najpiękniejsza scena... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-12, 17:48   #61
paulinka3110
Wtajemniczenie

Dot.: najpiękniejsza scena...

"Gladiator" - kiedy Maximus umiera. Przed oczami przelatują mu obrazu domu i rodziny. A ta co się nad nachyla (niepamiętam imienia:p) mówi "Go to them..."

"Upiór w operze"- kiedy Christine daje Upiorowi swój pierścionek i odchodzi a on nuci że ją kocha i płacze ( mój Gerard!!! )

"Spacer w chmurach"- jest taka scena kiedy kobiety ugniatają winogrona. No i ona ( zapomniałam imienia, znowu ) cała w tym soku z winogron wpada z Keanu Reevsem (ciachooo... ) do sypialni...w wiadomym celu!

"Duma i uprzedzenie"(2005)- niewiem dokładnie jak opisać gdzie rzecz się dzieje, ale to ta scena w której Darcy mówi że kocha Lizzy...no i gadu gadu aż w końcu Darcy ma ochotę ją pocałować i się zbliża...
Krzyczałam do ekranu "Całuuuj...!"...a tu nic...

"Dziewczyna z perłą"- na końcu niemal jak Veermer przebija Griet uszy...Wtedy widać jak bardzo mu sie podoba i na nią leci! Nie ma żadnych "mocnych" scen, słów...a wszystko i tak wiadomo!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 23:08   #62
dagmara_9
Raczkowanie

A wiec:
1) casablanca- o tym filmie nie trzeba pisać......
2) za wszelką cenę - ostatnie 15 min., poświecenie, upór, siła w walce o godność..
3) donie darco (w tej chwili nie jestem pewna czy dobrze napisałam tytuł)- moment w którym poświęca własne życie.
4) efekt motyla- gdy po wielu próbach mówi do niej że nie chce jej znać...
5)szósty zmysł- gdy gł. bohater zdaje sobie sprawę ze nie żyje
6) zielona mila- gdy jest na krześle elektrycznym ,a pozostali strażnicy ('jego przyjaciele') zdają sobie sprawę co się dzieje.
7) podaj dalej- gdy pod domem zbiera się tak wiele osób ze świeczkami.
8) czekolada - cały film.....
9) **** -tytułu nie pamietam, ale jest to opowieść o dwojgu starszych ludzi, którzy w młodośći kochali się lecz zostali rozdzieleni w wyniku wojny. spotykają się po 50 latach. ich miłość odrzywa lecz zostaje zderzona z innym światem, odkrywają siebie na nową i uczą się żyć we współczesnym świecie. cały film jest pełny retrospekcji- co sprawiło że całe 2h przesiedziałam z otwartą buzią.
napewno na swojej liście mam jeszcze wiele filmów ,ale w chwili obecnej nic wiecej nie pamietam

Pora coś zmienić, a pierwszym korkiem bedzie zdefiniowanie tego 'czegoś'.....bedzie cieżko,ale warto!

"czesc - jak minal ci dzien?och mi też, może pogadamy o tym przy piwie?kiedy?gdzie?"
dagmara_9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-08, 12:50   #63
wikakika
Rozeznanie

Ja ciagle rycze jak glupia na filmach...wiec wypisze ktore ogladalam ostatnio..
1. Moulin Rouge - Jak Satin umiera na rekach mlodego pisarza(dwa dni wylam)
2.The Notbook - Kiedy ona go rozpoznaje i na koncu umieraja kolo siebie (wlasnie znowu rycze)
3. King Kong - Kiedy Goryl umierajac dotknal na koncu jej reki...
4. Duma i uprzedzenie - Kiedy przy wschodzie slonca spotykaja sie bo oboje nie moga zasnac i wyznaja sobie milosc
5. Tristan i Izolda-kiedy on umiera mówiac ze ja kocha

I wiele ...wiele...innych!!!!!mat ko..znowu mi sie chce ryczec!
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-10, 11:09   #64
Maniwa
Wtajemniczenie

Wierny Ogrodnik scena na końcu, nad jeziorem, kiedy Justin mówi do Tess że jest już w domu...
Pierścień Nibelungów tu mnie już puszcza na całego i wyje jak bóbr Na samym końcu, scena "pochówku" Zygfryda i pojawiająca się Brunhilda, wbijając sobie miecz w brzuch...
Equilibrium scena z pieskiem w bagażniku i kilka innych ale nie pamiętam
Miasto Aniołów scena gdy N Cage stoi na wieżowcu a w tle słychać mówioną po polsku "Zdrowaś Mario" - puściło mnie na całego. Zresztą na całym filmie miałam świeczki w oczach
Nieśmiertelny, Ostatni Mohikanin ale nie pamiętam dokładnie scen, wiem że na tych ryczałam
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-11, 02:21   #65
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aprzybyla Pokaż wiadomość
"pearl harbour" scena w spadochronach eh...

O tak!!Uwielbia tą scenę!Cudowna

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-24, 10:30   #66
afternoon
Rozeznanie

1) "Wichry namiętności" - generalnie genialny film, przesycony emocjami, widziałam go chyba z 5 razy i za każdym razem płaczę jeszzce godzinę po filmie; a najmocniejsza scena, to moment , gdy Susan odwiedza Tristana w więzieniu i oboje rozmawiają mocno przytulenio do krat - tej sceny i towarzyszących jej emocji nie można opisać, to trzeba zobaczyć
2) "Co się wydarzyło w Madison County?" - scena już wcześniej opisywana w tym wątku, gdy Meryl Streep siedzi z mężem w samochodzie i w idzi w deszczu Clinta Estwooda - scena ta jest tak mocno przesycona emocjami, że całą drżę i wyję jak bóbr widząć ją
3) "Tajemnica Brockback Mountain" - jeden z najbardziej genialnych filmów o miłości ostatnich lat; wiele scen, ta opisywana już w tym wątki scena rozstania jest rzeczywiście mocna, podobnie jak moment spotkania po 4 latach ...
afternoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 01:17   #67
asikaa25
Raczkowanie

GG do asikaa25 Send a message via Skype™ to asikaa25

Sceny, na których zawsze płacze jak bóbr.
Szkoła uczuć - jak główny aktor przychodzi podziękować ojcu za pomoc jego dziewczynie
Holiday - jak Amanda odjeżdza do domu i płacze w taksówce, a potem wraca biegiem do Grahama
Hardball - jak Keanu przemawia w kościele na pogrzebie małego chłopca
Wygrane marzenia - wykonanie ostatniej piosenki w konkursie przezs Piper Perabo
I to na razie tyle, reszta niedługo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-16, 16:48   #68
luky
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość
O tak!!Uwielbia tą scenę!Cudowna
Zgadzam się.
"Pamiętnik" scena w deszczu na pomoście (kto oglądał wie o czym mówię). Dopisuję się jeszcze do finałowej sceny "Gladiatora" i skoku z wieżowca w "Mieście Aniołów".
luky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 23:06   #69
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Cytat:
Napisane przez alex-no Pokaż wiadomość
"Requiem dla snu", kiedy Harry w gorączce, z gnijącą ręką w więzieniu dzwoni do Marion i obiecuje, że przyjedzie jeszcze dziś, choć dzielą ich tysiące kilometrów...
Przy końcówce Requiem w ogóle ryczałam jak bóbr, choć to niezbyt miłosne, nie mogłam się długo pozbierać po scenie, gdzie Harry leży z odciętą ręką, Marion naćpana nie pamięta o swoim chłopaku, a matka umiera i wydaje jej się, że znów są wszyscy razem, jak w jej utopijnych wizjach
już nigdy więcej nie obejrze tego filmu. choć był piękny. nigdy.
Mam dokładnie takie same odczucia w kwestii "Reqiem...". Zrobił na mnie piorunujące wrażenie,ale jednocześnie tak intensywne, że zachwytowi towarzyszła też niemała trauma...Boje się do niego wracać, a jednocześnie mnie niesamowicie kusi...
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 21:40   #70
newmoongirl
Wtajemniczenie

"Zakochana złośnica": kiedy Kat czyta swój wiersz i zaczyna płakać, a Patrick patrzy na nią takim smutnym załamanym wzrokiem.

"Bodyguard": gdy Rachel każe zatrzymać samolot wybiega i całuje Franka

"Pretty woman": Kiedy Edward wspina się po schodkach przeciwpożarowych mieszkania Vivien i potem się całują

"Dirty Dancing": Scena, po tym jak ojciec Baby uratował Penny, a Baby poszła do Johna i ... wiadomo I ta kiedy się żegnali... I ta gdy ćwiczyli w jeziorze... I ostatni taniec!!!

"Pracująca dziewczyna": Kiedy Harrison Ford i Melanie Grifith całują się przy tych wszystkich sekretarkach

"Ja Cię kocham a ty śpisz": Kiedy Jack gra w karty z pogrążonym w śpiączce Peterem, kiedy Peter i Lucy ślizgają się na lodzie i kiedy Lucy przerywa ślubną ceremonię i mówi: "Kocham Państwa syna (...) Nie tego... TEGO!" i patrzy na Jacka a on się uśmiecha, i kiedy cała rodzina przychodzi na stację i Jack rzuca jej pierścionek

newmoongirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 11:35   #71
sylwónia
Zadomowienie

W "Hannibalu" kiedy Lecter odcina swoją rękę zamiast ręki Clarice.

Krótkie i treściwe

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 18:28   #72
ellish
Zakorzenienie

The Bodyguard

wiele tam takich scen, do tego piosenki Houston. Romantyzmu tam sporo.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 21:31   #73

Smażone zielone pomidory - pomijam już to, że uwielbiam ten film za to, że brak w nim wątków seksualnych, brak w nim też wulgarności. Ulubione sceny?
- Ruth całuje w policzek Idgie po jej urodzinach
- Idgie przynosi miód Ruth prosto od pszczół
- Ruth wyznaje w czasie składania zeznań w sąsiedzie: "She's the best friend I ever had and I love her"

Sceny, które nie ukazują bezpośrednio, prosto z mostu uczucia, które ich łączy. Jest takie... delikatne, bez agresywnego pożądania. Piękne.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 22:17   #74
fizelina
Zadomowienie

z filmów o miłości chyba najbardziej na mnie działa "miasto aniołów", cały film jest piękny, ale najbardziej wymiękam zawsze pod koniec, kiedy on siedzi już sam w mieszkaniu i rozmawia z tym drugim aniołem i na pytanie, czy gdyby wiedział, jak to się skończy, to czy by skoczył jeszcze raz, mówi, że wolałby tylko raz powąchać jej włosy, pocałować usta, dotknąć dłoni. niż zaznać wieczności bez tego.
fizelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 22:23   #75

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Pierścień Nibelungów tu mnie już puszcza na całego i wyje jak bóbr Na samym końcu, scena "pochówku" Zygfryda i pojawiająca się Brunhilda, wbijając sobie miecz w brzuch...
Ojej Mnie ten film bardzo zmęczył, może dlatego, że wypożyczyłam go, żeby przypomnieć sobie Sagę o Nibelungach na egzamin (oczywiście film był kompletnie różny od sagi, nieważne :P). Nie wzruszył mnie zupełnie, no ale jak to byłoby możliwe, gdy człowiek zasypia co chwilę i modli się, żeby to cholerstwo wreszcie się skończyło....
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-22, 22:28   #76
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka2883 Pokaż wiadomość
To właśnie miłość, kiedy przyjaciel męża bohaterki wyznaje jej milość tekstem napisanym na kartonach przed wejściem do jej domu(trochę nagmatwałam, ale mam nadzieje, że zrozumiecie,
o tak.. uwielbiam tę scenę. z resztą cały film ma fajny klimat.
fizelina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 14:59   #77
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Ojej Mnie ten film bardzo zmęczył, może dlatego, że wypożyczyłam go, żeby przypomnieć sobie Sagę o Nibelungach na egzamin (oczywiście film był kompletnie różny od sagi, nieważne :P). Nie wzruszył mnie zupełnie, no ale jak to byłoby możliwe, gdy człowiek zasypia co chwilę i modli się, żeby to cholerstwo wreszcie się skończyło....
Ja to generalnie mam odruch bezwarunkowego odrzucenia, jak widzę jakąś sagę, szczególnie skandynawską, ale ta jedyna ma coś w sobie - klimat, a w wersji tv, dobrych aktorów
Stary 2009-08-23, 16:41   #78
Sweet_21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Leci właśnie na tvn-ie.Wyszłam wcześniej z pokoju, bo jakoś mi się przysypiało na nim.Ale tz i teściowa siedzą i z zapartym tchem oglądają.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 18:07   #79
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sweet_21 Pokaż wiadomość
Leci właśnie na tvn-ie.Wyszłam wcześniej z pokoju, bo jakoś mi się przysypiało na nim.Ale tz i teściowa siedzą i z zapartym tchem oglądają.
Wiem, trafiłam na ostatnie kilka minut filmu, akurat by zobaczyć moją naj naj scenę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-23, 19:10   #80
Schoko
Wtajemniczenie

W Titanicu, kiedy Jack i Rose stoją razem na dziobie statku...

Schoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-29, 17:15   #81
Biedronaja
Przyczajenie

GG do Biedronaja

Cytat:
Napisane przez alex-no Pokaż wiadomość
"Requiem dla snu", kiedy Harry w gorączce, z gnijącą ręką w więzieniu dzwoni do Marion i obiecuje, że przyjedzie jeszcze dziś, choć dzielą ich tysiące kilometrów...
Przy końcówce Requiem w ogóle ryczałam jak bóbr, choć to niezbyt miłosne, nie mogłam się długo pozbierać po scenie, gdzie Harry leży z odciętą ręką, Marion naćpana nie pamięta o swoim chłopaku, a matka umiera i wydaje jej się, że znów są wszyscy razem, jak w jej utopijnych wizjach
już nigdy więcej nie obejrze tego filmu. choć był piękny. nigdy.

Ja też ryczałam na Requiem. I scena, gdzie Harry leży z odciętą ręką mnie po prostu oszołomiła. Wstrząs. Ten film daje dużo do myślenia.
Biedronaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 23:28   #82
CaramelMacchiato
Raczkowanie

.

Edytowane przez CaramelMacchiato
Czas edycji: 2013-01-26 o 22:58
CaramelMacchiato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 23:32   #83
kasiaen1
Zadomowienie

"wielki błękit"- niekoniecznie o miłości, ale scena w windzie. jak on ją (wiem, że to dużo mówi, ale jak ktoś ogląda lub obejrzy to będzie wiedział )całuje! po prostu rozwala mnie to i mogę oglądać w kółko jak zjada niemal jej usta
kasiaen1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości