Likwidacja gimnazjów - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-31, 21:12   #61
79 Marta
Wtajemniczenie

Dot.: Likwidacja gimnazjów

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
O książkach z jakiego okresu mówisz? Ja gimnazjum skończyłam już pewien [ekhm] czas temu i w podręczniku były rozdziały poświęcone '89 r. i chyba nawet rozpad ZSRR był. W liceum książka zaczynała się od starożytności i znów przez wszystkie epoki.
ja o teraźniejszości, nie wiem jak było kilka lat temu. Ale to teraźniejszość wszak chcą zmieniać
Stary 2015-10-31, 21:21   #62
jeff
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
bo wybrałaś historię w 2 klasie??
od pierwszej klasy liceum bylam w klasie humanistyczno-prawnej z rozszerzona historia
jeff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 21:25   #63
Wenress
Zakorzenienie

Jestem za likwidacją gimnazjów. Chodziłam do szkoły w mało ciekawej okolicy, sporo patologii... w podstawówce było super, znaliśmy się od małego i jakoś każdy miał swoje miejsce w grupie, nie było wielkiego znęcania się, ot nie byliśmy grzeczną klasą ale bez przesady Gimnazjum to była tragedia. Najgorszy czas mojego życia, każdy koniecznie chciał pokazać jaki jest fajny, oczywiście kosztem mniej fajnych co ciekawe, patologia była w innych klasach, w mojej osoby z w miarę dobrymi ocenami, był już podział na profile. Nie podoba mi się odseparowanie dzieciaków w najgorszym wieku od reszty, od razu od 1 klasy gimnazjum zaczynają się głupie akcje, czego przy przejściu z klasy 6 do 7 raczej by nie było
Na plus jest tylko to, że można wybrać inne gimnazjum, ale jakoś w moim otoczeniu nikt tego nie robił, tzn szło się do najbliższego czy tam kawałek dalej, może te porządne są dalej czy coś gdybym wiedziała jak będzie to gnałabym nawet na drugi koniec miasta żeby tylko być w klasie z normalnymi ludźmi
No i tak, ja też uczyłam się po 3 razy tego samego, w efekcie nie umiem nic ale ok

Dzieci nie mam więc póki co już tylko mnie śmieszą te ciągłe reformy, jest to bardzo sprawiedliwe gdy już przy rekrutacji na studia każdy będzie z innego systemu bo jest te kilka lat różnicy no i wdrażanie co chwila czegoś nowego, niesprawdzonego, ahh te kolejne roczniki zaskakiwane zmianami....

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 21:34   #64
201607111042
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53301702]wręcz uwielbiam takie patrzenie tylko "bo mi było dobrze, to czego się czepiacie"

Przede wszystkim 6 + 8 to 14, a nie 13.
I przypominam, że PiS chce również, by to rodzic decydował o wieku pójścia dziecka do szkoły, więc rozpiętość byłaby 6-15, bo jeśli 7latek pójdzie do 8klasowej szkoly, jak było kiedyś, to skończy ją jako 15latek.

Po drugie - masa szkół, śmiem twierdzić, że jednak większość, nie ma osobnych części szkoly dla danych klas, tylko jest to wymieszane.

Śmiem zauważyć, że to za czasów PO reformy były zmieniane pierdyliard razy. Ostatnio rok temu, kiedy to idioci wprowadzili denny podręcznik do klasy 1, i stwierdzili, że teraz nie ma wymogu, co dziecko ma umieć po każdej klasie, tylko- liczy się ostatnia klasa etapu edukacyjnego. Tym sposobem przestał istnieć argument: nie przepuszczę dziecka do klasy 2, bo nie nauczyło się czytać, nie zna liter i dodaje tylko w zakresie 3 i to na palcach. Przecież teraz ma na to aż 3 lata, bo ma umieć to na koniec 3 klasy podstawówki
A co dziecko zrobi w klasie 2 bez podstawowych umiejętności - kogo to?

no faktycznie, jak teraz podstawówkę skończy 11,5 latek i ma wybrać gimnazjum - to jest wielce dojrzały do decydowania o przyszłości [/QUOTE]
Ja wiem, właściwie to odkad pamietam słysze o jakichs reformach w szkolnictwie, nie pisalam o politykach PiS-u tylko ogolnie o politykach, no reformuja system edukacji i biedni potem musza reformowac wlasne reformy. Z tego co kojarze jestes nauczycielka, wiec szczerze wspolczuje. Ale co do przepuszczania czy nieprzepuszczania dzieci do klasy wyzej w 1-3, to nie bylo wczesniej tak, ze aby zostawic dziecko przez nastepny rok z tej samej klasie nauczyciel musial miec zgode rodzica? I teraz np. nauczyciel za zgoda rodzica nie moze tego dziecka dla jego wlasnego dobra zostawic? Szczerze to troche mnie zszokowalo to co opisalas.

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Jestem za likwidacją gimnazjów. Chodziłam do szkoły w mało ciekawej okolicy, sporo patologii... w podstawówce było super, znaliśmy się od małego i jakoś każdy miał swoje miejsce w grupie, nie było wielkiego znęcania się, ot nie byliśmy grzeczną klasą ale bez przesady Gimnazjum to była tragedia. Najgorszy czas mojego życia, każdy koniecznie chciał pokazać jaki jest fajny, oczywiście kosztem mniej fajnych co ciekawe, patologia była w innych klasach, w mojej osoby z w miarę dobrymi ocenami, był już podział na profile. Nie podoba mi się odseparowanie dzieciaków w najgorszym wieku od reszty, od razu od 1 klasy gimnazjum zaczynają się głupie akcje, czego przy przejściu z klasy 6 do 7 raczej by nie było
Na plus jest tylko to, że można wybrać inne gimnazjum, ale jakoś w moim otoczeniu nikt tego nie robił, tzn szło się do najbliższego czy tam kawałek dalej, może te porządne są dalej czy coś gdybym wiedziała jak będzie to gnałabym nawet na drugi koniec miasta żeby tylko być w klasie z normalnymi ludźmi
No i tak, ja też uczyłam się po 3 razy tego samego, w efekcie nie umiem nic ale ok

Dzieci nie mam więc póki co już tylko mnie śmieszą te ciągłe reformy, jest to bardzo sprawiedliwe gdy już przy rekrutacji na studia każdy będzie z innego systemu bo jest te kilka lat różnicy no i wdrażanie co chwila czegoś nowego, niesprawdzonego, ahh te kolejne roczniki zaskakiwane zmianami....
Wydaje mi sie, ze problemu patologicznych dzieciakow nie rozwiaze likwidacja gimnazjow, przeciez patologia w 7 klasie podstawowki bedzie taka sama patologia jak w pierwszej klasie gimnazjum. Naprawde, powinno sie z takimi dzieciakami pracowac i separowac od rodzicow chlejusów a nie twierdzic ze jak sie zlikwiduje gimnazja to polskie szkoly beda cudowne (co nie odnosi sie konkretnie do Twojego postu, piszę tak ogolnie).
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 21:51   #65
Wenress
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze problemu patologicznych dzieciakow nie rozwiaze likwidacja gimnazjow, przeciez patologia w 7 klasie podstawowki bedzie taka sama patologia jak w pierwszej klasie gimnazjum. Naprawde, powinno sie z takimi dzieciakami pracowac i separowac od rodzicow chlejusów a nie twierdzic ze jak sie zlikwiduje gimnazja to polskie szkoly beda cudowne (co nie odnosi sie konkretnie do Twojego postu, piszę tak ogolnie).
No właśnie sama nie wiem jakim cudem w podstawówce patologia była rozproszona po wszystkich klasach i było w miarę ok, a nagle w gimnazjum ogarnęli nas (trochę osób też doszło z innych szkół) w klasy wg ocen i wtedy w każdej było tragicznie, może poza humanem bo same dziewczyny z dobrymi ocenami to też inaczej. Lekcje tych najgorszych klas było słychać na całym korytarzu
Na pewno coś się powinno zrobić z trudnymi dzieciakami ale jak sobie przypomnę panie psycholog to aż mi się chce śmiać, były mega beznadziejne. Nauczyciele udawali, że nie widzą i tylko przepychali do następnej klasy.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 22:24   #66
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Częsty argument, ale spójrzmy od drugiej strony - w "starej grupie" normą może być właśnie zabawa koszem na śmieci. Pamiętam, że w mojej klasie paru chłopaków stale urządzało sobie tylko trochę bardziej subtelne zabawy kosztem kilku innych kolegów. I tutaj o ile się orientuję zmiana środowiska wyszła na dobre. Więc bez przesady z tym dobrodziejstwem starej grupy. Nauczyciele po prostu widzieli w swoich podopiecznych małe dzieci sprzed kilku lat więc tego typu rzeczy łatwiej przechodziły płazem i tyle.
tylko że nauczyciel po tych kilku latach zna uczniów, wie, czego można sie po nich spodziewać, ma jakieś wyrobione podejście.
A jak przychodzi nowy rocznik do gimnazjum to nauczyciele guzik wiedzą i dopiero szukają rozwiązania na różne problemy pedagogiczne.

Może mnie się tylko wydaje, ale przed reformą z gimnazjami było jakoś mniej tych zachowań negatywnych, jakoś ten nauczyciel miał większą władzę nad uczniem niż obecnie.

(nie byłam ani nie jestem zwolenniczką LPR, ale Giertych szedł w dobrą stronę, jeśli chodzi o gimnazjum - może to podejście jest jakimś wyjściem?)

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
No właśnie sama nie wiem jakim cudem w podstawówce patologia była rozproszona po wszystkich klasach i było w miarę ok, a nagle w gimnazjum ogarnęli nas (trochę osób też doszło z innych szkół) w klasy wg ocen i wtedy w każdej było tragicznie, może poza humanem bo same dziewczyny z dobrymi ocenami to też inaczej. Lekcje tych najgorszych klas było słychać na całym korytarzu
Na pewno coś się powinno zrobić z trudnymi dzieciakami ale jak sobie przypomnę panie psycholog to aż mi się chce śmiać, były mega beznadziejne. Nauczyciele udawali, że nie widzą i tylko przepychali do następnej klasy.
u nas psychologa nie było. Była za to pani pedagog, pożal się borze..
Kilkukrotnie zdarza się sytuacja, że uczennica poszła do niej pożaliła, że ktoś ją gnębi, dręczy i prosi o załatwienie sprawy w ten sposob, żeby ta osoba mozliwie najpóźniej dowiedziała się, że ta przyszła naskarżyć.

Na drugi dzień dziewczyna zostaje wezwana do pokoju pedagog, w środku już siedzi jej opraca, padają słowa: "No, powiedz mu, co masz do powiedzienia, to co mi wczoraj opowiadałaś".

azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 22:38   #67
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
No to jaki jest sens likwidacji gimnazjum, jaką jest różnica między są w innym budynku, a w innym skrzydle, poza kolejnym chaosem. Nie mówimy o podstawie programowej, chodzi mi o bardziej przyziemne sprawy
Chodzi o to, że nowy nauczyciel musi ogarniać klasę, której nie zna a która jest w głupim wieku.
Nauczyciel uczący od początku ma większe szanse na wypracowanie autorytetu.

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Po zmianie 7 latek będzie w szkole z 15-latkiem. I to nie jest fajne.
Byłam uczona w starym systemie i 15-latki kompletnie ignorowały 7-latków (a nawet 6-latków, bo była też zerówka).

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-31, 22:47   #68
Higurashi
Czarna owca

Zgadzam się ze stwierdzeniem, które tu padło. Gimnazjum to porażka. Skończyłam je nie tak dawno temu (tylko, że było łączone z liceum, więc też trochę inaczej). Nowe otoczenie, każdy chciał się popisać i pokazać, jaki to jest dorosły. Dodatkowo stres przed zmianą szkoły i nauka w kółko tego samego. W szkole profile, ale tylko w zamyśle, bo w gruncie rzeczy klasy niczym się nie różniły. Bardzo chybiony pomysł. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie, jak mają zamiar wrócić do poprzedniego systemu tak szybko bez narobienia jeszcze większego bałaganu...
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 23:22   #69
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Jak dla mnie problemem nie jest gimnazjum i jestem zwolenniczką ich. Problemem jest program, to o czym pisze Elfir, a nie gimnazja same w sobie. Może drabina tu przyjdzie to powie o co kamam, bo ja mam tymczasowa awersje do takich wątków.
Problemem nie są gimnazja. Powrót do 8 klasowej szkoły niczego nie rozwiąże.

No i co z nową podstawą programową? Co z darmowymi podręcznikami, na które wydał rząd kupę kasy? KOlejna zmiana, nowe programy, nowe podręczniki? Jak długo można eksperymentować na żywym organizmie, w tym przypadku na dzieciach i mlodzieży?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 23:24   #70
Veredise
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53301702]Przede wszystkim 6 + 8 to 14, a nie 13.[/QUOTE]

Czekaj, rozpiszę Ci

Mając 6 lat jest w 1 klasie
mając 7 w 2giej
mając 8 w 3ciej
mając 9 w 4teh
mając 10 w 5tej
mając 11 w 6 tej
mając 12 w 7mej
mając 13 w 8mej.

Kończy szkołę mając 14, więc już do niej nie chodzi. Magia, nie?

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-31, 23:56   #71
marianna144
Wtajemniczenie

6latki w szkole stanowcze nie. I nie mam na mysli poziomu umysłowego tychze dzieciaczków tylko niedostosowanie tychze szkoł (i nauczycieli). nie wiem moze w wielkich miastach jest lepiej ale w mniejszych na pewno nie.

gimnazjum tez mi sie nie podoba- jak juz tu dziewczyny pisały nowi nauczyciele nowe srodowisko pozycje trza sobie wyrobic (powiedzmy Ci "srodkowi" przecietni uczniowie i wychodzi jak wychodzi

nie wiem czy wiecie gimnazja były przed wojna zlikwidowali je zaraz po a przywrocili co by sie dostosowac do unii
zreszta z szeciolatkami to samo...

---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że nowy nauczyciel musi ogarniać klasę, której nie zna a która jest w głupim wieku.
Nauczyciel uczący od początku ma większe szanse na wypracowanie autorytetu.

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Byłam uczona w starym systemie i 15-latki kompletnie ignorowały 7-latków (a nawet 6-latków, bo była też zerówka).
albo na odwrót- 7latki ignorowały 8klasistów u mnie w szkole to nawet stycznosci maluchy z nastarszymi klasami nie miały bo były na roznych pietrach
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-01, 00:06   #72
Elfir
Zakorzenienie

przed wojną do 1932 roku był układ:
- 4 klasowa szkoła powszechna,
- gimnazjum - 8 lat (zakończone małą maturą)
- liceum (zakończone maturą).

To sobie policzcie ile miało się lat kiedy szło do liceum.

Po 1932 roku było 7 klas powszechnej szkoły, której były 3 typy, potem czteroletnie gimnazjum (lub szkoła zawodowa, gimnazjum zaowodowe) i potem dwuletnie liceum profilowane, które przygotowywało do studiów.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-11-01 o 00:11
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 06:15   #73
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
6latki w szkole stanowcze nie. I nie mam na mysli poziomu umysłowego tychze dzieciaczków tylko niedostosowanie tychze szkoł (i nauczycieli). nie wiem moze w wielkich miastach jest lepiej ale w mniejszych na pewno nie.

gimnazjum tez mi sie nie podoba- jak juz tu dziewczyny pisały nowi nauczyciele nowe srodowisko pozycje trza sobie wyrobic (powiedzmy Ci "srodkowi" przecietni uczniowie i wychodzi jak wychodzi

nie wiem czy wiecie gimnazja były przed wojna zlikwidowali je zaraz po a przywrocili co by sie dostosowac do unii
zreszta z szeciolatkami to samo...

---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ----------

albo na odwrót- 7latki ignorowały 8klasistów u mnie w szkole to nawet stycznosci maluchy z nastarszymi klasami nie miały bo były na roznych pietrach
Ale problem nie leży w gimnazjach. I serio, lepiej jest, że 14-15 latki nie mają styczności z maluchami 9-10 letnimi, biorąc pod uwagę stopień "uświadomienia" większości dzisiejszych 14 latków. To, co było przed wojną i po wojnie to sem ne wrati. Nie da się traktować tak samo 8 latka i 14 latka i stosować wobec nich ten sam regulamin i zasady wychowania.

I serio, jeszcze raz mówię, że nie wolno w nieskończoność eksperymentować na żywym organizmie oraz marnowac publicznych pieniędzy. Jest nowa podstawa programowa, są do niej darmowe podręczniki dla dzieci. I co teraz z tym? Wywalić do kosza pieniądze podatników by zrealizować fanaberie? 14 latki nigdy już nie będą grzecznymi dziećmi, jak przed wojną i cofnięcie ich do podstawowek niczego nie zmieni. W dobie technologii informacyjnej to jest czyjeś idee fix i świadczy o kompletnej nieznajomosci podstaw psychologii rozwojowej. To, co nowy rząd proponuje to kolejny, niepotrzebny chaos edukacyjny.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-11-01, 07:15   #74
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ale problem nie leży w gimnazjach. I serio, lepiej jest, że14-15 latki nie mają styczności z maluchami 9-10 letnimi, biorąc pod uwagę stopień "uświadomienia" większości dzisiejszych 14 latków. To, co było przed wojną i po wojnie to sem ne wrati. Nie da się traktować tak samo 8 latka i 14 latka i stosować wobec nich ten sam regulamin i zasady wychowania.
Uczyłam się w liceum połączonym z podstawówką. Dzieci potrafiły podejść i zapytać czy zrobimy im loda, nie mówiąc już o zaczepianiu czy wyzywaniu - tak, mówimy o dzieciach z podstawówki. Oczywiście ich nie można było tknąć co tylko tylko sprawiało, że czuły się bardziej bezkarne.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 08:02   #75
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Uczyłam się w liceum połączonym z podstawówką. Dzieci potrafiły podejść i zapytać czy zrobimy im loda, nie mówiąc już o zaczepianiu czy wyzywaniu - tak, mówimy o dzieciach z podstawówki. Oczywiście ich nie można było tknąć co tylko tylko sprawiało, że czuły się bardziej bezkarne.
Czyli w każdej grupie wiekowej jest jakaś patola. Ale chyba lepiej mieć patologiczne klasy podstawowki i gimbazy oddzielnie, niż tworzyć patologiczne 8 letnie molochy.

No pasaran!
Stary 2015-11-01, 08:10   #76
201605311017
Konto usunięte

Jestem za likwidacja gim. Moja 6 letnia podstawowka miala wysoki poziom, moze dwie ,trzy osoby byly zgrane. Potem sie wszystko rozwalilo zrobili klase sportowa, zdolna, mniej zdolna a do ostatniej wrzucili najgorszych jaki to ma sens. W dodatku dorzucili ludzi z przeciw ej wioski...katastrofa to byla.
201605311017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 08:26   #77
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Ja wiem, właściwie to odkad pamietam słysze o jakichs reformach w szkolnictwie, nie pisalam o politykach PiS-u tylko ogolnie o politykach, no reformuja system edukacji i biedni potem musza reformowac wlasne reformy. Z tego co kojarze jestes nauczycielka, wiec szczerze wspolczuje. Ale co do przepuszczania czy nieprzepuszczania dzieci do klasy wyzej w 1-3, to nie bylo wczesniej tak, ze aby zostawic dziecko przez nastepny rok z tej samej klasie nauczyciel musial miec zgode rodzica? I teraz np. nauczyciel za zgoda rodzica nie moze tego dziecka dla jego wlasnego dobra zostawic? Szczerze to troche mnie zszokowalo to co opisalas.

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

.
A dokładnie co?

Tak, przez KRÓTKI czas rodzic mógł nie wyrazić zgody na pozostawienie dziecka na drugi rok w klasie. Co było idiotyzmem, bo jeśli nauczycie decyduje się na taki krok w młodszych klasach, a zwłaszcza w klasie 1, to znaczy, że naprawdę dziecko ma mega problemy. A rodzic podważając taką decyzję wykazuje się wyjątkowym okrucieństwem w stosunku do dziecka - skazuje go na dalsze, i najczęściej nie do nadgonienia już, porażki.

Obecnie zgoda rodzica nie jest wymagana. I naprawdę decyzja o pozostawieniu dziecka na drugi rok to nie robienie na złość ani decyzja podjęta pochopnie.

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Problemem nie są gimnazja. Powrót do 8 klasowej szkoły niczego nie rozwiąże.

No i co z nową podstawą programową? Co z darmowymi podręcznikami, na które wydał rząd kupę kasy? KOlejna zmiana, nowe programy, nowe podręczniki? Jak długo można eksperymentować na żywym organizmie, w tym przypadku na dzieciach i mlodzieży?
Ależ te podręczniki - piszę tu o tych dla klas młodszych - to jedna wielka porażka. A to, co się dzieje w wydawnictwach i jaki robią olew (i jednocześnie dopuszczają się oszustw, by jak najwięcej zarobić) to w ogóle dramat.

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Czekaj, rozpiszę Ci

Mając 6 lat jest w 1 klasie
mając 7 w 2giej
mając 8 w 3ciej
mając 9 w 4teh
mając 10 w 5tej
mając 11 w 6 tej
mając 12 w 7mej
mając 13 w 8mej.

Kończy szkołę mając 14, więc już do niej nie chodzi. Magia, nie?
Ojej, i nadal nie

Obecnie większość dzieci idących do 1 klasy ma te 6 lat skończone - niewielka jest część tych, którzy 6 lat kończą w czasie wrzesień - grudzień (bo wielu rodziców odracza).

Tym sposobem np. dziecko styczniowe czy czerwcowe - kończąc 8 klasę ma skończone 14 lat. Ot, taki psikus

I jeszcze raz - PiS chce też, by to rodzic decydował o wieku dziecka, więc obstawiam, że więcej 7latków będzie szło, i kończyło ewentualną 8klasę mając 15 lat.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:16   #78
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;53304294]
I jeszcze raz - PiS chce też, by to rodzic decydował o wieku dziecka, więc obstawiam, że więcej 7latków będzie szło, i kończyło ewentualną 8klasę mając 15 lat.[/QUOTE]

Kurczę, ja tam nie wiem, czy chciałabym, żeby moje potencjalne siedmioletnie dziecko chodziło do jednej szkoły-molocha z czternastolatkami/piętnastolatkami. Ja nie mówię, że gimnazja są super, ale jest to jakiś sposób na rozdzielenie edukacji i wychowania (czy raczej wspierania wychowawczego rodziców) dzieci i nastolatków.

A z ciekawostek w kwestii podręczników, słyszałam, że nic lepszego nad elementarz Falskiego jeszcze nie wymyślono
http://www.wsip.pl/oferta/cykle/wych...ana-falskiego/

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2015-11-01 o 09:19
Stary 2015-11-01, 09:17   #79
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azadon Pokaż wiadomość
tylko że nauczyciel po tych kilku latach zna uczniów, wie, czego można sie po nich spodziewać, ma jakieś wyrobione podejście.
A jak przychodzi nowy rocznik do gimnazjum to nauczyciele guzik wiedzą i dopiero szukają rozwiązania na różne problemy pedagogiczne.

Może mnie się tylko wydaje, ale przed reformą z gimnazjami było jakoś mniej tych zachowań negatywnych, jakoś ten nauczyciel miał większą władzę nad uczniem niż obecnie.

To raczej znak czasów niż wina gimnazjów, teraz na prawie każdym etapie edukacji uczeń jest świętą krową. No, może poza niektórymi renomowanymi liceami, gdzie wciąż panują metody z czasów średniego stalinizmu.

Nie wydaje mi się, żeby nauczyciel musiał znać cały opis psychologiczny, by za bardzo kozaczącego łepka przykrócić. Poza tym bez przesady, ilu tych kozaczących jest na całą klasę? Dwóch? Trzech? U mnie na to miano od biedy zasługiwał jeden. Zresztą został przez klasę zignorowany, więc nawet nauczyciele nie bardzo mieli co robić.

Może w gimnazjach zaczęło po prostu te zachowania być "widać", bo to takie pierwsze sito - lepsi uczniowie często idą do lepszych gimnazjów, w tych blokowiskowo - rejonowych często zostaje... no cóż, nie przyszła lwowska inteligencja. A to już jest wiek, w którym możliwości rozwalania lekcji są większe niż w wieku 10 lat.

Osiem lat w tej samej grupie ludzi to naprawdę gruba przesada, zwłaszcza, że różnica między 6/7-latkiem a 14-latkiem to przepaść. Nie wiem, czemu miałoby służyć to kiszenie się w tym samym sosie.

Z liceum sprawa się nieco komplikuje, bo 2,5 roku to faktycznie za mało na omówienie materiału - przed chwilą były testy gimnazjalne, a tu już studia trzeba wybierać.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:18   #80
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ależ chodzą te małe dzieci z nastolatkami razem!
W tym rzecz - niewiele jest samodzielnych szkół podstawowych. Z reguły są połączone z gimnazjami, nierzadko jest to zerówka-podstawówka-gim-liceum.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2015-11-01 o 09:22
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:30   #81
201604181004
Konto usunięte

Poza tym ze mam 100 argumentow za tym ze gimnazja to dobry wybor najbardziej bawia mnie janusze krzycazcy "a no kiedys bylo osiem klas i bylo git"
Przypominam ze przed wojna byly gimnazja a system osmioklasowy byl wyksztalcony w okresie komunizmu ze wzgledu na wschodni rosyjski powiew u chcec odciecia sie od europy w ktorej do dzis funkcjonuje trzystopniowy system edukacji

Just sayin ze to nie nasza polska duma i historia bo nasza polska duma i historia to okres przed wojna. Ghehhehehhehehlolosiem. Nie czytam watku bo sobie tylko nerwy zszargam

Ps jeden uczen z gimnazjum sportowego zapowiedzial ze sie potnie jak nie bedzie mial gimbazy za rok bo cala podstawowke czekal na profilowana klase siatkarska i jest w mlodzikach wojewodzkich xd go ahead zabierzmy mu to xd

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

To ja nie wiem szaja bo w gdyni wiekszosc podstawowek jest samodzielna. Rzadko widze podstawowko gimnazja.

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Nawet jesli pis ma dobry pomysl. A moim zdaniem nie ma. Ale waszym ma. To zrobienie tego w rok tosajns fikszyn kosmos i w ogole dramat do kwadratu. Akurat do tego zadna sila swiata mnie nie przekona. Zaden argument. Nawet swiety mikolaj nie przekona mnie ze da sie to zrobic rozsadnie w rok.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:32   #82
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie wiem jak wygląda projekt tych zmian, ale może będzie obowiązywał tylko dzieci, które pójdą do pierwszych klas w przyszłym roku. Czyli na pełną zmianę systemu będzie więcej niż rok.
Stary 2015-11-01, 09:33   #83
MalarskiSen
BAN stały

Ja jestem jak najbardziej za likwidacją gimnazjum.
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:34   #84
201604181004
Konto usunięte

Czyataj wnikliwie wypowiedzi pis jasno wynika ze nie wiedza czy zmiany beda w formie powolnego wygaszania czy z roku na rok

Wiec dla mnie beka i niekompetencja milion.
Stary 2015-11-01, 09:37   #85
zakonna
Naczelna Nastolatka

Niemożliwa jest taka zmiana w rok. Wydaje mi się, że logiczne byłoby wprowadzenie zmian dla nowego rocznika podstawówki. W ten sposób byłoby kilka lat na zmiany. Nie wyobrażam sobie, że za rok klasy szóste zostaną na dwa lata dłużej, nie mamy takich możliwości lokalowych. Albo ten projekt upadnie albo będzie wprowadzony stopniowo. Z tego co rozumiem, to dopiero projekt, a nie klepnięta ustawa, to musi potrwać.
Stary 2015-11-01, 09:40   #86
201604181004
Konto usunięte

Ja klikam odsubskrybuj bo wlasnie przekonalam sie ze nie zostane nauczycielem. Szkoda mojego zycia i dwoch kierunkow studiow na zle platna prace w ktorym rzucaja toba jak guanem. Rzadzacy mocniej przejmuja sie zasilkiem przecietnej dzesiki niz tym co sie stanie z nauczycielami. I tak w ogole to nie lubie patrzec jak dzieciom dzieje sie krzywda. Poza tym cale zycie wszyscy wiedza lepiej niz ty

Naaaaaah. Opamietalam sie. Choc nadal to kochane zajecie. I fajna mlodziez. Ale moge przeciez zostac trenerem i pracowac z mlodzieza. Haha
Stary 2015-11-01, 09:41   #87
MalarskiSen
BAN stały

Realizacja słaba ale sam pomysł nie jest zły, szkoda, że za moich czasów ściemniali jakim to gimnazja są wspaniałym pomysłem
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 09:43   #88
201604181004
Konto usunięte

"Slaba realizacja" to za slabe slowa biorac pod uwage ze waza sie losy wielu nauczycieli. Miliony zlotych. Dobro dzieci. I przyszlosc narodu. Nie sadzisz? Kilku elektrykow robi wieksze protesty niz nauczyciele. Mnie tam by krew zalala gdybym nie wiedziala co mnie czeka za rok.
Stary 2015-11-01, 09:45   #89
zakonna
Naczelna Nastolatka

Samo podniesienie wieku pójścia do szkoły spowoduje redukcje etatów w podstawówkach. I ogólny płacz i zgrzytanie zębów.
Stary 2015-11-01, 09:47   #90
201604181004
Konto usunięte

Haha ja skislam ze smiechu jak rozmawialam ze znajoma dyrektorka. "Zwolnien nie bedzie. CO najwyzej redukcja z 1/1 na 1/4 etatu"

Drobiazg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości