![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak korzystać z podzielników ciepła by nie dopłacać?
Dowiedz się najpierw jakie są zasady rozliczania, bo te wyliczenia nie sa uniwersalne, u mnie to inaczej wyglada. Jak skapcy przykreca grzejniki to placimy mniej, jak jest ciepla zima placimy mniej, nie ma cudów z jedna kreska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
o boże kupno mieszkania z kaloryferami na podzielnik to głupota do kwadratu
wynajmowalam kiedys pokoj, malutki pokoj. w ogole go nie ogrzewalam. do zaplaty przyszlo KUPA, KUPA, KUPA HAJSU. wspollokatorka miala jeszcze zimniej bo pokoj dwa razy wiekszy. wynajmowalam tez mieszkanie w nowym budownictwie z licznikiem i płaciłam grosze. podzielnik, to nie licznik. ogolnie nie mam nawet sily opowiadac jaki to jest szajs, pół gdańska się procesuje bo przychodzą im rachunki na tysiące a nic nie zużywają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
drabineczka - jesteś doskonałym przykładem braku zrozumienia idei podzielnika
![]() To, że nie ogrzewasz mieszkania, nie oznacza, że nie korzystasz z ciepła. Korzystasz pasywnie - sąsiedzi cie dogrzewają przez ściany, sufit i podłogę. Przecież nie masz w pokoju temperatury zewnętrznej. A to, że za ogrzewanie w nowym, ocieplonym budynku płaci się mniej niż w starej kamienicy to chyba nie jest wiedza tajemna?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
eee.
elfir. mówię do ciebie jak do dziecka: mieszkałam w mieszkaniu z podzielnikiem. miałam zimno. zapłaciłam 10 razy tyle co zużyłam. /a może bym sobie chciała wyjechać i zostawić mieszkanie puste i zimne?/ mieszkałam w mieszkaniu z licznikiem. zapłaciłam tyle co zużyłam. to wystarczający argument za tym, że to idiotyczny system wymyślony przez zramolałe spółdzielnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
[/COLOR]
Cytat:
przykręcenie grzejników = mniejsze zużycie ciepła przez cały budynek = niższe koszty ogrzewania W skali całego budynku. ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Nie zapłaciłaś 10 razy więcej niż zużyłaś, bo przy podzielniku NIE WIESZ ILE ZUŻYWASZ. Podzielnik dzieli koszty a nie je liczy. Skoro koszty ogrzewania małego pokoju były wysokie, to oznacza po prostu, że cały budynek miał wysokie koszty i nie byłaś żadnym wyjątkiem - wszyscy lokatorzy zapłacili dużo, bo budynek dużo pobrał ciepła. Podzielnik pomógł tylko te koszty podzielić orientacyjnie. Gdybyś miała licznik też byś dużo zapłaciła, bo po prostu dom był zimny i potrzebował dużej ilości energii do dogrzania. Albo wynajmujący cię oszukał. Zgodnie z ustawą koszty mediów muszą być rozliczane do zera. Nie można sobie zarabiać na rozliczeniu (czyli naliczyć lokatorom więcej niż wynikało to z faktur) Zauważyłam, że najwięcej awanturują się osoby, które nie rozumieją idei rozliczania ciepła w budynkach wielolokalowych. Starczy pokazać faktury, wyjaśnić system, porównać wskazania podzielników z sasiadami i jakoś im awanturowanie przechodzi.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 17:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Kolejna rzecz - myślisz, że jak zakręcisz kaloryfer to nie korzystasz z ciepła dostarczanego do budynku?
To dlaczego w mieszkaniu temperatura nie spada poniżej zera? Bo korzystasz pośrednio. Owszem, podzielniki wskazują mniejszą ilość jednostek rozliczeniowych ("kresek") niż u sąsiadów. Ba! Nawet czasem wskażą 1 lub 0. Ale to wcale nie znaczy, że nie zużyłaś ciepła i nie będziesz płacić.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Na podzielnikach się nie znam.
Ale jak chcesz na wodzie w wc zaoszczędzić to ustaw spłuczkę na 3 l lub wymień na nową. Są takie 2/4 l lub 3/6l. Edit. Lub ściągnij pokrywę i przykręć pływak.
Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent ! Edytowane przez Devon_rose Czas edycji: 2015-10-20 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Tu jest sporo zamieszania, mozna sie zgubic, ale te kwoty nie sa z kosmosu, stawka jest stała na rok, pilnowana przez urzad regulacyjny i jak dla mnie podzielnik spelnia swoje funkcje. Co więcej, place mniej niz babcia bez podzielnika, bo jej blok grzeje jak głupi, bo sie czuje bezkarny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dajmy na to: - wszyscy w bloku mają rozkręcone na 3 zapłacą za dostarczoną energię 2000 zł - wszyscy w bloku mają rozkręcone na 5 i otwarte okna - zapłacą 5 000 zł Pomijam odpowiedzialność za środowisko naturalne ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
Zaprezentowałaś klasykę wizażu - nadinterpretację wziętą z sufitu ![]() Zaliczka na ciepło płacona jest zwykle przez cały rok w jednakowej kwocie i rozliczana raz w roku. (podobnie było ze śmieciami, sprzed nowej ustawy). Nie spotkałam się w całej karierze zawodowej z płaceniem zaliczek tylko w okresie grzewczym dla budynków z dużą ilością lokali. Bo to sa spore sumy i lepiej odkładać po trochu miesięcznie, niż nagle zapłacić duża sumę. Na dodatek administracja ma pewien marines bezpieczeństwa, na wypadek ewentualnych zaległości czynszowych. Ale w przypadku małej kamieniczki z 3-4 mieszkaniami mogę sobie wyobrazić, że lokatorzy składają się na zapłacenie faktury za dostarczone ciepło (gaz, ciepło z cieplika, węgiel). Ale wówczas nadal płaca za faktyczne zużycie ciepła a nie jakieś kwoty z kosmosu, rzekomo 10-krotnie przewyszające zuzycie - fundowałaś innym lokatorom ogrzewanie, czy co? Jak cię wynajmujący oszukał w rozliczeniu, to naprawdę nie jest to wina podzielnika. Licznika nie da się założyć ot tak, bo ma się taki kaprys. Większość instalacji w blokach jest wspólna (piony) i fizycznie nie da się zakładać liczników tylko do jednego mieszkania. Tu potrzeba budownictwa od początku zaprojektowanego pod liczenie indywidualne każdego mieszkania. ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- ogrzewanie części wspólnej. We wspólnotach mieszkaniowych ustawa nakłada obowiązek na właścicieli utrzymywania części wspólnych zależnie od posiadanych udziałów. W prawidłowo stworzonej wspólnocie, udziały sa +/- uzależnione od powierzchni mieszkania (posiadanych na własność m2 budynku). Dlatego w większości znanych mi nieruchomości koszty ogrzewania dzielone są między powierzchnie mieszkania a podzielniki w układzie 70:30 (budynki po termomodernizacji) lub 50:50,60:40 (budynki nieocieplone). Wówczas kwota zależna od wielkości mieszkania w domyśle przeznaczona jest na ogrzanie klatek schodowych, strychów, piwnic, pomieszczeń wspólnego użytku (pralnie) ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
Przykładowo: Budynek w ciągu roku zużywa ciepła za 1000 zł Lokatorzy płaca rocznie zaliczki w wysokości łącznej 1050 zł Jest 50 zł nadpłaty. Ci co racjonalnie gospodarowali ciepłem dostali niewielkie nadpłaty a ci co marnowali ciepło niewielkie niedopłaty. Ale teraz przyjmujmy, że łącznie zaliczki wyniosły 3000 zł. W rozliczeniu najprawdopodobniej wszyscy będą mieli nadpłaty - jedynie większe lub mniejsze. A teraz przyjmiemy, że zaliczki wyniosły 500 zł. Czyli ogółem jest 500 zł do rozliczenia na wszystkich. Ci co oszczędzali będą mieli małe niedopłaty, a ci co nie oszczędzali duże. ALE NADAL KOSZTY CIEPŁA SA TAKIE SAME. Kiedy ustalałam z zarządem wspólnoty wielkość zaliczek na c.o. przedstawiałam im wyliczenie, ile takie zaliczki powinny wynieść przy normalnej zimie i prognozowanej podwyżce cen u dostawcy energii. I często zarządy decydowały się podnieść nieco zaliczkę, aby była większa szansa na nadpłaty, bo dawało to ludziom złudzenie, że coś zaoszczędzili ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 18:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Nie mowilam o zaliczkach tylko o cenie za dżula, który jest podstawą rozliczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A...nie zrozumiałam intencji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
Elfir mam do Ciebie pytanie
![]() Od zeszłego roku zaczęły się naciski ze strony spółdzielni na tych, co nie mają podzielników. I tak za zeszłą zimę osoby z podzielnikami miały nadpłaty (średnio 200-300 zł), a te bez podzielników spore niedopłaty (nawet do 1000 zł). Czy da się to jakoś logicznie wytłumaczyć? Osoby bez podzielników oczywiście widzą w tym nieuczciwość spółdzielni, która w ten sposób chce ich zmusić do zamontowania podzielników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
Jezu elfir rozmowa z toba jest mega ciezka. Ja nadal mam tn sam wniosek ze nigdy nie kypilabym mieszkania z podzielnikami. W owym budownictwie sa liczniki i to jest uczciwe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
A on jest błędny. To oczywiste, że jak ma się pieniądze to lepiej kupić mieszkanie w nowoczesnym budownictwie, spełniające obecne, niskie normy dotyczące zapotrzebowania na ciepło (bo tylko w takich sa liczniki) niż w starym bloku o ogromnym zapotrzebowaniu na ciepło. Różnica zapotrzebowania to często kilkaset procent! I wierz mi - czy z podzielnikami czy bez nich w starej kamienicy płaciłabyś dużo za ogrzewanie, a w nowym bloku mało. Bo koszty ciepła nie mają aż takiego dużego związku z metodami ich rozliczania, ale z zapotrzebowaniem na ciepło budynku. No chyba, że liczysz na żerowanie na innych lokatorach wyłączając kompletnie ogrzewanie i grzejąc się przez ściany. Dzięki temu ty na liczniku masz 0 a licznik sąsiadów kręci się jak szalony, by ogrzać zimne ściany. Tylko co to ma wspólnego z "uczciwością"? W tej sytuacji podzielnik jest o wiele bardziej uczciwy, bo reaguje na faktyczną temperaturę w lokalu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-20 o 22:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.