![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Oddawanie krwi...
o ile mi wiadomo śniadanie można zjeść tyle że lekkie...
ale jaki jest tego powód??
66-65-64-63-62-61-60-59-58-57,6-56-55-54-53 WAGA POCZĄTKOWA: 66 ![]() CEL: 53 ![]() Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-11-10 o 16:43 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oddawanie krwi...
Osłabienie, bo w czasie okresu też tracisz troszkę krwi i musi sie ona zregenerować.
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
no to niestety chyba będę musiała zrezygnować, bardzo mi z tego powodu smutno
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Mogłabyś nawet zapaść na anemię,ponieważ w wyniku utraty (w sumie: okres i honorowe krwiodawstwo) tak dużej ilości krwi organizm utraciłby także sporo żelaza.
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Jesli chcesz oddać, to nie musisz tego robić w busie
![]() Czekolady daja tak samo. ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
czyli fakt że we wtorek będę juz miała końcówkę okresu nic nie da??
trudno, widzę że jednak nie warto tracić swojego zdrowia...
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
nie, bo w czasie okresu tracisz nie więcej jak 80 ml krwi (googelek), i nie zdązy Ci się zregenerować - a oddajesz 450. można też oddawać 250.
przez miesiączki kobiety mogą oddawać krew co 3 msc-e (faceci mają problem z głowy, mogą co 2)
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
co trzeba zrobic, by zostac dawca krwi?
oczywiscie, oprocz ukonczenia 18. lat
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Wystarczy ze pójdziesz do punktu krwiodastwa z dowodem. Najpierw wypelniasz krótka ankiete, potem biora troche krwi z palca i na szybko sprawdzaja czy masz wystarczajaca ilośc krwinek (?) jak sie kwalifikujesz to pobieraja. Co do tematu kiedys chciałam oddac krew 2 czy 3 dni po okresie i odrzucili mnie po badaniu "z palca" bo miałam za niską hemoglobinę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Musisz byc calkowicie zdrowa. Przed oddaniem krwi robia dokladne badania. Musisz tez wypelnic ankiete dotyczaca przebytych chorob, zazywanych lekow itp Musisz tez miec odpowiednia wage. Ja oddawalam krew 2 razy a za trzecim nie chcieli mnie dopuscic bo bylam za chuda:-( Koniecznie tez trzeba zjesc tresciwe sniadanie, bo jesli im powiesz ze nie jadlas to Cie nie dopuszcza. A jesli chodzi o okres to mi sie wydaje, ze mowili mi ze tydzien po nie mozna. Ale juz dokladnie nie pamietam... Zachecam wszystkich do oddawania krwi. To taki szlachetny dar. Pamietam jak zrobilam to pierwszy raz. Uczucie po tym jest nieziemskie. Taka jakby duma, radosc ze komus pomoglam, aj nie da sie tego opisac...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja strasznie chciałabym oddawać krew
![]() ![]() ![]() ![]() A w związku z okresem - też mi się wydaje, że wtedy krwi oddać nie możesz ![]() Ale jak już będziesz dyspozycyjna ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Honorowe krwiodawstwo
Właśnie, czy są wśród nas honorowi krwiodawcy, tacy jak ja? :P To może podzielimy się opiniami na temat oddawania krwi, co nami kieruje itd. Ja osobiście oddaję krew bo to mój nałóg
![]() ![]()
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Oddawałam...póki tam im nie zemdlałam i nie musieli mnie budzić. Efekt? Dożywotnia dyskwalifikacja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Już jest kilka takich wątków dotyczących krwiodawstwa...
![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Ja oddaję krew regularnie
![]() ![]() ![]()
Są takie błędy, ktorych nie da się naprawić... Są takie słowa, ktorych nie da się cofnąć... Są takie łzy, ktorych nie umiem powstrzymać... Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć... Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć... Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...e+krwiodawstwo
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Mój brat regularnie oddaje krew. Ja też bym chętnie to robiła, ale po pierwsze nie mam 18lat, a po drugie przy zwykłym pobieraniu mi słabo, to co dopiero przy takim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Ja na razie mam 14 lat, więc nie mogę, ale jak tylko będę mieć 18 to, o ile nie będzie żadnych przeciwwskazań, będę regularnie krew oddawać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Mi także zrobiło się słabo za pierwszym razem, ale zaraz powiedziałam o tym pani pielęgniarce i dała mi jakieś kropelki do wypicia i byłam jak nowo narodzona, nawet chciałam z drugiej ręki oddać drugie 450 ml.
![]()
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
ja oddalam krew juz 3 razy i w styczniu zamierzam oddac kolejny raz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
a ja nie mogę oddawac krwi, bo nie mam wymaganej wagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Ja w tamtym roku jakoś w listopadzie po raz pierwszy oddałam krew. Wyznam, że choć igieł się nie boję, to stresowałam się (czy się nadam, czy podołam biurokracji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio przytyłam i jest jeden plus tej sytuacji-mogę oddać krew
![]() Wiec będę próbować po raz drugi, ale wątpię, żebym miała wszystkie wyniki w normie ![]() Przypomnicie dziewczyny ile dni po okresie można już oddawać krew?
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Czy to prawda, że stacje krwiodawstwa odsprzedają krew - pobieraną od honorowych krwiodawców - szpitalom za niemałe pieniądze?
A niewykupiona przez szpitale krew, z powodu wymaganych cięć budżetowych i pomimo sporego zapotrzebowania na krew przez szpitale, jest po prostu przez stacje krwiodawstwa "wyrzucana"?
![]() |
#86 |
Wiele hałasu o nic.
|
Idee popieram, jednak bardzo się boje.
Nasza słóżba zdrowia jaka jest kazdy widzi, boje sie zarażenia . Może gdyby nasze prawo było bardziej otwarte na błedy lekarskie i miałabym pewnośc że w razie czego dana jednostka/państwo zrekompensuje to mi lub mojej rodzinie to moze inaczej bym do tego podchodziła. Jednak tego nikt mi nie gwarantuje a bezpieczeństwo moich przyszłych dzieci/rodziny jest dla mnie najwazniejsze.
![]() |
#87 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Wszystko to jest odpakowywane w Twojej obecności, możesz zażyczyć sobie, by pielęgniarka założyła nowe rękawiczki (zwykle i tak to robi). Ryzyko jest znacznie mniejsze, niż w przypadku wizyty u dentysty (choć i u stomatologa wszystkie używane narzędzia powinny być jałowe, tyle, że nie są jednorazowe), a jednak chyba dla dobra swojej rodziny z wizyt u dentysty nikt nie rezygnuje. To, co piszecie o wadze dziewczyny, to rzeczywiście problem. Ja zetknęłam się ze stanowiskiem, że dojrzała (czyli nie nastoletnia niestety) osoba powyżej 45 kg może krew oddawać. Ja 50 nie ważę i jakoś mi się udaje.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Krowa_bez_mleka do stracji kriodawstwa możesz zgloscić sie juz po 3 dniach od zakonczenia okresu.
Beti33, w 100% nie jestem pewna, czy szpitale nie wykupuja od stacji krwiodawsta krwi (ale sklaniam sie w kierunku, ze nie, poniewaz jest zbyt duza dziura w nfz, zeby jeszcze stac ich bylo na kupno krwi), jednak z cala pewnoscia krew nie jest wyrzucana, poniewaz sa na to odpowiednie przepisy i nie wykorzystana krew, po zamrozeniu w cieklym azocie moga rzetrzymywac nawet do 10 lat. Wiec nic sie nie marnuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Popieram tę ideę, sama zamierzam oddawać krew, ale niestety jeszcze nie mogę. Myślę, że to świetna sprawa mieć świadomość, że ratuje się czyjeś życie, dlatego cieszę się, że nareszcie prowadzone są liczne kampanie zachęcające ludzi do oddania krwi. W końcu to nic nie kosztuje
![]()
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale tu mała przestroga przed oddawaniem krwi "byle gdzie" a już nie mówię o sprzedawaniu za niezłą kasę za granicę. Była taka sytuacja, w jakimś kraju (już nie pamiętam w jakim), że ludzie jeździli za granicę oddawać krew i dostawali za to mnóstwo kasy, wracali do kraju szczęśliwi z pełnym portfelem, żyli sobie szczęśliwie myśląc, że zlapali Pana Boga za pięty, jednak część z nich po jakimś czasie znikała. Prawda jest taka, że krew niesie wszystkie informacje o stanie naszego zdrowia a więc i naszych organów oraz kwalifikacji ich do przeszczepu... to kolejny powód, dla którego oddaję krew zawsze w szpitalu i zawsze honorowo ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.