![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: muj kraj taki pienkny
Kiedyś wysłałam pocztówki priorytetem. Doszły trzy tygodnie później, a nie był to nawet okres żadnych świąt.
Przychodnia dyżurna w weekend. Idziemy z mężem z jakąś nagłą sprawą. Pani w rejestracji - a co się stało, a dlaczego, na pewno nie boli, wymyślił sobie, przecież widzę, że nic mu nie jest, nie musi do lekarza, samo przejdzie, niech apap weźmie. W końcu jednak zgodziła się łaskawie na wizytę. Na szczęście. Urząd miasta, chcieliśmy się z mężem (obcokrajowcem) zapisać do ślubu. Przestudiowaliśmy przepisy, do tego przejrzeliśmy strony internetowe, również stronę urzędu, do którego się wybieraliśmy, więc byliśmy przygotowani. Dajemy pani dokumenty, a pani na to, że jeden z dokumentów jest zły i musimy złożyć wniosek do sądu. Próbowałam jej wytłumaczyć, że kiedyś tak było, ale zmieniły się przepisy i to zależy też od kraju pochodzenia obcokrajowca, miałam też meila z wymaganymi dokumentami z innego urzędu (rozważaliśmy różne miasta). Pani upierała się jednak, że nikt mnie tak nie mógł poinformować, bo ona zna ten drugi urząd i tam pracuje jej koleżanka i że w ogóle to ona decyduje i musimy mieć inny dokument. W końcu wzięliśmy ślub w innym urzędzie. Nie było żadnego problemu z dokumentami. Dziwi mnie, że nawet takie rzeczy zależą od kierownika jakiegoś tam urzędu, jakby prawo w ogóle w Polsce nie istniało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
a propos słuzby zdrowia to ja zawsze powtarzam ze trzeba miec konskie zdrowie zeby chorowac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autentyk: Poszukujemy osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności, blablabla, i prawem jazdy kategorii B do pracy w biurze nieruchomości, własny samochód mile widziany (ojojojku jak słodko ![]() Zakres zadań: prace biurowe blablabla, kontakt z klientem i prezentacja nieruchomości w terenie. Ja bym jeszcze dołożyła status studenta, oczywiście zaocznego. A, i żeby przed tym wypadkiem, dzięki któremu kandydat jest w znacznym stopniu niepełnosprawny, żeby zdobył doświadczenie w kontakcie z klientem i w sprzedaży dóbr luksusowych - co najmniej czterdziestoletnie. I żeby ten student był gotowy do założenia własnej działalności gospodarczej, a najlepiej to jakby się łapał na staż z UPu. Oh wow, ale jesteśmy gospodarczy, ale jesteśmy przedsiębiorczy! I jeszcze sytuacja sprzed paru lat, z czasów państwowej telekomunikacji. Mieliśmy w domu telefon stacjonarny, którego właścicielem był X. X umarł. Po paru latach stwierdziliśmy, że chcemy z tego telefonu zrezygnować. TP zakomunikowało, że spoko, można zrezygnować i po wypełnieniu pierdyliarda papierków brakuje jedynie podpisu właściciela. -Niestety pani telekomunikacjo, właściciel nie żyje. -Do likwidacji telefonu podpis właściciela jest konieczny. -Ale, on nie żyje... -Podpis właściciela, takie przepisy. -Ale jak, jak on nie zyje? -Proszę przyjść z właścicielem, do likwidacji wymagany jest podpis właściciela. -Ale... -Podpis właściciela -A... -Podpis. To taka skrócona wersja trzech miesięcy, kurtyna w dół, dziękuję za uwagę ![]() Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2015-10-30 o 22:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
W przychodni skardziono mi telefon. Widzialo to kilka osób, sprawca był znany. Na policję poszłam z jego danymi: imię, nazwisko, adres, imiona rodziców, data urodzenia, miejsce zatrudnienia.
Po miesiącu otrzymuję listowne zawiadomienie o zakończeniu postępowania z powodu niewykrycia sprawcy. Kurtyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() próbowałam dotrzymać do rana (a wcześniej cały weekend) do wizyty u rodzinnego, ale koło 2 w nocy w poniedziałek się poddałam, bo już nie mogłam wytrzymać z bólu i pojechałam na pomoc doraźną dostałam zââ☠ââ☠ââ☠kę od lekarza, że po co przychodzę, nic mi nie jest, symuluję, na pewno tylko przyszłam po l4... myślałam, że go tam zabiję, miał szczęście, że naprawdę przeokropnie się czułam, bo zrobiłabym mu ogromną awanturę (choć i tak powiedziałam mu co o nim myślę i dopiero po tym mnie z łaską przebadał) nienawidzę NFZ i obecnie chodzę tylko prywatnie aa i jeszcze inna sytuacja - byłam 150 km od domu i zaczęłam czuć się okropnie, dusiłam się, nie mogłam po prostu oddychać (plus gorączka itp, ale resztę objawów bym przetrzymała do powrotu do domu, tylko właśnie te duszenie się było okropne) popędziłam do przychodni w tym mieście, w którym byłam... ledwo wydukałam, dusząc się, o co mi chodzi, a babka na to, że mnie nie przyjmą, nie ma opcji ![]() na szczęście o dziwo na SORze przyjęli mnie bardzo miło i profesjonalnie (byłam w szoku!), diagnoza zapalenie płuc Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2015-10-30 o 23:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Zaczynałam wtedy nową pracę.
Z plikiem skierowań - bezpośrednio z gabinetu lekarza wystawiającego przyszłam do odpowiedniej placówki. Zależało mi na czasie, o czym poinformowałam osobę w Rejestracji, podając jej stosowny dokument. - O, akurat nam się zwolniło jutro o 9.00. Byłam przeszczęśliwa, bo w poprzednim przybytku wolny termin był dopiero za tydzień z kawałkiem i już martwiłam się, że będę musiała błagać przyszłego pracodawcę o czas na przyniesienie zaświadczenia od lekarza medycyny pracy. Widzę, że ww pani patrzy na dokument i lekko marszczy brwi. - Hmm... ale tu nie ma pani nazwiska. - Bo ta strona jest zintegrowana z kartą badań, tu jest moje nazwisko [i delikatnie odwracam na stronę tytułową swego rodzaju książeczki]. - Tak, ale ja potrzebuję oddzielnego papierka. Tutaj nawet nie mam napisane, co to za lekarz. - No przecież jest pieczątka i podpis. - Potrzebuję na oddzielnym papierku. Wyjmuję inne skierowanie. - Proszę spojrzeć, ta sama pieczątka, ten sam podpis, ten sam charakter pisma w treści skierowania. W poprzedniej placówce nie było żadnych zastrzeżeń do tego skierowania. - To może pójdzie pani jeszcze raz do doktor [...] i poprosi o oddzielny papierek, bo ja nie mogę pani zapisać. Nie udało mi się przekonać. Wróciłam do medycyny pracy i... zastałam zamknięte drzwi. ...więc dawaj znowu do przychodni. - Byłam. Zamknięte. Bardzo zależy mi na szybkim uzyskaniu zaświadczenia, proszę mnie zapisać, a ja dostarczę co trzeba w jak najszybszym czasie. Tymczasem mogę wykonać kopię tej książeczki i zostawić u pani. - Nie, nie mogę. I żeby nie narażać się na dalszą rozmowę ze mną - poprosiła od dokumenty następnego pacjenta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
jjj
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Lokator ma umowę na czas określony. Umowa skończyła się dajmy na to ostatniego dnia maja, lokator się nie wyniósł, nie płaci - nie mam prawa wywalić go na bruk, muszę zakładać sprawę o eksmisję. Ba - lokator nie ma umowy, ale jakimś cudem dostawca prądu podpisał z nim umowę na prąd
![]() Ale to już osobna bajka i zamierzam iść do sądu z tym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53296726]Lokator ma umowę na czas określony. Umowa skończyła się dajmy na to ostatniego dnia maja, lokator się nie wyniósł, nie płaci - nie mam prawa wywalić go na bruk, muszę zakładać sprawę o eksmisję. Ba - lokator nie ma umowy, ale jakimś cudem dostawca prądu podpisał z nim umowę na prąd
![]() Ale to już osobna bajka i zamierzam iść do sądu z tym.[/QUOTE] Mielismy podobnie kilka lat temu - ponad miesiac po zakonczeniu umowy mieszkal i ani myslal sie wyniesc. Nie chcialo nam sie babrac w sady itd, pojechalismy ze znajomymi, spakowalismy wszystkie rzeczy Pana (nagrywalismy wszystko kamera) i wyslalismy kurierem na adres zameldowania z dowodu. Do tego zmienilismy zamki i tyle. Dzwonil kilka razy odgrazajac sie, i dal spokoj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
W bloku moich dziadków kilkoro mieszkańców namiętnie ciągnęło prąd na lewo. Dziadki moje niezbyt majętne i szlag ich powoli trafiał, jak widzieli rachunki. Policja tradycyjnie wyznała, iż niewiele może, ktoś dziadkom poradził założyć licznik przedpłatowy. No to założyli. Wszystko super, tylko, że miesiąc później zlikwidowano placówkę w ich mieście, w której płacili sobie za prąd i teraz muszą chodzić na pocztę i korzystać tam z faksu żeby zapłacić (gdyby nie wysyłali dowodu wpłaty faksem, to kasa mogłaby nie dojść w terminie albo zaginąć, bo to poczta polska przecie, i zostaliby bez prądu
![]() ![]() ![]() Raz cyganie ogołocili mojemu kuzynowi garaż. Szczere wyznanie policjanta: panie, mie za mało płaco żebym ja tam jechał ![]() Seby z mojego byłego osiedla, które rozwalają się po mieście beemkami, wystrojeni w najki od stóp do głów, ale oficjalnie bezrobotni/na rencie/nieuchwytni i alimentów na Dżesiki i Brajanów nie płacą. No więc państwo wypłaca alimenty, a komornik jakoś nigdy Seby znaleźć nie może, nawet jeśli mieszka w bloku obok (serio) ![]() ![]() Edytowane przez 33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 Czas edycji: 2015-10-31 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
chyba mieszkam w innej Polsce...
EDIT Poza pracą Policji, która totalnie ma zlewę na drobne kradzieże/oszustwa/wyłudzenia.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-10-31 o 15:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Moja dawna koleżanka z klasy mieszka z chłopakiem w sąsiedniej wsi i jest to w gminie, gdzie wszyscy się mniej więcej znają. Mają dziecko i wspólnie wychowują. Dziecko podobno ma nieznanego ojca (taaa) a wszystko to z powodu, że samotne matki mają większe zasiłki. Stawiam w ciemno, że w tak małym otoczeniu specjalistki z GOPS o tym wiedzą i chyba stamtąd poleciała "plotka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
rozwiązuję umowę o dostawe gazu
na stronie są dokumenty do druku, które drukuję, podpisuję, skanuję(wg instrukcji) i wysyłam pod adres "rozwiązywanie umowy o dostarczanie gazu" dostaję odpowiedź, że trzeba listownie, mailowo wysłać potwierdzenie, ze się wysłało listownie ![]() ps. i okres 2 tygodniego wypowiedzenia, który widnieje na umowie, na stronie oraz w dokumentach jest nieważny-umowa zostanie rozwiazana dopiero z ns miesiącem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Jechalismy pociagiem z Krakowa do Niemiec. Nie mialam czasu pojsc na dworzec, polska strona miala awarie, wkurzona kupilam przez niemiecka kolej na ich stronie internetowej dla mnie i przyjaciolki. Znajomi ktorzy z nami jechali kupili normalnie na dworcu. Pociag mial 4h spoznienia. PKP: no panie zdarza sie co zrobisz, zero odszkodowania. Niemcy: sami przyslali nam list z przeprosinami i dokladna instrukcja jak wypelnic wniosek o odszkodowanie, zwrocili nam w przeciagu tygodnia 50% ceny.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;53297474]W bloku moich dziadków kilkoro mieszkańców namiętnie ciągnęło prąd na lewo. Dziadki moje niezbyt majętne i szlag ich powoli trafiał, jak widzieli rachunki. Policja tradycyjnie wyznała, iż niewiele może, ktoś dziadkom poradził założyć licznik przedpłatowy. No to założyli. Wszystko super, tylko, że miesiąc później zlikwidowano placówkę w ich mieście, w której płacili sobie za prąd i teraz muszą chodzić na pocztę i korzystać tam z faksu żeby zapłacić (gdyby nie wysyłali dowodu wpłaty faksem, to kasa mogłaby nie dojść w terminie albo zaginąć, bo to poczta polska przecie, i zostaliby bez prądu
![]() ![]() ![]() Raz cyganie ogołocili mojemu kuzynowi garaż. Szczere wyznanie policjanta: panie, mie za mało płaco żebym ja tam jechał ![]() Seby z mojego byłego osiedla, które rozwalają się po mieście beemkami, wystrojeni w najki od stóp do głów, ale oficjalnie bezrobotni/na rencie/nieuchwytni i alimentów na Dżesiki i Brajanów nie płacą. No więc państwo wypłaca alimenty, a komornik jakoś nigdy Seby znaleźć nie może, nawet jeśli mieszka w bloku obok (serio) ![]() ![]() Liczniki przedpłatowe można też przez internet doładować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
[1=bfca8d39b0c33d1e642320d 525f11dd69d86e6d3_6578f56 ebc91f;53304364]Liczniki przedpłatowe można też przez internet doładować
![]() Dzięki za informację ![]() ![]() Edytowane przez 33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 Czas edycji: 2015-11-01 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53296726]Lokator ma umowę na czas określony. Umowa skończyła się dajmy na to ostatniego dnia maja, lokator się nie wyniósł, nie płaci - nie mam prawa wywalić go na bruk, muszę zakładać sprawę o eksmisję. Ba - lokator nie ma umowy, ale jakimś cudem dostawca prądu podpisał z nim umowę na prąd
![]() Ale to już osobna bajka i zamierzam iść do sądu z tym.[/QUOTE] Miałam o czymś takim pisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
ale sie zdziwiłam, gdy za granicą w urzędzie gminy przy tym samym biurku, u tej samej pani sie zameldowałam, złożyłam wniosek o dowód, zapłaciłam za niego, a nawet dostalam informacje w sprawie dopłat od panstwa.
moja mama na chorobowym: do konca l4 ma dostarczyć zaświadczenie, ktore sie dostaje na wizycie kontrolnej pare tygodni po skończonym leczeniu (gdy juz dawno wroci do pracy). to, ze pomimo prawa każdy urzad ma swoje procedury, tez juz zauwazylam. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Do niedawna mieszkała z nami babcia, która przy każdym odbiorze gotówki odpalała listonoszowi 5zł napiwku <wznosi oczy do nieba> więc listonosz ochoczo truchtał nie tylko do drzwi ale i nawet do kuchni z każdą najmniejszą przesyłką. Jakiś czas temu babcia zmarła i co? Listy polecone znajdujemy w skrzynce na bramie wjazdowej... Dzisiaj akurat byłam w kuchni i widziałam jak listonosz podjechał, posiedział chwilę w samochodzie a następnie wrzucił do skrzynki 2 listy i odjechał. Za chwilę poszłam je wyciągnąć, patrzę a tu 2 polecone... W piątek też polecony znalazłam w skrzynce. Dostałam takie ciśnienie, że od razu zadzwoniłam na pocztę ze skargą. Ręce opadają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
niecnotliwa dziewica
|
Tyle, ze składanie skarg na poczcie przypomina jako żywo walenie głową w mur
![]() ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Ja tego nie ogarniam. Z jednej strony ludzie narzekają na to w jaki to nasz kraj jest "zły" i nic nie funkcjonuje w nim normalnie a z drugiej strony sami robią innym takie świństwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
niecnotliwa dziewica
|
Czyli jak mnie zaatakuje gołymi rękami chłop o wadze powyżej 100kg (mięśni, czyli dwa razy cięższy ode mnie) a ja na niego złapię cokolwiek ciężkiego, co będę miała pod ręką, np.młotek to też będzie obrona niewspółmierna? Powinnam mu się najwyżej z pazurami do oczu rzucić...?
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W USA z kolei przesadzają w drugą stronę. Tam można zastrzelić każdego, kto wejdzie na posesję. Nawet listonoszkę, która po "cywilu" (bez munduru i po godzinach pracy), weszła, żeby zagubiony list wrzucić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-11-02 o 14:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
niecnotliwa dziewica
|
Dokładnie to wytłuszczone miałam na myśli.
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
No to taki może się trafić pod każdą szerokościa geograficzna, a wspolmiernosc to całkiem dobre rozwiązanie, zwłaszcza, że nie bierze się pod uwagę tylko okoliczności samego ataku, ale też stan ofiary, zachowanie napastnika przed atakiem, zamiar, miejsca zadanego na ciele ciosu etc.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-11-02 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.