![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: malowanie obrazów
Tzn?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
no co nie tak jest w anatomii bo światłocien mówiłaś ze nie najgorzej
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Gniady koń, ten po lewej jest powiedzmy, znośny, chociaż ganasz jest bardzo ścięty we jednym miejscu, kości jarzmowe są zbyt nisko (grzebień twarzowy umieściłaś na ganaszu, a on tymczasem jest wyżej i wędruje mniej więcej od zewnętrznego kącika oka, do połowy pyszczka i jest bardziej równoległy do linii czoła, niż na Twoim rysunku
![]() Oba konie mają zbyt grube szyje w okolicach krtani w stosunku do wielkości głowy. Oczy są płaskie, a szkoda, bo skroń to jedna z ciekawszych części końskiej głowy i tym samym jedna z trudniejszych do uchwycenia. Drugi koń ma jeszcze grubszą szyję ![]() Perspektywa się na dodatek trochę rypła i ganasz wrzyna się w szyję konikowi :P Większość błędów polega na nieproporcjonalności. Światłocień jako taki, może być. Nie będę aż tak okrutna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
Ja maluję akrylami są bezzapachowe trwale jak olejne szybko schnę i rozrabiają się w wodzie,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
O, nie nie...akryle są o wiele mniej trwałe od farb olejnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
PRzyjżałem się tym obrazom i powiem szczeże. Jesteś genialna zawsze chciałem malować obrazy olejami ale nigdy mi nic nie wychodziło. Podziwiam cię. Gratuluje i czekam na więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Makota gdzie moge zobaczyć twoje prace??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
A dlaczego chcesz oglądać moje prace?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
ciekawość
![]()
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Ano można w kilku miejscach oglądać...jeśli się domagasz
![]() Głównie na www.makota.digart.pl Trochę na www.makota.deviantart.com Ano i jeśli wreszcie wezmę się do roboty i znów wykupię domenę, to będzie i na www.makota.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
ladnie robicie dziewczyny
![]()
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Twoje prace to wyższa szkoła jazdy. SUPER
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Proszę mi nie słodzić, bo się jeszcze 'napuszę' i co będzie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
![]()
hej . ja zaczynam dopiero malowac. moze mi ktos powiedziec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
To zależy od jakości.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Ja mam taki problem, maluje łąkę a na niej chce żeby były maki ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Każdy kwiatek osobno czy zbiorowo machnąć pędzlem??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
To zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
Nie ma przepisu w stylu "zrób tak i tak, a uzyskasz dzieło sztuki". Wszystko trzeba wyczuć. Obserwować świat, przetwarzać go na swój sposób, a potem oddawać to w rysunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Hi
Przedstawiam moje nowe dzieła sztuki ![]() ![]()
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
Drugi i trzeci mnie urzekły...bardzo ładne
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Viki ładne koniki. Wogule fajnie dziewczyny że malujecie.
![]() Na początek można wszystko kupić tanie , zwykłe tempery(takie jak dzieci używają w szkole) i duży papier. Albo akwarele też takie najprostsze. Efekt i tak będzie fajny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie co do Frank Clarke'a. Czy ma ktoś może nagrane jego programy na temat malowania akwarelami. Bardzo prosze o odpowiedz. Z góry dziękuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Podam Ci stronę na YouTube. Tam są jego programy. Pozdrawiam
http://pl.youtube.com/watch?v=Xim9K-Ml9HE
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Dzieki Sisitg za link ale wszystko jest w wersji angielskiej. Czy nie znasz jakiejs strony z polskimi wersjami? albo ktokolwiek nie zna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
O ile się nie mylę Ten Pan "leciał" na TVP3
![]() Ja oglądałam w każdym razie taki cykl nauki malowania ![]() ![]() Mówił jak akwarelami namalować niebo:0 Ile nabrać wody na pędzel ![]() Piękne są wasze prace ![]() ja nigdy nie używałam różu ![]() ![]() ![]() Chyba, że zmieszać w proprocji 2:1 białą i czerwoną, ale wtedy wyjdzie róż- ale taki a la malina ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
jak kocham róż i czerwień. Mieszam kolory na wyczucie. Pozdrowionka
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() 1. Dodałam biel i czerwień, ale... mam 3 różne czerwienie - vermilion, Scarlet, Crimison red (akryle) I najjaśniejszy róż wyszedł z wymieszania scarlet..a vermilion i biel daje taki brzoskiwnkowy róż- to kolor jak ja to nazywam "herbacianych róż". Bardzo jaśniutki morelka-łosoś ![]() Mieszanie olejnych daje takie same fekty, bo i nazyw farb te same ![]() Nie uzyskałam efektu różu... No, ale to co uzyskałam może być. Ładny kolor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję za rady ![]() ![]() ![]() Udało mi się za to zmieszać zieleń tak, aby uzyskać starą zieleń, zgniłą zieleń. Yellow orche plus odcienie zielenie daje ciekawe efekty. I mam teraz kolejny problem... Zawsze udawało mi się "zmieszać" tak farby, by zusyakć piękny szafirowo-fioletowy odcień fioletu ![]() ![]() Czerwień i niebieski - i wychodził mi zawsze śliczny fiolet. Zawsze jak dodawałam więcej niebieskiego to kolor był głębszy. Żywszy. Jak dodawałam więcej czerwonego to kolor był ciemniejszy ![]() ![]() ![]() ![]() Dość o kolorach. Jestem ciekawa, jak zabieracie się do malowania? ![]() Szukacie inspiracji? Pamiętam jak w szkole przerabialiśmy po kolei epoki, a także style. Musieliśmy uczyć sie sławnych malarzy, ich życia, ich dzieł. A potem na lekcji plastyki mieliśmy za zadanie np narysować martwą naturę, zrobić coś w stylu kubizmu, narysować impresję, abstrakcję. Była lekcja futuryzmu, dadaizmu. Dzięki temu można było się nauczyć, ale i sprawdzić, w którym stylu "czujemy się" lepiej, najlepiej. Który styl wyraża nas. Nasz świat. Ja dobrze czułam się w impresji, realiźmie, kubiźmie, dadaiźmie i futuryźmie. Surrealizm- czasem. Do tego trzeba mieć wenę ![]() ![]() Malarz to osoba, która umie oddać emocje. Np smutek na twarzy. Mnie zadziwia, że ktoś nadaje tytuł obrazu: smutny anioł... A na obrazie twarz raczej wpatrzona w dal... Nie ma tam na niej cienia smutku.. Miałam to szczęście, że moimi nauczycielkami były malarki. Uczyły plastyki, miały swoje atelie. Były bardzo szczere co do naszych prac. I dzieliły się swoim doświadczeniem. Wiedzą nabytą na studiach ASP. Jedna z nich mawiała: to co na rysunku, musi być adekwatne do tytułu. I vice versa ![]() A jakie są wasze wspominki "malarskie"? Dziękuję, że wątek ożył ![]() Szkoda, że nie ma tu emotka malarza:P hihih Uwielbiam podziwiać innych. Podpatrując innych można nauczyć się, jak unikać ich błędów lub jak coś namalować itp ![]() ![]() Picasso mawiał: podpatruję innych i robię swoje ![]() Niebawem zmykam znów do kopalni obrazów na allegro ![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Po długim czasie kolalight od dnia twoich urodzin 2.06 zdecydowałam się jednak wejść na bloga twojego powspominać i tu spokojnie i pooglądac twoje prace.Zawsze mi się podobały zawsze podziwiałam to co robisz i to jaka byłaś dzielna.
KOLALIGHT DLA CIEBIE (*)(*)(*) Z OKAZJI URODZIN CHOĆ WOLAŁABYM CI W TYM DNIU W INNY SPOSÓB OKAZAĆ ŻE PAMIĘTAM . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Witam!
Fajnie, że można podzielić się swoją twórczością tutaj, ja dopiero zaczynam przygodę z malarstwem i dopiero poznaje tajniki. Znalazłam ostatnio sklep plastyczny http://www.szal-art.pl gdzie kupuje farbki i pędzle. Panie tam są miłe i zawsze odpowiadają mi na maile dotyczące jakich farb używać itd... W tym sklepie znalazłam fajny papier dla plastyków Canson http://www.canson.pl. Jest tam papier do akwareli, którą najbardziej preferuje. pozdrawiam i mam nadzieje, że jak już stworze coś ładnego to się będę mogła pochwalić na tym forum. Narazie błądze między technikami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
![]()
hej... większośc ludzi w moim otoczeniu mówi że ładnie rysuję, maluję... to jest jedna z moich prac (pastele) co myślicie o niej? powinnam kontynuowac czy raczej dac sobie spokój?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.