ZUS a ciąża - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-04, 18:40   #61
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Dot.: ZUS a ciąża

Cytat:
Napisane przez Jussia Pokaż wiadomość
kochane wizazanki dostałam wezwanie zus na kontrole,czy mam się bać?termin porodu mam na 17 maja,na zwolnieniu lekarskim jestem od 9 marca,strasznie sie tym zdenerwowałam,czy to jakas formalność?
mysle ze nie masz sie co bac......
moze chca sprawdzic twojego lekarza czasami tak jest ze jesli jakis lekarz daje nagminnie l4 to wtedy wzywaja kilka jego pacjentek zeby sprawdzic czy zwolnienie ma jakies podstawy......

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 20:35   #62
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
kochane wizazanki dostałam wezwanie zus na kontrole,czy mam się bać?termin porodu mam na 17 maja,na zwolnieniu lekarskim jestem od 9 marca,strasznie sie tym zdenerwowałam,czy to jakas formalność?
A tak z ciekawości to na zwolnieniu miałaś "chory może chodzić" czy "ma leżeć" ?

Ja bym na Twoim miejscu powiadomiła o tym swego lekarza

teoretycznie orzecznicy ZUS-u nie mają możliwości zbadania ciężarnej
Zresztą nie wiem, bo nie byłam nigdy na takiej komisji i na pewno zadzwoniłabym do swego gina

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

Edytowane przez eleeri
Czas edycji: 2009-05-04 o 20:36
eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 07:45   #63
Jussia
Raczkowanie

miałam napisane że chory może chodzić,poinformowałam lekarza,twierdzi że nie mam sie czego bac,ale jestem jego pierwsza pacjentka ktora jest kontrolowana,ponoc jakies przepisy sie zmienily,w czwartek sie okaze.
Jussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 12:01   #64
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
miałam napisane że chory może chodzić,poinformowałam lekarza,twierdzi że nie mam sie czego bac,ale jestem jego pierwsza pacjentka ktora jest kontrolowana,ponoc jakies przepisy sie zmienily,w czwartek sie okaze.

Hmm, no to trzymam kciuki, żeby to była tylko formalność

Daj znać jak to w ogóle wyglądało,
no i skoro Twój lekarz się nie martwi to Ty też się nie przejmuj,
będzie dobrze

Stary 2009-05-07, 13:45   #65
Jussia
Raczkowanie

dzisiaj byłam na komisji,ale nic nie wiem,pani tylko zadawała mi pytania i notowała,skserowała kartę ciąży i tyle,pewnie dostanę jakieś pisemko.
Jussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 13:57   #66
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
dzisiaj byłam na komisji,ale nic nie wiem,pani tylko zadawała mi pytania i notowała,skserowała kartę ciąży i tyle,pewnie dostanę jakieś pisemko.
A Twój lekarz nic Ci nie doradził, co masz mówić ?
Nie martw się na zapas

Stary 2011-03-10, 17:10   #67
adrima17
Przyczajenie

GG do adrima17

mam pytanie czy ktos orientuje sie czy bedac na swiadczeniu rehabilitacyjnym mozna podjac nauke np na studiach zaocznych??
adrima17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-02, 17:15   #68
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Obecnie jestem w ciąży oraz jestem na zwolnieniu od 5września póki co do 9listopada pierwsze zwolnienie było od 5września do 22września drugie od 23września do 17października, a kolejne od 18października do 9listopada i dopiero dziś dostałam pierwszy przelew na swoje konto z zusu tytuł wpłaty to kod: swiadczenie ZUS 170000U111031D0000012 dlatego mam takie pytanie czy zus wypłacił mi za pierwsze zwolnienie czy może za jakiś konkretny okres bo nic nie pisze za jakie dni itp tylko ten kod w którym widać date 31.10.11. ;/ i teraz nie wiem za jakie dni dostałam pieniążki, a za jakie jeszcze nie

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 18:54   #69
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Obecnie jestem w ciąży oraz jestem na zwolnieniu od 5września póki co do 9listopada pierwsze zwolnienie było od 5września do 22września drugie od 23września do 17października, a kolejne od 18października do 9listopada i dopiero dziś dostałam pierwszy przelew na swoje konto z zusu tytuł wpłaty to kod: swiadczenie ZUS 170000U111031D0000012 dlatego mam takie pytanie czy zus wypłacił mi za pierwsze zwolnienie czy może za jakiś konkretny okres bo nic nie pisze za jakie dni itp tylko ten kod w którym widać date 31.10.11. ;/ i teraz nie wiem za jakie dni dostałam pieniążki, a za jakie jeszcze nie
mnie ZUS płacił miesięcznie czyli np. od 01.10 do 31.10. Mniej więcej wiesz ile dostałaś pieniędzy, więc powinnaś wiedzieć za jaki to okres (zwolnienie w ciąży jest płatne 100 %)

Mnie się wydaje, że skoro jest tam data 31.10 to pewnie wypłacili Ci od 8.10 do 31.10 (bo za pierwsze 33 (lub 32 nie pamiętam dokładnie) zwolnienia chorobowego płaci normalnie pracodawca, a ZUS dopiero po tym okresie.

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński

Edytowane przez madalena83
Czas edycji: 2011-11-02 o 18:56
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 20:11   #70
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez madalena83 Pokaż wiadomość
mnie ZUS płacił miesięcznie czyli np. od 01.10 do 31.10. Mniej więcej wiesz ile dostałaś pieniędzy, więc powinnaś wiedzieć za jaki to okres (zwolnienie w ciąży jest płatne 100 %)

Mnie się wydaje, że skoro jest tam data 31.10 to pewnie wypłacili Ci od 8.10 do 31.10 (bo za pierwsze 33 (lub 32 nie pamiętam dokładnie) zwolnienia chorobowego płaci normalnie pracodawca, a ZUS dopiero po tym okresie.

ja mam działalność gospodarczą i zus mi płaci od razu nawet jak bym była tylko 3dni na zwolneniu czy jeden nie ważne ile od samego początku mi płaci zus. pierwsze zwolnienie miałam od 5wrzesnia więc nie wiem do kiedy zus mi wypłacił a co do daty 31.10 wszyscy mówią w rodzinie, ze to pewnie data zrealizowania wpłaty to by się zgadzało jak przelali w poniedziałek, a dziś doszły.

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 20:44   #71
madalena83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
ja mam działalność gospodarczą i zus mi płaci od razu nawet jak bym była tylko 3dni na zwolneniu czy jeden nie ważne ile od samego początku mi płaci zus. pierwsze zwolnienie miałam od 5wrzesnia więc nie wiem do kiedy zus mi wypłacił a co do daty 31.10 wszyscy mówią w rodzinie, ze to pewnie data zrealizowania wpłaty to by się zgadzało jak przelali w poniedziałek, a dziś doszły.
a to rzeczywiście inaczej
to proponuję zadzwonić do zusu i się po prostu zapytać

"Nie da się żyć byle jak ani nawet tak sobie. Trzeba żyć perfekcyjnie"

Jan Lubiński
madalena83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości