|
|
#61 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Cytat:
---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
i nie wszędzie jest taki cud techniki który pozwala na rejestrację czasu pracy
|
||
|
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Inez
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odslona III
Cytat:
Też uważam, że ludzie mogliby nieco ułatwić urlop na wakacjach jak ktoś ma dzieci. Edytowane przez Czarna2000 Czas edycji: 2016-04-17 o 19:43 |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj problemem mogą być niektóre przedszkola, gdzie przeszkadza nawet katarek u dziecka i takiego dziecka nie przyjmą do przedszkola. |
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
Kryterium było "umówię dużo ludzi na jedną godzinę, jest wrzesień, zobaczę kto jest najbardziej zdesperowany i się zdecyduje bez dokładniejszego oglądania a może nawet zaczną się licytować hehe".
|
|
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
W państwowym przedszkolu nie mają prawa napisać, że przedszkole nieczynne w ferie bo tylko 6 dzieci przyszło rok temu. Przedszkole ma obowiązek zapewnić opiekę dzieciom także w czasie ferii zimowych. Nie ma zajęć dydaktycznych w tym czasie, ale przedszkole musi być czynne nawet jeżeli przyszloby tylko jedno dziecko. Zazwyczaj wcześniej robi się zapisy... A w wakacje zazwyczaj są dyżury. Jak jest kilka przedszkoli w mieście, to dzielą się między sobą, tak by zawsze któreś przedszkole było czynne.
|
#67 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie o tym jest wątek.
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Normalnie, zadzwoniła do niej więcej niż 1 osoba, wszystkich umówiła powiedzmy np. na 16:00, wchodzisz do mieszkania w którym już ktoś jest, za Tobą wchodzą kolejni a Grażyna czeka kto pierwszy krzyknie "biorę!"
![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie. Szkoda tylko że państwowych przedszkoli jest za mało. |
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW spotkałam się z umawianiem ludzi w odstępach półgodzinnych, tak, że mijali się w drzwiach i odrzucanie wynajmujących ze względu na wygląd no ale czegoś takiego nie widziałam. |
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
Sub
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
Ale może ktoś chciałby skorzystać z wakacji w lipcu. I nie chce niepewnej pogody w czerwcu/wrześniu. Ma takie samo prawo do urlopu w wakacje, jak Ty. I piszę to ja, bezdzietny pracodawca dostosowujący się do urlopowych życzeń pracowników, przez co urlop zaczynam dopiero we wrześniu, a całe wakacje kisnę w mieście.
|
|
|
|
#75 |
|
Inez
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#77 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;59082191]Do dziecka chorego może przyjść niania.[/QUOTE] DOKŁADNIE ![]() Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
L4 na chore dziecko nie jest 100 procentowo platne, poza tym troche papierologii przy tym jest i nawet, jesli dziecko wczesniej wyzdrowieje, to nie mozna sobie skrocic go samowolnie. Dlatego wiekszosc znajomych, jesli tylko moze, woli wykorzystywac dni urlopowe w razie choroby dziecka, niz bujac sie z L4, bo od razu wyplata mniejsza.
|
#79 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#80 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#81 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#83 |
|
Wtajemniczenie
|
Królowa Julianna - żeby dostać opiekę na chore dziecko, trzeba dostać L4 od lekarza. Dodatkowo po 2 roku życia trzeba złożyć w swoich kadrach oświadczenie, że drugi rodzic nie może w tym czasie sprawować opieki bo jest w pracy. Po trzecie - dni, kiedy można wziąć L4 na dziecko jest określona pula na rok. Jest ich mniej niż w przypadku choroby pracownika. Jest też coś takiego jak opieka na dziecko zdrowe. I to są chyba 2 dni s roku. Nigdy nie korzystałam więc nie mam pewności, ale nie ma tych dni więcej niż 5 rocznie do wykorzystania w przypadku opieki nad dzieckiem zdrowym.
Kopnieta - pewnie, może. Chociaż uważam to za głupi pomysł. Ja jestem rodzicem i moim obowiązkiem jest opieka nad dzieckiem. W czasie gdy mój syn jest zdrowy, ja pracuję a on jest w przedszkolu. Gdy jest chory, zostaję z nim w domu (ewentualnie ktoś z bliskiej rodziny jeżeli może). I tyle. Dla normalnego rodzica dziecko jest priorytetem. Pracę zawsze można znaleźć inną. Polskie prawo daje mi możliwość zostania w domu z chorym dzieckiem i na szczęście nie muszę pytać Cię o zdanie.
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Długo. Jednak opcji innych nie ma i dzieci są te 8.5 godziny poza domem. Poza czasem pracy musze też do niej dojechać. Moje dzieci i tak nie są tymi, które w szkole/ przedszkolu siedzą najdłużej. Z drugiej strony moi rodzice też pracowali i zajmowali się mną dobrze. Wychodzę z założenia że ważniejsza jest jakość spędzanego czasu z dzieckiem niż jego ilość.
|
|
|
|
#85 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#86 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też nie mówię o dzieciach bardzo chorych, tylko właśnie przeziebionych, z infekcją dróg oddechowych czy zapaleniem oskrzeli. Dziecko w takich sytuacjach musi zostać w domu i koniec. A ktoś musi sprawować nad nim opiekę. Rodzic w takiej sytuacji ma prawo skorzystać z płatnego L4 na dziecko. W Polsce nie możesz wziąć L4 na dziecko jeżeli w tym czasie drugi rodzic może sprawować opiekę nad dzieckiem. I musisz złożyć odpowiednie oświadczenie. Cytat:
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym nie cytuj mnie i nie pisz że "bo na pewno krowa nie chce pracować". Nie na pewno. Ale jeśli nadużywa tego bo dziecko jest zdrowe, to fakt, głupia krowa Jak słusznie ma to L4 to współczuję i życzę dziecku powrotu do zdrowia. Dostrzegasz różnicę?
|
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
W życiu nie odważyłabym się tak daleko rozplanowywać czasu pracowników. Plan urlopów jest ustalany wczesną wiosną i mimo tego, że sama chętnie wyskoczyłabym na tydzień w lipcu, to jęki pracowników, że oni sobie poplanowali urlopy zcdziećmi skutecznie mnie zniechęcają.
A nawet jeśli ustaliłaś sobie prawo do urlopu w wakacyjnym szczycie z szefem kilka lat temu, to nie znaczy, że Twoim współpracownikom musi się to podobać. |
|
|
|
#90 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
więc działa.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.

współczuję... A tak serio to współczuję ograniczenia. Każdy normalny rodzić wolałby iść do pracy i mieć zdrowe dziecko, niż siedzieć w domu bo jego dziecko jest chore. Żeby nie było - zgadzam się z Tobą co do urlopów i wychodzenia wcześniej z pracy, "bo dziecko".
i nie wszędzie jest taki cud techniki który pozwala na rejestrację czasu pracy

Nie o tym jest wątek.