![]() |
#871 |
Zakorzenienie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Robiłam Twoje coca cola muffins
![]() ![]() Czekam na nowe przepisy w blogu ![]()
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
Też byłam przerażona konsystencją, ale te ciasta z "bąbelkami" takie są
![]() ja czekam na więcej wolnego czasu i przypływ weny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Zakorzenienie
|
Uff... no to dobrze, że wyszło tak jak powinno być
![]() Daria, wobec tego czekamy ![]() A co się stało, że na boku Twojego bloga nie wyświetla się co ostatnio dodano na inne blogi? Jakiś błąd czy zlikwidowałaś tą funkcję?
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-10-04 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() - - - Wypatrzyłam je w Kuchennej Szkole Przetrwania, z tym, że z truskawkami. Sezon dawno minął, więc wykombinowałam sobie wczoraj na zakupach, że skoro owoce i tak mam posłodzić, to mogę wziąć jakieś kwaśne. Żeby był ładny akcent kolorystyczny, wzięłam kiwi ![]() ![]() PŁATKI RYŻOWE Z ORZECHAMI składniki: - 3-4 szkl płatków ryżowych - 2 szkl mleka - 1 szkl dowolnej mieszanki orzechów - łyżeczka cynamonu - łyżka cukru wanilinowego - łyżeczka cukru migdałowego - 2 kiwi - łyżka rumu - 2 łyżki płynnego miodu Kiwi obrać, pokroić w cienkie paski, polać rumem i miodem, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki. Płatki ryżowe ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać cynamon, cukier wanilinowy i migdałowy. Wymieszać z grubo posiekanymi orzechami. Podawać ciepłe, przystrojone kiwi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#875 |
La Moderatoiure
|
Pychotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 |
Wtajemniczenie
|
a ja zaraz idę po danio, mam zamiar zrobić tą sałatkę którą wczoraj wynalazłam na twoim wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - - - Dzisiaj w ramach tygodnia z różową wstążką, zrobiłam sobie makaron z groszkiem i różową szynką na dobry początek ![]() TAGIATELLE Z SZYNKĄ I ZIELONYM GROSZKIEM składniki: - 125g makaronu tagiatelle - 1/2 szkl groszku (świeżego lub mrożonego) - 1 mała dymka - 1/2 łyżki masła - 5 dag wędzonej szynki - sól i pieprz - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - kilka listków kolendry Tagiatelle ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. W czasie gotowania makaronu przygotować resztę składników. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie, długie paski. W garnku zagotować 1/2l osolonej wody, wrzucić groszek i gotować kilka minut aż będzie lekko twardawy. Odcedzić i odstawić na bok. W dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli. Dodać szynkę i groszek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, trzymać na małym ogniu przez 3 minuty. Odcedzić makaron i od razu przełożyć do rondla z szynką i groszkiem, wymieszać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypane parmezanem i posiekanymi kilkoma listkami kolendry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#878 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Smacznie wyglada. Zrobię to jutro może ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 |
Zakorzenienie
|
dziekuje
![]() ![]() - - - Tak mnie jakoś nagle na nie naszło. Zajrzałam na stronę Cioteczki Yochany, zobaczyłam krótką listę składników i upiekłam. Fakt, dosyć długo to trwa, jeszcze trzeba się w międzyczasie bawić w krojenie, ale.. warto ![]() ![]() BISCOTTI składniki: - 3 białka - 100g cukru trzcinowego - 125g mąki - 1/2 op mieszkanki orzechów Zmiksować białka z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta (mi wyszedł trochę delikatniejszy kogel mogel). Wmieszać mąkę i orzechy. Przelać na blachę i piec 30 minut w 180°C. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Pokroić w cienkie plastry i piec jeszcze 45 minut w 130°C. Gdy ostygną, schować do słoika/puszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
Zadomowienie
|
Siedzę i oglądam rzepisy Twoje i nie zasnę chce mi sie jeść pychaaaaaaaa, będę robić jedzonka z Twoich przepisów. Odciązę mamę z tgo obowiazku.
A cukier trzcinowy mozna w markecie kupić?
![]() |
![]() |
#881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja na ogół kupuję w Tesco albo Carrefour'ze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
Raczkowanie
|
Nawet nie jestem w stanie zliczyć ile Twoich przepisów mam zamiar wykorzystać. Oby wyszły mi tak pysznie jak wyglądają na Twoich zdjęciach
![]()
![]() |
#883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() - - - Wczoraj podczas "krojenia" (obieraczką do warzyw ![]() CUKINIOWY DODATEK OBIADOWY składniki: - 2 średnie cukinie - 2 średnie cebule - 2 łyżki oleju - suszony koperek - sól i pieprz Cukinie opłukać i w skórce pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki. Razem przełożyć na gorący olej. Zrumienić i potem dusić na średnim ogniu do miękkości. Dodać suszony koperek, przyprawić do smaku i wymieszać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#884 |
Rozeznanie
|
ooo ja uwielbiam cukinie... zawsze kroje w plasterki i smaze ale z pieczarkami, pomidorem no i dodaje przecier pomidorowy, ketchup i pikantne przyprawy i obowiazkowo zolty ser.............. achhh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale pieczarki też są ![]() ![]() EDIT: a jesz to jako samodzielne danie czy jako dodatek do czegoś? do czego? Edytowane przez adrijah Czas edycji: 2009-10-20 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
Nie jadłam samej cukinii, jak jej nazwa wskazuje, była jedynie dodatkiem do obiadu. Główną atrakcją na talerzu miał być kurczak w wiórkach kokosowych dosyć popularny na Cinie. Ogólnie robi się dosyć szybko i łatwo, ale myślę, że jeszcze szybciej i jeszcze łatwiej byłoby we frytownicy. I następnym razem tak zrobię. Aha, i dam więcej wiórków, żeby były bardziej wyczuwalne
![]() PIERŚ KURCZAKA W WIÓRKACH KOKOSOWYCH składniki: - podwójna pierś z kurczaka - 1 jajko - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki wiórków kokosowych - woda - sos sojowy - 20 dkg pieczarek - 1 czerwona papryka Mięso pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym, odstawić na godzinę. Jajko, mąkę, wiórki i wodę wymieszać na gęste ciasto. Wrzucić w to mięso i wymieszać. Usmażyć kurczaka na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Na koniec podsmażyć pieczarki i paprykę, po czym dodać mięso. Można poddusić, albo podawać na chrupko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
Tydzień temu jechałam rano z Wawy do Skierniewic do fryzjera przed weselem... z racji pustek w lodówce, wpadłam na pomysł, że tylko wypiję kawę i potem kupię sobie kanapkę na Centralnym, choć nie bardzo im ufam. Okazuje się, że kanapki między wyjściem na pętlę tudzież Złote Tarasy a Relay'em są dobre. Nawet bardzo. Przynajmniej ta zwana Koala, którą nawet postanowiłam skopiować. Ale do tego potrzebna jest pieczeń z kurczaka. Głowiłam się jak ją zrobić szybko, łatwo i przyjemnie, żebym jeszcze miała czas na naukę. I ostatecznie zaczęłam szukać przepisu na wędliny. Co prawda w oryginale nie wspominają o kurczaku, ale zaryzykowałam. I nie żałuję ani trochę. Oto moja pierwsza w życiu wędlina. I to udana
![]() ![]() SZYBKA WĘDLINA składniki: - 0,5kg piersi z kurczaka - 0,5l wody - 2 czubate łyżki soli lub Vegety - 1/4 łyżki cukru - 1/4 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżki majonezu - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek WIECZOREM: Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodać kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. RANO: Znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić pod przykryciem. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjąć mięso i gotowe. i KANAPKA KOALA - bagietka - majonez - pieczeń drobiowa - ewentualnie sałata zielona - chrzan - papryka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja po prostu nie znoszę niczego grzybowego, a tu chodzi głównie o to żeby kurczak nabrał słonego smaku, bo ciasto nie jest słone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
Zakorzenienie
|
Jako, że nie pojawia się tu ostatnio zupełnie nic, stwierdziłam dzisiaj, że z bólem wklepię nowy przepis
![]() Historia przepisu jest następująca ![]() ![]() KURCZAK W WINIE składniki: - 4 udka z kurczaka - mąka - sól i pieprz - olej - 4 plastry wędzonego boczku - 1 średnia cebula (pominęłam, bo była w buraczkach) - ok. 10 szt pieczarek - 1 duża marchewka - 1 szkl białego wytrawnego wina - 250 ml rosołu - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki - 1 łyżeczka suszonego tymianku Udka z kurczaka oddzielić od kości, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w oddzielnym garnku (Posiekać cebulę, dodać do boczku). Pokroić pieczarki na spore kawałki- jeśli są małe zostawić w całości, pokroić marchewkę w talarki. Do boczku (i cebulki) dodać pieczarki, następnie marchew. Dodać podsmażonego kurczaka, podlać winem i rosołem, wszystko dusić na małym ogniu ok. 30 min. Dodać tymianek i pietruszkę. Podawać na gorąco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Zakorzenienie
|
Jakiś czas temu Margot napisała na Cinie, że miała na obiad m.in. buraczki na ciepło z imbirem. Z racji, że uwielbiam buraczki na ciepło i uwielbiam imbir, zainteresowałam się i poprosiłam o szczegóły. Dostałam wiadomość z opisem co i jak i postanowiłam, że jak wyzdrowieję, zrobię swoje pierwsze w życiu buraczki na ciepło
![]() ![]() BURACZKI NA CIEPŁO Z IMBIREM składniki: - 0,5kg buraków - 3 cebule - łyżka masła - olej - 1/4 słoika papryki marynowanej - 3cm kawałek imbiru - sól, pieprz - curry - czosnek Buraki w skórce ugotować do miękkości, gdy ostygną obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Jak zapach wyparuje, dodać tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli, dodać buraczki i wymieszać. Paprykę pokroić w paski, czosnek przecisnąć, a imbir zetrzeć na tarce, doprawić całość do smaku. Podawać na ciepło. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#894 |
Zakorzenienie
|
Kusiły mnie od pół roku, kiedy to zrobiła je Umm Hurajra. Moje nie wyszły takie ciemne, bo dałam jasną inkę 3w1 (z mlekiem i cukrem), bo innej rozpuszczalnej kawy drobno zmielonej nie miałam. Są pyyszne
![]() ![]() NALEŚNIKI KORZENNE składniki: - 2 jajka - 3 czubate łyżki mąki - 1/4 szkl mleka - 1/4 szkl wody - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka imbiru - duża szczypta gałki muszkatołowej - 1 łyżka oleju Mąkę wymieszać z kawą i przyprawami. Jajka roztrzepać z płynem, powoli dodawać mąkę z przyprawami, dokładnie wymieszać aby powstało lejące się ciasto. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Odstawić na trochę (np. w tym czasie obrać i pokroić owoce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 |
Raczkowanie
|
Właśnie zrobiłam "Chmurki orzechowe".
Jednak zamiast samej białej czekolady, do środka dodałam też gorzką, bo moim zdaniem tylko z białą było by za słodkie. Dodałam też cynamon i pieprz. Masa nie stała się pikantna, ale jeszcze mniej słodka, co mi nie przeszkadza. To moje nowe odkrycie kulinarne. Już się nie mogę doczekać gotowych ciasteczek xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Zakorzenienie
|
Apetyczne te naleśniki, muszę wypróbować
![]() Z tej porcji dużo sztuk Ci wyszło?
![]() |
#897 |
Zakorzenienie
|
6
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#898 |
Zakorzenienie
|
Oj 6 to sporo... A myślałam, że to będzie porcja tak dla jednej osoby
![]() Ale i tak spróbuję ![]() Tak a propos to jestem bardzo zaskoczona, że do ciasta nie dodaje się ani troszkę soli i cukru... Do zwykłych naleśników zawsze daję... Chyba, że te to wyjątek? ![]()
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2009-11-26 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
Trzymałam się dokładnie przepisu, nie było w nim ani soli ani cukru, dlatego jadłam ze słodkim serkiem i owocami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
a co tutaj tak cicho
![]() może jakieś świąteczne przepisy, np. na pierniczki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.