![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!
Hej Dziewczyny! Jestem, jestem, kurczę troche sie zaniedbałam, zawsze tak mama przez weekendy! Na dodatek u mnie pelne"szaleństwo", czyli przygotowania do Świat! Wreszcie jestem w swoim żywiole! Kocham to! Od kilku dni nic nie robie, tylko cos przestawiam, chowam, układam, piore itp! Jsetem nieźle urobiona, ale czuje się spelniona! Wczoraj co prawda chyba trochę przegięłam, bo padałam ze zmęczenia i zauważyłam, że jak sie tak "przemęcze", to te dziwne plamki mi sie pojawiają. Toreż dzis trochę zwolniłam, ale nie odpusciłam sobie do konca! Na dodatek zrobiliśmy z mężulkiem mały "liufting" w naaszej nowej kuchnoi-jadalni, zamontowalis\śmy takie fajne półki, wiec musiałam je zapelnić!
![]() Poza tym, co do skurczów Joasiu, to mi też lekarka mówiła, to samo co Kasiulce, 10 skurczów dziennie to luz. Wiec nie masz sie co martwic! A wiecie co? Dostałam siary! Chyba to jest siara, bo wczoraj po prysznicu, jak sie wycierałam, chwyciłam pierś, a tam najpierw taka bardzo żółta,a porem przeźroczysta wydzielina, dziś też. Piersi mnie bolą i w ogóle jakoś tak "spuchły" mi ostatnio i sutki mnie bolą i przytyłam kolejne 0.5 kg. Mam już na plusie 5 "kilosów", ciekawe ile mi dojdzie przez Świeta, ale wolę o tym nie mysleć, bo np. wczoraj zjadłam 10 kostek czekolady...to straszne...ale sobie tłumaczę, że jestem jak mój kot Leon: futruje się, bo czuje ze idzie ostra zima!(swoja drogą, on sie futruje cały rok). A co tam u Was słychać?Jak sie czujecie? Kasiulka ską to straszne oslabienie? może to ta pogoda? Na kiedy masz termin, bo szczerze mówiąć nie kojarzę? A w ogóle to sie pogodziła, z moim kuzynostwem, z którym nie rozmawialismy prawie 3 lata i zaowocowało to od razu tym, że mam juz odłożony przewijak i jakiś leżak dla maluszka, taka niby kołyska, mozna postawić na podłodzę i dze\ecko sobie w nim leży i obserwuję, można to przenosic i huśtać malca. Fajnie! Dobra, rozgadałam sie! Teraz Wasza Kochane kolej! Podawać, co tam u Was slychać! Całuski dla wszystkich! ![]()
#62 |
Zakorzenienie
|
Meme alez Ci zazdroszczę tej energii... normalnie aż tryska z komputera
![]() ![]() Meme to moje osłabienie to chyba jest wynikiem hipoglikemii - mam strasznie nisko cukier, non stop bym spała, jem słodycze a to wcale nie pomaga. No i pogoda tez robi swoje, cisnienie mam tak niskie ze sięgneło juz podłogi. A termin mam za 3 miechy - na 14 marca ![]() Ja w sobote poogladałam sobie choinki przed supermarketem - powariowali w tym roku z cenami, za jodłe nieco powyżej 1 m wysokosci chcieli stówke ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Kasiulka Kochana, ja mam do ciebie big prośbę! Możesz mi dać dokładny przepis na Twoje pierniczki!Please, wolę zrobić takie małe ciasteczka niż duże ciasto. Swoja droga ja sama też jestem "piernikowy potwór"!
Powiem Ci szczerze, że wcale się nie dziwię, że ledwo na nogach stoisz, przy niskim cukrze to faktycznie...kurczę az wolę nie mysleć. Zawsze tak miałaś, czy dopiero w ciaży Ci sie zaczeło? A propos kawy, to pwowiem Ci, że ja zawsze kawiara strazna byłam, dziennie przynjamniej 4-5 kaw. Nie umiałam bez tego żyć! Jak zaszlam w ciążę, to od razu mi ochota przeszła, jak ręką odjął. I tak było do zeszłego tygodnia. Od soboty piję prawię codziennie, niem można tego nazwać kawą, raczej mleko z kawą i cukrem,marna namiastka, ale jet! Nie wiem, czy to spadek cisnienia, czy po prostu znowu mi smaki wróciły, jak na śledzie! A powiem Ci jeszcze, że zazdroszcze Ci tego, że możesz tak "bezkarnie" opychać sie słodyczmi! a bym też chciała, ale zaraz pewnie pupcię bym miała jak 3drzwiowa szafa...taka uroda! To jak bedzie z tym przepisikiem....? Pozdrówka! ![]()
#64 |
Zakorzenienie
|
Meme ja też Ci zazdroszcze twojej energii
![]() ![]() ![]() ![]() Meme chyba sie zmobilizuje i zaczne sprzatać i biegać po sklepach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Witajcie kochane przyszłe mamusie
![]() ![]() ![]() ![]() Kasiulko jesli chodzi o te twoje zmęczenie to pociesze cie ze ja jeszcze miesiac temu tez sie tak czułam na dodatek nie wiadomo czemu miałam tez cos w rodzaju porannych nudnosci ![]() ![]() ![]()
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak mozesz to napisz gdzie Twoj Tato te choinki sprzedaje to może męza wyciagne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Potrzebne: 500 g miodu (ja używam wielokwiatowego) 2 szklanki cukru kostka dobrego masła ok. 1,5 kg mąki pszennej (zależy ile wchłonie ciasto, trzeba miec przygotowane ok. 2 kg) 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 torebki przyprawy korzennej do pierników, ja dodatkowo dosmaczam startą swieżo gałką muszkatołową i odrobiną startego cynamonu 2 cukry waniliowe 2 -3 szczypty soli ok. 3-4 łyżek cukru na karmel Wykonanie: Cukier, miód, masło i korzenie podgrzewamy wolno na małym ogniu (pachnie to niesamowicie) do zawrzenia. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy karmel - do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy na malym ogniu aż sie rozpusci i zbrązowieje. Gotowy karmel wlewamy do masy miodowej (tylko ostrożnie bo buchnie para). Można karmelu nie dodawac, ale on nadaje taki fajny brązowy piernikowy kolor. Do przestudzonej letniej masy dodajemy stopniowo jajka, sodę rozpuszczoną w małej ilosci przegotowanego mleka i mąkę z odrobiną soli. Wywalamy całosc na stół/stolnicę i wyrabiamy ciasto (niestety dosc długo i dokladnie, ja angazuję do tej czynnosci męża ). Następnie rozwałkowujemy na grubosc ok. 1/2 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni - pierniczki pieką się dosc szybko wiec trzeba uważać. Gotowe przekladamy do puszek, po kilku dniach sa mięciutkie i mozna lukrować. Ja na ok. tydzien przed wigilią piekę jeszcze piernik taki w foremce do krojenia, przekladany powidłami i polewany czekoladą. Też jest pyszny ![]() A tak wyglądają moje pierniczki - udało mi sie juz czesc polukrowac ![]() Meme mnie też zmobilizowalas - zaraz robie sobie cappuccino i biore sie do roboty ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Kasiulka jestem laikiem jesli chodzi o wypieki, wiec lukier kolorwowy (i nie tylko )to tez dla mnie magia,wiec podaj prosze jak go robisz....
mam nadzieje ze Mariqa nas za te kilka tekstów nie na temat nie wyrzuci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Katesiu, to zadna filozofia.. idzie sie do sklepu i kupuje barwniki spozywcze
![]() ![]() Można tez podbarwiac lukier samodzielnie - na różowo np. syropem malinowym albo sokiem buraczanym, na zielono likierem miętowym itp, ale kolory wyjdą raczej delikatne no i lukier ma wtedy dodatkowy smak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
Ale mnie kusicie tymi pysznościami. Ja jestem kompletnie klapnieta na nic nie mam siły. A jeszcze do tego cały weekend mam spędzić w szkole. Nie wiem jak dam rade. Ogólnie mam podły nastrój zabrakło mi bardzo mało do stypendium, popsuł mi się robot który dostałam od męża w niedziele i miałam z tego powodu awanture w serwisie. Jeszcze na dodatek ide w poniedziałek na komisje z ZUSu bo chcą mnie obejrzeć, nie wiem co oni myślą że mam ciąże urojoną czy co? Nie cierpie takich wizyt i tłumaczenia oczywistych rzeczy. Mam nadzieje że ta czarna seria się uspokoi bo nie wpływa to na mnie dobrze. Nawet nie myśle o świętach. Ciesze się tylko z tego że mąż będzie mieć wreszcie wolne bo teraz to jest gościem w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny co u Was? Dałyscie sie wciągnąc w wir swiątecznych porzadków?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Joasiu, nie martw sie na pewno wszystko sie uspokoi, trzymam kciuki zeby zus sie od...... czepił od Ciebie, daj znac jak poszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Co do snów to ja mam kompletne pomieszanie. Śnią mi się takie dziwactwa jak nigdy w życiu. Oczywiście regularnie we śnie rodzę. Obsesyjnie śni mi się mój lekarz. I mam prześladujący, realistyczny sen że przy porodzie strasznie krwawie. Ja już chce urodzić bo jak tak dalej pójdzie to zbzikuje.
Jeszcze naszła mnie taka refleksja. Patrzcie dziewczyny jak to jest. Małemu dziecku zawsze się wydaje że mama absolutnie wie co robi, nie ma wątpliwości, jest najmądrzejsza na świecie i wogóle to ona ma monopol na prawde. Samej mi się teraz śmiać chce jak porównam te dziecięce wyobrażenia do tego jak sama teraz się czuje, że mam mnóstwo wątpliwości czy będe dobrą mamą, czy będe potrafiła zając się swoim dzieckiem. I jak się mają te rozterki do obrazu super-mamy które ma każde dziecko? |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Joasiu ja często miałam sny, że krwawie, albo rozkopuje groby
![]() Często się zastanawiam jak to będzie gdy urodze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja siotra ma trójke dzieci, przy pierwszym dziecku troche jej pomagałam, później wyjchałam do innego miasta. Co do przewijania i karmienia butelką nie mam żadnych obaw. Boję sie natomiast karmienia piersią, czy będe potrafiła ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
witajcie ! niewiem czemu ale ostanio mam klopoty z zasypianiem jest mi strasznie niewygodnie bo jak tu ma byc wygodnie z taka wielka piłka z przodu jest mi goraco i zanim zasne mija jakas 1h
![]() ![]() ![]() ![]()
#78 |
Zakorzenienie
|
Malina a chodzisz na szkołe rodzenia? Bo ja chodze i mam nadzieje ze tam sie cos naucze i troche oswoje z trudną sztuką zajmowania sie noworodkiem.
![]() ![]() ![]() A z bardziej przyjemnych tematów - macie juz wybrane pojazdy dla Waszych maluchów? Ja do tej pory chcialam wozek Chicco C1 trio, ale dzis sie naolądałam w sklepie i jestem pod wrażeniem wozka Per Perrego i Quinny Buzz - superanckie obydwa !!! |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Byłam dzisiaj na komisji w ZUSie. Śmiechu warte. Niepotrzebny stres bo to tylko formalność. Wogóle lekarka powiedziała mi już na dzień dobry że to chyba jakaś pomyłka bo ciężarne rozpatruje się zaocznie aby nie musiały jeździć. Podyktowałam jej co ma napisać, obejrzała mi brzuch (dosłownie!) i zmierzyła ciśnienie. Od ręki wypisała przedłużenie chorobowego na 3 miesiące i tyle. A tak się bałam!
A jak wy się czujecie? Mnie jest już bardzo ciężko chodzić. Dysze jak parowóz. Mam nawet problem ze wstaniem z łóżka. Bardzo bym chciała wcześniej urodzić ale oczywiście w takim terminie żeby było to bezpieczne dla dziecka, czyłi musze jeszcze poczekać do połowy stycznia. Miałam bardzo intensywny weekend. W piątek i sobote byłam w szkole. Umówiłam się wcześniej na egzamin z poetyki tzn. chce zdawać po 15.01 (materiał z trzech lat o zgrozo!). Więc teraz tłumacze moje córuni żeby do egzaminu grzecznie siedziała w brzuszku a potem to już może się szykować na spotkanie z rodzicami. Meme - jak zakupy w Ikea? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Niestety, ale mi też już coraz ciężej jest chodzić. Miałam pracowity weekend, w piątek i w niedziele świąteczne zakupy, dzisiaj jeszcze wziełam się za porządki. Kręgosłup mi pęka. Jestem zadowolona, że mam to już za sobą, ludzi wszędzie pełno, nie służą mi wypady do dużych marketów. Wy też napewno jesteście przemęczone
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny! No jak się trzymacie kochane Mamusie? Żyjecie jeszcze jakoś? Kasiulka, bardzo dziękuę Ci za przepis na pierniczki! Powiem Ci, że masz dar do cukiernictwa, jeśli takie piękne wypieki robisz! Ja upiekłam tego swojego piernika, ale w koncu jako cały placek, wygląda super,jak smakuje nie wiem, mam nadzieję że ok, bo pachnie super!
Poza tym powiem Wam Kochane, że dopięłam swego i udalo mi się zrobić z mieszkaniem to co chciałam, czyli wygląda jak mała wioska Św. Mikołaja. choinka, piękna stoi od czwartku, mieszkanie cale przystrojone, pachnie piernik, wanilia, palą się świeczki, lekko nuca sie z radia kolędy,migają swiatełka, aniołki smieją sie z każdego kątka,zakwas na barszcz wstawiony komody o których marzyłam skręcone! Plan wykonany prawie w 100%, bo czeka mnie jeszcze jeden piernik i takie tam, drobnostki. No i znaczki na kartki. Alr ogólnie rzecz biorąc, ja mam juz prawie Święta i jest mi z tym super. Prezenty prawie całkiem skompletowane...ach!No i oczywiście pomoc mamie przy gotowaniu na Święta. Byłam dziś u lekarki mojej i nasz Bąbelek po raz kolejny okazał się niezaprzeczalnie mężczyzną ważącym 1665 g. jestem w 30 tyg. i chciałabym się dowiedzieć, jak tam Wasze pociechy, no i co Wy o tej wadze sądzicie? Chyba w porządku nie? Lekarka mówi, że jak najbardziej, bo przez 3 tyg. Mały urósł 630 g. Co do dziwnych snów i niespania....znam to skądś...mnie też śnią się kompletne bzdury, jeśli oczywiscie uda mi sie zasnąć. Źle sypiam i w ogole to rano jestem bardziej wymęczona niż wieczorem, nie wiem tylko czy tymi snami, czy tym, że nie mogę spać. To mi ciężko, to zaś gorąco, to ciasno, to nie mam czym oddychać. Właściwie, to ja cały czas czuję się jakbym była na pólwdechu, okropnie to męczące. Jakby tego mało, od jakiegoś czasu, Bąbelek jakieś dziwne sztuki uprawia i dosłownie mażdzy mi pęcherz. Ból dość konkretny, na szczęscie krótkotrwały i niegroźny dla żadnego z nas, tyle, że przez chwilę nie moge się ruszać. O fakcie, że pęcherz skurczył mi się do rozmiarów groszka, chyba nie musze Wam opowiadać...wypadałoby chodzić z cewnikiem. Czasem, to aż się boje wyjsć z domu, bo zaraz mi sie chce znowu sii... Piersi zaczęły mnie dosć konkretnie pobolewać, no i rosną, rosną szalone i wydzielają...na szczęscie nie tyle, żebym musiała z jakimiś wkładkami chodzić. Chyba jestem zmęczona....całuski dla wszystkich! ![]()
#82 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
Dzisiaj postanowiłam od rana pooglądać sie przed lustrem - zobaczyć jak wygląda moje słoniowate ciałko. O MATKO!!! Porobiły mi się koszmarne rozstępy! Na udach, pośladkach, nawet pod pachami!! Cos strasznego jakby ktos mnie pociął nożem. Zawsze miałam z tym problem ale teraz to już masakra. Nie mam jakiejś obsesji na temat swojego wyglądu ale mam nadzieje że chociaż troche wróci to do normy po ciąży. Kupiłam krem Gerbera na rozstępy ciekawe czy cos to da. Czytałam też gdzieś na forum że podobno jest taki krem na blizny który pomaga. Czy któraś używała tego? |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Joasiu mi też pojawiły się rozstępy spory czas temu. Wcześniej miałam niewielkie na udach, oczywiście się powiększły, teraz doszły na piersiach
![]() ![]() Jeżeli chodzi o krem na blizny to polecam perłe inków, rozjaśnia i wygładza blizny, niestety jest drogi ok. 100zł.(50 ml.) i nie wiem, czy można używać go w ciąży. Pozdrowionka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
ja rozstępów jeszcze nie mam (tzn. nie mam nowych bo stare to i owszem
![]() Joasiu rozstępy na pewno zjasnieją i zbledną po jakims czasie ale z tego co wiem całkowicie raczej nie znikną, nawet przy pomocy kremu ![]() ![]() Meme zazdroszę Ci energii i ze masz juz wszystko zrobione na świeta. Ja ruszam sie jak mucha w smole, za przeproszeniem d**a tak mnie boli ze dostaje już swira pomału, aż łzy mi lecą. Powinnam leżec ale jak tu leżec spokojnie jak cała chalupa rozgrzebana, ech ciężko. I w ogole tak sie jakos rozklejam ze az wstyd, jak słysze koledy to normalnie ryczec mi sie chce, nie wiem dlaczego, totalna huśtawka nastrojów. Ech, niech juz będą te Święta. |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Kasiulka, kochana, nie rozklejaj się! Święta juz już pod naszymi drzwiami, zobaczysz ani sie nie zorientujesz, kiedy będziesz same pyszność ze stołu wigilinego wcinać! I jesli masz leżeć, to leż a nie biegaj ze szmatką, bo to na zdrowie może Ci (odpukać) nie wyjść! Jeśli jesteś slaba, to odpoczywaj, w końcu jesteśmy w ciaży i wolno nam bezwstydnie leniuchować, leżakować i nikomu nic do tego! A ja po prostu mam taką naturą, kręcę się cały czas jak g...w przreblu. Czasami samą mnie to wkurza, bo ja po porstu nie umiem odpoczywać. A to ,ze się płaczliwa zrobiłaś, to witam w klubie! Ja tak mam od początku ciąży...byle ******ła wzrusza mnie do łez. A najgorsze jest to,że ja bardzo nie lubię okazywac wzruszenia a tym bardziej łez( no chyba,że "szantażuję" mojego męża), ale ogólnie rzecz biorąc łzy wzruszenia traktuję jako okaz słabości, a teraz masz Babo placek! Byle mały piesek na ulicy, albo Lulajj że Jezuniu usłyszę i juz sie zalewam...nie no tragedia...sama siebie nie poznaję.
A co sie tyczy rozstępów, to powiem Wam, że Gerber jest po prostu super, skóra naprawde jest po nim nawilżona i taka jędrna. Z ręką na sercu polecam. Szkoda tylko, ze taki drogi, jak to się mówi z braku laku dobry kit, wiec w zastępstwie uzywam oliwki i też jestem bardzo zadowolona. Wolę szczerze mówiąc nie oglądać się "pod lupą", bo juz na pewno bym się zdołowała do końca,ale jak na razie to nowe rozstępy pojawiły mi sie tylko na piersiach. Najbardziej boję się celulity na udach, to jego ulubione miejsce. Bo o roztępach z czasów przed ciążowych nie wspominam - były i nie zniknęły. Zastanawiam sie czy na brzuchu mi się zrobią po ciąży, bo tak jak Wam pisałam brzuch mam po prostu ogromny, skóra napieta do granic możliwosci, ale jak na razie na nim nic nie zanotowałam. Kurczę, ale mi pachnie...wpadlam w szał piernikowy i piekę kolejnego. Mój mąż nie ma pytań. Aha i jeszcze jedno! Pekajace naczynka! Mój kiedyś piękny dekolt wygląda teraz delikatnie mówiąc "niepięknie", bo taki popękany, nawet na ramionach i przedramionach mam pełno "pajaczków", na twarzy chyba 7-8 naliczyłam. A Was tez to męczy? A poza tym, jak tam Wasze Maluchy? Mój sobie znalazł miejsce pod lewymi żebrami od jakiegos czasu i na okrągło na nich trenuję...urocze.... ![]()
#86 |
Zadomowienie
|
witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#87 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny musze to wam pokazać. Te zdjęcia z USG są super. Jak to zobaczyłam to jeszcze bardziej nie mogę doczekać się porodu.
http://www.noworodek.pl/child/index.php?ms=3&art=46 http://www.noworodek.pl/child/index.php?ms=3&art=49 http://www.noworodek.pl/child/index.php?ms=3&art=48 |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Super są te zdjęcia i pomyśleć, że mamy w brzuszku taka niesamowitą istotke
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam! ![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Nel, prywatne a panstwowe wizyty dzieli po prostu przepaść, ja tez chodze prywatnie, a do mojej lekarki mogę dzwonic na kom. z każdym problemem czy watpliwoscia. Co do płci to rzeczywiscie, spokojnie na tym etapie ciazy można juz ja stwierdzic o ile oczywiscie dzidzius jest dobrze ułożony. Moj niestety tak sie maskuje ze na żadnym sprzecie, nawet na tym super do badan prenatalnych nie dało sie wychwycic, a ostatnie usg też miałam robione w 26 tc. Wiec z tą płcią to naprawde może byc różnie - prywatna wizyta niestety nie gwarantuje ze sie dowiesz, trzeba nam sie Płatku uzbroic w cierpliwosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.