![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak czeste są karmienia piersią?
Na pewno sie poprawi, problemy miną
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Ja karmię moją roczną córeczkę 1-2 razy dziennie. Przeważnie tylko przed spaniem, kiedy jest już ciemno i Amelka zasypia ze mną w moim łóżku. W tedy, kiedy nie może zasnąć i się wierci to daję jej "cyca" i zasypia pijąc. To zawsze jest jeden z najlepszych sposobów na to żeby Amelka szybko zasnęła. Niekiedy w dzień jej się przypomni, że mama ma "cyca" to w tedy robi oczki jak kotek w Shreku i mówi "Da cyca?" ... Jak można odmówić ?!
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
butelke czy smoczek mozna wyrzucic a piersi nie ,gdy osdtawiasz od piersi dziecko biegnie do mamy zeby sie uspokoic tutaj to mama ma piers i jest żródłem flustracji dziecka jak i uspokajaczem. nie pisze ze wszytskie dzieci tak reaguja ,sa tez dzieci ktore same rzucaja smoczek i piers.w duzej mierze zalezy to od rodziców jak ta sprawa przebiegnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy Ty sobie wyobrażasz, ze ja z cycem na wierzchu chodziłam, czy co ![]() Ty mnie nie przekonasz ani ja Ciebie, zostawmy tę dyskusje i wychowujmy sobie swoje dzieci po swojemu. Ale nie krytykujmy sie i nie dokuczajmy sobie, bo do niczego to nie prowadzi. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na nasze zycie ma wplyw wiele czynnikow, z tym sie zgadzam, ale uwazam, ze im wiecej dam dziecku z siebie (takze mleka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
zupełnie się z Tobą zgadzam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Alien u mnie sytuacja wygląda podobnie- raz moja mała je co 30 min a czasem przerwa wynosi 3 godz. zrobiło sie do dla mnie bardzo meczace-szczegolnie poznymi wieczorami kiedy tkwi przy cycku 2 godz i jest bardzo marudna bo jak tylko ja położe do łózka to rozlega sie płacz i znow chce jeść.Tez słyszalam ze mam za słaby pokarm...brry
ale w małym stopniu jakos udało mi sie zaradzić temy problemowi. kiedy ciagnie tak długo ze az sutki mnie bolą wtedy robie modyfikowane mleko i mam problem z głowy. na początku nie chce ciągnąć smoka ale w koncu po jakis 5min zje i przesypia jakies 4godz. staram sie tak robic tylko wieczorami ale czasem kiedy chce wyjsc na dłuzej i nie odciągne pokarmu to moj mąż robi mleczko. i wcale nie jest prawdą(przynajmniej w moim przypadku)ze mała woli mleko modyfikowane od mojego najlepiej zaufaj sobie-czasem matka wie najlepiej co jest dobre dla swojego dziecka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
[quote=paula78]dawanie cycka po to aby uspic dziecko lub je uspokic rodzi problemy z odzwyczajeniem ich od tej moetody ,piers dla dziecka rocznego powinna byc tylko żródłem pokarmu a nie bezpieczenstwa czy uspokajacza.
Tu się z Tobą nie zgodzę w 100%. Pierś dla dziecka rocznego nie jest tylko żródłem pokarmu, dziecko wówczas je już wiele innych rzeczy. Poczucie bezpieczeństwa związane z samą bliskością - to jest równie ważne jak sam pokram. Natomiast zgadzam się, że pierś jako uspokajacz - zasypiacz może powodować pewne problemy np. przy odstawianiu od piersi - taką sytuację zaobserwowałam u znajomej mamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A u mnie bylo tak ze w szpitalu dokarmialam sztucznie bo mialam malo pokarmu na poczatku, mala wisiala u piersi nawet godzine a brodawki bolaly tak ze nie dalo sie wytrzymac ![]() Edytowane przez Gorylek Czas edycji: 2006-01-22 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Ja czasem odmawiam Amelce kiedy chce i ona to rozumie. Nie płacze wtedy kiedy jej nie dam. Więc nie musisz się matwić O MNIE!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Wtajemniczenie
|
Odnośnie dziecięcych przyzwyczajeń: do piersi, do smoczka, butelki, huśtania, wózka, spania z rodzicami etc,etc........... Nasz pediatra dał mi kiedyś taką radę, która uznałam za słuszną: "nie ma takich przyzwyczajeń, od których nie da się dziecka odzwyczaić". Z perspektywy 3-letniego macierzyństwa mogę się pod nią podpisać obiema rękami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
zgadzam sie z wypowiedziami pauli a czy mamy karmiace piesia zastanowily sie tez nad tym ze oprucz przeciw cial ktore daja malenstwu daja tez swinstwo ktore same jedza (nieuwierze w to ze wsztskie odrzywiaja sie zdrowo) ?? ja mam trzy coreczki i milalam do wyboru najmlodsza 6 miesieczna przy cycku a nastepne dwie(2latka i 3,5 roczku)glodne czy tez najmniejsza przy butelce( do czego bylo ja bardzo ciezko przekonac ) reszta najedzone i ja wypoczeta.uwarzam ze kazdy przedewszystkim powinnien myslec o sobie a potem o dziecku bo na coz bąblowi mama zdenerwowan i zmeczona?przeciwciala nie zastapia mu nas (prosze to ostatnie nie brac sobie dosłownie)
a pozatym to uwazam ze jest to wybor kazdej z nas (dziecko cycek i ja czy dziecko ,ja ,tata i jakas np: rozrywka) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
karmienie an żądanie to niestety na żądanie, Twoja dzidzia jest jeszcze malutka więc się unormują wam te karmienia. a co do mleka i jego chudości to mleko matki podobno jest zawsze najodpowiedniejsze i jesli dobrze sie odzywiasz i duzo pijesz wody to wszysto bedzie ok. jesli maszwatpliwości czy dzidzia się najada, to po prostu przy najblizszej wizycie kontrolnej przy okazji szczepienia zważysz swoje dziecko i będziesz widziała czy ładnie przybiera.
Ja karmiła prawie półtora roku tylko, że moja córcia najpierw miała przerwy 2, 3 godzinne, a jak była starsza, to domagała się częstszszych karmień |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Odświerzam ten temat chciałam się z wami podzielić moimi odczuciami.
Od założenia tego wątku mineło już trochę czasu.... moja córcia jutro kończy 5 miesięcy i musze się wam pochwalić, że pomimo bardzo, bardzo bardzo wielu trudności z karmieniem piersią udało mi się utrzymać laktację do tej pory ![]() Już niedługo będziemy zaczynać 6 miesiąc karmienia i mam nadzieje, że tak niedługo minie nam pól roczku. Co bedzie dalej zobaczymy, ale dla mnie duzym osiągnięciem jest to, że karmię do tej pory, że udało mi się przetrwać kryzys i doczekać czasu kiedy karmienie jest dla mnie wygodą i przyjemnością. Chociaz córcia glodomorek mały budzi się w nocy nawet po 5,6 razy do jedzenia. Chciałam tylko powiedzieć, dzieczynom, które są w podobnej sytuacji jak moja na początku a chca karmić piersią, że te najgorsze chwile miną a potem jest coraz lepiej ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Brawo Alien, brawo !!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Super Alien że odświeżyłaś ten wątek
![]() Ja również jestem bardzo z siebie dumna ze karmie piersią,moja Wikunia 22 maja skończy cztery miesiące i podobnia jak Ty ciesze sie że moge karmić swoje maleństwo i mam nadzieje że dotrwam z karmieniem do roku. To prawda ze początki sa trudne bo piersi bolą i każde pociągnięcie dzidziusia to nielada test na wytrzymałość,ale jak widać żyje wiec jest to do przejscia ![]() Teraz karmienie to dla mnie ogromna przyjemność i nie wyobrażam sobie zeby mogło być inaczej,ostatnio moja córcia miała problemy z wypróżnianiem się i nie chciała ssać piersi,myślałam ze oszaleje, tak mi jej brakowało,ale naszczeście jest juz ok ![]() Dla mnie karmienie bardzo wiąże z maluszkiem,czuje sie taka ogromną więź,jak maluch jest przy piersi i patrzy w oczka mamusi to jest nie doopisania ![]() ![]() Wiem ze są rózne przypadki,niektóre mamy poprostu nie maja pokarmu i nie mają innego wyjśća,ale nigdy nie zrozumiem kobiety która mając pokarm i będąc zdrowa nie chce karmić,a byłam świadkiem takiej sytacji w szpitalu kiedy urodziła sie moja córeczka.W głowie mi sie nie mieśći ![]() Dlatego zachęcam wszystkie przyszle mamusie do karmienia,ból trwa tylko kilka dni,a później to już tylko czysta przyjemność i wygoda,no i oczywiśćie zdrowie dla dziecka! Pozdrawiam wszystkie karmiące i nie karmiące mamy ![]() http://www.tik-tak.pl/forum/img/tickers/tickers4591.gif |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Jastin83 w moim przypadku nie chodziło o ból piersi, na ból to ja nawet nie zwracałam uwagi, ja miałam problem z brakiem pokarmu. Niestety do tej pory pokarmu duzo nie mam (z tego co mi się wydaje u mnie przyczyną tego jet stres) laktator jest dla mnie obcym urządzeniem, nie mam nawału pokarmu ale wystarczy na tyle aby córcia się najadła
![]() Pediatra kazała mi dokarmiać 3 razy dziennieja dokarmiam tylko raz na wieczór a reszta to przystawianie do piersi. Tylko ze teraz córcia nie je po 2 godziny co pół godziny tylko co 2 godziny po 10 minut. Nie mam zamiaru zachęcać czy oceniać jakąkolwiek kobiete do karmienia piersia, chce poprostu pokazać na własnym przykładzie, że opłacało się przetrwać najgorszy, najcięzszy okres mojego karmienia, że nie zrezygonwalam w momencie największego kryzysu i w ten sposób dodać otuchy tym kobietą, które karmić piersią chcą a wydaje im się to zadaniem ponad ich mozliwości.
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pisząc o bólu absolutnie nie miałam Ciebie na myśli,chciałam zaapelować poprostu do mam które beda przechodziły te ciężkie początki,bo różnie jest,my akurat wytrzymałyśmy ból,ale inne mamusie nie muszą być tak wytrwałe jak my,a powiedzmy sobie szczerze przez pierwsze dni karmienia,piersi bolą okrutnie. Pewnie że się opłaca przetrwać to wszystko,wkońcu czego byśmy nie zrobiły dla swoich dzieci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Alien, jestes wielka! Podziwiam Cie tak samo jak Kasiulke, to co zrobilyscie to wielkie zwyciestwo nad wlasnym cialem. Nie kazdemu sie to udaje i nie kazdy chce walczyc, jestescie dzielne, ze Wam sie chcialo.
Ale dlaczego piszesz, ze nie chcesz nikogo zachecac do karmienia piersia? Zauwazylam taka dziwna tendencje na wizazu, ze mozna tu bez problemu napisac, "zachecam do karmienia butelka" ale jak juz ktos pisze "zachecam do karmienia piersia" to jest wielki krzyk... Dlaczego? W koncu to nic zlego karmic piersia. Otoz ja, bez zadnych podtekstow, oceniania i krytykowania pisze: Zachecam do karmienia piersia! Jak widac na paru przykladach mozna pokonac trudnosci i czerpac z tego przyjemnosc. Ale jak ktos nie chce karmic piersia to niech nie karmi.
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi się udało ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:32.