|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja córka chce uprawiać seks
Cytat:
Ja gratuluję tego, że córka ma do ciebie takie zaufanie, że może przyjść i porozmawiać z tobą na taki temat. To fajnie świadczy o waszej relacji. Jeżeli córka będzie chciała uprawiać seks, to żadne zakazy jej nie powstrzymają - taka prawda. Dlatego najlepiej wysłać ją do ginekologa na rozmowę albo porozmawiać z nią jeszcze o wszystkim, by się zastanowiła nad tym wszystkim.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#62 |
|
BAN stały
|
Gratuluję zaufania córki. Ja w jej wieku wcześniej bym się zabiła niż powiedziała mamie takie coś.
Zgadzam się z opinią pierwszej twojej rozmówczyni. Powiedz jej, co o tym myślisz, a jeśli jej nie przekonasz - stań na wysokości zadania. Ginekolog, tabletki. Bomba hormonalna? Być może, ale niechciana ciąża, jak każda, też jest bombą hormonalną, a dodatkowo może zniszczyć jej życie. Dla mnie wybór jest prosty. Wybiera się mniejsze nieszczeście. A mniejszym sa tabletki, nie ciąża. |
|
|
|
#63 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Uważam, że tabletki to najlepsza-najpewniejsza metoda antykoncepcyjna, i córka jako zdrowa osoba wcześniej czy później rozpoczęła by współżycie i sięgnęła po nie. Oczywiście wolałabym aby później, tak od 18 lat nie miałabym żadnego ale, ale cóż mogę poradzić. Zakazy nakazy i karanie nie pomoże. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się. |
|
|
|
|
#65 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Raczej zdanie nie zmieni, same prezerwatywy uważam za niewystarczające, więc nie obędzie się bez tabletek, aczkolwiek zaznaczyłam, że chłopak powinien jeszcze używać prezerwatyw, kto wie co ci młodzi chłopcy mają w głowie, i czy jeszcze gdzieś nie będzie uprawiał seksu nie wiadomo z kim, i gdzie. |
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ja również jestem za tabletkami, ALE fajnie by jednak było na starcie nie wpoić przypadkiem i niechcący młodym przekonania, że antykoncepcja to wyłącznie sprawa i problem kobiety. Poćwiczyć zakładanie prezerwatywy na bananie też powinni, bo jak dobrze wiemy są okresy (branie innych leków, wymiotowanie itd.), że i tak trzeba się dodatkowo zabezpieczyć przez jakiś czas, nawet jeżeli tabletki są. I bodajże przy pierwszym opakowaniu też lepiej używać czegoś dodatkowo.
|
|
|
|
#67 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A co do ćwiczeń zakładania, faktycznie chłopak może nie mieć wprawy, tylko jak go tego nauczyć, może jakiś filmik z internetu? Ale chyba to już sprawa młodych aby jakoś to przećwiczyli, i nie powinnam się w to mieszać? |
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ze rodzice szczesliwie nie wpadli na pomysl ulatwiania mi dostepu do antykoncepcji, to o zgrozo bylam w stanie utrzymac swoj poped jeszcze pare lat na wodzy.
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Powiedz jasno ze maja tego nie robic jak ktos jest w domu. Nie uchronisz ja przed wszystkim. Nie daj tez wejsc sobie na glowe. |
|
|
|
|
#70 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie, powinnaś zaprosić ich dwoje na pogawędkę, posadzić przed stołem, odpalić laptopa i puścić filmik instruktażowy zakładania prezerwatywy na penisa. Może pokaż im też jakiś z proponowanymi pozycjami seksualnymi dla początkujących?
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() https://www.youtube.com/watch?v=XoM15uVDYAs |
|
|
|
|
#73 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
bardziej napisałam to z martwienia się o córkę, wiadomo jakie mogą być pierwsze razy, i wiadomo jacy są młodzi chłopcy, obawiałam się, że jak córce nie spodobają się początki i powie nie, to czy młody napalony chłopak to uszanuje. Ale chyba macie rację, nie powinnam tak panikować, i powiem, aby to robili jak nikogo nie będzie w domu, bo to trochę niesmaczne usłyszeć własne dziecko podczas współżycia. ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
Uważam, ze takie sprawy powinni uczyć w szkole, ale jak jest każdy wie. |
||
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#76 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
tylko czekałem aż do tematu wleci jakaś cnotka z mądrościami typu "ja w wieku 16 lat bawiłam się lalkami"
idę po popcorn |
|
|
|
#78 |
|
Konto usunięte
|
O ile to nie troll, to cieszę się, że córka ma do Ciebie taki zaufanie, że sobie otwarcie rozmawiacie o seksie, ale 16 lat to troszeczkę za wcześnie na nocowanie chłopaka
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty sie zgadzam.
|
|
|
#80 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Współżycie z szesnastką to nie przestępstwo. Z tego co pisze autorka, córka faktycznie dobrze to przemyślała, więc raczej nic nie powinno stać na przeszkodzie. A już na pewno nie przemówiłoby do niej "jesteś za młoda, nie jesteś gotowa", kiedy ona właśnie czuje się gotowa. Teraz wyrażę tylko moje zdanie i proszę się nie bulwersować: Jedyne co, to ja bym się zastanowiła nad tymi tabletkami. Młode dziewczyny (i nie tylko) myślą, że jest to coś co pozażywają przez jakiś czas, a później o prostu przestaną bez żadnych konsekwencji. Jednak tabletki ingerują w dość poważny sposób w funkcjonowanie organizmu i wiele osób żałuje później, że kiedykolwiek zaczęło je zażywać.
|
|
#82 |
|
zuy mod
|
Masz świetną córkę.
Nie rozumiem co jest złego w notowaniu, ja nocowalam u swojego chłopaka jak miałam 16 lat, on u mnie. Dla mnie to zawsze było naturalne i smuci mnie, że dla kogoś to takie straszne i chce tego zabraniać. Jak chciałam brać tabletki to poszłam do ojca i mu o tym powiedziałam. ![]() Autorko - idź z nią do tego gina i rozważ zgodę na nocowanie chociaż raz w miesiącu
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#84 |
|
wasza koleżanka
|
antykoncepcja spoko, koniecznie lekarz i pogadanka z nim, również badania. W sumie jeżeli będą uprawiać seks od czasu do czasu (świeta, weekendy, coś tam pisałaś) to nie wiem czy jest sens korzystać akurat z tabletek.
Co do nocowania to bym się nie zgodziła, ale ja wyluzowaną mamuśką raczej nie będę i poza szczególnymi przypadkami byłabym na nie. A z tym filmikiem instruktażowym to już pojechałaś, bez przesady. I nie musisz siedzieć w tym samym mieszkaniu by "czuła się bezpiecznie" xD jeszcze ją poklep po ramieniu i powiedz, że jakby co ma cię wołać, bo jesteś obok, na pewno pierwszy raz będzie niezapomniany dla niej i jej chłopaka.
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
I dobrze robią. Zamiast demonizować i omijać temat uczą. Nauka taka jak inna. Niech młodzi to sami sobie przećwiczą. Ale dzięki temu rośnie świadomość, że antykoncepcja to WSPÓLNA sprawa.
|
|
|
|
#86 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Można też sobie uciąć palca robiąc zdrową sałatkę. Jezu. Różne rzeczy się zdarzają a wypadki chodzą po ludziach. Dla mnie takie myślenie jest chore, bo trzeba by się wyrzec wszystkiego. A i wychodzenia na piwo ze znajomymi gdy jest ciemno, bo wracając do domu możesz dostać "śmiertelnie w ryj". Serio. Ktoś kto podaje mi swoje informacje na temat tego, jak tabletki źle działają na żylaki np. mnie śmieszy osobiście. Bo jak dziewczyna zajdzie w ciążę to będzie miała taki sam problem ![]() Ja chcę tylko powiedzieć, że nastolatek to nastolatek. I tak zrobi co chce i jak widać dziewczyna jest zdeterminowana i pewna swego. I co, jako mama zabroniłabyś jej spotykać się z chłopakiem? Zamknęłabyś w domu? Seks można uprawiać wszędzie, tak na dobrą sprawę. Więc jako rodzic się tego nie uniknie, że dziecko zacznie kiedyś inicjację - prędzej czy później. I prawdopodobnie nigdy nie będziesz wiedział(a) kiedy je zaczęło, bo właśnie dlatego o takich rzeczach w wielu domach się nie mówi Bo ludzie mają bardzo wąski horyzonty i seks jest tabu. W Polsce obcowanie płciowe i inne czynności seksualne z osobą poniżej 15. roku życia stanowią przestępstwo. Tyle w temacie.
|
|
#87 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja się wypowiem trochę z perspektywy takiej nastolatki, którą byłam jakieś 10 lat temu i przechodziłam podobne rzeczy ;-)
Otóż dziewczyna i tak zrobi co zechcę więc jak tu większosc słusznie zauważyła lepiej iść z nią do tego ginekologa i kupić tabletki. Ja mając 16 lat i chłopaka od kilku miesięcy (sporo starszego) również zaczęłam uprawiać seks, na począku nie powiedziałam o tym mamie i wszyszło tak że niestety uprawialiśmy seks bez zabezpieczenia (stosunek przerywany), na szczęście nie zaliczyłam wpadki. Po pewnym czasie mama chyba sie sama domyśliła i po prostu przyniosła mi tableki anty. To był bardzo dobry krok i naprawde brałam te tabletki, 16 latka to nie małe dziecko ani jaieś bezmózgie stworzenie i myślę, że w miare rozsądna dziewczyna będzie brała i nie zapomni. Na wszelki wypadek możesz jej przypominać albo sprawdzać czy wzięła ![]() Dodam tylko jeszcze, że moja mama nauczona doświadczeniem przyniosła mi te tabletki, bała się że podziele los mojego brata- dziecko w wieku 17 lat ;-) Odnosząc się do tego, że on ma niby spać u was to jakoś sobie tego nie wyobrażam i osobiście bym się nie zgodziła w życiu na to. Tabletki tak, ale spanie razem- dla mnie absolutnie nie. Edytowane przez Oliwiabb Czas edycji: 2015-08-28 o 21:18 |
|
|
|
#88 |
|
zuy mod
|
Ej, co jest strasznego w tym nocowaniu, niech mi ktoś wyflumaczy
jak uprawiają seks to ok, ale jak zasna razem to już nie?
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
Osobiście jakoś sobie nie wyobrażam, że moje dziecko, jeszcze niedorosłe, uprawia sobie seks za ścianą i ja siedzę w pokoju obok mając tego świadomość, no po prostu nie.
|
|
|
|
#90 |
|
zuy mod
|
Nie o to pytałam. Sama pisałaś, że jesteś za tabletkami, myślisz ze po co je będzie brać, dla sportu?
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

A ze rodzice szczesliwie nie wpadli na pomysl ulatwiania mi dostepu do antykoncepcji, to o zgrozo bylam w stanie utrzymac swoj poped jeszcze pare lat na wodzy.

jak uprawiają seks to ok, ale jak zasna razem to już nie?