Pedagogika - studentki, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-22, 20:15   #61
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Dot.: Pedagogika-prosze o opinię!

Cytat:
Napisane przez izabela82 Pokaż wiadomość
Emil Emilem,ja sie bardzo ciesze ze zmienilam pedagogike z UJ na ta na AP.Tylko czemu moja promotorka taka rozlazła jest-jakby mogla to by w nieskoncznosc gadala
A która to??

Czemu się cieszysz? U nas lepiej??
Stary 2006-09-22, 20:36   #62
izabela82
Raczkowanie

wedlug mojej opini niebo a ziemia.

doktor Jordan
Stary 2006-09-22, 20:43   #63
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
wedlug mojej opini niebo a ziemia.

doktor Jordan
O matko sorki za reakcję
To ta pani od "wołontajatu"
Miałam z nią społeczną, to prawda, że lubi pogadać sobie
Stary 2006-09-22, 20:56   #64
izabela82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Buena Dzidzia Pokaż wiadomość
O matko sorki za reakcję
To ta pani od "wołontajatu"
Miałam z nią społeczną, to prawda, że lubi pogadać sobie
poplakalam sie ze smiechu - juz ponad 3 miesiace przerwy i zapomnialam prawie jak ona sie zachowuje, a ty mi tu "wolontajatem"wszystk o w jednym ujelas
Stary 2006-09-22, 20:58   #65
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
poplakalam sie ze smiechu - juz ponad 3 miesiace przerwy i zapomnialam prawie jak ona sie zachowuje, a ty mi tu "wolontajatem"wszystk o w jednym ujelas
Nie ma to jak wspomnienia
Stary 2006-10-08, 12:01   #66
gaga87
Zakorzenienie

Dziewczyny z AP Krakow - mam prosbe
Jesli mialybyscie jakies materialy na komputerze z I roku ( ja jestem na PSO), jakies teksty do przeczytania itp. to czy moglabym prosic o wyslanie mi ich? jesli ktoras bedzie chetna mi pomoc, to prosze napisac na PW i przesle moj adres mailowy. Nie chce, zeby bylo, ze sie prosze od samego poczatku, ale jeszcze studiowanie jest dla mnie czarna magia...

(Juz wiem, ze HW to bedzie jeden wielki koszmar... Marze o tym, zeby nie skonczyc na pierwszym roku... :P )

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-08, 12:06   #67
Malutka466
BAN stały

GG do Malutka466

A mi sie wyjątkowo podobały pierwsze zajęcia z HW. Kobieta, która wykładała mówiła jak dla mnie ciekawie. Zobaczymy co będzie dalej, jak na razie najgorszy przedmiot dla mnie to wybrane zagadnienia z filozofii i wprowadzenie do psychologii.

Gaga, i nie gadaj, że możesz skończyć na I roku, bo dostaniesz w łeb
Malutka466 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-08, 12:11   #68
Atram
xxyy

jestem na drugim roku i dopiero teraz wiem ze to jest to na pierwszym roku byly przedmioty, ktore nie interesowaly mnie (no moze niektore..). a teraz prawie wszystkie sa super moje ulubione to psychologia rozwojowa i wychowanie platyczne, a z opcjonalnych - psychologia uzaleznien i rozpoznawanie przemocy w rodzinie.
dopiero teraz czuje ze studiuje to co mnie interesuje i ze jestem na wlasciwym miejscu
Stary 2006-10-08, 12:56   #69
Black Isabell
Raczkowanie

GG do Black Isabell

Pedagogika to kierunek, który naprawdę mnie interesuje... W trakcie studiów na większość przemiotów chodziłam z przyjemności, nie zaś z konieczności przyswojenia danego materiału...To wg. mnie kierunek naprawdę ciekawy, warty bliższego poznania ... Szkoda tylko, że tak trudno znaleźć po nim pracę... W moim mieście i najbliższej okolicy mam wręcz wrażenie, iż jest to nie możliwe... Oj namnożyło nam się pedagogów, namnożyło
Black Isabell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-08, 12:59   #70
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Black Isabell Pokaż wiadomość
Pedagogika to kierunek, który naprawdę mnie interesuje... W trakcie studiów na większość przemiotów chodziłam z przyjemności, nie zaś z konieczności przyswojenia danego materiału...To wg. mnie kierunek naprawdę ciekawy, warty bliższego poznania ... Szkoda tylko, że tak trudno znaleźć po nim pracę... W moim mieście i najbliższej okolicy mam wręcz wrażenie, iż jest to nie możliwe... Oj namnożyło nam się pedagogów, namnożyło
wlasnie z tym jest najwiekszy problem - praca. dlatego od przyszlego roku ide na roczne studium z terapii uzaleznien, a potem na dwuletnie studium z dietetyki.
Stary 2006-10-08, 13:01   #71
ahinsa
Zakorzenienie

Czytając literature z zakresu pedagogiki, za każdym razem odnosze wrażenie, ze czytam o niczym.
Kazda ksiazka 'pedagogiczna' jaka mialam w lapach, to 200 stron pełnych wyjątkowo zawiłego języka i zawiłych teorii na temat spraw, ktore mozna by zmiescic na stronach 50 i napisac prostym jezykiem. Po co tak komplikowac najprostsze rzeczy?
Nie wiem, czy pedagogika jest juz samodzielna dziedzina nauki, 3 lata temu jeszcze nie byla. Moze to wlasnie z tego kompleksu wynika, ze wlasnej metodologii nie ma? To wypracowala sobie takie dziwne cuś?

Znam pare osob studiujacych ten kierunek. Wiem, ze jest nawet ciekawy i potrzebny (bardzo zblizony do psychologii, ktora z kolei ja studiuje).
Tylko ta literatura , jeezz.
Stary 2006-10-13, 00:45   #72
*chinchilla*
Rozeznanie

GG do *chinchilla*

a jest tu moze ktos z pedagogicznego wydzialu UAM-u w Kaliszu???

http://www.myspace.com/killahmouse
trynna be optimistic but have realized i really hate chips&fish nowadays. . . i'ma do somethin!!!!!!!!!!!!!!
*chinchilla* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 05:57   #73
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ahinsa Pokaż wiadomość
Czytając literature z zakresu pedagogiki, za każdym razem odnosze wrażenie, ze czytam o niczym.
Kazda ksiazka 'pedagogiczna' jaka mialam w lapach, to 200 stron pełnych wyjątkowo zawiłego języka i zawiłych teorii na temat spraw, ktore mozna by zmiescic na stronach 50 i napisac prostym jezykiem. Po co tak komplikowac najprostsze rzeczy?
Nie wiem, czy pedagogika jest juz samodzielna dziedzina nauki, 3 lata temu jeszcze nie byla. Moze to wlasnie z tego kompleksu wynika, ze wlasnej metodologii nie ma? To wypracowala sobie takie dziwne cuś?

Znam pare osob studiujacych ten kierunek. Wiem, ze jest nawet ciekawy i potrzebny (bardzo zblizony do psychologii, ktora z kolei ja studiuje).
Tylko ta literatura , jeezz.

Osd kiedy to pedagogika nie ma własnej metodologii? Pierwsze słyszę Pedagogika ma własną metodologię, i to bardzo obszerną...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 18:17   #74
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

Witam Was! Mam pytanie do studentek pedagogiki- czy ktoras z Was studiuje/ studiowala czy tez orientuje sie w pedagogice o spec. logopedia? Chcialabym wiedziec jak sie ogolnie studiuje na tym kierunku i jak wygladaja egzaminy praktyczne- badania aparatu mowy itd.? Prosze o pomoc. Pozdrawiam

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 18:36   #75
ahinsa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2883957]Osd kiedy to pedagogika nie ma własnej metodologii? Pierwsze słyszę Pedagogika ma własną metodologię, i to bardzo obszerną...[/quote]

Z tego co mi wiadomo metodologii wlasnej nie ma, tylko psychologiczną.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-13, 18:54   #76
gaga87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandra_119 Pokaż wiadomość
Witam Was! Mam pytanie do studentek pedagogiki- czy ktoras z Was studiuje/ studiowala czy tez orientuje sie w pedagogice o spec. logopedia? Chcialabym wiedziec jak sie ogolnie studiuje na tym kierunku i jak wygladaja egzaminy praktyczne- badania aparatu mowy itd.? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Sama chcialam pojsc na logopedie, ale w zakresie studiow pedagogicznych takiego kierunku nie znalazlam. Jest tylko na filologii polskiej... byc moze tylko na moich terenach czegos takiego nie ma - a szkoda...

Wlasnie zastanawiam sie jak by sie tu zabrac za te 300 stron do nauczenia sie z historii wychowania. Narazie oswajam sie z tym i dochodze do wniosku, ze doktor S. od cwiczen upadl na glowe (dziewczyny z AP Krk wiedza o kogo chodzi )

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 19:40   #77
xyzgirl86
BAN stały

ja studiuje zaocznie w Bydgoszczy Pedagogike spec. Opieka i wychowanie zprofilaktyką uzależnień!! Na 1 roku było dużo przedmiotów niektóre bardzo nudneeeeeeeee teraz zaczął się 2 rok i przedmioty stały się ciakawsze ale jest tego masaaaa!! już widze tą sesje i kucie
xyzgirl86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 19:48   #78
bess
Zakorzenienie

Ja polecam resocjalizacje.Bardzo ciekawa wiec jak kogos interesuje nie jest trudno.Duzo najrozniejszych przedmiotów.Tyle ze nie ma co robic po studiach
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 20:23   #79
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie Jest na pewno na AP w Krakowie, jak też w IDN w Sosnowcu.

Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą!

Co do egzaminu - nie jest fizycznie badany żaden narząd mowy, natomiast przeprowadzana jest rozmowa na tematy ogólnopedagogiczne (głównie opinie kandydatki w kwestiach oświatowych), która ma na celu zbadanie poprawności mowy.

Dla mnie koszmarem była fonetyka, mnóstwo pamięciówki. I godziny ćwiczeń przed lustrem
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 21:07   #80
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2889037]Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie Jest na pewno na AP w Krakowie, jak też w IDN w Sosnowcu.

Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą!

Co do egzaminu - nie jest fizycznie badany żaden narząd mowy, natomiast przeprowadzana jest rozmowa na tematy ogólnopedagogiczne (głównie opinie kandydatki w kwestiach oświatowych), która ma na celu zbadanie poprawności mowy.

Dla mnie koszmarem była fonetyka, mnóstwo pamięciówki. I godziny ćwiczeń przed lustrem [/quote]

Dzieki za odpowiedz. W moim miescie, na UKW jest kierunek "pedgogika o spec. logopedia" (mgr) Czytałam na jego temat wiele pozytywnych opini i zamierzam ubiegac sie o miejsce na tym kierunku, ale nie jestem pewna czy moje wyobrazenia są zgodne z rzeczywistością. Czy obecnie w Polsce jest wiele możliwości pracy dla logopedy czy raczej jest ciężko ze znalezieniem posady?

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 21:26   #81
tama
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2889037]Odnośnie LOGOPEDII - jest, istnieje jako odrebny kierunek, aczkolwiek najczęściej w postaci studiów podyplomowych. Pociechą jest to, ze można ją robić już po licencjacie Jest na pewno na AP w Krakowie, jak też w IDN w Sosnowcu.

Absolutnie nie polecam czegoś takiego, jak pedagogika wczesnoszkolna z logopedią! Nie mozna po tym byc logopedą![/quote]

Dodam tylko, że można się jeszcze wybrać na studia podyplomowe do Lublina, na UMCS. Tu też jest Zakład Logopedii.

aleksandra_119, ja akurat jestem na filologii polskiej (właśnie UMCS, studia stacjonarne, 5-letnie) i logopedia tutaj jest jedną ze specjalności do wyboru. Nie wiem jak wygląda program studiów podyplomowych, powiem tylko, że ja mam w ramach specjalności mnóstwo zajęć.
Sam kierunek nie jest szczególnie ciężki, jedyny problem miałam z elementami anatomii, gdzie stricte medyczny materiał był dla mnie piekielnie trudny do opanowania. No i przedmiot kształtowanie się mowy dziecka nie należy do tych fascynujących oraz uwielbianych przez studentów. Ponadto - sprawa, o której pisała szajajaba: jeśli się nie jest po "kursie" z fonetyki [ja akurat go przeszłam na samej polonistyce], to rzeczywiście jest trochę tych trudności i "kucia" (- - - właściwości każdej jednej głoski systemu fonologicznego...)
Ale wszystko da się przyswoić

89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg
tama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-13, 21:37   #82
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

tez chcialabym isc na pedagogike, a spec. animacja kultury. jet moze ktos to mial z tym stycznosc??
Stary 2006-10-13, 23:10   #83
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

u mnie na uczelni, logopedia też jest jako jeden z wydziałów. a ja z racji swojej specjalizacji zajęcia logopedyczne mam już po raz trzeci i szczerze mówiąc zaczyna mnie to wkurzać. bo ile razy można robić to samo?
jednakże mnie to nie zniechęca i chcę robic logopedię podyplomowo. chciałam zacząć już w tym roku (u mnie na uczelni jest taki system, że jak ktoś ma na IV roku bdb średnią może już wtedy ubiegać się o przyjęcie na podyplomówkę. i dostaje się razem swojego mgr i papier za podyplomowe ) ale niestety finanse..
a baanie praktyczne polega na rozmowie. i panie logopedki podczas tej rozmowy sprawdzają czy nie masz żadnych problemów. a problemem czasem może być nawet to, że podczas wymawiana np. głoski powietrze leci z boku zamiast z przodu. ale przez to nie powinni odrzucić

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-09, 08:20   #84
kaszellek
Zadomowienie

GG do kaszellek

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
tez chcialabym isc na pedagogike, a spec. animacja kultury. jet moze ktos to mial z tym stycznosc??
ja mam styczność od października
fajnie jest(jestem na animacji społ-kult na UW, studia I stopnia ), chociaż na 1 roku tak naprawdę zajęcia mamy takie jak pedagogika ogólna czyli biomedykę, wprowadzenie do pedagogiki, wprowadzenie do psychologii, filozofii, wstęp do wiedzy o sztuce, socjologię, historię wychowania, no i z zajęć specjalizacyjnych- wprowadzenie do animacji społeczno-kulturalnej oraz warsztaty komunikacji interpersonalnej i 30 h praktyk jak wrażenia? hm studia na pewno są ciekawe, wciągające.. jak kogoś to interesuje ale tak naprawdę to jak dla mnie jest za mało animacji w animacji (mam na myśli takie zajęcia praktyczne), chociaż rozumiem, że na początku trzeba mieć podstawy teoretyczne.. piszemy jakieś pierwsze projekty animacyjne.. ćwiczymy pracę w grupach, komunikację, autoprezentację, pewność siebie.. to chyba ważne w przyszłym zawodzie

generalnie jest ciekawie, jeśli masz jakieś sprecyzowane zainteresowania i plany to możesz sobie śmiało zaczynać działać (ja tak robię, pracuję w 2 teatrach, od lutego startuję ze swoim projektem animacyjnym ), a jak nie to na studiach pewnie Ci się sprecyzują

powodzenia
kaszellek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 12:40   #85
Diorissimo
Zadomowienie

Skończyłam pedagogikę rodzinną i ogólną. Rozpoczęłam poszukiwania pracy w szkołach i okazało się, że nie mogę pracować np. jako pedagog szkolny gdyż nie mam ukończonej pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej (mimo, że praktyki studenckie odbyłam w gabinecie pedagoga szkolnego, poradni psychologiczno-pedagogicznej itp.).

Troszkę mnie to zmartwiło, bo w świetle przepisów po moim kierunku mogę podjąć pracę jedynie w uczelniach wyższych bądź ośrodkach naukowo-badawczych.
Byłam dziś w Kuratorium Oświaty i muszę napisać podanie o obliczenie godzin i przedmiotów, jakie miałam na studiach i wówczas oni stwierdzą czy mogę pracować w szkole.
Czy ktoś pisał takowe podanie? Proszę o wskazówki!
Diorissimo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 22:05   #86
izoola
Raczkowanie

Ja pracuje w szkole, a jestem po pedagogice opiekunczej. Jak zaczelam prace, to ktos mi powiedzial, ze musze skonczyc pedagogike opiekunczo-wychowawcza, co byloby bez sensu, poniewaz od nowa uczylabym sie pedagogiki opiekunczej. W koncu porozmawialm z dyrektorka i ona powiedziala, ze jest dobrze. Wniosek z tego chyba taki, ze to wszystko zalezy od dyrektora. Pamietam, ze mialam juz w przygotowaniu ewentualny spis przedmiotow z pedagogiki wychowawczej "w razie czegos", ale nie bylo potrzeby.
I pracuje 3 rok
Stary 2006-12-20, 22:14   #87
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez izoola Pokaż wiadomość
Ja pracuje w szkole, a jestem po pedagogice opiekunczej. Jak zaczelam prace, to ktos mi powiedzial, ze musze skonczyc pedagogike opiekunczo-wychowawcza, co byloby bez sensu, poniewaz od nowa uczylabym sie pedagogiki opiekunczej. W koncu porozmawialm z dyrektorka i ona powiedziala, ze jest dobrze. Wniosek z tego chyba taki, ze to wszystko zalezy od dyrektora. Pamietam, ze mialam juz w przygotowaniu ewentualny spis przedmiotow z pedagogiki wychowawczej "w razie czegos", ale nie bylo potrzeby.
I pracuje 3 rok
moglabys opisac na czym polega Twoja praca dokladnie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-20, 23:32   #88
sloneckoo
Zadomowienie

GG do sloneckoo

ja obecnie studiuje ochrone srodowiska ale czuje ze to nie to i w przyszlym roku chce prubowac na AP w Krk na specjalizacja opieka nad dzieckiem 3majcie kciuki
Stary 2006-12-22, 20:49   #89
izoola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
moglabys opisac na czym polega Twoja praca dokladnie?
Pracuję w świetlicy
Stary 2006-12-22, 20:54   #90
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez izoola Pokaż wiadomość
Pracuję w świetlicy
myslalam ze jestes pedagogiem szkolnym

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości