![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zaburzenia wzrastania/niskorosłość
Siatki centylowe to jest właśnie porównywanie, więc nie każde jest złe
![]() Co innego niestosowne uwagi obcych ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałam na myśli siatek centylowych tylko właśnie uwag: a Michałek jest wyższy/grzeczniejszy/mądrzejszy/etc. od ciebie.
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Moja corka jest wzrostowo na 50 centylu (powinna byc na 75, biorac pod uwage te wyliczenia, ale coz), natom iast w grupie jest jedna z najwyzszych, tak duzo tam niewysokich drobniutkich dzieci, mniejszych od niej nawet o glowe. Dlatego tym mniejszym nikt nie dokucza, bo liczebnie sa w wiekszosci
![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Pochwalę się po wizycie w klinice: w ciągu 4 miesięcy urosła aż 4 milimetry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
To malutko...Ale wiesz, najważniejsze, że wiecie, co szwankuje i macie plan, jak postępować. Trzymam kciuki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Glodomorku, jesteście już po badaniach szpitalnych? Jakie wyniki (jeśli można spytać) ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Wyniki dobre. Jesteśmy umówieni na wypełnienie wniosku o hormon. Pod koniec maja powinna być decyzja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
To dobrze. Daj proszę znać, jak będziecie mieli decyzję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Jak tam dzieci? Pamiętacie o pomiarach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Pytanie z innej beczki - w jaki sposób mierzy się wzrost niemowlaka, aby zrobic to dokładnie? Syn już samodzielnie stoi, ale nadal jest mierzony tak, jak w okresie wczesnego niemowlęctwa: w przychodni dziecko kładzie się na pleckach na taką jakby matę z zaznaczoną miarą. Czy taki sposób pomiaru jest właściwy i dokładny?
Edytowane przez jenna2202 Czas edycji: 2016-04-29 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Należy mierzyć regularnie co 3 miesiące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Syn od wrzesnia malo urosl, ze 2,5 cm (treaz ma 5,4 lat i 106/107 cm). Ale tez od nowego roku bardzo chorowal, waga spadl ponizej 13 kg i dopiero teraz wraca do normy.
Corka urosla 4 cm ( 3,5 roku i 96 cm).
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-04-30 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wynik córki bardzo ładny. Ja jeszcze muszę co najmniej 3 tygodnie czekać ![]() WAŻNA INFORMACJA DLA HIPOTROFIKÓW Sprawdzacie BMI dziecka? Hipotroficy często w dorosłym życiu mają problemy z nadwagą/otyłością, wysokim ciśnieniem, cukrzycą, cholesterolem (tzw zespół metaboliczny skutkujący m.in. miażdżycą, zawałem serca czy udarem). Można temu zapobiegać utrzymując prawidłowe BMI przez całe życie, także w dzieciństwie. Ze względu na to, że dzieci są oględnie mówią filigranowe, niektórzy rodzice, lekarze a już szczególnie babcie chcą tuczyć dziecko czy to wmuszając w malucha jedzenie, szantażując albo oferując słodycze. Takie podstępowanie może spowodować, że z drobnego chudzielca będziemy mieć otyłego nastolatka lub dorosłego z problemami zdrowotnymi. Raz powstałe komórki tłuszczowe już nie znikną, dlatego lepiej zapobiegać ![]() Jakie powinno być BMI hipotrofika? Najlepiej u małego dziecka w granicach 14-16, to odpowiada mniej więcej 3-50 centyl. BMI nie powinno być powyżej 50centyla dla danego wieku. Czyli mówiąc prościej wzrost ma być na wyższym centylu niż waga. Jeśli waga jest np na 25 centylu to wzrost powinien być równy lub wyżej. Jeśli dziecko jest poniżej siatek to patrzymy czym bliżej dogania: wzrostem czy wagą? Sprawdziłaś BMI i jest za wysokie? Czy należy odchudzać dziecko? Małego dziecka czy kilkulatka nie odchudzamy. Zwracamy tylko uwagę na odpowiednią ilość ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu oraz dietę. Warto wyeliminować cukier i ograniczyć węglowodany proste na rzecz złożonych. Można dla ułatwienia zerknąć na zasady diety dla cukrzyków i porównać indeks glikemicznych często spożywanych produktów i wybierać te z niższym. Absolutnie nie wolno ograniczać w diecie tłuszczy, ponieważ są istotne dla rozwoje dziecka, zwłaszcza mózgu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
No a ja się ostatnio dowiedziałam od lekarza, że przy problemach ze wzrastaniem endokrynolodzy zalecają wysokoenergetyczną dietę, że więcej kalorii może poprawić ten parametr. Tylko że wydaje mi się, że może to mieć wpływ przy jakimś ostrym niedożywieniu, a u nas sytuacja aktualnie taka, że wzrost nieco powyżej 3 centyla, a waga na 25. Usłyszałam, że syn słabo rośnie, bo może mieć jakieś braki odżywcze, a myślę, że jest odwrotnie, że on niewiele je, bo jest niski, rośnie powoli i tych kalorii tak dużo nie potrzebuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Braki odżywcze a wysokokaloryczna dieta to nie to samo. Pisałam TYLKO o dzieciach urodzonych z hipotrofią. Nie pisałam o diecie niskokalirycznej tylko o zapobieganiu nadwadze i diecie o niskim indeksie glikemicznym. A kalorie można podać np kaszą z tłuszczem, warzywami i mięsem albo dając słodycze. Różnica spora
![]() Mojej córce endokrynolog zalecił zero cukru, bo cukier (wysoki poziom glukozy we krwi) hamuje wydzielanie hormonu wzrostu i powoduje curzycę. ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Jeśli utuczysz dziecko to ono i tak nie urośnie, tyle że może być grube. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
A no właśnie. Też mi się tak wydawało, że jedyne, co tym można osiągnąć to wzrost tkanki tłuszczowej. No i logiczne, że jeśli syn ma wzrost przeciętnego dwulatka, to trudno wymagać, by ważył jak trzylatek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ocenia się bmi. Ono określa stosunek wagi do wzrostu. Jak jest ponizej 50centyla to onacza osobe szczupła a proporcjonalną. Powyżej 50 tendencje są odwrotne więcej wagi, okrąglejszy a wzrost mniejszy. Mozna wage i wzrost mieć na 97centylu a bmi wyjdzie na 50, bo to tylko proporcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Pamiętamy, pamiętamy
![]() Niestety przyrost słaby - 1 cm przez pół roku. Cytat:
![]() Do tego wykluczyliśmy warzywa krzyżowe. Córka niestety mimo dużej ilości ruchu i ograniczającej diety wchodzi w 50 centyl z wagą (chociaż tego po niej nie widać) natomiast wzrost dalej poniżej 3. Przy takim tempie za kilka lat może być za duża dysproporcja miedzy wagą a wzrostem i właśnie problemy z miażdżycą, cukrzycą itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ja to nawet bym chciała swoje dzieciaki trochę podtuczyć
![]()
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas też problem z ubraniami, głównie ze spodniami i spódnicami bez regulacji. Większość czasu nosi sukienki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
"WAŻNA INFORMACJA DLA HIPOTROFIKÓW
Sprawdzacie BMI dziecka? Hipotroficy często w dorosłym życiu mają problemy z nadwagą/otyłością, wysokim ciśnieniem, cukrzycą, cholesterolem (tzw zespół metaboliczny skutkujący m.in. miażdżycą, zawałem serca czy udarem). Można temu zapobiegać utrzymując prawidłowe BMI przez całe życie, także w dzieciństwie. Ze względu na to, że dzieci są oględnie mówią filigranowe, niektórzy rodzice, lekarze a już szczególnie babcie chcą tuczyć dziecko czy to wmuszając w malucha jedzenie, szantażując albo oferując słodycze. Takie podstępowanie może spowodować, że z drobnego chudzielca będziemy mieć otyłego nastolatka lub dorosłego z problemami zdrowotnymi. Raz powstałe komórki tłuszczowe już nie znikną, dlatego lepiej zapobiegać ![]() Jakie powinno być BMI hipotrofika? Najlepiej u małego dziecka w granicach 14-16, to odpowiada mniej więcej 3-50 centyl. BMI nie powinno być powyżej 50centyla dla danego wieku. Czyli mówiąc prościej wzrost ma być na wyższym centylu niż waga. Jeśli waga jest np na 25 centylu to wzrost powinien być równy lub wyżej. Jeśli dziecko jest poniżej siatek to patrzymy czym bliżej dogania: wzrostem czy wagą? Sprawdziłaś BMI i jest za wysokie? Czy należy odchudzać dziecko? Małego dziecka czy kilkulatka nie odchudzamy. Zwracamy tylko uwagę na odpowiednią ilość ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu oraz dietę. Warto wyeliminować cukier i ograniczyć węglowodany proste na rzecz złożonych. Można dla ułatwienia zerknąć na zasady diety dla cukrzyków i porównać indeks glikemicznych często spożywanych produktów i wybierać te z niższym. Absolutnie nie wolno ograniczać w diecie tłuszczy, ponieważ są istotne dla rozwoje dziecka, zwłaszcza mózgu ![]() Glodomorku, czy mogłabyś mi napisać, z jakiego źródła zaczerpnęłaś te informacje? Chciałabym wykorzystać w rozmowie z lekarzem. Edytowane przez mistrzIma Czas edycji: 2016-05-16 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Głodomorku, kiedy wyniki?
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
W poniedziałek mam dzwonić czy jest pozytywna decyzja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Ściskam kciuki.
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
A z jakiego powodu mogliby Wam hormonu nie przyznać ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Np za szybkie tempo wzrastania (ale nadal za wolno, by osiągnąć normalny wzrost) albo widzimisię komisji. Zdarzały się wnioski odrzucone bez konkretnego powodu nawet jak wyniki były odpowiednie, wtedy jest jeszcze raz wysyłany wniosek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Rozumiem. Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.