![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pedagogika-prosze o opinię!
Cytat:
![]() Czemu się cieszysz? U nas lepiej?? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
wedlug mojej opini niebo a ziemia.
doktor Jordan ![]()
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
O matko
![]() ![]() To ta pani od "wołontajatu" ![]() Miałam z nią społeczną, to prawda, że lubi pogadać sobie ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
poplakalam sie ze smiechu - juz ponad 3 miesiace przerwy i zapomnialam prawie jak ona sie zachowuje, a ty mi tu "wolontajatem"wszystk o w jednym ujelas
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z AP Krakow - mam prosbe
![]() Jesli mialybyscie jakies materialy na komputerze z I roku ( ja jestem na PSO), jakies teksty do przeczytania itp. to czy moglabym prosic o wyslanie mi ich? jesli ktoras bedzie chetna mi pomoc, to prosze napisac na PW i przesle moj adres mailowy. Nie chce, zeby bylo, ze sie prosze od samego poczatku, ale jeszcze studiowanie jest dla mnie czarna magia... (Juz wiem, ze HW to bedzie jeden wielki koszmar... Marze o tym, zeby nie skonczyc na pierwszym roku... :P ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
A mi sie wyjątkowo podobały pierwsze zajęcia z HW. Kobieta, która wykładała mówiła jak dla mnie ciekawie. Zobaczymy co będzie dalej, jak na razie najgorszy przedmiot dla mnie to wybrane zagadnienia z filozofii i wprowadzenie do psychologii.
Gaga, i nie gadaj, że możesz skończyć na I roku, bo dostaniesz w łeb ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
xxyy
|
jestem na drugim roku i dopiero teraz wiem ze to jest to
![]() ![]() dopiero teraz czuje ze studiuje to co mnie interesuje i ze jestem na wlasciwym miejscu ![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Pedagogika to kierunek, który naprawdę mnie interesuje... W trakcie studiów na większość przemiotów chodziłam z przyjemności, nie zaś z konieczności przyswojenia danego materiału...To wg. mnie kierunek naprawdę ciekawy, warty bliższego poznania ... Szkoda tylko, że tak trudno znaleźć po nim pracę... W moim mieście i najbliższej okolicy mam wręcz wrażenie, iż jest to nie możliwe... Oj namnożyło nam się pedagogów, namnożyło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
xxyy
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Czytając literature z zakresu pedagogiki, za każdym razem odnosze wrażenie, ze czytam o niczym.
Kazda ksiazka 'pedagogiczna' jaka mialam w lapach, to 200 stron pełnych wyjątkowo zawiłego języka i zawiłych teorii na temat spraw, ktore mozna by zmiescic na stronach 50 i napisac prostym jezykiem. Po co tak komplikowac najprostsze rzeczy? Nie wiem, czy pedagogika jest juz samodzielna dziedzina nauki, 3 lata temu jeszcze nie byla. Moze to wlasnie z tego kompleksu wynika, ze wlasnej metodologii nie ma? To wypracowala sobie takie dziwne cuś? ![]() Znam pare osob studiujacych ten kierunek. Wiem, ze jest nawet ciekawy i potrzebny (bardzo zblizony do psychologii, ktora z kolei ja studiuje). Tylko ta literatura ![]()
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
a jest tu moze ktos z pedagogicznego wydzialu UAM-u w Kaliszu???
![]()
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Osd kiedy to pedagogika nie ma własnej metodologii? Pierwsze słyszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Witam Was! Mam pytanie do studentek pedagogiki- czy ktoras z Was studiuje/ studiowala czy tez orientuje sie w pedagogice o spec. logopedia? Chcialabym wiedziec jak sie ogolnie studiuje na tym kierunku i jak wygladaja egzaminy praktyczne- badania aparatu mowy itd.? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2883957]Osd kiedy to pedagogika nie ma własnej metodologii? Pierwsze słyszę
![]() Z tego co mi wiadomo metodologii wlasnej nie ma, tylko psychologiczną.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie zastanawiam sie jak by sie tu zabrac za te 300 stron do nauczenia sie z historii wychowania. Narazie oswajam sie z tym i dochodze do wniosku, ze doktor S. od cwiczen upadl na glowe (dziewczyny z AP Krk wiedza o kogo chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
BAN stały
|
ja studiuje zaocznie w Bydgoszczy Pedagogike spec. Opieka i wychowanie zprofilaktyką uzależnień!! Na 1 roku było dużo przedmiotów niektóre bardzo nudneeeeeeeee
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam resocjalizacje.Bardzo ciekawa wiec jak kogos interesuje nie jest trudno.Duzo najrozniejszych przedmiotów.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie
![]() Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą! Co do egzaminu - nie jest fizycznie badany żaden narząd mowy, natomiast przeprowadzana jest rozmowa na tematy ogólnopedagogiczne (głównie opinie kandydatki w kwestiach oświatowych), która ma na celu zbadanie poprawności mowy. Dla mnie koszmarem była fonetyka, mnóstwo pamięciówki. I godziny ćwiczeń przed lustrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2889037]Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie
![]() Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą! Co do egzaminu - nie jest fizycznie badany żaden narząd mowy, natomiast przeprowadzana jest rozmowa na tematy ogólnopedagogiczne (głównie opinie kandydatki w kwestiach oświatowych), która ma na celu zbadanie poprawności mowy. Dla mnie koszmarem była fonetyka, mnóstwo pamięciówki. I godziny ćwiczeń przed lustrem ![]() Dzieki za odpowiedz. W moim miescie, na UKW jest kierunek "pedgogika o spec. logopedia" (mgr) Czytałam na jego temat wiele pozytywnych opini i zamierzam ubiegac sie o miejsce na tym kierunku, ale nie jestem pewna czy moje wyobrazenia są zgodne z rzeczywistością. Czy obecnie w Polsce jest wiele możliwości pracy dla logopedy czy raczej jest ciężko ze znalezieniem posady?
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2889037]Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie
![]() Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą![/quote] Dodam tylko, że można się jeszcze wybrać na studia podyplomowe do Lublina, na UMCS. Tu też jest Zakład Logopedii. aleksandra_119, ja akurat jestem na filologii polskiej (właśnie UMCS, studia stacjonarne, 5-letnie) i logopedia tutaj jest jedną ze specjalności do wyboru. Nie wiem jak wygląda program studiów podyplomowych, powiem tylko, że ja mam w ramach specjalności mnóstwo zajęć. Sam kierunek nie jest szczególnie ciężki, jedyny problem miałam z elementami anatomii, gdzie stricte medyczny materiał był dla mnie piekielnie trudny do opanowania. No i przedmiot kształtowanie się mowy dziecka nie należy do tych fascynujących oraz uwielbianych przez studentów. Ponadto - sprawa, o której pisała szajajaba: jeśli się nie jest po "kursie" z fonetyki [ja akurat go przeszłam na samej polonistyce], to rzeczywiście jest trochę tych trudności i "kucia" (- - - właściwości każdej jednej głoski systemu fonologicznego...) Ale wszystko da się przyswoić ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
tez chcialabym isc na pedagogike, a spec. animacja kultury. jet moze ktos to mial z tym stycznosc??
![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
u mnie na uczelni, logopedia też jest jako jeden z wydziałów. a ja z racji swojej specjalizacji zajęcia logopedyczne mam już po raz trzeci i szczerze mówiąc zaczyna mnie to wkurzać. bo ile razy można robić to samo?
![]() jednakże mnie to nie zniechęca i chcę robic logopedię podyplomowo. chciałam zacząć już w tym roku (u mnie na uczelni jest taki system, że jak ktoś ma na IV roku bdb średnią może już wtedy ubiegać się o przyjęcie na podyplomówkę. i dostaje się razem swojego mgr i papier za podyplomowe ![]() a baanie praktyczne polega na rozmowie. i panie logopedki podczas tej rozmowy sprawdzają czy nie masz żadnych problemów. a problemem czasem może być nawet to, że podczas wymawiana np. głoski powietrze leci z boku zamiast z przodu. ale przez to nie powinni odrzucić ![]()
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() fajnie jest(jestem na animacji społ-kult na UW, studia I stopnia ![]() ![]() ![]() ![]() generalnie jest ciekawie, jeśli masz jakieś sprecyzowane zainteresowania i plany to możesz sobie śmiało zaczynać działać (ja tak robię, pracuję w 2 teatrach, od lutego startuję ze swoim projektem animacyjnym ![]() ![]() powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Skończyłam pedagogikę rodzinną i ogólną. Rozpoczęłam poszukiwania pracy w szkołach i okazało się, że nie mogę pracować np. jako pedagog szkolny gdyż nie mam ukończonej pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej (mimo, że praktyki studenckie odbyłam w gabinecie pedagoga szkolnego, poradni psychologiczno-pedagogicznej itp.).
Troszkę mnie to zmartwiło, bo w świetle przepisów po moim kierunku mogę podjąć pracę jedynie w uczelniach wyższych bądź ośrodkach naukowo-badawczych. Byłam dziś w Kuratorium Oświaty i muszę napisać podanie o obliczenie godzin i przedmiotów, jakie miałam na studiach i wówczas oni stwierdzą czy mogę pracować w szkole. Czy ktoś pisał takowe podanie? Proszę o wskazówki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Ja pracuje w szkole, a jestem po pedagogice opiekunczej. Jak zaczelam prace, to ktos mi powiedzial, ze musze skonczyc pedagogike opiekunczo-wychowawcza, co byloby bez sensu, poniewaz od nowa uczylabym sie pedagogiki opiekunczej. W koncu porozmawialm z dyrektorka i ona powiedziala, ze jest dobrze. Wniosek z tego chyba taki, ze to wszystko zalezy od dyrektora. Pamietam, ze mialam juz w przygotowaniu ewentualny spis przedmiotow z pedagogiki wychowawczej "w razie czegos", ale nie bylo potrzeby.
I pracuje 3 rok ![]()
![]() |
![]() |
#87 | |
xxyy
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
ja obecnie studiuje ochrone srodowiska ale czuje ze to nie to i w przyszlym roku chce prubowac na AP w Krk na specjalizacja opieka nad dzieckiem
![]() ![]()
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Pracuję w świetlicy
![]()
![]() |
![]() |
#90 |
xxyy
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.