałam się sztuką architektury i zrozumiałam argumentację architektów.

Przykładem jak źle wyglądają takie miejskie disneylandy jest miasto Głogów, gdzie "odbudowano" pseudostarówkę. Jest koszmarna.
Z resztą w Elblągu również.

Obawiam się, że właśnie to nie zrozumienie roli architektury, przywiązanie do myślenia "stare jest lepsze", skutkuje wysypem "pseudodworków" w budownictwie jednorodzinnym.
Bo w okresie międzywojnia więcej było odważnych inwestorów realizujących śmiałe, modernistyczne projekty niż obecnie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.

Edytowane przez Mitsukki
Czas edycji: 2015-08-11 o 14:18
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 16:23   #70
Psychiczna91
Raczkowanie

Skoro moj watek jest taki zabawny i zalosny, moze zalozycie wlasny watek zamiast prowadzic offtop?
Psychiczna91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-11, 16:40   #71
CDN2015
Rozeznanie

Już miałem wam odpowiedzieć-ale jeszcze dostane bana za sianie oftopu.
Elfir -napisałem rzut klasycystyczny........... ..............
Mitsukki- są różne szkoły rewitalizacji zabytków.........
Co do reszty ustosunkuje się na wątku który będzie o architekturze lub historii, archeologi .........Lub na priv.

Cytat:
Napisane przez Psychiczna91 Pokaż wiadomość
Skoro moj watek jest taki zabawny i zalosny, moze zalozycie wlasny watek zamiast prowadzic offtop?
Przepraszam bo to chyba moja wina.
Nigdy nie uważałem twego wątku za śmieszny.
Ludzie nie mogą znać się na wszystkim. Ja na malarstwie się nie znam. Zwiedzając Luwr zawsze jechałem z kolegą, który był po ASP.
Stary 2015-08-11, 17:25   #72
Mitsukki
Naczelny Hipster

Mamy różne zdania na temat architektury i urbanistyki, ale akurat ciebie, Autorko, nikt sie nie czepia, wiec nie wiem o co ci chodzi
No zapytalas to zapytalas, twoje prawo, ktos cie personalnie obrazil, bo zapytalas?

No sa rozne szkoly, ale to ty wyglaszasz jakies ogolnie prawdy sugerujac, ze jest jedna i sluszna (btw. Bylam w Elblągu podczas objazdu ze studiow, zaden z wykladowcow nie piał z zachwytu )

Chetnie poslucham czym twoim zdaniem jest rzut klasycystyczny i w jaki sposob piramida go niszczy. Serio mowie, mozesz na pw sie rozwinac.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości