|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiany miesiączkowe.
Mi akurat pomogło, ale może nie u wszytskich tak jest (?). Tak tak USG przede wszystkim i nic się nie martw. Pozytywne myślenie też potrafi wiele zdziałać!
Pozdrawiam
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Musi tak boleć ????
Mianowicie od 2 lat miałam problemy podczas miesiączki, bo ból był tak silny, że przeszywały mnie fale na przemian zimna i gorąca, a czasami robiło się słabo... Byłam u wielu ginekologów, okazało się, że miałam przewlekłe zapalenie prawego jajnika, którego wcześniej nie wykryto. Przepisano mi tabletki anty Diane'35 i coś jeszcze, brałam je około 3 miesięcy, a później zmieniono mi na Janine czy coś podobnego... i po nich czułam się fatalnie, dosłownie tragicznie i nie kończąc opakowania odstawiłam je. Aktualnie po kolejnej wizycie tym razem u innego ginekologa, nie łykam żadnych tabletek, wszystko mam zdrowe... , a lekarz powiedział mi, że te moje bóle przejdą mi dopiero po urodzeniu dziecka... chociaż nie gwarantuje, że całkowicie
. Naprawdę nie ma innego rozwiązania?I jeszcze jedno pytanie, ale pewnie nie znajdę odpowiedzi... Czy nie oddawanie moczu(od 2 dni nie mogę siusiać) jest związane jedynie ze złym funkcjonowaniem nerek? Pomocy !!! |
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: bardzo bolesne miesiączki
Ech skąd ja to znam.... Mi lekarz przepisał CATAFLAN i NO-SPE FORTE, ktore musze brać jak tylko poczuje że zaczyna boleć... musze przyznać ze naprawde pomagają tylko czasem za pozno biore
Zycze ci wytrwałości
|
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Przejdę od razu do rzeczy:podczas okresu przezywam istna katorgę-bóle miesiaczkowe są tak silne,że nie mogę normalnie funkcjonować,nie pomagał ani ibuprom ani nospa(ani inne dostepne bez recepty).Ginekolog stwierdził,ze to jest po częsci spododowane tyłozgiećiem macicy i bóle ustana dopiero po urodzeniu dziecka.Jedynym roziazahniem było stosowanie antykoncepcyjnych pigułek.I rzeczywiscie działały-dla mnie to jedyne rozwiazania skuteczne
Słyszałam,ze w takim przypadku lekarz moze zaproponować tabletki przeciwbólowe(IIstopnia)c zyli silne,na recepte(Ketonal).Chciałab ym zapytać WAS wizażanki-czy ktoras brała te tabletki,i czy rzeczywiscie ból znika"jak ręka odjał"-jaka jest ich cena,wady,zalety????Czy mozna je stosowac przez dłuzszy okres czasu???
|
|
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ketonal,tramal,diclac-czyli najskuteczniejsze tabletki na BARDZOsilne bóle okresowe..
Kosztuje ok 10 zł są to tabletki przy których nie wolno prowadzić pojazdu ale faktycznie działają
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ketonal,tramal,diclac-czyli najskuteczniejsze tabletki na BARDZOsilne bóle okresowe..
Ketonal działa skutecznie, tylko że brany doustnie przez jakiś czas, robi kipisz w żołądku... Jeśli masz te bóle tylko przez jeden, albo dwa dni, to nic nie powinno być, tylko trzeba pamiętać, żeby go brać w trakcie jedzenia, albo chociaż jakiś kisielek zjeść wcześniej, żeby osłonić żołądek. Moja sąsiadka bierze ketonal razem z ranigastem. Nie mam jednak pojęcia o interakcjach, ale sąsiadka jeszcze żyje i raczej nic jej nie jest
Poza tym, jest jeszcze ketonal w zastrzykach, ale myślę, ze to za dużo zachodu przy bólach menstruacyjnych jeszcze łazić do zabiegowego...
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zadomowienie
|
nie wiem czy tak silne tabletki to dobre rozwiązanie
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
o rany ketonal to bardzo silny lek! dostalam go po operacji u stomatologa. po ok 3 dniach zażywania bardzo bolał mnie żołądek. nie jestem pewna, ale z tego co pamiętam to on ma w sobie pochodną amfetaminy, czy coś takiego? w każdym bądź razie coś z narkotykiem
|
|
|
|
|
#69 |
|
Rozeznanie
|
Ketonal działa silnie naprawde przeciwbólowo, ale może uszkadzać błonę śluzową przewodu pokarmowego,zwłaszcza żołądka.
Diclac - podobna siła działania. Tramal to już 'wyższa szkoła jazdy' bo klasyfikuje sie go w grupie narkotycznych lekow przeciwbólowych (ma 10-20% aktywności morfiny), ale oczywiście w stosowanych dawkach nie wywiera euforii i lekozależności.
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Ja go kiedyś dostałam przy zapaleniu jajników. Odstawiłam po trzech, lub czterech dniach z powodu bólu żołądka właśnie. Nic nie wiem na temat pochodnej amfetaminy w składzie, ale jeśli ma, to śladowe ilości. W kwestii uzależnienia... większość leków może uzależniać, jeśli się je bierze ciągle, ale myślę, że przy stosowaniu doraźnym, nie ma ryzyka.
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tyle że jest silniejszy
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ketonal,tramal,diclac-czyli najskuteczniejsze tabletki na BARDZOsilne bóle okre
dokładnie, ketonal na pewno nie uzależnia.
aniołek, a probowałaś diklofenak? w małych dawkach mozna go kupić bez recepty (to jest to samo, co diklak, tylko te bez recepty są trochę słabsze). i to prawda, że te leki źle wpływają na żołądek, ale z tego, co wiem, z powodu miesiączki przyjmuje się je raz w miesiącu, a nie codziennie, więc prawdopodobieństwo uszkodzenia się nie jest duże, mimo że jest. |
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ketonal,tramal,diclac-czyli najskuteczniejsze tabletki na BARDZOsilne bóle okre
włos mi się na głowie zjeżył!!! Ketonal!? Tramal?! Tramal to lek z OPIUM! Podaje się go o "krok od" morfiny/. Np.: przy bólach pooperacyjnych. Nie na bóle menstruacyjn. Dziewczyno nie lecz się sama. Wiem, że zwykłe leki przeciwbólowe nie działakją czasem. Sama mdlałam z bólu. Idź do lekarza. Być może trzeba wyrównać poziom hormonów. Ale nie faszerować się lekami "na oko", lekami b. silnymi i podawanymi w szczególnych przypadkach.
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
Muron!Żle mnie zrozumiałaś
To nie jest tak,ze ja chce te leki brać"na oko",bez zgody czy konsultacji z ginekologiem(!)Własnie zamierzam sie do niego udać,a ze słyszałam,ze w przypadku silnych bóli oprócz tabletek hormonalnych działaja jedynie na przeciwb.na recepte,to będac zapobiegliwa pytam Was o zdanie!Druga sprawa-nie wiedziałam,ze tramal-jest az"tak"przeciwbólwy Mo ze rzeczywiscie ten śrdoek podobny w składzie do diclacu(ale bez recepty)byłby ok Piszcie!!!A tak a propo tramalu-sprawa wyglada "ciekawie",tak mocny srodek..a ja znam 3 dziewczyny,które biorą go z przepisu lekarza(własnie na bóle menstruacyjne).Czyzby lekarze nie wiedziali o jego narkotycznym działaniu..
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
znam lekarke, która na gorączke zaproponowała ketonal... Niestety nie każdy lekarz jest kompetentny. Jak w każdym zawodzie. Tu niestety szkodzi zdrowiu.
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
hmmm widzę,ze mamy podobny problem. Pierwszy dzień to dla mnie droga przez mękę, ból który powoduje omdlenia i wymioty,poprostu nie da sie zyć. Ja w pierwszym dniu zawsze biorę Cataflan. W przeciwieństwie do ketanolu ma on solidną "osłonę",która powoduje ze nie jest on tak szkodliwy dla żołądka (po ketanolu czasem aż mnie skręcało)a jest silnym lekiem i szybko działa.Biorę go już 2 lata i jak narazie jest ok
choć czasem sie zastanawiam czy te bóle to rzeczywiście tylko takat "moja uroda" czy też może coś poważniejszego nie dzieje sie z moim organizmem.
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do tramalu to ma on niewielki "potencjał uzależnienia" a w niektórych krajach nawet nie jest zaliczany do leków uzależniających
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
wiedzieli, wiedzieli
![]() to prawda, że tramal jest z grupy narkotycznych, ale ma podobno niewielki potencjał uzależniający. może ja bym próbowała jednak innych niż ten, ale też nie rozumiem ekscytacji i oburzenia na samo wspomnienie tego środka, ostatecznie przecież nikt tu nie mówi o leczeniu się na własną rękę czy braniu leków na oko. czyli że może tramal to faktycznie przesada, ale to tylko pytanie, halo
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
mam podobny problem, okropnie silne bole ktore owszem przechodza mi po jakichs apapach itp (2 szt) ale po prawie 2 godzinach a to jest nie do zniesienia, dziewczyny te z was ktore nie maja tak silnych boli moga mowic ze to silne leki itp, ze nie powinno sie ich brac ale przy takim bolu nie da sie normalnie pracowac, nic sie nie da robic
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
mnie to juz minęło parę lat temu- antykoncepcja pomogła. Ale jak robie przerwe, to w drugim - trzecim miesiącu zaczyna wracać.
ja raz zemdlałam z bólu w autobusie, jak był okres zostawałam w domu. Tearz tego problemu nie mam. Ale choć trwało to kilka lat nie sięgnełam NIGDY po tak silne leki.
Edytowane przez agusia_1 Czas edycji: 2006-02-02 o 19:18 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
Humory - comiesięczna zmora
Wiadomo większość dziewczyn odczuwa tzw PMS. Zwiększony, apetyt, humory itp. Też myślałam, że to normalne i co miesiąc muszę do tego przywyknąć. Ale moje humory trwają tak gdzieś 7- 10 dni. Mogłabym się do nich przyzwyczaić, ale od tak 3 miesięcy nie potrafię już nad nimi zapanować. Albo siedzę i beczę cały czas, nie mogę wstać z łożka, jakieś doły itp. Dodatkowo bardzo puchnę. Nie zakładałabym tego postu, ale przez moje humory o mały włos nie zawaliłam studiów. Bo się załamałam i beczałam, choć nie wiem dlaczego. Teraz kupiłam sobie deprim i postanowiłam łykać tak na 10 dni przed okresem. Nie wiem czy pomoże? Żebyście nie pomyśleli, ze jestm jakąś histeryczką, pesymistką czy mam problemy z psychiką... Nic z tych rzeczy...
Ale czy warto iść do lekarza i porozmawaić czy spróbować z tym deprimem...? Nie mogę sobie pozwolić więcej aż na takie huśtawki emocjonalne co miesiąc. Co to będzie w ciąży....
Edytowane przez miiee Czas edycji: 2006-02-02 o 21:18 Powód: błąd literowy |
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Homory - comiesięczna zmora
ja mam to samo
tez sie zastanawiam co mam z tym robic...
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
robi wszystko żeby nie prowokowac spięć i zeby mnie rozlużnić
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem czemu mój wątek tu przerzucili, skoro to nie są dolegliwości "podczas". Wręcz przeciwnie, Podczas się czuję bardzo dobrze. Nie podoba mi się to na tym forum. Drugi raz zadaję pytanie, to albo przerzucaja mnie, albo zmieniają temat. Wiecej nie zapytam !
|
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: bardzo bolesne miesiączki
Ja też mam ten sam problem
Miesiączka odkąd pamiętam była dla mnie największym cierpieniem. Najgorsze są 2 pierwsze dni, poprostu becze z bólu, ibuprom mam zawsze pod ręką wiec jak zaczyna boleć to odrazu biore 2 tabletki bo jedna mi nie pomaga, nieraz podczas okresu wymiotywałam Kiedys poszłam z tym do ginekologa, przepisał mi jakies tabletki przeciwbólowe i na tym sie skończyło.Ale jedna zdecyduje sie iść jeszcze raz do ginekologa bo wczoraj moja ciocia jak słyszala jakie mam bóle podczas okresu to powiedziała ze to może być jakaś anemia albo choroba i moge mieć w przyszłości problemy z ciążą |
|
|
|
|
#87 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy
mam miesiaczke około co 36 do 42 dni a przed kazda po 28 dniach od poprzedniej mam silne bóle głowy i brzucha czy oprócz tabletek przeciwbólowych moge cos jeszcze zrobic?
P.S. nigdy w zyciu nie byłam u ginekologa |
|
|
|
|
#88 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
BARDZO bolesne miesięczki... :(
Nie wiem czy taki temat już był ale szukałam i nie znalazłam. Nie wiem jak wy ale ja znoszę "kobiece dni" bardzo ciężko. Przez pierwsze dwa dni okresu konam z bólu, chodzę po ścianach, płlaczę - nie jestem w stanie normalnie funkcjonować
. Czy wy też tak macie? A może znacie jakieś wypróbowane sposoby na zlagodzenie tego comiesięcznego koszmaru?
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: BARDZO bolesne miesięczki... :(
Na górze forum jest przypięty wątek o dolegliwościach związanych z miesiączką
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90614
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

. Naprawdę nie ma innego rozwiązania?

To nie jest tak,ze ja chce te leki brać"na oko",bez zgody czy konsultacji z ginekologiem(!)Własnie zamierzam sie do niego udać,a ze słyszałam,ze w przypadku silnych bóli oprócz tabletek hormonalnych działaja jedynie na przeciwb.na recepte,to będac zapobiegliwa pytam Was o zdanie!Druga sprawa-nie wiedziałam,ze tramal-jest az"tak"przeciwbólwy
Mo ze rzeczywiscie ten śrdoek podobny w składzie do diclacu(ale bez recepty)byłby ok
Piszcie!!!