|
|
#61 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Do filtromaniaczek:)
Cytat:
|
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze jedno pytanie
W jakim wieku najlepiej zacząć używać tych filtrów? Ja mam 19. |
|
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
Od maleńkości do starości!
|
|
|
|
#64 |
|
Zadomowienie
|
O tak Maniaa, masz rację, ta "informacyjna wyższość" jest super
. Już nie czuję się bezradną sierotką w krainie kosmetyków, na krórą niektóre konsultantki lubiały popatrzeć z góry, zmanipulować i wcisnąć jakiś bubel![]() Po przeczytaniu książki Pauli Begoun ( i artykułów Basi, ale jej forum dopiero pilnie studiuję) - zwłaszcza tej części o tych wszystkich, dla mnie zwyczajnych oszustwach przemysłu kosmetycznego, poczułam się taka oświecona A wracając do filtrów to uważam, że powinna powstać jakaś ustawa nakazująca wszystkim producentom kremów typu z spf 15 i bez UVA obowiązek umieszczania na ich opakowaniach ostrzegawczych nalepek (jak na papierosach ) w stylu: "ten produkt zabezpiecza tylko przed promieniowaniem UVB odpowiedzialnym za poparzenia; nie chroni przed UVA które jest przyczyną powstawania raka skóry".Cała wiedza o filtrach (i innych kosmetykach), którą wyniosłam z wizażu i wyżej wspomnianych źródeł, sprawiła, że poczułam się naprawdę bardzo mocno oszukana przez przemysł kosmetyczny. Teraz zachowuję sie bardziej podejrzliwie
|
|
|
|
#65 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Sylwia za informację- ostatnio bardzo lubię czytać takie rzeczy
; głównie po to, żeby nie dac się już nigdy zmanipulować w perfumerii.
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, mam pytanie - przegladnelam kwc, ale nie ma zadnych opinii na ten temat. Znalazlam tylko malenkie info w artykule Basi, ale wlasciwie nic mi to nie wyjasnilo
Zreszta wydaje mi sie, ze te kremy maja juz nowe sklady... A chodzi mi o kremy z filtrami biothermu...czy ktoras z Was ma jakies info albo doswiadczenia? Chcialabym wyrpobowac ta sloneczna serie mojej ukochanej firmy, tylko boje sie, ze te kremy nie beda sie nadawaly do codziennego uzywania....ze beda za tluste, za ciezkie....za bardzo "plazowe"... Teraz uzywam Avene spf 50+ i jest dobrze, ale ten biotherm mnie mocno kusi
|
|
|
|
#68 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#69 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ja sie chyba w koncu musze zalogowac na biochemie....mam nadzieje, ze Basia przyjmie mnie pod swe skrzydla ![]() No to biotherm odpada;( Mam skore wrazliwa i mieszana...Buuuuu;( |
|
|
|
|
#70 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Fluid biodermy 100 - mój hit ostatni próbowałaś? |
|||
|
|
|
#71 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jak radzisz, ze dobry, to sprobuje moze... ja juz nawet szukam kosmetykow z wysokich polek zeby tylko delikatne i malo tluste bylo... poczytalam recenzje cudeniek od cliniqua - ale jak kula w plot, potem nabralam nadziei, ze moze moj ukochany biotherm cos wymyslil - a tu jeszcze gorzej;( Mialam kiedys kremik 30 chyba z lancome'a, ale genialny to on nie byl, ale pewnie tez sie sporo juz w tych filtrach pozmienialo wiec szukam, szukam.... Ale namieszalam z tym postem
|
|||
|
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
Rodzina: "Nie wyrażamy zgody na sekcję zwłok XY" Klinicysta: (podanie do Zakł.Patomorfologii) "Sekcja zwłok konieczna(...) Z punktu widzenia rozpoznania, w sekcji można pominąć głowę.." ------------- |
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, przepraszam, nie zuważyłam. Ale dzięki za odpowiedź!!
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jaki krem z filtrem polecacie do ciała na wiosnę i lato? Chodzi mi o wysoki filtr i dużą pojemność.
|
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
Ja lubię Garniera, nie jest drogi i, o ile się nie mylę, to on też ma te dobre filtry
|
|
|
|
#78 |
|
Wtajemniczenie
|
Najtaniej na ciało wychodzi Garnier i L'oreal
, szkoda, że Nivea ma mało stabilne filtry, ponieważ wspaniale odżywiają skórę, nawet mleczka
|
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jestem nowa na tym forum i jeszcze nie wgryzłam się dobrze w ten temat, ale może wyjaśnicie mi coś. Czy rzeczywiście w zimie potrzebna jest aż taka ochrona przed promieniowaniem UV? Wychodzę do pracy po siódmej rano (jest już widno, ale słońce jest słabiutkie) i wracam jak robi się już szaro. Kontakt ze słońcem mam znikomy, więc czy filtry 50 są mi rzeczywiście o tej porze roku potrzebne?
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
nie masz okien w pracy/szkole/domu? chmury nie są żadna przeszkodą dla UVA. do tego popularne jarzeniówki stanowią dodatkowe źródlo uva.
wystarczy żeby powodować fotostarzenie |
|
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
Violet, polecam ten ciekawy artykuł:
http://www.wizaz.pl/images/menu/_opalanie.php |
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naprawdę warto czytać to, co już zostało napisane nt. kwasów, filtrów itp.
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Vajol - dzięki za link
|
|
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
violet faktor SPF 50 to dlatego, że zwykle nie uda nam się osiągnąć tak wysokiej ochrony, nakładając filtr na buzkę będzie ona o wiele mniejsza niż ta, którą czytasz na opakowaniu (chyba, że nałożysz przepisowe 2ml co jest raczej abstrakcją)
Rodzina: "Nie wyrażamy zgody na sekcję zwłok XY" Klinicysta: (podanie do Zakł.Patomorfologii) "Sekcja zwłok konieczna(...) Z punktu widzenia rozpoznania, w sekcji można pominąć głowę.." ------------- |
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
hej, mnie intryguje jedna rzecz: czy jak nałoże krem rano to czy on sie nie zetrze w ciagu dnia?
|
|
|
|
#86 |
|
Rozeznanie
|
idealna byłaby reaplikacja kremu w ciągu dnia, choć jeśli o mnie chodzi to mało realne
|
|
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jesli czesto "blotujesz" chusteczka blysk na buzi, jesli podpierasz twarz rekami, trzymasz komorke mocno przy policzku etc. to moze sie zetrzec i nie zapewniac wystarczajacej ochrony - zwlaszcza jesli nalozylas za malo. Zima nie reaplikuje ale latem (a juz na wakacjach to co chwile) ponawiam aplikacje filtra okolo 13 -14 (nakladam o 8-9 rano). Scieram warstwe filtra i skrobii + bronzera chusteczka do demakijazu (np Nivea) bez wody i nakladam znowu filtr, czekam moment az sie wchlonie, pudruje i moge dalej urzedowac. W lecie staram sie przebywac raczej w cieniu i nie rozstaje sie z dobrymi okularami slonecznymi - tzn takimi, ktore maja szkla chroniace przed UV, polecam Ray Ban. W miescie w kapeluszu nie chodze ale na wakacjach mam na sobie przewaznie czapke z daszkiem i okulary przeciwsloneczne. Latem, nie zapominaj tez o aplikacjie filtra na inne odsloniete czesci ciala - dekolt, szyje, dlonie, stopy. |
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Próbowałam kupic kremy z wysokimi filtrami, ale w wielu aptekach w Lublinie nie mają ich jeszcze "bo to przecież nie jest sezon".
Możecie polecic mi jakiś sklep internetowy? |
|
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może coś pomoże, a jesli nie to zawsze można zamówić w tej aptece - wyjdzie taniej niz płacić za przesyłkę
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
sorry za przeoczenie
staram się nadrabiac zaleglości, czytam w pośpiechu różne posty i nie zwróciłam na to uwagi A tak trochę off-topic - to tania apteka jest też na Narutowicza tuż przy skrzyżowaniu z Głęboką, obok przystanku. Tanio kupiłam tam Omegę i Tokovit, poza tym inne leki też są tam tanie. Zawsze są tam duże kolejki, ale długo się nie stoi bo w szczycie pracują wszystkie okienka, a jest ich chyba 6. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.

. Już nie czuję się bezradną sierotką w krainie kosmetyków, na krórą niektóre konsultantki lubiały popatrzeć z góry, zmanipulować i wcisnąć jakiś bubel
) w stylu: "ten produkt zabezpiecza tylko przed promieniowaniem UVB odpowiedzialnym za poparzenia; nie chroni przed UVA które jest przyczyną powstawania raka skóry".

a tak poza tym, to odkryłam jedną aptekę w takiej prowincji jak Lublin