![]() |
#61 | |
O RLY?
|
Dot.: Czy mam rację?
Cytat:
well, moze jestem dziwna ale po awanturze o wlosy i jego podejsciu do zmiany nazwiska pewnie w ogole bym podziekowala panu za dalsza wspolprace. mam alergie na maniakow kontroli.
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie przyjęcie mojego nazwiska przez żonę może jakoś bym tam przełknął, ale za cholerę nie wyobrażam sobie dzieci z podwójnym nazwiskiem albo z nazwiskiem panieńskim żony. Przedłużenie rodu (nawet gdy jest to córka, która może zmieni za jakiś czas nazwisko) jest czymś ważnym dla facetów. Fakt, że ja mam staroświeckie i dosyć konserwatywne podejście do małżeństwa, ale z drugiej strony mam znajomych o różnych poglądach i u nich w małżeństwach również wszyscy mają jedno i to samo nazwisko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Ja nie wiem, o co facetowi chodzi. Jeszcze te dzieci to bym zrozumiala, ale pretensje odnosnie doroslej kobiety...? Zwlaszcza ze byloby Ci latwiej z dotychczasowym nazwiskiem. Masz racje, nie jestes przedmiotem. Nie uginaj sie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z ciekawości, czemu podwójne u dzieci tez by Ci nie pasowało? Przeciez dalej byłby nienaruszony element "przedłużenia rodu"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;58182786]Z ciekawości, czemu podwójne u dzieci tez by Ci nie pasowało? Przeciez dalej byłby nienaruszony element "przedłużenia rodu"?[/QUOTE]
Naruszony przez drugi człon nazwiska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja uwazam, ze w takim razie powinni wziasc jej nazwisko tzn maz przyjmuje nazwisko zony. Mam takich znajomych i normalnie sie praktykuje takie rozwiazanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ojej... ![]() ![]() Kobieta tez moze nie chcieć oddalić w zapomnienie swojego nazwiska rodowego, niekoniecznie wyłącznie ze względów praktycznych. I myślę, ze coraz wiecej pań bedzie te kwestie poważnie rozważać. A jesli dwa czlony to nie jest kompromis, to ja juz nie wiem, co nim jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
lise-kotta
|
Jestem ciekawa (wybiegajac już mocno w przyszłość) jak ten pan by zareagował w momencie w którym ich dziecko nie chciałoby jeść bądź spać? A on by żądał by teraz jadlo/spało bo ON CHCE
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;58190941]Ojej...
![]() ![]() [/QUOTE] No cóż. Dymorfizm płciowy to nie tylko różnice anatomiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i jeszcze mi się przypomniała jedna osoba, która nie mogła przeżyć, że nie zmieniłam nazwiska po ślubie. Moja teściowa ![]() Nie mam nic przeciwko przejmowaniu nazwiska męża po ślubie. Sama tak po prostu nie chciałam, ale nie mam nic do kobiet, które tak robią. Jeśli obojgu to pasuje, to super ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
zuy mod
|
Dokładnie. Tu nazwisko, jego zmiana czy jej brak, podwójne czy pojedyncze nie ma najmniejszego znaczenia. Chodzi o to, że autorka śmiała się sprzeciwić panu i władcy.
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Jeżeli Pan wysuwa jako argument "nie chcesz żeby wiedzieli ze jesteś moją żona" to bym uparła się przy podwójnym - dla obojga. No bo skąd ludzie będą wiedzieli że on jest jej mężem.
Ja zostałam przy swoim nazwisku, mąż mnie w tym wspierał. Nie robiło mu to żadnego problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
napiszę Ci krótko.
nie ma ofiar, są ochotnicy. jesteś mądrą, wykształconą kobietą. jeszcze możesz uciec od roli inkubatora, kuchty i długowłosej ozdoby dobytku pana męża.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawdę przykro się patrzy na takie kobiety (jaką Autorko wydajesz się być), które tkwią w związkach z bucami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabawne, że osoby, których rzekomy problem nie dotyczy mają najwięcej do powiedzenia w tym temacie.
![]() |
![]() |
#78 |
zuy mod
|
Mnie bardziej dziwi gdzie to samo nazwisko ma wystarczać za dowód małżeństwa / rodzicielstwa...
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Co wszyscy mają do udzielania informacji w szpitalu, w dyskusjach o związkach nieformalnych też to się przewija... A prawda jest taka, że w takim przypadku nie interesuje nikogo czy jest się żoną/mężem, tylko kogo pacjent upoważnił do informowania o stanie jego zdrowia. Równie dobrze może żony nie upoważnić, a upoważnić panią Zosię sąsiadkę i "kwitek" na bycie żoną nie pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;58179101]Słuchajcie, juz w latach 90tych miałam w szkole takie dzieci wsród kolegów i inne dzieci nie miały z tym problemu, a co najwyzej podobało im sie, ze ktos ma takie "specjalne" nazwisko. Dzis takich nazwisk jest na pewno wiecej w szkołach a za 2-3 lata bedzie jeszcze wiecej, wiec nie ma co z ta krzywda przesadzać
![]() Zgadzam się, znam dużo osób z podwójnym nazwiskiem rodowym, miałam też takie w szkole i nikt się z nich nie wyśmiewał, a nazwiska nie były przekręcane częściej niż inne. Widzicie problem tam gdzie go nie ma. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Przyjmij nazwisko dwuczłonowe i problem z głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wydaje mi się, że obecnie dwuczłonowe nazwiska dzieci nikogo nie dziwią. W szkole (lata 90) miałam dwóch takich kolegów i nie mieli z tego tytułu nieprzyjemności. Liczę na to, że obecnie jest to już bardziej upowszechnione.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;58218131]Przyjmij nazwisko dwuczłonowe i problem z głowy.[/QUOTE]
Nie przeczytałaś wątku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Swoją drogą, dla mnie przyjęcie nazwiska dwuczłonowego nie byłoby żadnym kompromisem. I tak tylko ja musiałabym coś zmieniać. No chyba, że mówimy o podwójnym nazwisku dla niego i dla niej, ale z tego co czytam narzeczony tym bardziej nie poszedłby na coś takiego.
![]() |
#86 | |
BAN stały
|
Cytat:
P.S. Czym się charakteryzuje facet - feminista? Pytam poważnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tym mniej więcej.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
No fakt, przewertowałam tylko oględnie, w dodatku dopiero po tym, jak odpowiedziałam na post. Odpowiadam więc po głębszych przemyśleniach:
- rzućcie monetą: jeśli facet chce, żeby autorka wątku miała tylko jego nazwisko, a ona obstaje przy swoim ---> jeśli jest opcja (dla niej i dla niego) że przyjmie nazwisko dwuczłonowe, tą sprawę zostawiamy, jest kompromis - dzieci: nazwisko matki czy ojca? a może oba nazwiska? ostatnia opcja to kompromis, w pierwszym przypadku - rzucamy monetą. Z rzucaniem monetą sprawa jest prosta. Zastanawiasz się, czy stracić cnotę z X, czy zachować dziewictwo. Rzucasz monetą. Wypada, że nie powinnaś z nim uprawiać seksu i jesteś niezadowolona z wyniku. To znaczy, że jednak chcesz się pobzykać ![]() Problem w tym, że oboje musieliby monetą rzucać... i mogłoby wyjść 1:1. Remis. Właściwie pat. Wtedy proponuję udać się do poradni małżeńskiej, jako prawie-małżeństwo niemogące się dogadać w kwestii prostej sprawy... albo do wróżki, która dzięki swej intuicji podpowie, które nazwisko lepiej wpłynie na przyszłość związku, dzieci, wnuków. Najprostsze rozwiązanie - nie brać ślubu, albo wziąć w kraju, gdzie można zmienić nazwisko obojga. Pani i Pan Konkubinat. Pani Konkubina, Pan Konkubent, córka Konkubinienka, syn Konkubinowicz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.