![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Być w związku z obcokrajowcem.
Cytat:
![]() |
![]() |
#62 | ||
Raczkowanie
|
Temat poszedł w bok, więc zawracając:
Cytat:
Odpowiadając kilku osobom. W obecnym związku nie, ale w byłych. Z Portugalką. Ona polskiego ani ja portugalskiego ni w ząb. Wspólnie angielski, powiedzmy prawie średnio (pod koniec związku). Związek bez perspektyw na dłużej, bo miała zaplanowany pobyt tylko na rok, bez planów na pozostanie. Skupiliśmy się na języku i "bardzo bliskiej" znajomości. Z Czeszką. Ja czeskiego nic za to ona dość dobrze po polsku. Miała rodzinę ze strony matki w Polsce, tak więc ona Polskę w miarę znała. To bardziej ja poznawałem Czechów. W obydwu przypadkach żadnych zgrzytów pod względem zwyczajów i kultury. Gdyby nie zrządzenie losu, pewnie mogłoby coś się rozwinąć. Dlatego twierdzę, że z obcokrajowcami, którzy aż tak bardzo się od nas nie różnią, jest duża szansa na udany związek. Wielu znajomych było w mieszanych związkach, ale niestety ja nie mogę podać przykładu udanego wieloletniego związku. Chociaż może nie na temat, bo autorkę faktycznie interesuje sprawa tylko z jednej strony. Cytat:
Takija i ketman. Spytaj go co to jest, i co na ten temat uważa. Albo najpierw sobie poczytaj i potem zapytaj. Dla mnie koniec tematu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Dawno mnie tu nie było i widzę że lekko zawrzało; ) ale z chęcią czytam wszystko
![]() Niektórzy to mają naprawdę ciekawe doświadczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BLACK&WHITE
|
Niezgodne z ich zasadami, a w 95% kobiety mają taki prezent. Ciekawe.
Takija i ketman. Spytaj go co to jest, i co na ten temat uważa. Albo najpierw sobie poczytaj i potem zapytaj. Dla mnie koniec tematu.[/QUOTE] Kiedys pytalam o to mojego kolege Araba. Powiedzial mi,ze I owszem,jest to powszechnie stosowane w Europie. Teraz spytalam o to kolege z Gwineii,nie mial pojecia o co mi chodzi. Jak mu wyjasnilam za pomoca gugla,to stwierdzil,ze to glupota I u nich sie tego nie stosuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Słuchajcie, jeśli chcecie zamienić ten wątek w szarpanine muzułmańska to macie prawo (chyba, nie jestem modem), w takim razie ja się wypisuje. Nie byłam nigdy w takim związku i ani nie krytykuje ani nie pochwalam, bo nie wiem, ale wiem że jest miliard takich dyskusji już na wizażu i powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie dowiedziałam się o istnieniu Islamu tydzień temu, mam względnie stały kontakt od 15 lat. I przeczytałam już dość dużo. ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Czeszka i Portugalka dużo z Tobą rozmawiały o Islamie? Dlaczego akurat na tym się skupiasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
MUSEarka
|
Boże, jaki gigantyczny offtop.
![]() To ja dorzucę do puli mojego Norwega. Między nami dopiero początki, ale mam nadzieję, że będzie trwać jak najdłużej ![]() Różnic kulturowych wielkich nie widzę, nawet kulinarnie jest podobnie, bo Norwegia też z ziemniaków i kapusty słynie. Nie mieliśmy póki co żadnej kłótni pt. "bo u nas w Norwegii/Polsce to się robi tak, a nie inaczej!" Miałam krótkie epizody z Irlandczykiem i Holendrem i obydwa związki niestety nie przetrwały odległości. Chłopak z Holandii jedynie co, to był bardziej wyluzowany i mniej się przejmował wszystkim. Z resztą jak byłam w Amsterdamie to też odniosłam takie wrażenie, że tam się nikt nie śpieszy, wszyscy mają na wszystko wywalone, chill i spokój ![]() edit: ah i jeszcze - z wszystkimi trzema używam/łam angielskiego. Z obecnym od października planujemy ostro wziąć się do nauki on - Polskiego [po 3 latach pobytu tutaj wciąż niewiele umie], a ja Norweskiego. Będzie fun bo ten język jest tak kanciasty, że prawdę powiedziawszy nawet nie potrafię dobrze i z akcentem wypowiedzieć pełnego imienia mojego mężczyzny ![]()
Muse ![]() 21.08.2010 Kraków CLMF 28.08.2011 Reading Festival 23.11.2012 Łódź 14.07.2013 Berlin 14.06.2015 Warszawa OWF 21.08.2016 Kraków LMF 22.06.2019 Kraków Edytowane przez mesarka Czas edycji: 2015-09-04 o 00:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
To i ja dorzucę coś od siebie, niech niektórzy mają pożywkę żeby się produkować w postach jak takie związki nie mają przyszłości :P Teren akcji: UK. Od prawie 3 miesięcy jestem z Turkiem, wcześniej kilka miesięcy się przyjaźniliśmy i spędzaliśmy bardzo dużo czasu razem i wyszło jak wyszło
![]() Oboje biegle mówimy po angielsku, ale jesteśmy otwarci i szybko podłapujemy słówka - on polskie, ja tureckie (ok, mi idzie trochę gorzej ![]() Jak któraś z wizażanek tu napisała, jak chłop pasuje to brać, ja mam same złe doświadczenia z Polakami i średnie z jednym Ukraińcem, przedtem w życiu bym nie powiedziała, że będę z Turkiem, wręcz bym wyśmiała jakby mi ktoś coś takiego zasugerował, a tu proszę, jestem i do tego najszczęśliwsza jak dotąd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
jestem w związku z Brazylijczykiem. Są pewne różnice kulturowe, ale jak na razie raczej wywołują uśmiech niż kłótnie. Bardzo podoba mi się jego radość z życia i optymizm, nie ma wiecznego narzekania na wszystko. Tż mówi jedynie po portugalsku, ale mimo to radzi sobie w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Chciałabym mieć chłopaka niemca (ah niemiecki jest taki seksowny mrrr) albo rosjanina, nareszcie ktoś dorównałby mi w piciu wódki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja z Amerykaninem. ZAWSZE są różnice kulturowe moim zdaniem, nawet jak ktoś pochodzi z podobnego kręgu kulturowego. Między nami również są, Stany są bardzo różne od Polski, ale mamy wspólny fundament takich samych wartości wynikających z tej samej wiary i poglądów. Co do języka to mój angielski był świetny zanim się poznaliśmy i od zawsze swobodnie rozmawiamy na każdy temat. Trochę nie wyobrażam sobie nie mieć tej komunikacji - dla mnie to istotne, że w związku mogę rozmawiać z partnerem o wszystkim i mam narzędzia (np. znajomość języka) żeby to robić.
Za rok (niecały!) bierzemy ślub.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Przez pewien czas luźna relacja z hiszpanem. Cóż... Są inni. Do dzisiaj zastanawiam się czy to kwestia kultury czy charakteru.
Dobrze to wspomina, choć skończyło się brzydko.
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
W takim razie ja dorzucam Włocha.
Nie spotykaliśmy się zbyt długo, bo po prostu nie wytrzymałam ![]() kiedyś oznajmił mi, że to, co robią Polki nie mieści mu się w głowie. No jak ja w ogóle mogę powiedzieć mu, że się z nim nie spotkam, bo już umówiłam się z koleżanką? No jak? ![]() W sumie było tak za każdym razem. Zawsze twierdził, że Włosi są bardzo uczuciowi i kobieta jest dla nich najważniejsza. W drugą stronę powinno być tak samo, więc jeśli jesteśmy z kimś umówione, ale dzwoni nasz ukochany Włoch, to odwołujemy dla niego spotkanie; jeśli ukochany Włoch zadzwoni o 2 w nocy, że chce wspólnie obejrzeć film albo wyjść na miasto, to trzeba to docenić, a nie (jak ja) z wyrzutem pytać, czy wie, która jest godzina ![]() Nie lubię, gdy ktoś chce mnie ograniczać i zmieniać na siłę, więc olałam. Niedawno poznałam innego Włocha, który miał podobne poglądy do eksa, więc szybko zakończyłam znajomość. Bariery językowej nie było, bo ten "mój" Włoch mieszka od kilku lat w Polsce i świetnie mówi po polsku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jednak i u europejczykow się zdarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Spotkałam się już dwukrotnie u Norwegów w związkach z cudzoziemkami (nie tylko Polkami), że oni nie tkną innego jedzenia niż to co znają z domu. Jestem w szoku, bo o ile rozumiem,że flaków/bigosu itp. można nie próbować, ale głupiej mizerii nie spróbować, bo u nich się ogórków z czymś takim nie jada... dla mnie to niegrzeczne, ale Norwegowie nie widzą w tym nic niewłaściwego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Egipcjanin
Rozmawiamy po angielsku i egipsku Problemów z komunikacją żadnych
![]() |
#77 | |
MUSEarka
|
Cytat:
Mój Norweg kocha pierogi, kotlety schabowe, mielone, bigos. Jak już wspomniałam ich kuchnia również bazuje na gotowanej kapuście i ziemniakach, więc pod tym względem jest podobna. Kilkakrotnie już dla mnie gotował tradycyjne potrawy norweskie i były one ciężkie i widziałam wspólne składowe smaki z polską kuchnią. O przypomniało mi się za czym nie przepada - za tatarem i za kiszonymi ogórkami / korniszonami ![]() ![]() Natomiast uwielbia też owoce morza, których u niego pod dostatkiem pysznych i świeżych, a ja znowu wielką fanką nie jestem, ryby owszem - pycha, ale nie inne robaki ![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
BLACK&WHITE
|
Cytat:
Wiec klasyczny bigos u nas odpada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówi ze nie grzeczne jest nie sprobowac jeśli ktoś ci coś przygotował. Nawet jeśli nie lubimy czegoś. Chociaż staram się nie robić nic czego on nie je. Tak jak on nie wciska mi baraniny na sile. Grochowej nie polubil bo za ciezka. Bigos z kwasnej kapusty zje Ale nie duzo. Ale rosol czy szczawiowa lubi. I ziemniaczki tuszone z mieskiem i cebulka tez zjada i o to czasami prosi zeby zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Czemu offtop? To jak obcokrajowiec z Bliskiego lub Środkowego Wschodu pochodzi to już się nie liczy?
Niemiec mi się przypomniał. Małżeństwo prawie aranżowane, bo facet był podobno tak chorobliwie nieśmiały, że przez 35 lat nikogo nie mógł sobie znaleźć. Matki ustaliły, że skoro on jest sam i córka w Polsce sama, a zainteresowaniami do siebie pasują to trzeba bezzwłocznie przywieźć córkę celem zapoznania. Córka nie chciała, bo była na etapie "nigdy więcej żadnych mężczyzn w życiu", on nie chciał bo nie dość, że kobieta to jeszcze obca. Niemiecki znała wtedy średnio, ale on też podobno ze stresu nie był w stanie wiele powiedzieć. Jak już się zaczęli dogadywać, to chcieli się oboje uwolnić od swatających matek... tak im dobrze poszło, że ósmy rok są razem. Sprawiają wrażenie szczęśliwych. Tylko, że on się nadal boi kobiet, z tą różnicą że zrobił sobie wyjątek na żonę i córki. Dwie mają wspólne, jedna jest jej z poprzedniego związku. Zanim poznała jego dostała całą serię koszy od polaków (włącznie z jej ojcem), którym ta córka strasznie ciążyła. Niemiec nie miał z tym problemu. ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Po egipsku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Hej, jestem w szczęśliwym związku z Włochem (z północy)
![]() Ogólnie Włosi (z północy, ci z południa są zwykle bardziej konserwatywni) są bardzo otwarci, zabawni i tolerancyjni. Mają dobre zdanie o Polakach (szczególnie o Polkach - jest tutaj wiele polskich pielęgniarek, które są postrzegane jako bardzo zaradne, ciepłe i kobiece). Różnice kulturowe są widoczne, zwłaszcza na początku związku, jednak moim zdaniem tylko dodają pikanterii i są stymulujące. Gotujemy dla siebie wzajemnie, zarówno TŻ, jak i jego znajomi lubią polską kuchnię, wiele osób było już w Polsce na wakacjach lub poznało kogoś z Erasmusa. Co jednak według mnie jest wspólne dla Włochów i Polaków to "rodzinne" podejście do życia, wspólne posiłki w gronie najbliższych i przyjaciół, wspólne spędzanie wieczorów, oglądanie zdjęć to coś, co jest bardzo cenione. Nie zauważyłam tego np. mieszkając w Niemczech. Ogólnie polecam ![]() Edytowane przez b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 Czas edycji: 2015-09-04 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Miss Pudernica
|
Cytat:
Poza tym dla mnie zawsze było ważne, żeby facet jadł wszystko. Nie mam cierpliwości do ludzi, którzy wybrzydzają przy jedzeniu ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Moj TZ jest Francuzem. Nie ma duzo roznic kulturowych, wiecej zgrzytow odnotowalam jak bylam w zwiazkach z Polakami. Szukalam partnera z dobrze odcieta pepowina, nie fundujacego mi zjazdow rodzinnych jako pomysl na weekend czy inne dni wolne. Poza tym liczy sie charakter - jest osoba spokojna, stonowana. Pochodzi z konserwatywnej katolickiej rodziny, jest nastawiony na kariere.
Co do jezyka to od poczatku rozmawiamy po francusku. Co do kuchni to u nas tylko ja gotuje, TZ je co mu podam na talerz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Chorwata chyba nie było, więc dorzucam: Chorwat z krwi i kości, Dalmatyńczyk całym sercem
![]() Staram się rozmawiać z nim po chorwacku (uczę się, mieszkam tu, plus wcześniej mieszkałam w Słowenii, no i jako Polce nie jest mi specjalnie ciężko uczyć się kolejnego słowiańskiego języka), jak brakuje mi chorwackich słów, to usuwam polskie znaki z polskich słów i liczę na to, że po chorwacku będzie tak samo ![]() No, i to chyba tyle. Słowianin, katolik, więc szoku kulturowego nie ma/może poza wszechobecną fjaką i stylem życia, który podsumować można słyszanymi dookoła słowami "polako, samo polako" (powooooli, powoli), ale to kwestia miejsca, a nie samego Chorwata ![]() Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2015-09-08 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
A jak przejawia się zazdrosc u waszych facetów? Czy może nie sa zazdrosni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
A jak był na początku? Od razu zaufal? Czy robił sceny zazdrosci?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:40.