Styczniowe mamusie 2015 cz.IV - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-02, 12:58   #61
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00
Dot.: Styczniowe mamusie 2015 cz.IV

Cytat:
Napisane przez BabaZWysp Pokaż wiadomość

A propos Halloween... Jestem miło zaskoczona postawą dyrekcji w szkole syna. Wygląda na to, że zgodnie z założeniami Ministra Spraw Wewnętrznych oraz Premiera szkoła zamierza promować wartości brytyjskie. W związku z tym będziemy mieli w tym roku Christmas, choinkę oraz Santa (pewien czas nie było w szkole żadnych przejawów Bożego Narodzenia)
O rany,no ale dobrze,ze sprawy idą w dobrym kierunku,bo oni juz totalnie zatracili sie w multi kulti
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-02, 12:59   #62
dusiolka
Zakorzenienie

Baba dokładnie ich sprawa tez tak uważam.
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-02, 13:03   #63
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
Jakie badanie będziecie miec?

My w grudniu mamy nefrologa i będziemy ustalać termin kiedy pójdziemy do szpitala na kilka dni...
Będziemy mieć urografię. Mieliśmy już cystografię i scyntygrafię nerek.

Ja się szczepiłam przeciwko HPV i żyję i mam się dobrze. Zanim nasze dziewczynki będą mieć odpowiedni do szczepienia wiek to pewnie jeszcze zmienią zasady szczepień.
Co do refundacji to dotyczy to też sprzętu medycznego. Np. jest refundacja powiedzmy 60% kosztów zakupu ortezy i określona maksymalna kwota refundacji 150 zł - cena będzie wyliczona tak, żeby otrzymać maksymalną kwotę refundacji, chociaż tak na prawdę sprzęt jest wart dużo mniej.
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-02, 13:09   #64
dusiolka
Zakorzenienie

Alb chodzi o to ze ta cała refundacja na nic potrzebna bo gdyby jej nie było ,byłby całkiem wolny rynek to to wszystko byłoby o wiele tansze no tak pieluchy sa refundowane,sprzęty itp rożne rzeczy nie tylko leki. Ja podaje na przykładzie lekow bo najbliższe mi sa

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Albo kwestie tego ze NFZ jak jakis Bóg decyduje Komu zrefundować lek ,czy to jest moralne?! Eh..
Stary 2015-11-02, 13:11   #65
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Alb chodzi o to ze ta cała refundacja na nic potrzebna bo gdyby jej nie było ,byłby całkiem wolny rynek to to wszystko byłoby o wiele tansze no tak pieluchy sa refundowane,sprzęty itp rożne rzeczy nie tylko leki. Ja podaje na przykładzie lekow bo najbliższe mi sa
Według mnie to wogóle wszystkie leki zalecone przez lekarza powinno się dostawać za darmo. Ja w tym miesiącu wydałam na leki przepisane przez lekarza około 500 zł i tak wygląda darmowe leczenie...
Stary 2015-11-02, 13:14   #66
dusiolka
Zakorzenienie

Alb i kto by za nie płacił? Przeciez musieliby podatki podnieść znowu! Bez przesady. Na świecie nic za darmo nie ma. Najsłuszniejsze to likwidacja NFZ i całkiem wolny rynek

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Darmowego leczenia tez nie ma. No przeciez zabierają Ci składki
Stary 2015-11-02, 13:24   #67
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Alb i kto by za nie płacił? Przeciez musieliby podatki podnieść znowu! Bez przesady. Na świecie nic za darmo nie ma. Najsłuszniejsze to likwidacja NFZ i całkiem wolny rynek

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Darmowego leczenia tez nie ma. No przeciez zabierają Ci składki
No wiesz, jednak produkty ratujące zdrowie/życie powinny być darmowe. Jakoś jak leczą w szpitalu to za leki płacić nie trzeba. A te same leki stosowane w domu już są odpłatne. I nie chodzi mi tutaj o syropek na kaszel czy witaminę C na przeziębienie. Wolny rynek to też nie jest dobre rozwiązanie.
Stary 2015-11-02, 13:31   #68
dusiolka
Zakorzenienie

wolny rynek recepta na wszystko
Tak a wiesz ile jest takich lekow ratujących zycie? nie wiem kto miałby za to płacić ,nie no wiem,podatnicy!
Widze ze mamy skrajnie rożne poglądy i ucinam dyskusje bo do konsensusu nie dojedziemy

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Tylko chce dodać ze nie ma za darmo niczego absolutnie za darmo to mozna w łeb dostac :p
Stary 2015-11-02, 13:44   #69
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Dusiolka a co z tymi biednym (w sensie finansowym )ludzmi którzy sa przewlekle chorzy?
Stary 2015-11-02, 13:56   #70
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
Dusiolka a co z tymi biednym (w sensie finansowym )ludzmi którzy sa przewlekle chorzy?

No ale teraz tez płaca za leki wiec co z nimi? Nie rozumiem za bardzo.
Za darmo leki na recepte ktore lekar wypisze maja tylko inwalidzi wojenni.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

"Biedni" to inny temat w ogole. Niektórzy sa po prostu leniwi i bieda stad wynika.
Dlatego ludzie powinni patrzeć przy wyborach nie kto jakie profity oferuje ludowi tylko co oferuja by poprawić gospodarkę i jak patrzą na kwestie podatków. Przeciez Np teraz to becikowe co ma wejsc od 2016r ze po urodzeniu przez 12mies niezależnie od finansów rodziny kobieta bedIe dostawać 1tys zł ale musi byc niepracująca/studentka/ na umowie zlecenie itp nie moze byc zatrudniona na umowe o prace. Przeciez to kpiny sa. Aby tyle pieniędzy wydac tym wszystkim matkom to znowu wzrośnie VAT albo co innego.
Niedługo wszyscy bedziemy "sprawiedliwie biedni"
Stary 2015-11-02, 13:58   #71
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
Niepełnosprawnych, przewlekle chorych i innych nieporadnych życiowo trzeba zrzucać za skały bo za bardzo obciążają system

Już nic więcej w tym temacie nie napiszę bo jeszcze bana dostanę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 13:59   #72
dusiolka
Zakorzenienie

Ile jest takich ludzi co to "mops da". Prychodza np do apteki (podaje takie przykłady bo sa z zycia wzięte) z recepta na wycenę by pokazać pani w mopsie ile ma dac kasiory i ns pytanie czy dac odpowiedniki tansze odpowiada " nie! MOPS płaci!" Niekiedy recepta takiego delikwenta na jakies tam przeziebienie czy infekcje bakteryjna wyniesie 70zl albo i wiecej i on sie nie liczy z takimi pieniędzmi ale jakby musiał dwoje zarobione wydac to dopiero by szanował.
Stary 2015-11-02, 13:59   #73
LindaC
Wtajemniczenie

Są leki zwłaszcza stosowane w chorobach przewlekłych których cena przewyższa kilka tysięcy razy, składkę ZUS opłacana przez całe życie ;-) a już na pewno ta odprowadzana z renty inwalidzkiej ;-)

W aptece się ich nie kupuje ;-)

Przeciętny zjada z chleba nie kupi bo nie będzie miał za co.

Czyli w starym i niemodnym juz od dawna ustroju neoliberalnym taka osoba laduje na cmentarzu.

Na szczęście tak nie jest ;-) a ludzie chorzy, niepełnosprawni, a zarazem biedni mogą być wśród nas ;-)

Edytowane przez LindaC
Czas edycji: 2015-11-02 o 14:03
LindaC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-02, 14:05   #74
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Niepełnosprawnych, przewlekle chorych i innych nieporadnych życiowo trzeba zrzucać za skały bo za bardzo obciążają system

Już nic więcej w tym temacie nie napiszę bo jeszcze bana dostanę.

Ty to napisałas ja za selekcja ludzi nie jestem bo to pochodziłoby pod eugenike prawie
A nieporadnych życiowo to zaciągać do pracy,przeciez duzo takich co by chciało siedziec jesc i nic nie robic

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Linda a gdzie leki sie kupuje ?;p gdzies w podziemiach ?:p
W szpitalach tez dostają leki wlasnie z apteki tyle ze szpitalnej

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

O tym mowa ze te leki sa takie drogie dlatego ze sa refundowane no a jesli trafi sie jakis jeden przypadek gdzie to mega drogi lek,nierefundowanych itp to sa fundacje jak widac i ludzie chętni do pomocy.

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Ja jestem za tym by rodzina pomagała i ludzie z własnej dobrej woli a nie z przymusu państwowego wiem ze 99% z Was tutaj jest za państwem opiekuńczym i socjalem
Oczywiscie nie jestesmy gotowi na całkowicie prywatna służbę zdrowia ale w Emiratach arabskich np funkcjonuje taki system i nikt tam na ulicy nie umiera wręcz przeciwnie medycyna jest na najwyższym poziomie
Stary 2015-11-02, 14:06   #75
LindaC
Wtajemniczenie

Na aptekach świat się nie kończy ;-)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 14:07   #76
dusiolka
Zakorzenienie

Linda no to napisz gdzie a nie wymijające odpowiedzi dajesz
Stary 2015-11-02, 14:08   #77
LindaC
Wtajemniczenie

Są leki które aptekę omijają ale faktycznie ty możesz o tym nie wiedzieć.

A niektóre są drogie bp drogi jest koszt ich wytworzenia.
Stary 2015-11-02, 14:09   #78
dusiolka
Zakorzenienie

Sa producenci lekow,dystrybutorzy,hurto wnie,apteki jednak lek wlasnie pokonuje taka drogo od producenta przez dystrybutora hurtownie i do apteki a potem pacjenta. Lub apteki szpitalnej do szpitala i pacjenta.
Wiec podaj to tajne zródło
Stary 2015-11-02, 14:09   #79
LindaC
Wtajemniczenie

Ot chociażby czynniki krzepnięcia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 14:09   #80
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Dusiolka nie bede kontynuowała tego tematu, to w koncu wątek o dzieciach.
Stary 2015-11-02, 14:14   #81
dusiolka
Zakorzenienie

Nie Lubie takiego gadania bez podawania konkretów tylko "ty mozesz nie wiedzie ", "nie tylko apteki"...

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Zreszta nie spodziewałam sie zadnego poparcia tu zeby nie było a te ktore moze w duchu popierają to sie nie odzywają
Stary 2015-11-02, 14:41   #82
LindaC
Wtajemniczenie

Właśnie podałam konkret ;-)
A dla takich poglądów faktycznie ciężko znaleźć poparcie ;-)

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

I grunt to zestawić nasze mocarstwo z Emiratami Arabskimi ;-)

Ja też już kończę :-D
Stary 2015-11-02, 14:51   #83
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
Właśnie podałam konkret ;-)

A dla takich poglądów faktycznie ciężko znaleźć poparcie ;-)

Na szczęście w życiu normalnym nie internetowym wielu znajomych mysli podobnie większość naszych znajomych

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Dlatego nami bedzie rządził pis na zmianę z po plus teraz nowoczesna. Dziekuje za uwagę
Nie zestawiam zadnych mocarstw tylko podaje przykłady państw w ktorych dane rozwiazanie funkcjonuje i ma sie dobrze. Zapewniam Cie ze tam socjalu nie ma i ludzie na ulicy nie umierają.
A żyją z własnej pracy,państwo ich nie okrada.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
Ot chociażby czynniki krzepnięcia

Prosiłam o zródło a nie co.
Stary 2015-11-02, 14:52   #84
BabaZWysp
Rozeznanie

Nie jest tajemnicą, że służba zdrowia w PL została zbudowana na wzór NHS czyli publicznej służby zdrowia w UK.
NHS słynie obecnie z 3 rzeczy: gigantycznego długu, ogromnej śmiertelności pacjentów oraz marnotrastwa funduszy (szczególnie na osoby społecznie nieprzystosowane - np. nałogowych alkoholików, narkomanów, seksoholików, osoby uzależnione od gier komputerowych, osób w "depresją" i innymi chorobami wywołanymi obowiązkiem samodzielnego i dojżałego życia). Leczenie raka, opieka nad poważnie upośledzonymi fizycznie i psychicznie oraz śmiertelnie chorymi leży w rękach społeczeństwa czyli różnych fundacji. Leki najczęściej stosowane (np. na przeziębienie i przeciwgrypowe, przeciwbólowe) kupujesz z własnych pieniędzy. Dentyści nie informują pacjentów jaka usługa jest pełnopłatna a jaka nie i ludzie muszą płacić za usługi refundowane. Nie ma żadnej kontroli nad wydatkami, pracownicy NHS albo są niedofinansowani i przepracowani albo łamią prawo pracy i okradają budżet...
Państwowa czyli niczyja służba zdrowia Nikt nie może nic z nią zrobić, bo zaraz podnoszą się głosy obrońców tych "biednych" i lecą argumenty o "eutanazji". I wszyscy dalej wściekli patrzą na postępującą zapaść wyspiarskiej służby zdrowia, składki rosną a pieniędzy jak nie było tak nie ma.

Polska służba zdrowia najwidoczniej podąża prostą drogą za swoją starszą siostrą NHS.
BabaZWysp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-02, 14:53   #85
dusiolka
Zakorzenienie

Nie wiem czy istnieje moda na ustroje ale ja jestem fanka kapitalizmu a nie liberalizmu

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Napisane przez BabaZWysp Pokaż wiadomość
Nie jest tajemnicą, że służba zdrowia w PL została zbudowana na wzór NHS czyli publicznej służby zdrowia w UK.

NHS słynie obecnie z 3 rzeczy: gigantycznego długu, ogromnej śmiertelności pacjentów oraz marnotrastwa funduszy (szczególnie na osoby społecznie nieprzystosowane - np. nałogowych alkoholików, narkomanów, seksoholików, osoby uzależnione od gier komputerowych, osób w "depresją" i innymi chorobami wywołanymi obowiązkiem samodzielnego i dojżałego życia). Leczenie raka, opieka nad poważnie upośledzonymi fizycznie i psychicznie oraz śmiertelnie chorymi leży w rękach społeczeństwa czyli różnych fundacji. Leki najczęściej stosowane (np. na przeziębienie i przeciwgrypowe, przeciwbólowe) kupujesz z własnych pieniędzy. Dentyści nie informują pacjentów jaka usługa jest pełnopłatna a jaka nie i ludzie muszą płacić za usługi refundowane. Nie ma żadnej kontroli nad wydatkami, pracownicy NHS albo są niedofinansowani i przepracowani albo łamią prawo pracy i okradają budżet...

Państwowa czyli niczyja służba zdrowia Nikt nie może nic z nią zrobić, bo zaraz podnoszą się głosy obrońców tych "biednych" i lecą argumenty o "eutanazji". I wszyscy dalej wściekli patrzą na postępującą zapaść wyspiarskiej służby zdrowia, składki rosną a pieniędzy jak nie było tak nie ma.

Polska służba zdrowia najwidoczniej podąża prostą drogą za swoją starszą siostrą NHS.

Brawo Baba! Dokładnie tak jest .dziekuje za ten post
Stary 2015-11-02, 15:16   #86
LindaC
Wtajemniczenie

Napisałaś ze każdy lek nim trafi do pacjenta trafia do apteki.

Czynnik do apteki nie trafia ;-)

Hemofilicy chodzą do niego do centrum Krwiodawstwa ;-)

Zrzutkę rodzinna cy kwesta fundacji w grę nie wchodzi, bo szybciej potrzebujący umrze.

Kończę definitywnie temat, wrócę przy tematach dzieciowych :-D

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

A kapitalizm to brat liberalizmu ;-)

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Ups. Złamałam słowo ;-)

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Ups. Złamałam słowo ;-)
Stary 2015-11-02, 15:27   #87
dusiolka
Zakorzenienie

Liberalizm dotyczy bardziej polityki a kapitalizm gospodarki to zasadnicza roznica.

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

A co do czynników to nie wiem czy wchodzą w kategorie "lekow".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-02, 15:42   #88
LindaC
Wtajemniczenie

Dziwi mnie ze tego nie wiesz ;-)
Stary 2015-11-02, 15:56   #89
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwi mnie ze tego nie wiesz ;-)

Nie jestem alfa i omega.
Robisz sie niemiła.
Stary 2015-11-02, 15:58   #90
ewka1368
Zakorzenienie

corka ma 39stopni...

w nocy budze sie corka rozpalona placze mierze temp 37.3 hmmm
ale podalam nurofen z myslą ze jako przeciwbolowy bo byla bardzo niespokojna i wszystko gryzla
teraz znowu mega rozpalona marudna oczka zaszklone mierze temp 37.4 hmmm
wzielam rteciowy mierze w pupie 39...
poszlam do bratowej po termometr mierze a tam 38.8...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości