![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wynajem, czy odkładanie i męczenie się z 'teściami'...
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
A ze stypendium sprawa nie zawsze jest taka oczywista. U mnie na polibudzie kiedyś były stypendia zaczynające się od 100 PLN jakoś
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- No nie wszędzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Skoro macie pieniędzy "na styk", z czego zapłacicie kaucję? Czasami jest to nawet dwukrotność czynszu.
Skąd weźmiecie pieniądze, gdy przyjdzie Wam np. dopłata za ogrzewanie/gaz/prąd? Czasami to są bardzo wysokie kwoty, i nie masz na to wpływu wprowadzając się do nowego mieszkania. Co zrobicie, kiedy w mieszkaniu zepsuje się np. pralka albo lodówka? Nie zawsze właściciel mieszkania pokrywa takie koszty, a wy nie macie żadnych oszczędności. Uważam, że rodzice wysyłają Ci za mało pieniędzy a teściowie i narzeczony wcale nie mają obowiązku Cię utrzymywać. Ja na studiach dorabiałam głównie korepetycjami. Pod koniec doszłam do takiego momentu, że z samych lekcji na Skypie spokojnie byłam w stanie się sama utrzymać w dużym mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
.
|
Cytat:
![]() [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;58250276]Jaka Ty jestes hej do przodu z wydawaniem osądów, niesamowite. Agresja az kipi z Twoich wypowiedzi.[/QUOTE] może z powodu jej wątku i odpowiedzi, które tam dostała. ![]()
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
ha ha ha
![]() a niech autorka żyje sobie na koszt wszystkich, tylko niech później nie płacze że nie ma pieniędzy dla siebie a mąż wylicza jej każdy grosz, a teściowa sią rządzi. albo jak koleżanka z innego wątku, zrobią bebji i będą płakać że się nie mieszczą.b\ A tym czasem autorka żyje na koszt faceta i jego rodziców a jedyny wkład to sprzątanie. a młody może stał się knąbrny bo zamieszkała z nimi obca kobieta? To mieszkanie ma 3 niezależne pokoje czy jak? Bo jak sobie pomyślę że rodzice śpią w salonie a oni mają jeden pokój, brat drugi to i tak nieciekawie Edytowane przez katokot Czas edycji: 2016-04-01 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Katokot, nie żebym była złośliwa jakoś specjalnie, ale biorąc pod uwagę Twoje własne kłopoty związkowe to ja bym mimo wszystko nie była taka do przodu w osądzaniu innych ludzi.
Na moje to nie ma nic złego w tym, że chciała się wyprowadzić i zamieszkać z chłopakiem, to jest całkowicie okej, nawet na studiach i za pieniądze rodziców (mówię o mieszkaniu razem, a nie o braniu ślubu i byciu żoną na utrzymaniu mamuni, bo i takie przypadki widziałam), ale nie potrafię, no za nic nie potrafię zrozumieć dlaczego Ty się autorko wplątałaś w mieszkanie z teściami i jeszcze z młodszym bratem TŻta ![]() Autorko, na waszym miejscu jak najszybciej wyniosłabym się od teściów - poszukajcie sobie kawalerki, albo chociaż pokoju i żyjcie normalnie, a nie w takiej komunie na kupie z rodziną TŻta. Może rodzice dorzucą Ci się do mieszkania/pokoju, ale jeśli nie no to pozostaje weekendowa/popołudniowa praca, no jak trzeba to trzeba, innego wyjścia nie widzę. Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2016-04-01 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;58268761]Katokot, nie żebym była złośliwa jakoś specjalnie, ale biorąc pod uwagę Twoje własne kłopoty związkowe to ja bym mimo wszystko nie była taka do przodu w osądzaniu innych ludzi.
.[/QUOTE] yyy... ja mam problem z facetem bo po 6 latach okazuje się że jest nam nie podrodze jeśli chodzi o ślub i dzieci, a nie żyje na jego koszt ani na koszt jego rodziców i jak razem zamieszkaliśmy byliśmy samodzielni, teraz postawmy dziewczynę w mojej sytuacji (ok, on jej się oświadczył) ale mogą się rozstać albo do ślubu nie dojdzie bo jemu się odmieni i co ? Dziewczyna zostaje bez pracy, bez lokum, bez oszczędności. Chociażby w przypadku takim jak mój - samodzielność chociaż znikoma się przydaje. ![]() Autorka pisała że jak pójdzie na magistra to pójdzie do pracy, ale dlaczego nie teraz? Na magisterce też jest mnóstwo nauki. Edytowane przez katokot Czas edycji: 2016-04-01 o 19:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
w bardzo rzadkich przypadkach to musiałaby być medycyna, zarządzanie lotnictwem, kosmonautyka itd. ale wtedy można się starać o IOS.
Autorka przeprowadziła się w lipcu. więc można było podjąć decyzję odnośnie studiów i finansów. Autorka ma bardzo małe pole mandewru. albo : przeniesie się na zaoczne i pójdzie do pracy, na zaocznych też istnieją stypendia. albo: każdy weekend poświęci pracy dorywczej ( kelnerowanie chociażby) jak wpadnie jej te 400 zł (liczmy że za każdy weekend 100 zł - średnio, wiadomo że to będzie więcej zależy od stawki) to już jest dobrze albo: przeniesie się z facetem do pokoju ( bo w sumie płacą rodzicom tyle co za pokój dwuosobowy) no może wyniesie ich to ze 100 zł więcej i też poszuka pracy albo autorka nic nie zrobi ze swoim życiem i na końcu zostanie tak że szwagier się wyprowadzi a oni nadal tam będą siedzieć. Autorko jesteście młodzi, zamiast się cieszyć związkiem, chodzić na randki, spacerować, podróżować (choćby za miasto głupi wypad) to Ty już jesteś wkurzona, już się zagoniłaś do sprzątania, prania, gotowania i siedzenia z teściami - pomyśl później dzieci - kiedy korzystać z uroków związków jak nie teraz ? ja nie wróżę temu przyszłości.. Autorka wprowadziła się w lipcu - mamy kwiecień i jest już źle. Edytowane przez katokot Czas edycji: 2016-04-01 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Wcale nie w takich rzadkich, ludziom sie zdaje, ze kazdy kierunek ma swoj tryb zaoczny, a to nie jest prawda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Nawet jeśli ma to tam może nie być miejsc, inny program, inni wykładowcy, inny zakres projektów. Mój kierunek dziennie i zaocznie rozjezdza się zupełnie bo zaoczne studia trwają dłużej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
A może jeszcze w ogóle za wcześnie na wspólne mieszkanie? W tym wieku warto mieć trochę czasu na życie towarzyskie, wydarzenia kulturalne, imprezowanie, z chłopakiem chodzić na randki, a nie zamartwiac sie wiecznie praniem i sprzataniem .Może na razie zamieszkaj w akademiku, a decyzje o wspólnym zamieszkaniu odłóżcie na później, gdy faktycznie będziecie w stanie sami się utrzymać.
Ewentualnie poszukajcie do wynajęcia pokoju - zamiast kawalerki można przecież wynając w 2 osoby pokój w mieszkaniu studenckim. Życie "na styk' to fatalny pomysł, musicie jeszcze mieć na kaucję na to mieszkanie, na lekarza, gdyby ktoś się np poważniej rozchorował, a może chcielibyście po prostu pójść na koncert albo wyjechac gdzieś na weekend... |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Poszukaj pokoju w mieszkaniu lokatorskim z innymi młodymi ludźmi.
Szkoda, że kiedy powinnaś cieszyć się życiem i związkiem, męczysz się czując się obco u przyszłych teściów. |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I nie wiem nadal jaka jest różnica między mieszkaniem z koleżanką a mieszkaniem z facetem. Edytowane przez 2011607111034 Czas edycji: 2016-04-01 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
on tired little feet
|
Jezu jak mnie śmieszy podejście niektórych tutaj. Moi rodzice pracowali całe życie żeby teraz zarabiać tyle pieniędzy, że stać ich na częściowe utrzymanie mnie na studiach a JEDNOCZESNIE kupowanie sobie za ponad 1000zl sprzętów potrzebnych do ich hobby, wyjazdy za granicę czy porządne ciuchy. A ja się teraz uczę i zbieram doświadczenie żeby w przyszłości moc zapewnić moim dzieciom spokojna przyszłość i szansę na edukację i przezywanie młodości. Tak ciężko zrozumieć że niektórym rodzice CHCA pomagać? dla moich rodziców nie ma kompletnie znaczenia to że mieszkam z moim chłopakiem i że może czasem OMOJBOZE on zje kanapkę kupiona za ich pieniądze. Wręcz przeciwnie, są przeszczesliwi że poznałam wspaniałego chłopaka i tak dobrze mi się z nim układa. Zawsze mi mówią że jeśli czuję się zmęczona to mogę dać sobie spokój z pracą na razie bo na to jeszcze będzie czas, cieszą się z moich sukcesów na studiach i w pracy i z tego że studiuje to co kocham i co sprawia mi radość. I tak samo cieszą się kiedy dostaną ode mnie prezenty kupione z mojej wypłaty. A czasem nawet o zgrozo dadzą mi 50zl mówiąc żebym poszła do kina a nie tylko siedziała w domu przy książkach.
I nie wiem gdzie są ceny w akademikach 300zl ale tu gdzie mieszkam to na pewno nie xD i nie każde studia mają tryb zaoczny, nie na każdych da się wziąć dziekanke albo załatwić indywidualny tok, nie na każdych jest szansa na stypendium dla bardzo dobrego studenta bo są wybitni a stypendium jedno. Nie wyobrażam sobie że w przyszłości rzucam dziecku 300zl i żyj dziecino bo się chciało w domeczek bawić z mysiem pysiem. Borze jak ja się cieszę ze mam rodziców którzy są dla mnie wsparciem, przyjaciółmi i największymi kibicami.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-04-02 o 00:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Paulina z w-wskiej Pragi
|
Drogie czytelniczki!
Cały wątek był prowokacją. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi i burzliwą dyskusję. Chciałam poznać opinie wizażanek na takową sytuację, niezgodną z rzeczywistością (zaczerpnieta z opowiesci). ![]() Przyda mi sie to w pisaniu pracy. ![]() Mam nadzieje, ze nie bedziecie mialy mi za zle emocji tutaj wywyolanych. Pozdrawiam, Warszawianka
![]() |
#82 | |
on tired little feet
|
[1=a38a1b0a974f5d73215e245 c69202722d64880d1_6886af7 1635fb;58288241]Faktem jest, że autorka dość beztrosko uprawia zawody córka i narzeczona, ale Twoja wypowiedź w kontekście jej niemal beznadziejnej sytuacji finansowej jest nie na miejscu i pozostawia spory niesmak.[/QUOTE]
Niesmak to pozostawia naskakiwanie na autorkę i na wszystkich którzy popełniają te straszliwa zbrodnie mieszkania z chłopakiem / dziewczyna nie będąc jeszcze całkowicie niezależnymi finansowo ---------- Dopisano o 03:28 ---------- Poprzedni post napisano o 03:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#83 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 03:35 ---------- Poprzedni post napisano o 03:31 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zamykam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.