![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015 cz.IV
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Baba dokładnie ich sprawa tez tak uważam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się szczepiłam przeciwko HPV i żyję i mam się dobrze. Zanim nasze dziewczynki będą mieć odpowiedni do szczepienia wiek to pewnie jeszcze zmienią zasady szczepień. Co do refundacji to dotyczy to też sprzętu medycznego. Np. jest refundacja powiedzmy 60% kosztów zakupu ortezy i określona maksymalna kwota refundacji 150 zł - cena będzie wyliczona tak, żeby otrzymać maksymalną kwotę refundacji, chociaż tak na prawdę sprzęt jest wart dużo mniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Alb chodzi o to ze ta cała refundacja na nic potrzebna bo gdyby jej nie było ,byłby całkiem wolny rynek to to wszystko byłoby o wiele tansze
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Albo kwestie tego ze NFZ jak jakis Bóg decyduje Komu zrefundować lek ,czy to jest moralne?! Eh.. |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Według mnie to wogóle wszystkie leki zalecone przez lekarza powinno się dostawać za darmo. Ja w tym miesiącu wydałam na leki przepisane przez lekarza około 500 zł i tak wygląda darmowe leczenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Alb i kto by za nie płacił? Przeciez musieliby podatki podnieść znowu! Bez przesady. Na świecie nic za darmo nie ma. Najsłuszniejsze to likwidacja NFZ i całkiem wolny rynek
![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Darmowego leczenia tez nie ma. No przeciez zabierają Ci składki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
wolny rynek recepta na wszystko
![]() Tak a wiesz ile jest takich lekow ratujących zycie? ![]() Widze ze mamy skrajnie rożne poglądy i ucinam dyskusje bo do konsensusu nie dojedziemy ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Tylko chce dodać ze nie ma za darmo niczego absolutnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dusiolka a co z tymi biednym (w sensie finansowym )ludzmi którzy sa przewlekle chorzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale teraz tez płaca za leki wiec co z nimi? Nie rozumiem za bardzo. Za darmo leki na recepte ktore lekar wypisze maja tylko inwalidzi wojenni. ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- "Biedni" to inny temat w ogole. Niektórzy sa po prostu leniwi i bieda stad wynika. Dlatego ludzie powinni patrzeć przy wyborach nie kto jakie profity oferuje ludowi tylko co oferuja by poprawić gospodarkę i jak patrzą na kwestie podatków. Przeciez Np teraz to becikowe co ma wejsc od 2016r ze po urodzeniu przez 12mies niezależnie od finansów rodziny kobieta bedIe dostawać 1tys zł ale musi byc niepracująca/studentka/ na umowie zlecenie itp nie moze byc zatrudniona na umowe o prace. Przeciez to kpiny sa. Aby tyle pieniędzy wydac tym wszystkim matkom to znowu wzrośnie VAT albo co innego. Niedługo wszyscy bedziemy "sprawiedliwie biedni" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Już nic więcej w tym temacie nie napiszę bo jeszcze bana dostanę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ile jest takich ludzi co to "mops da". Prychodza np do apteki (podaje takie przykłady bo sa z zycia wzięte) z recepta na wycenę by pokazać pani w mopsie ile ma dac kasiory i ns pytanie czy dac odpowiedniki tansze odpowiada " nie! MOPS płaci!" Niekiedy recepta takiego delikwenta na jakies tam przeziebienie czy infekcje bakteryjna wyniesie 70zl albo i wiecej i on sie nie liczy z takimi pieniędzmi ale jakby musiał dwoje zarobione wydac to dopiero by szanował.
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Są leki zwłaszcza stosowane w chorobach przewlekłych których cena przewyższa kilka tysięcy razy, składkę ZUS opłacana przez całe życie ;-) a już na pewno ta odprowadzana z renty inwalidzkiej ;-)
W aptece się ich nie kupuje ;-) Przeciętny zjada z chleba nie kupi bo nie będzie miał za co. Czyli w starym i niemodnym juz od dawna ustroju neoliberalnym taka osoba laduje na cmentarzu. Na szczęście tak nie jest ;-) a ludzie chorzy, niepełnosprawni, a zarazem biedni mogą być wśród nas ;-)
08.05.2014 ![]() Jaś, Nasz Bączek ![]() ![]() Edytowane przez LindaC Czas edycji: 2015-11-02 o 14:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty to napisałas ![]() ![]() ![]() A nieporadnych życiowo to zaciągać do pracy,przeciez duzo takich co by chciało siedziec jesc i nic nie robic ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Linda a gdzie leki sie kupuje ?;p gdzies w podziemiach ?:p W szpitalach tez dostają leki wlasnie z apteki tyle ze szpitalnej ![]() ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- O tym mowa ze te leki sa takie drogie dlatego ze sa refundowane ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Ja jestem za tym by rodzina pomagała i ludzie z własnej dobrej woli a nie z przymusu państwowego ![]() ![]() Oczywiscie nie jestesmy gotowi na całkowicie prywatna służbę zdrowia ale w Emiratach arabskich np funkcjonuje taki system i nikt tam na ulicy nie umiera wręcz przeciwnie medycyna jest na najwyższym poziomie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Na aptekach świat się nie kończy ;-)
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Linda no to napisz gdzie a nie wymijające odpowiedzi dajesz
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Są leki które aptekę omijają ale faktycznie ty możesz o tym nie wiedzieć.
A niektóre są drogie bp drogi jest koszt ich wytworzenia.
#78 |
Zakorzenienie
|
Sa producenci lekow,dystrybutorzy,hurto wnie,apteki jednak lek wlasnie pokonuje taka drogo od producenta przez dystrybutora hurtownie i do apteki a potem pacjenta. Lub apteki szpitalnej do szpitala i pacjenta.
Wiec podaj to tajne zródło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Ot chociażby czynniki krzepnięcia
#80 |
Zakorzenienie
|
Dusiolka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Nie Lubie takiego gadania bez podawania konkretów tylko "ty mozesz nie wiedzie ", "nie tylko apteki"...
![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Zreszta nie spodziewałam sie zadnego poparcia tu zeby nie było ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie podałam konkret ;-)
A dla takich poglądów faktycznie ciężko znaleźć poparcie ;-) ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- I grunt to zestawić nasze mocarstwo z Emiratami Arabskimi ;-) Ja też już kończę :-D
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście w życiu normalnym nie internetowym wielu znajomych mysli podobnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Dlatego nami bedzie rządził pis na zmianę z po plus teraz nowoczesna. Dziekuje za uwagę ![]() Nie zestawiam zadnych mocarstw tylko podaje przykłady państw w ktorych dane rozwiazanie funkcjonuje i ma sie dobrze. Zapewniam Cie ze tam socjalu nie ma i ludzie na ulicy nie umierają. A żyją z własnej pracy,państwo ich nie okrada. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Prosiłam o zródło a nie co. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Nie jest tajemnicą, że służba zdrowia w PL została zbudowana na wzór NHS czyli publicznej służby zdrowia w UK.
NHS słynie obecnie z 3 rzeczy: gigantycznego długu, ogromnej śmiertelności pacjentów oraz marnotrastwa funduszy (szczególnie na osoby społecznie nieprzystosowane - np. nałogowych alkoholików, narkomanów, seksoholików, osoby uzależnione od gier komputerowych, osób w "depresją" i innymi chorobami wywołanymi obowiązkiem samodzielnego i dojżałego życia). Leczenie raka, opieka nad poważnie upośledzonymi fizycznie i psychicznie oraz śmiertelnie chorymi leży w rękach społeczeństwa czyli różnych fundacji. Leki najczęściej stosowane (np. na przeziębienie i przeciwgrypowe, przeciwbólowe) kupujesz z własnych pieniędzy. Dentyści nie informują pacjentów jaka usługa jest pełnopłatna a jaka nie i ludzie muszą płacić za usługi refundowane. Nie ma żadnej kontroli nad wydatkami, pracownicy NHS albo są niedofinansowani i przepracowani albo łamią prawo pracy i okradają budżet... Państwowa czyli niczyja służba zdrowia ![]() Polska służba zdrowia najwidoczniej podąża prostą drogą za swoją starszą siostrą NHS. |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy istnieje moda na ustroje ale ja jestem fanka kapitalizmu a nie liberalizmu
![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Brawo Baba! Dokładnie tak jest .dziekuje za ten post |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Napisałaś ze każdy lek nim trafi do pacjenta trafia do apteki.
Czynnik do apteki nie trafia ;-) Hemofilicy chodzą do niego do centrum Krwiodawstwa ;-) Zrzutkę rodzinna cy kwesta fundacji w grę nie wchodzi, bo szybciej potrzebujący umrze. Kończę definitywnie temat, wrócę przy tematach dzieciowych :-D ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- A kapitalizm to brat liberalizmu ;-) ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Ups. Złamałam słowo ;-) ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Ups. Złamałam słowo ;-)
#87 |
Zakorzenienie
|
Liberalizm dotyczy bardziej polityki a kapitalizm gospodarki to zasadnicza roznica.
---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- A co do czynników to nie wiem czy wchodzą w kategorie "lekow". |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Dziwi mnie ze tego nie wiesz ;-)
#89 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
corka ma 39stopni...
w nocy budze sie corka rozpalona placze mierze temp 37.3 hmmm ale podalam nurofen z myslą ze jako przeciwbolowy bo byla bardzo niespokojna i wszystko gryzla teraz znowu mega rozpalona marudna oczka zaszklone mierze temp 37.4 hmmm wzielam rteciowy mierze w pupie 39... poszlam do bratowej po termometr mierze a tam 38.8...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.