Sysunia19- OSZUSTWO na TARGOWISKU! Prosimy o interwencję!! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-02, 20:41   #61
gramma
Zadomowienie

Dot.: Sysunia19- OSZUSTWO na TARGOWISKU! Prosimy o interwencję!!

Cytat:
Napisane przez Jelonek
Dziewczyny to nie jest serwis aukcyjny, ale portal którego małą częścią są Targowiska.
Nawet na Allegro w przypadku trafienia na oszusta to poszkodowany musi pójśc na Policję, a nie właściciele serwisu. Oni mogą na wniosek Policji udostępnic dane i wszystko o co poprosi Policja, ale pierwszy krok należy do poszkodowanego. Wizażowe Targowisko działa na takiej samej zasadzie. U nas jest jeszcze mało oszustów, ale gdyby właściciele Allegro czy eBay'a za każdym oszustwem mieli biec na Policję, to nic innego by nie robili.
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-02, 22:37   #62
eklerka
Zakorzenienie

Nie chciałabym się wtrącać, bo rozumiem, że ktoś mógłby sobie tego nie życzyć, ale przyszło mi coś do głowy:
Nie da się skrzyknąć conajmniej dwóch poszkodowanych osób z jednego miasta, żeby razem poszły na policję? Gdzieś wcześniej czytałam, że policja nie potraktowała wizazanki poważnie. Może wspólne zgłoszenie by coś pomogło.

Trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze skończyło.

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 17:14   #63
kelsye
Raczkowanie

GG do kelsye

Znając naszą polską policję to powiedzą że się tym zajmą i nic nie zrobią. Może warto znaleźć kogoś z Zabrza, kto pójdzie do niej?
Stary 2006-02-03, 19:42   #64
Martaa2
BAN stały

Nie jest znowu tak,że policja się tym nie zajmie. Rozmawiałam ostatnio służbowo z policjantem z wydziału przestępstw internetowych z KGP, każdy przypadek oszustwa jest przez nich dokładnie sprawdzany, a wykrywalność spora. W Waszym przypadku sprawa jest bardzo prosta- idziecie na najbliższy komisariat, składacie zawiadomienie o przestępstwie- macie przecież wszystkie jej dane- adres, nr telefonu, policja ma niemal na talerzu podanego przestępcę. Jako świadek przestępstwa- jest portal wizaz, który na żądanie policji udostępni dowody- czyli zabezpieczone wątki i dodatkowo IP. Wy jako dowody musicie załączyć kwitki z poczty ,że paczki wysłałyście. Przestępstwo jest ścigane z urzędu, po wykryciu sprawcy sprawę przejmuje prokuratura, która składa wniosek do sadu karnego o ukaranie sprawcy. Naprawdę namawiam, abyście koniecznie zgłosiły tę sprawę jak najszybciej policji, gdyż wydzwanianie do tej oszustki nic nie da- tylko sobie nerwy popsujecie. Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia.
Martaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 19:46   #65
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez kelsye
Znając naszą polską policję to powiedzą że się tym zajmą i nic nie zrobią. Może warto znaleźć kogoś z Zabrza, kto pójdzie do niej?
Chciałbym ostrzeć, że takie "pójście" często może oznaczać najście i/lub zastraszanie a przez to złamanie prawa...

p.s. Popieram w 100% wypowiedzi osób namawiających poszkodowane do zgłoszenia przestępstwa na policję.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 20:31   #66
NasteCzka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Martaa2
Nie jest znowu tak,że policja się tym nie zajmie. Rozmawiałam ostatnio służbowo z policjantem z wydziału przestępstw internetowych z KGP, każdy przypadek oszustwa jest przez nich dokładnie sprawdzany, a wykrywalność spora. W Waszym przypadku sprawa jest bardzo prosta- idziecie na najbliższy komisariat, składacie zawiadomienie o przestępstwie- macie przecież wszystkie jej dane- adres, nr telefonu, policja ma niemal na talerzu podanego przestępcę. Jako świadek przestępstwa- jest portal wizaz, który na żądanie policji udostępni dowody- czyli zabezpieczone wątki i dodatkowo IP. Wy jako dowody musicie załączyć kwitki z poczty ,że paczki wysłałyście. Przestępstwo jest ścigane z urzędu, po wykryciu sprawcy sprawę przejmuje prokuratura, która składa wniosek do sadu karnego o ukaranie sprawcy. Naprawdę namawiam, abyście koniecznie zgłosiły tę sprawę jak najszybciej policji, gdyż wydzwanianie do tej oszustki nic nie da- tylko sobie nerwy popsujecie. Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia.
No to super, ze coś takiego istnieje a to normalnie na komisariat policji?
NasteCzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 20:36   #67
NasteCzka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Chciałbym ostrzeć, że takie "pójście" często może oznaczać najście i/lub zastraszanie a przez to złamanie prawa...

p.s. Popieram w 100% wypowiedzi osób namawiających poszkodowane do zgłoszenia przestępstwa na policję.

Ja mam prośbę , gdyż sysunia19 podobno ma sie pojawic w poniedziałek na wizazu wiec prosiłabym o odblokowanie jej , z góry dziękuję

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-03, 20:48   #68
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez NasteCzka
Ja mam prośbę , gdyż sysunia19 podobno ma sie pojawic w poniedziałek na wizazu wiec prosiłabym o odblokowanie jej , z góry dziękuję
Jeśli ją odblokuję, to znikną (poprzez edycję) jej posty. Tego zrobić nie mogę.

O odblokowaniu może być mowa, jeśli wszystkie wycofacie swoje zastrzeżenia do jej transakcji.

Stary 2006-02-03, 20:48   #69
Martaa2
BAN stały

Cytat:
Napisane przez NasteCzka
No to super, ze coś takiego istnieje a to normalnie na komisariat policji?
Idziesz najnormalniej w świecie na najbliższy komisariat policji ( jeżeli jesteś nieletnia to z rodzicami) i składasz zawiadomienie o przestępstwie. Oficer Cię przyjmujący spisuje protokół, dostajesz do ręki kartkę z zaświadczeniem ,że przyjęli sprawę i ma ona nadany numer. Po jakiś kilku dniach jesteś przesłuchiwana - wtedy podajesz za świadka portal wizaz.pl, możesz również skrzyknąć się ze wszystkimi oszukanymi- zrobić listę z waszymi danymi i waszymi adresami i na policji powiedzieć- " To jest reszta oszukanych, one składają zawiadomienie o przestępstwie na swoich komisariatach". Ale jeżeli macie wszystkie dane tej dziewczyny- adres, numer telefonu, imię i nazwisko- to policja ma bardzo proste zadanie i namierza ją natychmiast. Panna popełniła przestępstwo art.286 KK ( oszustwa i wyłudzenia) i grozi za to od 6 mies do 8 lat więzienia). Dodatkowo możecie sie domagać zwrotu wyłudzonych rzeczy czy zadośćuczynienia finansowego.
Stary 2006-02-03, 20:50   #70
Martaa2
BAN stały

Złosiu, masz rację- nie odblokowuj jej- niech jak chce napisze maila do Ciebie czy do którejś z dziewczyn. Coś czuję,że oszustce zaczyna się palić grunt pod nogami
Stary 2006-02-03, 20:59   #71
NasteCzka
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli ją odblokuję, to znikną (poprzez edycję) jej posty. Tego zrobić nie mogę.

O odblokowaniu może być mowa, jeśli wszystkie wycofacie swoje zastrzeżenia do jej transakcji.

Czyli nie wycofujemy zatrzezeń, teraz pytanie czy również IP ma zablokowane ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-03, 21:01   #72
NasteCzka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Martaa2
Idziesz najnormalniej w świecie na najbliższy komisariat policji ( jeżeli jesteś nieletnia to z rodzicami) i składasz zawiadomienie o przestępstwie. Oficer Cię przyjmujący spisuje protokół, dostajesz do ręki kartkę z zaświadczeniem ,że przyjęli sprawę i ma ona nadany numer. Po jakiś kilku dniach jesteś przesłuchiwana - wtedy podajesz za świadka portal wizaz.pl, możesz również skrzyknąć się ze wszystkimi oszukanymi- zrobić listę z waszymi danymi i waszymi adresami i na policji powiedzieć- " To jest reszta oszukanych, one składają zawiadomienie o przestępstwie na swoich komisariatach". Ale jeżeli macie wszystkie dane tej dziewczyny- adres, numer telefonu, imię i nazwisko- to policja ma bardzo proste zadanie i namierza ją natychmiast. Panna popełniła przestępstwo art.286 KK ( oszustwa i wyłudzenia) i grozi za to od 6 mies do 8 lat więzienia). Dodatkowo możecie sie domagać zwrotu wyłudzonych rzeczy czy zadośćuczynienia finansowego.

Okej dziekuję za informacje
Stary 2006-02-03, 23:11   #73
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez NasteCzka
Czyli nie wycofujemy zatrzezeń, teraz pytanie czy również IP ma zablokowane ?
Na takie pytania będę odpowiadać policjantom
Stary 2006-02-03, 23:26   #74
NasteCzka
Wtajemniczenie

Cytat:
Na takie pytania będę odpowiadać policjantom
Chciałam się dowiedziec bo nie wiemy czy proponowac sysuni19 aby weszla pod innym nickiem, ale chyba jednak sie nie dowiemy =] dzięki za chęć odpisania
Stary 2006-02-04, 00:24   #75
Angelika
Rozeznanie

Mnie (i dużo wizazanek i dziewczyn z kafeterii) też identycznie kiedyś oszukała panienka z Sosnowca. Po jej IP doszłam do dostawcy internetu. Znalazłam nr gg i prosiłam gościa by podał mi jej nr telefonu (oczywiście sprwę wyjasniłam) do domu (miala strzeżony a pod komórką zgłaszała się "inna dziewczyna") Ten pan od jej internetu nie mógł mi dać numeru, ale bardzo mi pomógł. Spotkał mamę tej złodziejki (akurat przyszła płacić rachunek) i dał jej mój nr komórki. W szkoku byłam jak na 2 dzień jej mama do mnie dzwoniła (załamana), dzwoniła do mnie kilka razy, oczywiście pieniązki odesłała, powiedziałam jej o wszystkich kradzieżach, pewnie laska miała mały dym.
Niestety nie wiem co z pozostałymi oszukanymi, niektóre naprawdę traciły bardzo drogie kosmetyki po kilkaset złotych

Więc dziewczyny, nie rezygnujcie, nie pozwólcie takim złodziejom sie rozwijać. Dzwońcie do rodziców a jak to nie pomoże, to policja napewno Wam pomoże. Dziewczyna przez własną chciwość i głupotę będzie miała problemy (pewnie myśli że jest bezkarna) - po co jej to?! Dla kilku używanych ciuchów?
Stary 2006-02-04, 10:00   #76
bemolka
Zakorzenienie

A JA BYM PROSIŁA, ABY KTORYS Z MODOW EDYTOWAL CHOC PIERWSZY POST SYSUNI I NAPISAL WYRAXNIE ZE TO OSZUSTWO, BO CHYBA BEDZIE KOLEJNA POSZKODOWANA, ktora nie czyta technicznego
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 10:08   #77
knotie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bemolka
A JA BYM PROSIŁA, ABY KTORYS Z MODOW EDYTOWAL CHOC PIERWSZY POST SYSUNI I NAPISAL WYRAXNIE ZE TO OSZUSTWO, BO CHYBA BEDZIE KOLEJNA POSZKODOWANA, ktora nie czyta technicznego
Bemolko, ale sysunia dostala bana, a to chyba widac?
knotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 10:11   #78
bemolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez knotie
Bemolko, ale sysunia dostala bana, a to chyba widac?
widocznie niektórzy są lekko niewidomi. zresztą, tak prawde mówiąc, mały czarny (a mógłby by chociaz byc odblaskowy) napis "tymczasowo zablokowana" nawet i mi by umknął zapewnie, gdybym nie wiedziała że mam sie wystrzegać.
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 10:14   #79
knotie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bemolka
widocznie niektórzy są lekko niewidomi. zresztą, tak prawde mówiąc, mały czarny (a mógłby by chociaz byc odblaskowy) napis "tymczasowo zablokowana" nawet i mi by umknął zapewnie, gdybym nie wiedziała że mam sie wystrzegać.
No to faktycznie...
Zlosiu, amoze info o tymczasowymblokowaniu tez zrobic w jakims widocznym kolorku,hm? Da sie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-04, 11:49   #80
patinka_
Zakorzenienie

co by się nie dało... wszystko się da...JAK SIĘ CHCE :/
Stary 2006-02-04, 12:12   #81
iwona200
Zakorzenienie

DZIŚ CHAT O 14 !!!
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 12:19   #82
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez knotie
No to faktycznie...
Zlosiu, amoze info o tymczasowymblokowaniu tez zrobic w jakims widocznym kolorku,hm? Da sie?
Da się...
Stary 2006-02-04, 12:23   #83
knotie
Rozeznanie

Cytat:
Da się...
dzieki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-04, 13:20   #84
NasteCzka
Wtajemniczenie

No więc mamy jescze jedną osobę poszkodowaną, to chyba juz 11??
Stary 2006-02-06, 15:21   #85
iwona200
Zakorzenienie

DZIEWCZYNKI DZIŚ ( 06.02 ) O 21! WIADOMO CO I GDZIE
Stary 2006-02-06, 17:26   #86
Tygrys
Maskotka Wizaz.pl

Wykazujecie ogrmną nieznajomość obowiązującego PRAWA..

Jeżeli wywiesisz na korkowej tablicy w szkole ogłoszenie i wynikiem tego ogłoszenia będzie oszustwo na twoją niekorzyść - to kogo ścigasz? Tego który Cię oszukał czy właściciela Korkowej tablicy?

Targowisko na Wizażu to taka wirtualna tablica korkowa - Admin poda Wam wszelkie dane potrzebne do zgłoszenia na Policji, czyli daty, godziny logowania i numer IP, czyli adres sieciowy, a na życzenie Policji poświadczy te dane jako świadek (są zapisy w logach)

Ale POSZKODOWANY nie może być zwolniony z interwencji we WŁASNEJ sprawie bo nikt inny za niego NIE MA PRAWA zgłaszać przestępstwa. Tylko tzw. STRONA - czyli tu poszkodowany, bo wątpię aby OSZUST sam się udał na komendę, a jest drugą stroną. Jeśli poszkodowany ma mniej niż 18 lat - udaje się na komendę z PRAWOMOCNYM OPIEKUNEM PRAWNYM czyli na 99% jednym z Rodziców.

To tyle..

Pozdrawiam

Ti.
Stary 2006-02-07, 17:24   #87
Sysska
Zadomowienie

uuuuu dobrze ze się z nia nie wymieniłam, miałam jakieś dziwne prezczucia co do niej, cos jest z tą kobiecą intuicją

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-09, 00:10   #88
cinkapooh
Rozeznanie

GG do cinkapooh

Heh tak sobie rozmawialam z mama o tym co sie tu dzieje, mowila, ze teoretycznie jest to przestepstwo, moznaby bylo zglosic na policje (ona sie nie zna na kompach, necie itd) mowila, ze jak maja jej dane, ktore sa prawdziwe to nalezaloby najpierw jechac do niej , chodzi mi o oszukane dziewczyny i zobaczyc czy ona to naprawde ona, chodzi mi czy nie podala wam falszywych danych wziasc wydrukowac wasze ubrania tzn ich fotki zawiesc na policje (jezeli forum jest calkowicie legalne) i poprosic o interwencje. Napisalabym co trzeba jeszcze zrobic ale nie wiem czy ona tu zaglada jak tak to sie zabezpieczy .. jeżeli moderator, czy ta osoba, ktora zajmuje sie tym forum odpowiada za nie wyrazi zgode na pomoc w odzyskaniu waszych rzeczy i pojdzie na policje i to zglosi to moze da sie cos z tym zrobic, tylko radzilabym szybko w miare bo rozne rzeczy moga sie dziac z ubraniami teraz. Buziaki i serio, az glupio ze sa takie dziewczyny.

cinkapooh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-09, 07:26   #89
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez cinkapooh
Heh tak sobie rozmawialam z mama o tym co sie tu dzieje, mowila, ze teoretycznie jest to przestepstwo, moznaby bylo zglosic na policje (ona sie nie zna na kompach, necie itd) mowila, ze jak maja jej dane, ktore sa prawdziwe to nalezaloby najpierw jechac do niej , chodzi mi o oszukane dziewczyny i zobaczyc czy ona to naprawde ona, chodzi mi czy nie podala wam falszywych danych wziasc wydrukowac wasze ubrania tzn ich fotki zawiesc na policje (jezeli forum jest calkowicie legalne) i poprosic o interwencje. Napisalabym co trzeba jeszcze zrobic ale nie wiem czy ona tu zaglada jak tak to sie zabezpieczy .. jeżeli moderator, czy ta osoba, ktora zajmuje sie tym forum odpowiada za nie wyrazi zgode na pomoc w odzyskaniu waszych rzeczy i pojdzie na policje i to zglosi to moze da sie cos z tym zrobic, tylko radzilabym szybko w miare bo rozne rzeczy moga sie dziac z ubraniami teraz. Buziaki i serio, az glupio ze sa takie dziewczyny.
To, co proponujesz nie trzyma się logiki.

1. Jeśli wysyłały ubrania na jej adres, to jakim cudem oszust miałby mieszkać pod innym adresem?
2. Moderator nie jest stroną w tej sprawie, ale chyba już o tym pisaliśmy... Nasze pójście na policję bez poszkodowanych nic nie da. Ale o tym też już chyba pisaliśmy...
3. Sugerowane pójscie do podejrzanej o oszustwa może być zakwalifikowane jako najście w domu. Niekoniecznie legalna sprawa...

Stary 2006-02-09, 14:04   #90
iwona200
Zakorzenienie

DZIS CHAT O 21. DOSTALAM PACZKE I JESTEM NIEMILE ZASKOCZONA
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości