|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Srebro - kleje czy palnik..?
nie da się, bo miedź i srebro mają za wysoką temperaturę topnienia, a taka lutonica nie wytworzy takiej temp. Do lutowania metali szlachetnych nadaje się palnik.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, dzięki. Czyli np. coś takiego: http://www.allegro.pl/item152368572_...em_piezo_.html tu pisze, że temperatura płomienia 1300 stopni Celcjusza, to chyba wystarczy?
To strasznie nie mieć kogo się poradzić na żywo w takich sprawach, gdzie się w ogóle nic nie kojarzy
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
tak to jest palnik i nim masz szanse stopic srebro. Ale byl juz watek o tym jakis obszerniejszy i tam bylo wiecej wyjasnione o łaczeniu srebra palnikiem
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Srebra na razie łączyć nie chce
ale miedź posrebrzaną. O srebrze czytałam już troszkę tu na forum. Próbuję teraz wszystko uporządkować w głowie. Ja w życiu na oczy nie widziałam przedtem ani palnika ani nawet lutownicy, więc dlatego też teraz tak się wypytuję ;]
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm. Jesli bedziesz lutowala posrebrzane druciki to napewno miejsce laczenia bedzie zolte, czy jaka tam miedz jest. Bo po stopieniu posrebrzanego drucika na wierzch wyplynie miedz.
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Miedz posrebrzana raczej bedzie trzeba podobnie traktowac. No chyyba ze lutujac zwyczajnie tak jak w tym temacie w zalacznikach ktos pokazal. To tak mozna i srebro, ale czy to ladnie wyglada to bym polemizowala
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze się z tym wszystkim przespać Dzięki wszystkim za rady.
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wygladu lutowanego drutu cyna, to juz pisalam co na ten temat mysle. W przypadku moich kolczykow luty byly tak sprytnie schowane, ze nijak nie bylo widac przy noszeniu. W pozostalych przypadkach jest be. Nawet bardzo, jak po tygodniu lut zmatowieje i sie przebrwi....
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lutujac nie topisz warstwy srebra na drucie posrebrzanym tylku LUT. Czyli przy zwyklym lutowaniu lut z cyny... |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
To zalezy jak rosemary chce lutowac, lutowane czesci tez trzeba podgrzac jakos. Po za tym jak juz zabawa z palnikami to ja nie widze sensu lutowania posrebrzanego. Lut i tak trzeba uzyc srebrny (pomijam cynowy oczywiscie).
|
|
#71 | ||
|
Przyczajenie
|
Dot.: lutowana biżuteria
Cytat:
Cytat:
po pierwsze, cyna może być z dodatkiem ołowiu (taką wykorzystuje się np. do witraży Tiffany- lamp, małych form witrażowych, zawieszek okiennych itd.) lub zdodatkiem srebra (tę wykorzystuje się do biżuterii witrażowej- cyna ta jest obowiązującym surowcem w Unii Europejskiej do tego typu wyrobów). Nie trzyma kiepsko- chyba, że wykonanie nie jest rzetelne- obwód niedokładnie zamknięty, albo taśma niewłaściwie przyklejona do szkła. Taśma miedziana + cyna to przecież samo sedno techniki Tiffany'ego, więc zarzucanie jej bubelostwa czy też amatorszczyzny jest jakimś nieporozumieniem. A co do ochrony skóry- zalecam zaopatrzenie się w rękawiczki chirurgiczne Bo rozumiem, że o skórę palców tu chodzi.nie mam jednak pewności- o jakie naprawy Ci chodzi? bo jeśli mówimy o łączeniu srebra jako takiego, lutem cynowym, to oczywiście, jest to błąd, zgadzam się.
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze Bogac ma na mysli brudzenie skory przy noszeniu. Tu sie zgodze. Witraze to inna sprwa, watek byl o lutowaniu srebra
I tu cyna sie srednio nadaje przeciez
|
|
#73 |
|
Przyczajenie
|
wątek był o lutowaiu biżuterii, a do tego używa się również cyny ze srebrem, o czym już wspomniałam.
wzmianka o witrażach była ad hoc.
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Może wiecie, co znacza przy lucie srebrnym oznaczenie np. "LS 60"??
LUT LS 45 LUT LS 60 LUT LS 70 LUT LS 70 LUT LS 80 |
|
|
|
|
#75 |
|
Przyczajenie
|
te liczbowe wskaźniki oznaczają ile jest srebra w lucie.
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś procentowo?
|
|
|
|
|
#77 |
|
Przyczajenie
|
tak, procentowo.
|
|
#78 |
|
Przyczajenie
|
ale zaraz, naila, pytałaś co oznaczają poszczególne oznaczenia w lucie srebrnym... a symbol LS nie jest chyba symbolem lutu srebrnego? bo z tego, co wiem, to tenże ma jakieś inne symbole (jekieś AR-y czy coś w tym stylu chodzi mi po głowie) i zawiera w sumie bardzo mało srebra (ok.1%).
Powyżej odpowiedziałam w ten, a nie inny sposób, gdyż zazwyczaj symbole "L_z_czymś_tam+numer" wskazują na zawartość procentową "_tego_czegoś_tam_w_lucie _" Tylko teraz nad tym srebrem tak się zastanawiam... I nad tym, co właściwie masz na myśli? chodzi Ci o czyste srebro jubilerskie, które lutuje się za pomocą płomienia, czy o cynę ze srebrem, wykorzystywaną do biżuterii witrażowej ze szkła opalowego, wykonywaną metodą Tiffany'ego?
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
Baszalotta, widzę, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie. Czy mogłabyś ewetualnie napisać mi, gdzie tę cynem z dodatkiem srebra można kupić?
Merci
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Ale trafiłam na temet!
Akurat wczoraj sie zastaawaialm z moim lubym nad lutownicą albo palnikiem.... i kupel stwierdził (bo akurat się przyczlapał tak pogadać na kilka godzin :/ ) że srebro bez problemu zlutuję zwykłą lutownicą.... ale dobrze że dziś ty soebie poczytałam ![]() Więc najlepiej chyba będzie jak palnik kupię ![]() Co do tej galerii co link dałyście.... to powiem że te kolczyki są boskie.... ale jak już się powiększy fotkę..... hm... już tak łądnie nie wyglądają.... i odznacza się troche kolor po lutowaniu .... te luty tez nie za fajnie wyglądają... czasem ich jest za dużo.... tak mi się wydaje.... ale i tak podziwiam kolczyki tej pani ![]() I jeszcze pytanko. Bo mówicie o srebrze.... a jakby się miał posrebrzany drucik i palnik?? trochę srebrnego mam drutu, ale jak na razie głownie posrebrzanego używam.... |
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W hopei warszawskiej znalazłam lut srebrny w różnych cenach za metr i były tam takie oznaczenia - kompletnie nie wiedziałam co to znaczy...
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra dziwczyny, odkopałam ten wątek. Mam pytanie. gdzie można zaopatrzyć się w kwas siarkowy??
znalazłam na allegro lut srebrny.... hm..... troche kosztuje..... już sama nie wiem.... Jak myślicie.Lepiej kubpić palnik ale wtedy to juz tylko w srebrze mogę robić czy lutownicę i lutować srebro i posrebrzane elementy lutem srebrnym?? |
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
ja sie na tym nie znam, ale CHYBA z tym kwasem siarkowym to byl joke, a jak nie to nie mam pytan
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
oj chybaz tym kwasem to nie joke.... przeglądałam wątki na ten temat tytaj i wszędzie tak pisali...
Ja taki maly cennik sobie robię.... ile kasy trzeba na to wszystko.... Palnik 26- 43 zł ( zalezy czy z przeowdem czy bez. Tempertyr od 1300 do 1800 stopni) Lut srebny 45zł(licytajca http://www.allegro.pl/item172729276_...5_10_szt_.html) boraks - 7-9zł oksyda na zimno - ok 18zł drut srebrny - ok 9zł za 1m Ceny są z allegro. Tak poszperałam po wątkach.... i takie rzyczy znalazłam, kóre są potrzebne do zabawy z palnikiem..... no chyba że jeszcze coś..... bo ja nie wiem... planuję inwestycje.... ale nie jestem pewna czy to już wszysko..... |
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
Witam nie wiem czy wniosę coś nowego ale kilka przedmiotów ze srebra wykonałem i naprawiłem używam do tego celu lutownicy gazowej z końcówką palnikową bardzo precyzyjna oraz lutu srebrnego w paście (topnik+pył srebrny temperatura topnienia około 650-700 stopni) jest to tzw lutowanie twarde, spoina zawsze wychodzi ciemna obrabiam ją najpierw matownikiem z włókniny ściernej, następnie gumówką (tarcza z gumy z zatopionym ścierniwem i poleruję dyskami "Habras" wychodzi lustro wszystkie narzędzia można mocować do wiertarki modelarskie lub jak w moim przypadku do szlifierki Dremmel jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę podać namiary na sklep (pasta ok.15zł dyski 5-8 zł za sztukę) mam nadzieję że pomogłem.
|
|
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
Joł. A ja mam pytanko o zwykłą lutownicę na cynę. Ostatnio wpadłam na pomysł lutowania posrebrzanych a potem wire wrappem to. Łażę po allegro teraz patrząc jakie są lutownice i nie wiem która sie nadaje najlepiej. Są 100w 60w i 40w. Którą najlepiej?
|
|
|
|
|
#87 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
/aramis
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Odświeżam temat bo właśnie zaczęłam sie zastanawiać nad lutowaniem. Chętnie poczytałabym jakie macie doświadczenie, czy lutownica się sprawdza czy może jednak trzeba to robić palnikiem.
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
ja lutownicą i się bardzo dobrze robiło
tylko pamiętaj, żeby posmarować topnikiem, bo inaczej nic nie zdziałasz
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
A jaką lutownicę stosowałaś?
Moze ktoś napisze o doświadczeniach z palnikiem?
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

Dzięki wszystkim za rady.

jestem również
W hopei warszawskiej znalazłam lut srebrny w różnych cenach za metr i były tam takie oznaczenia - kompletnie nie wiedziałam co to znaczy...