![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Weekendowy Kurs Przedmałżeński W Warszawie
Znieczulica swoją drogą, ale wg mnie to zwykła złośliwość...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
O nie, my jesteśmy zapisani do dominikanów na kurs weekendowy na początku sierpnia, słyszałam wiele pozytywnych opinii, ale teraz zastanawiam się, czy to dobry wybór
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam pytanie. A masz może jakiś kontakt lub link w prawie tych nauk małżeńskich? Na stronie Parafii nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
a może to chodziło o kościół św Anny?
http://www.swanna.waw.pl/kursy_przedmalzenskie.htm
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Nie chodziło o kościół św. Anny.
Faktycznie na ich stronce nie ma żadnego info. Ja się dowiedziałam bezpośrednio od księdza należącego do tej parafii o tym kursie. Możliwe, że informację o ruszającym kursie wywieszają tylko w swojej gablotce z ogłoszeniami - nie wiem. Może spróbuj tam zadzwonić? Albo jak masz taką możliwość pójść kiedyś zapytać osobiście w kancelarii ![]()
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Witam,
Chciałabym się dowiedzieć, czy zapisując się na kurs przedmałżeński trzeba w nim uczestniczyć przez cały dzień, a nie np wejść podpisaś listę i wyjść, przyjść na koniec. Sprawdzana jest w jakiś sposób obecność? Dokument tożsamości? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Te kursy to jedna wielka porażka i powiem to wszędzie i każdemu. Nic nie wyniosłam z tych kursów niczego się nie nauczyłam za to wynudziłam się tak że będę je jeszcze długo wspominać. Mój facet większość godzin przespał ja podtrzymywałam ducha słuchania a by najmniej zainteresowania tak że na kartkach które nam dali rysowałam sobie kwiatki i renifery .... Większość robiła to samo malowała, z mniejszymi lub większymi zdolnościami. Mnie kompletnie kurs nie zainteresował chodze do kościoła w każdą niedzielę i świta ( wszystkie kościelne tematy bokiem mi wychodzą ) jak się już pobierzemy po tych kursach z kościołem kończę nikt nie będzie mi mówić jak mam żyć i jak dzieci mam robić i kiedy je robić .... Na spotkaniach w poradni rodzinnej nie słyszałam nic wpadłam na pomysł który nie przyszedł mi do głowy na kursie - żeby do uszu włożyć sobie zatyczki !! - doskonały pomysł polecam wszystkim normalnie ekstra baba pieprzy o zapłodnieniu a ja bez nerwów w wysłuchiwaniu farmazonów siedzę sobie i mam ciiiiiiiszęęęęę błogośććć boże drogi czemu ja o tym nie pomyślałam wcześniej .... i tylko słyszę ciszę .... Nikt was o nic nie pyta słuchacie siedzicie dla każdej pary która nie jest zainteresowana słuchaniem a w nosie grzebać nie wypada i drapać sie pogłowie polecam zatyczki i stopery ( nie bede reklamować firmy ) ale każde będą dobre !!!! ja tylko żałuje że nie wziełam kredek .... zatykajcie uszy i nie słuchajcie jak nie chcecie !!! polecam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Bo ja wyznaję wiarę w Boga ,Pismo Święte, Biblię i 10 przykazań tego się trzymam ... A ponieważ nadal wierzę i uważam się za osobę wierzącą na swój sposób chce ślub kościelny a nie przed urzędnikiem. Bo to nie to samo po za tym zawsze marzyłam o sukni ślubnej, pieknej oprawie weselnej ( nie koniecznie z całym cyrkiem z tym związanym ). Każdy wyznaje wiarę jak chce ja sie z wieloma rzeczami nie zgadzam i uważam że są niepotrzebne , to co wymyśla papież jeden i drugi kolejny wymyśli co innego ( oni mi mają wyznaczać drogę i wiarę ) wystarczy że wszyscy krzyczą że prezerwatywa to grzech nagle Benio wprowadza nową myśl że w niektórych przypadkach można ją stosować gdy się jest zarażonym hivem , to może weźmy sobie partnerów chorych albo samy się zaraźmy w tedy nie będzie grzechu .... w każdej parafii każdy ksiądz inaczej śpiewa w piątek nie można jeść mięsa i owszem nie jem ( w piątek umarł pan Jezus , dobrze do tego się stosuje od urodzenia ) mieszkam akurat koło dwóch parafii jeden , w jednej parafii nic się nie dzieje w drugiej jest odpust i oczywiście miesko można jeść bo ksiądz zawalnia z postu ( zwolnić to można dziecko ze szkoły ) albo coś można albo nie można nie uznaje rzeczy połowicznych ..... po trzecie wszyscy znają księdza Natanka albo i o nim słyszeli ( wróżby wróżbici Macieje i inne wróżbitki ,magia karty kule złote kule czarodziejskie kuli wahadełka i inne sznurki na patykach, przeklinanie zaklinanie uroki itd.. zabronione zgadzam się - Grzech ! ) i teraz tak pod koniec lat 90' ksiądz Natanek rzuca urok na stację TVN bo gdzieś tam go obrazili nagadali itd.. Czy to jest normalne by Ksiądz bawił się w uroki gdzie wszem i wobec są grzechem ... No dla mnie to nie jest normalne i z Bożą łaską to nie idzie ( Bóg kazał czy nić dobro a nie drugiemu źle - a co jest w paciorku drogie dzieci '' ..... jako i my odpuszczamy naszym winowajcą ) ... Chcecie to sobie wierzcie w to co wam mówi ksiądz i cała świat papieska - ja się od tego odcinam ! Już pomijam księży pedofilii , homoseksualistów , tych co mają kochanki i wszystkich innych - Macie swój rozum - Ja się z tym nie zgadzam ! Jestem za antykoncepcją za własnym wyborem i żaden księzulo nie narzuci mi swoich dziwacznych pomysłów na życie !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny
![]() mogłybyście polecić jakiś weekendowy kurs w Warszawie bądź jej okolicach? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Ktoś coś? Nie mogę znaleźć nic poza Dominikanami u których wiecznie nie ma miejsc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Hej, znalazłam artykuł mówiący, że decyzją metropolity warszawskiego nie będzie już skróconych nauk przedmałżeńskich http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa...lzenskich.html
Ale z tego co widzę u Dominikanów, dostali pozwolenie na ich prowadzenie ale mają bardzo ograniczoną liczbę miejsc. Nasz ślub za rok, ja mieszkam za granicą i pracuję 2 msc/ 1 msc wolnego i nie ma opcji, żeby poszła na 8 czy 10-cio tygodniowy kurs... Nie wiem co robić bo ręce opadają z tą rezerwacją miejsc u Dominikanów. ![]() Edytowane przez Stewardeska Czas edycji: 2017-07-10 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Hej, trochę nie na temat, ale:
czy polecicie mi jakąś poradnię małżeńską, w której da się bezproblemowo odbyć nauki przed ślubem? Tzn taką, żeby było mniej niż 3 spotkania i jak najwcześniejsze terminy
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Może któraś z Was wie w jakich miesiącach są te kursy u Dominikanów na Freta? Zależy mi na pierwszym półroczu 2018 (ślub w czerwcu). Z góry dzięki za jakiekolwiek info ![]() pati90ce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Tu masz info:
https://freta.dominikanie.pl/kursy/4-dniowy/ Nie musisz czekać do 2018r, mozesz zrobić już teraz. Pamiętaj że po kursie czeka Was jeszcze poradnia
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.