Ile kosztuje wyprawka ? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-09, 18:43   #61
MartusiaJ
Rozeznanie

Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

Meme przeprowadzamy się przed świętami odpukać... skrobnę coś jutro
Stary 2005-12-09, 18:50   #62
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Cytat:
Napisane przez płatek1
Meme mam zaledwie pare ciuszków, nie znam płci więc nie wiem jakie ciuszki kupować. Postanowiłam wziąść się za porządne zakupy po nowym roku, mam termin na 27.03, więc mamy jeszcze troche czasu. Mieszkamy w kawalerce i wiem już żeby wstawić łóżeczko, będe musiała wyrzucić fotele. Zrobie to na samym końcu.Mam wrażenie, że nasz pokój robi sie coraz mniejszy i mniejszy...

A Ty Meme na kiedy masz termin i wiesz już czy to chłopczyk czy dziewczynka?
Ja mam termin na 26.02.06 i czekamy na Chłopczyka. Jak widzisz jestem o miesiać przed Tobą a nie mam jeszcze nic...wstyd! Ale przynajmniej wiem w jakim kolorze kupować ubranka itp. A Twoja Kruszyna nie che sie dać podglądnąć, co? Masz jakieś przeczucia, co i jak? Ja nawet 5 min. sie nie łudziłam, ze bedzie dziewczynka, mąż powiedział, że płodzi syna, a ja jak sie okazało ze jestem w ciąży, też od razu wiedziałam, ze to chłopiec. I nie chce byc inaczej, ale ja sie bardzo cieszę z tego powodu!
Co do mieskania. My się przenosimy z naszej kochanej sypialni do duzego pokoju. Jest faktycznie dosć spory, a same nasze łózko ma 195x140. W sypialni łózeczko już nie za bardzo by siezmieściło, a tym sposobem będziemy "wszyscy na kupie", zreszta ja wolę mieć Bąbelka pod ręką, niż w innym pokoju. A i dziecko podobno spokojniejsze, jak czuje, ze zem a rodziców blisko. Mamy jeszcze jeden pokój, ale połączlyliśmy go z uchnią, robiąc dużą jadalnię. Tak więc tym sposobem na zawsze tracę alkowę, bo pewnie za rok w naszej byłej sypialni bedziemy urządzać pokój dla dziecka.... Ale i tak sie cieszę!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-09, 19:17   #63
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Co do szuflady pod łóżeczkiem ... któraś pisała że chce tam trzymac pościel ... radze dokładnie sie przyjżeć przykryciu. Moje jest zrobione z płyty pilśniowej a wiadomo jak taka płyta wygląda od spodu. Przez co trzymam tam takie rzeczy (opakowane w worek) które nie ulegną wybrudzeniu od tej płyty. Niestety przy wyborze nie zwróciłam na to uwagi.
Stary 2005-12-09, 19:23   #64
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Co do kosztów wyprawki można zaoszczędzić np. szyjąc samemu pościel i ochraniacze na łóżeczko, uszyć można także rożek czy pieluchy flanelowe. Poduszke i kołderke można przerobić z jednej dużej kołdy (wyjdzie taniej). Tak zrobiła moja znajoma i sporo zaoszczędziła.
Stary 2005-12-09, 19:26   #65
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Nie dlatego, że czekam nz USG. Idę na kolejną wizytę 16.12 i mam nadzieje, że dostane skierowanie. Chciałam iść prywatnie, ale polecony przez dobrych znajomych lekarz ma wolny termin dopiero po świętach. Czuje, że to chłopczyk- Mateusz . Zreszta każdy mi mówi, że będe miała chłopca.
Dlaczego wstyd, że jeszcze nic nie masz? Znam osoby, które na ostanie dni wszystko kupowały. Zobaczysz jak się wciągniesz w zakupy dla maleństwa, tyle jest pięknych rzeczy .
Dużo zdrówka dla Ciebie i dzidzi .
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-09, 21:03   #66
Alien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez płatek1
(...)
Dlaczego wstyd, że jeszcze nic nie masz? Znam osoby, które na ostanie dni wszystko kupowały. Zobaczysz jak się wciągniesz w zakupy dla maleństwa, tyle jest pięknych rzeczy .
Ja jestem chyba taką osobą, która kupuje na ostatnie dni i to nie wszystko, bo częśc wybranych rzeczy zakupimy jak się dzidziuś już urodzi.

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 08:12   #67
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Alien moja koleżanka dostała i kupowała ciuszki w ostani miesiąc ciąży, wózek i łóżeczko kupili jej rodzice dopiero jak jej synek się urodził. Moja siostra tak samo, nigdy wcześniej nie kupuje .

Ja pprostu nie moge się powstrzymać jak wypatrze jakieś śliczne śpioszki, czy koszulki . Jak wczesniej wspomniałam mam pare rzeczy, ale jest to kropla w morzu. Ciuszki mam zamiar skompletować wcześniej, ale łóżeczko i wózek przed narodzinami.
Stary 2005-12-10, 09:22   #68
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

To ja chyba jestem wyjątkiem jeśli chodzi o ubranka. Mam prawie wszystko i to w naprawde sporych ilościach. Nie mogłam sie powstrzymać i co miałam jakąś wolną kase to kupowałam. Pewnie części rzeczy nawet nie użyje ale cóż pierwsze dziecko więc człowiekowi rozum odbiera. Ja większość rzeczy (poza bielizną: body, kaftanikami) kupowałam na allegro. Osobiście nie widze nic złego w kupowaniu używanych rzeczy. W końcu bardzo często dostaje się ubranka po dzieciach rodziny czy znajomych. Wyszukiwałam takie które są w idealnym stanie, nie można odróżnić czy są nowe czy nie. Mam też duzo rzeczy uszytych przez teściową (jest krawcową). Teraz po przeglądzie szafy myśle że części rzeczy będe musiała się pozbyć (oddać? sprzedać?) bo naprawe jest tego dużo.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 11:11   #69
Alien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez płatek1
Alien moja koleżanka dostała i kupowała ciuszki w ostani miesiąc ciąży, wózek i łóżeczko kupili jej rodzice dopiero jak jej synek się urodził. Moja siostra tak samo, nigdy wcześniej nie kupuje .

Ja pprostu nie moge się powstrzymać jak wypatrze jakieś śliczne śpioszki, czy koszulki . Jak wczesniej wspomniałam mam pare rzeczy, ale jest to kropla w morzu. Ciuszki mam zamiar skompletować wcześniej, ale łóżeczko i wózek przed narodzinami.
Płatek ja właśnie też kupuje tak na ostatni miesiąc, bo jakby nie było to już jestem w terminie do porodu kupiłam dla dzidzi troszke ciuszków, rożek, ręczniczki.
Wszelkie akcesoria kosmetyczne kupi mąż zaraz po porodzie, a wózek i łóżeczko już wybraliśmy a zakupimy jak tylko dzidziuś się urodzi.

Jeśli zależaloby to tylko odemnie to już dawno nakupowałabym wszystko co tylko się da, wchodząc do takiego sklepu z tymi małymi, słodkimi rzeczami dla dzidziusia to aż trudno się powstrzymać, żeby czegoś nie kupić i nie wynieść ze sklepu

Jednak rodzina męża jest niestety bardzo przesądna i zabobonna (a tak nawiasem mówiąc, troche mnie to dziwi, bo to sprzeczne z wiarą chrześnijańską) i ciągle nas straszą, że źle zrobiliśmy kupując cokolwiek.

Ale nawet jak czegoś nie kupiliśmy to wszystko mamy już wypatrzone a pieniązki składaliśmy do dłuższego czasu. Nie mamy też co od kogo wziąć, choćby dlatego że to będzie pierwszy dzidzuś w naszej najbliższej rodzinie. A na prezenty to ja za bardzo nie liczę, jak narazie to mam nastawienie takie, że pierwsze chwile z dzidziusiem chcemy spędzić we trójkę a nie wśród ciągle gości i sterty prezentów.

Stary 2005-12-10, 19:16   #70
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Alien ja będe msiała kupić wszystko wcześniej ponieważ zamierzam rodzić w moim rodzinnym mieście, tj. 130 km. od miejsca w którym mieszkam i troche pobyć u mojej mamy. Jest to małe miasto i nie ma zbytniego wyboru co do tych rzeczy, tutaj mam jakiś wybór, inaczej wózek i łóżeczko też zakupiłabym dopiero po porodzie . Zesztą mój ukochany nie chce sam robić zkupów .

Poród na dniach . Super , szczęśliwego rozwiązania,dużo zdrówka dla Ciebie i Dzidzi .
Stary 2005-12-11, 14:30   #71
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Alien kochana ja też jak rodizłam pierszy raz to nastawiałam sie na pobyt we trójkę, a okazało sie inaczej...juz w szpitalu tabuny ludzi ( nie rozumiem takich natrętów) a w domu to samo. niestety ludzie są ciekawi nowego człowieczka i niestety zapominają o potrzebach matki....nam po porodzie trzeba czasu na zaaklimatyzowanie sie z nową sytuacją, oprócz tego to jednak ciezko i odpoczynek sie należy....a tu goscie....nie chce Cię rozczarowywac, bo może akurat Wam sie uda kameralnie spedzic pierwsze dni życia dzidzi, ale róznie to bywa....
A jak tam Twoje samopoczucie i czy juz czujesz jakies zmiany w sobie? ze sie zbliza? pewnie nie bo to zagadka kiedy sie malenstwo rodzi, ale moze lekarz cos blizej powiedział na temat rozwarcia albo cos w tym stylu....bo przeciez chcesz urodzic przed świetami. Oby Wam sie udało.
odchodząc od tematu. Edytko czy to juz? ja chyba najbardziej sie niecierpliwie, ale tak bym chciała juz zobaczyc na zdjeciach Wasze malenstwa, bo wtedy tak słodko sie robi na duszy (i egoistycznie łatwiej mi sie czeka).
pozdrawiam grudniówki-styczniówka
KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-11, 20:04   #72
Alien
Wtajemniczenie

Katesia nastawiam się na pobyt we trójkę ale wiem, że szanse są marne, każdy chce przyjśc podotykac i pooglądać a tym bardziej, że my niestety jeszcze nie mieszakmy sami.
Ale przynajmniej może nie bede musiała liczyć na grupowe wizyty w szpitalu.
Co do porodu to ja żadnych zmian w sobie nie czuje, a lekarz powiedział, że jak narazie za bardzo nic się nie zmienia, rozwarcia nie ma. Ale wszystko może zacząc się zawsze nagle. Zobaczymy kiedy małej zechce się przyjść na świat.
Katesia masz rację, że jak się widzi takie bobaski na zdjęciu to człowiekowi sięsłodko robi na duszy i jakoś łatwiej się nastawia na swój poród

Stary 2005-12-13, 17:50   #73
Meme
Zadomowienie

GG do Meme
Talking Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

Hej Mamusie! Nie powiem, podnioslyściem nie na duchy i uspokoiłyscie z tymi zakupami! dobrze wiedzieć, że nie jedna zostawiam wszystko na koniec. Wózek chcemy kupić dopiero jak się Bąbelek urodzi, łóżeczko moze ciutkę wcześniej, a cał resztę, też tak jakoś pod koniec. Na razie mam obiecany od kuzynki przewijak na stojaku z jakimiś szufladkami i miejscem na pieluchy i resztę akcesoriów, ijeszcze takie leżadełko - huśtawkę do przenoszenia z pokoju do pokoju. I to by bylo na tyle. Po całą resztę wybieram sie jakoś w okolicy końca styycznia, początkiem lutego. Pewnie i tak mi zejdzie aż do samego porodu. No , ale teraz naprawdę jestem spokojniejsza!
Pozdrówka dla wszystkich!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-14, 18:41   #74
Gorylek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MartusiaJ
a ja idąc do najdroższego sklepu kupilabym wszystko to co jest funkcjon alne, i zarówno ja jak i Maluszek będziemy czerpać z tego jakiejś korzysci....
kupowanie wszystkiego co się podoba... no tak.. hmmm kazdy ma jakieś priorytety, wiadomo, ale od tego zostaliśmy obdarzeni rozumem by z niego korzystać, tak sądzę.....
pzdr
Czyli sugerujesz ze nie zostalam obdarzona rozumem hehe . W sklepach dla maluchow jest mnostwo roznych rzeczy i nie stac mnie na wiekszosc z nich ale gdybym miala kase to rozpieszczalabym moje malenstwo. Kupilabym lozeczko za 700zl ktore super wyglada a nie zwykle za 300zl, posciel z Drewexa lub Glucka bo czemu nie? Gruby kocyk z tych za 150zl bo slicznie wygladaja...itd i wcale nie uwazam ze brak mi rozumu . Jak ktos ma kase to czemu ma sobie nie kupic mercedesa zamiast malucha? Czy to swiadczy o tym ze nie korzysta z rozumu?
Gorylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-14, 19:24   #75
MartusiaJ
Rozeznanie

Gorylku ja nic nie sugerowałam, absolutnie.. chodziło mi o to, że to co nam się podoba nie zawsze idzie w parze z funkcjonalnością, ale np. pościel z Drewexa jest podobno hipoalegriczna czy coś w tym stylu, a to już jest atut , który przemawia za jej kupnem- nie tylko wygląd, gruby kocyk też z pewnością będzie lepszy dla Malenstwa na te zimowe miesiące... mialam na myśli te drogi e niefunkcjonalne bajery w stylu krzesłko chicco za 700 zl ( takie dla siedzacego już dziecka) zrobione z plastiku, ze stoliczkiem, ktore nota bene sama odziedziczyłam po chrześniaku męża, a którego absolutnie bym nie kupiła- wolałabym takie fajne drewniane, za ok. 130 zł
to był oczywiscie tylko przyklad...
jeśli Cię uraziłam Gorylku to najmocniej przepraszam, nie miałam takiego zamiiaru,nie mnie oceniać wybory innych
Stary 2005-12-15, 09:18   #76
Gorylek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MartusiaJ
Meme z całą pewnością nie miała na myśli tego, ze pranie w pralce jest czasochłonne, ale ja na przykład czas, ktory przeznaczyłabym na "bawienie sie" baldachimkiem tylko dlatego że ślicznie wyglada, wolałabym raczej poswięcić Dziecku i rodzinie! myśle, że to Meme miała na myśli, znam ja troszkę
Ech bez przesady... samo montowanie baldachimu nie wiem czy zajelo mojemu mezowi pol godziny... i robi sie to tylko raz, na samym poczatku. A czas poswiecony na "bawienie sie" baldachimkiem czyli prasowanie i zalozenie go na stelaz?... 10min. Mojej rodzinie raczej nie ubedzie jak przeznacze im 10 min mniej
Gorylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-15, 20:54   #77
evelinka
Przyczajenie

Jako mama czteromiesięcznego synka wyprawkowanie mam już za sobą.Przyznaję całkowitą rację Martusi,że trzeba raczej patrzeć na funkcjonalność.Na moją wyprawkę poszło coś około 1500 zł(z wózkiem).Powiecie,że mało,jednak ja nie patrzę na markę.Te tańsze rzeczy świetnie się sprawdzają,a co do baldachimu to radzę zrezygnować,gdyż sporo kurzu się na nim osadza Pozdrawiam doszłe i niedoszłe mamusie.
Stary 2006-01-06, 13:35   #78
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziewczyny, czy kupowałyście już jakieś kosmetyki dla maleństwa? Jak tak to napiszcie prosze jakiej firmy. Ja mysle o Johnson's baby, sama używam oliwke i krem tej firmy i jestem zadowolona, ale wiele mam nie jest zadowolonych z tej firmy, wolą zdecydowanie firmy Nivea baby.

Zastanawiam się też co jest niezbędne dla noworodka, tyle tego czytam, że czasami mam juz mętlik w głowie.

Stary 2006-01-06, 14:32   #79
Alien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez płatek1
Dziewczyny, czy kupowałyście już jakieś kosmetyki dla maleństwa? Jak tak to napiszcie prosze jakiej firmy. Ja mysle o Johnson's baby, sama używam oliwke i krem tej firmy i jestem zadowolona, ale wiele mam nie jest zadowolonych z tej firmy, wolą zdecydowanie firmy Nivea baby.

Zastanawiam się też co jest niezbędne dla noworodka, tyle tego czytam, że czasami mam juz mętlik w głowie.

My na wyprawkę wydaliśmy około 2 tyś zł i to nawet troszke zaszaleliśmy w pewnych moementach.

Płatku jak znajde chwilke czasu to napisze mniej wiecej co zawierała moja wyprawka dla dzidzi, może ci jakoś to ułatwi sprawę. Wymienie takie podstawowe rzeczy, które warto posiadać.

Co do kosmetyków to porostu metodą prób i błedów dobiera się dla dziecka kosmetyki, bo jedne kosmetyki będą dla jednego dziecka najlepsze a drugie będa uczulac.
Ale co do Johnsona to ja już słyszałam dużo opini, że jednak te kosmetyki należą do najczęsciej uczulających maluchy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-06, 14:43   #80
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku poczytaj ten wątek:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=polecamy
tu dziewczyny troche piszą o kosmetykach i o Johnsonie.... ja chyba jednak postawie na Nivee bo Johnson ma opinie niezbyt pochlebne

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:12   #81
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez płatek1
Ja tez słyszałam o tym, że Johnson najczęściej uczula. Zdecydowanie wybiorę Niveę baby - duży wybór, a i sama lubię tę markę.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:23   #82
edytka250
Rozeznanie

A ja kupiłam większość kosmetyków Bambino
Dobra znana marka I nie uczula
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 15:28   #83
edytka250
Rozeznanie

A koszty wyprawki ciężko mi policzyć, ale mniej więcej:
ciuszki - kupowałam używane i dostałam (pożyczylam od znajomej) - koszt max 400 zł (mam chyba spokój z ciuszkami do poł roku)
Pieluszki - na sam początek - 2 jumbo paki - 100 zł
wozek-dostalismy, podobnie jak lózeczko, lezaczek - dostalismy na prezent ślubny, fotelik dop samochodu-kupiłam na allegro za 55 zł - maxi cosi
rożek uszyła teściowa, podobnie jak śpiworek - na razie nie kupowalismy pościeli bo i tak dziecko śpi z nami
czyli moge powiedziec, ze spokojnie w 1000 zł się zamknęlismy, ale tylko dlatego, że wiele rzeczy dostaliśmy
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-06, 17:57   #84
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dzięki dziewczyny za rady, chyba też postawie na Nivea. Alien będziemy Ci wdzięczne jeżeli wypiszesz nam najpotrzebniejsze rzeczy dla maluszka . Zastanawiam się nad pieluszkami tetrowymi, czy lepiej zakładać od początku pampersy?
Stary 2006-01-06, 19:40   #85
Alien
Wtajemniczenie

Znalazłam chwilke wolnego, mąz zajmuje się malutką, wiec napisze co nieco

Na początek moja rada brzmi aby nie kupowac zbyt wiele rzeczy od razu, tylko te najpotrzebniejsze, reszte zawsze można dokupić potem jak dzidzia się urodzi. W ten sposób można troche zaoszczędzić, bo potem może się okazać, że część kupionych rzeczy jest niepotrzebna, my już mamy kilka takich rzeczy, których wcale nie używamy i jak narazie nam się nie przydały.

Kosmetyki:
-oliwka
-mydełko
-krem na odparzenia do pupy
-fiolet na spirytusie do pielęgnacji kikuta

Na początek wystarczy, a co do firmy to trzeba indywidualnie dobrać takie kosmetyki jakie dzidziuś najlepiej będzie tolerował.
Moja mała chyba polubiła Nivea.
Ciuszki:
-lepiej w rozmiarze 62, ewentualnie 2 pracy 56 ale trzeba się liczyć, że dzidziuś szybko wyrosnie z rozmiaru 56
-szpioszki (rozpinane w kroku ułatwiją przebieranie pieluchy bez zdejmowania całych śpioszków)
-koszulki lub body
-kaftaniki
-w zimie przyda się ciepły kombinezon lub pajacyk
-czapeczka
-łapki na rączki i buciki z matriału na nóżki

Inne potrzebne rzeczy:
-chusteczki nawilżające do pupy
-gaziki jałowe, waciki dla niemowląt (używane do pielęgnacji kikuta pępkowego lub przemywania oczek)
-szczoteczka z miękkiego naturalnego włosia
-nożyczki do obcinania paznokietków
-proszek do prania
-termometr do wody
-wanienka (stojaczek-foczka do wanienki)
-ceratki (przydadzą się jako podkład bo dzidziuś lubi przesikiwać wszystko co ma na sobie i pod sobą, my mamy jedną dużą na łóżeczko, która chroni materac a druga małą)
-2 ręczniki do kąpieli
-rożek (polecam te z wkladem kokosowym, bo takie malenstwo pewniej się wtedy trzyma na rękach)
-kocyk
-śpiworek
-pościel
-przewijak
-pieluchy tetrowe
-pieluchy jednorazowe
-1 lub 2 pieluchy flanelowe
Na poczatku jak dzidziuś przez pierwsze tygodnie kilkanaście razy w ciągu doby robi kupkę i siusiu to lepsze będą jednorazowe pieluszki, nie trzeba będzie zmieniać ich co godzine, potem to łatwiej przejśc na tetrowe po około 2 tyg. albo tetrowa i na to pampers jako podwójne pieluchowanie.

najdroższy zakup
-łóżeczko
-wózek
-fotelik samochodowy

Do tego dokupić mozna:
-smoczek
-butelki 125ml na poczatek wystarczą w zupełności
-laktator dla mamy
Dla ułatwienia i skrócenia sobie przygotowywania pokarmu:
-podgrzewacz pokarmu
-sterlizator
Dla mamy
-laktator (potrzebny już w szpitalu około 3,4,5 doby przy nawale pokarmu)
-wkładki laktacyjne

Edytowane przez Alien
Czas edycji: 2006-01-06 o 20:12
Stary 2006-01-10, 13:09   #86
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziekujemy Alien twoje rady bardzo się nam przydadzą . Mam pytanie odnośnie pościeli. Napewno jedna jest potrzebna do łożeczka, a co z wózkiem? Powinnam kupić dwa komplety? Widziałam dzisiaj w sklepie po 40zł. kołdra i poduszka, nawet nie wiem czy to mało, czy dużo. Napiszcie prosze ile Wy kochane mamusie dałyście za pościel dla dzieci .
Stary 2006-01-10, 13:15   #87
paula78
Zakorzenienie

ja w wozku nie mialm poscieli.

mala lezała na kocyku lub rozku,przykryta śpiworkiem ,zima takim z misiem.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 13:42   #88
ma-li-na
Zadomowienie

ja płatku mam posciel do łóczeczka o woozku jeszcze nie mysle bo go poprostu niemam ale wydaje mi sie ze warto w nią zainwstowac .Słyszałam ze przez pierwsze tygodnie dziecka lepiej nie kłasc na poduszce zwłaszcza w nocy podczas snu kiedy niemamy kontroli nad dzieckiem
a tak pozatym to przeczytalam wyprawke Alien i jestem naprawde przerazona bo noie zdawalam sobie sprawy ile rzeczy mi jeszcze brakuje musze to nadrobic w ciągu 2 moze 3 tygodni bo potem to nawet ręką nie bedzie chcialo mi sie ruszyc

walka o zdrowe wlosy

26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie
13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica!
ma-li-na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 18:17   #89
Alien
Wtajemniczenie

Płatku co do pościeli to 40 zł za komplet to napewno niedrogo. Ale pamiętać nalezy, że pościel jest albo sprzedawana jako komplet poszewek albo jako komplet z wypełnieniem.
Na początek wystarczy kupić jeden komplet pościeli, czyli głownie poduszka, kołderka + ewentualnie ochraniacz na szczebelki, który przyda się za kilka miesięcy ale często jest już w komplecie a chyba lepiej kupić odrazu niż potem szukac do kompletu i dokupywać i prześcieradło, które często nie jest w komplecie i trzeba dokupić osobno.
Początkowo dla noworodka potrzeba tylko prześcieradło i kołderke (jak się używa śpiworka to kołderka też może nie być potrzebna). Poduszka jeśli już to tylko do podpierania plecków, jak kładziemy dziecko na boczku. Słyszałam, że podszuki nie wkłada się dziecku pod głowkę do roku czasu, tak jak napisała Ma-li-na bo i dla bezpieczeństwa i zle wpływa na kregosłup.
I do kupna łóżeczka jeszcze trzeba doliczyć materac, najlepsze są kokosowo-piankowe
Chociaż przez pierwsze dni jak się dzidziuś urodzi to nie wiem czy wam się bedzie chciało na poczatku wstawać w nocy i odkaldać maluszka do łóżeczka.
Stary 2006-01-12, 08:38   #90
sylwia622
Rozeznanie

Czesc wszystkim, przygladam sie temu forum od jakiegos czasu az w koncu postanowilam napisac.
Za3 miesiace zostane szczesliwa mloda mama (mam niecale 20 lat) no i im blizej daty rozwiazania tym wiecej pytan pozostaje bez odpowiedzi. Glupio mi sie pytac mame lub tesciowa o takie rzeczy, ale mam nadzieje ze Wy pomozecie mi w moich problemach. Pytan jest wiele ale postaram sie zmiescic w 5
1. Slyszalam ze noworodkowi nie jest potrzebna poduszeczka, jezeli to prawda to od kiedy maluch moze zaczac ja uzywac ?
2. Przeczytalam na jednej stronie ze noworodka najlepiej przykrywac kocykiem polarowym powleczonym poszewka, niz kolderka. Mam dylemat czy kupic mojemu synkowi taki kocyk czy np spiworek do spania. Jak myslicie co bedzie dla niego najlepsze ?
3. Nie mam tez pojecia co wlozyc do "glebokiego" wozka. Jakiej wielkosci ma byc kocyk na ktorum lezy maluch? Czy powinna byc tam poduszeczka ? Czym przykryc malenstwo ? Prosze pomozcie...
4. Slyszalam tez ze pieluchy tetrowe nalezy ubierac podwojnie Czy to prawda ? Czy tetrowki sa tak dobre jak mowi moja mama czy moze jednak z nich zrezygnowac ?
5. W jakim rozmiarze najlepiej kupic pierwsze ciuszki dziecka ? Najmniejszym czy moze ciutke wiekszym ?

Chyba jednak skoncze na 5 pytaniach poniewaz sa to te najwazniejsze
Bardzo prosze o odpowiedz
Pozdrawiam
sylwia622 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości