izotek - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-19, 20:12   #871
vilandravalo
Raczkowanie

Dot.: izotek

Za jakieś dwa tygodnie też zaczynam, oby pomógł.
vilandravalo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 20:38   #872
Alicjaa_23
Raczkowanie

Hej dziewczyny!

Za miesiąc kończę swoją przygodę z Izotekiem. Moja kuracja trwała rok przy dawce 20mg na dzień. Z efektów jestem bardzo zadowolona, po trądziku zostały jedynie niewielkie dziurki, które można usunąć w ostateczności laserem. Mam do Was odnośnie tego takie pytanie. Czy po zakończeniu kuracji powinnam udać się jeszcze do dermatologa??
Stary 2014-02-20, 21:12   #873
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Zażywam od początku stycznia,mam nadzieję że mi nie będzie robiła problemów bo nie chciałabym przerywać a czasami zdaża się czytając na forach że lekarz chciał leczenie przerwać albo zmniejrzyć:-( A ja właśnie chciałabym w miarę możliwości zwiększyć bo ostatnio wydaje mi się jakby się wszystko zatrzymało,jakby dawka była już za mała,bo nic się dzieje ani dobrego ani złego. Macie czasami takie uczucie?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Z tego, co pamiętam, nie liczy się chwilowa dawka, a całość przyjętej. Więc jej wielkość ma znaczenie w kontekście trwania całej kuracji, ale jeżeli chodzi o skuteczność - nie powinna mieć wpływu. Liczy się ilość ogólnie przyjęta/kg masy ciała. I efekty po zakończeniu. Cierpliwości!

Ale przerywać raczej się nie powinno, więc jak coś to lepiej iść do innego lekarza po receptę. Najlepiej również dermatologa. Oczywiście, jeżeli powodem przerwy miałaby być nieobecność lekarza, a nie złe wyniki badań! Moja wina, nie powinnam się wypowiadać, ale byłam pewna, że przeczytałam wszystkie wiadomości.

Edytowane przez Puszyslawa
Czas edycji: 2014-02-21 o 21:10
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 09:13   #874
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ekogoldie78 Pokaż wiadomość
mi izotek bardzo pomógl polecam go wszystkim
A mnie bardzo zaszkodził i odradzam go większości
Stary 2014-02-21, 14:58   #875
Marcusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Puszyslawa Pokaż wiadomość
Ale przerywać raczej się nie powinno, więc jak coś to lepiej iść do innego lekarza po receptę. Najlepiej również dermatologa.
Szerz herezje tak dalej a wybijesz pół społeczeństwa, albo będą przy dobrych wiatrach czekać na przeszczep wątroby.
Przepraszam, ale nie lubię kiedy ktoś piszę głupoty. Skoro lekarz nie przepisuje leku i stwierdza, że wyniki z krwi i moczu nie pozwalaja na kontynuację leczenia, to znaczy, że jest problem z niewydolną wątrobą czy nerkami, a postępujące leczenie może uszkodzić TRWALE wasze narządy wewnętrzne.
Pozdrawiam i proszę nie wypowiadaj się jeśli Twoje wypowiedzi mogą wprowadzić w błąd wszystkich czytających.

Post został napisany z troski o społeczeństwo. Buziaki!
Stary 2014-02-21, 18:16   #876
marcys255
Raczkowanie

Dzisiaj byłam u dermy,w poniedziałek idę na badania a w ?środe następna wizyta i zobaczę czy mi ten cholesterol spadł czy nie.Macie sprawdzony sposób co jeść przed takim badaniem

Stary 2014-02-21, 20:45   #877
Marcusia
Rozeznanie

sprawdzonego sposobu nie mam, ale wiem, że spożywanie tranu czy oliwy z oliwek obniża poziom złego cholesterolu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-21, 20:58   #878
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Dziewczyny od jakiegoś czasu mam problem z dłońmi, a dokładnie z zewnętrznej strony. Najpierw zrobiły się szorstkie, a teraz raz na kilka dni wyskakuje mi takie uczulenie (jakby kropki przy każdym włosku). Swędzi to. Miałyście może taki problem? co w ogóle stosować?

I powiedzcie, stosowałyście cokolwiek na wyskakujące pryszcze?
Stary 2014-02-21, 21:08   #879
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Szerz herezje tak dalej a wybijesz pół społeczeństwa, albo będą przy dobrych wiatrach czekać na przeszczep wątroby.
Przepraszam, ale nie lubię kiedy ktoś piszę głupoty. Skoro lekarz nie przepisuje leku i stwierdza, że wyniki z krwi i moczu nie pozwalaja na kontynuację leczenia, to znaczy, że jest problem z niewydolną wątrobą czy nerkami, a postępujące leczenie może uszkodzić TRWALE wasze narządy wewnętrzne.
Pozdrawiam i proszę nie wypowiadaj się jeśli Twoje wypowiedzi mogą wprowadzić w błąd wszystkich czytających.

Post został napisany z troski o społeczeństwo. Buziaki!
Myślisz, że mogę usunąć tamten post? Przeczytałam najnowsze wiadomości w mailu, który dostałam i nie wyświetliła mi się tamta o badaniach, stąd mój komentarz. Myślałam, że dermatolożka gdzieś wyjechała i ją olała i nie ma leku bo nie ma recepty. Jeżeli badania są złe to odpowiedź na pytanie jest oczywista.

Dzięki, że wychwyciłaś i to jeszcze w taki sposób. Zazwyczaj to ja odciągam wszystkich od brania retinoidów. Aż mi wstyd. I to jak!

Poprawiłam tamtą wiadomość.

Edytowane przez Puszyslawa
Czas edycji: 2014-02-21 o 21:11
Stary 2014-02-22, 16:48   #880
Katrin0
Raczkowanie

Hej, może kogoś zainteresuje kuracja stosowana przeze mnie Izotekiem. Szczerze, napiszę Wam, że jeżeli przy pierwszej kuracji Izotek Wam nie pomoże, to nie radzę zaczynać drugą kurację tylko szukać pomocy w diecie, naturalnych sposobach, zbadać się czy nie macie na coś uczulenie co może powodować trądzik. Przecież Izotek to syf, który bardzo szkodzi i zobaczycie efekty - te negatywne, za kilka lat

Ja nie żałuję pierwszej kuracji, wtedy w końcu poczułam się o wiele lepiej - a psychika wtedy była zrujnowana - po izoteku już było tylko lepiej. Podejrzewam, że połowa osób biorących Izotek nawet nie miała czegoś takiego jak ja, a dermatolodzy Wam przepisali to żeby na Was zarobić i nie chcą się z Wami paprać. Taka prawda.

Niestety po skończeniu kuracji po 1,5 roku trądzik znowu powrócił zaczęłam stosować Izotek, ale wtedy to była masakra. Fakt, nagle trądzik po 2 dniach zniknął co było na serio dziwne - oczywiście, nie w 100%, ale tak w 60-70%. Po 2 tyg. jednak miałam zawsze po zastosowaniu izoteku takie bóle żółądka, byłam okropnie osłabiona, nie miałam na nic siły, wszystko mnie bolało, że bez konsultacji zrezygnowałam z Izoteku (po 2 miesiącach) i leczę się dietą, ziołami i aloesem (jest rewelacyjny na trądzik przecieram nim twarz codziennie 2 razy dziennie). Jest naprawdę dobrze mimo nie stosowania żadnych preparatów na trądzik. W dodatku nic nie wyskakuje i żałuję, że nie zdecydowałam się na dietę od samego początku, ale tak to jest jak się woli ciągle tłuste, niezdrowe rzeczy + jakieś soczki, coca cole. Po zmianie diety na tę zdrową odwidziała mi się ta chemia i jak na nią patrzę - bierze mnie na wymioty.
Staram się nie obgryzać paznokci
Uczę się samodyscypliny
Dieta Paleo

Edytowane przez Katrin0
Czas edycji: 2014-02-22 o 16:50
Katrin0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 09:08   #881
zuzii33
Przyczajenie

Katrino, a jak długo przyjmowałaś Izotek podczas 1 kuracji i z jaką dawką ?
zuzii33 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-23, 14:12   #882
Katrin0
Raczkowanie

8 miesięcy codziennie po 1 tabletce 20 mg, a w ostatnim miesiącu 2 razy dziennie po 20 mg.
Uczę się samodyscypliny
Dieta Paleo
Stary 2014-02-24, 10:20   #883
zuzii33
Przyczajenie

Może trądzik powrócił ponieważ nie dobiłaś do stymulowanej dawki, może zabrakło ci jeszcze te 1000 mg . Ale gratuluję zmiany diety i wygranej walki z trądzikiem
Stary 2014-02-24, 15:13   #884
Katrin0
Raczkowanie

Więcej nie mogłabym, bo byłam wtedy za niska, miałam niedowagę (aż do dziś) i młodziutka.

U mnie trądzik jest genetyczny. Moja ciocia ma go przez 20 lat, mojej mamie znowu powraca, choć nie miała go przez 10 lat. U rodziny ze strony ojca nie było aż takich problemów, ale trądzik był (na krótko). Wydaje mi się, że to wina diety. Cała rodzina źle się odżywia, w dodatku ciągłe problemy z żołądkiem i jelitami. Ja takowych nie mam, może dlatego, że jako jedyna dobrze się odżywiam w tym domu. Inni nie chcą zrezygnować ze swoich smakołyków - nie namawiam, ale ciągle im opowiadam co może źle na nich źle działać Aha no i co do żołądka, pamiętam jak chodziłam do podstawówki i gimnazjum, w tym ciągle marudziłam, że mnie okropnie brzuch boli po zjedzeniu np. obiadu. Byłam z tym kilka razy u lekarza z tego co sobie przypominam, ale ten mi zbytnio nie pomógł.
Uczę się samodyscypliny
Dieta Paleo

Edytowane przez Katrin0
Czas edycji: 2014-02-24 o 15:19
Stary 2014-02-25, 16:51   #885
zuzii33
Przyczajenie

Nie odpuszczaj rodzinie zdrowego odżywiania. Gań ich ile sie da Ja tak oduczyłam mojego tatę palić papierosów. Zawsze mu wypominałam o tym co może mieć w przyszłości i że to nie tylko mu szkodzi, ale też rodzinie i się wkurzałam kiedy widziałam, że pali i pomogło. Przeszedł na e- papierosa, a teraz nawet nie czuje potrzeby palenia. A palił kilkanaście lat. Jestem z siebie dumna xd

A co do trądziku to ja też mam chyba genetyczny. Moja mama kiedy była w moim wieku brała nawet zastrzyki. Teraz leczę się Izotekiem, wiem że efekty na pewno będą, ale pewnie tylko w czasie brania leku.Pewnie jak odstawię wszystko wróci, no ale trzeba mieć nadzieję. Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 20:00   #886
maacieek
Zakorzenienie

Może ktoś się spotkał z taką sytuacją, otóż przy izo wiadome wyskakują nowe pryszcze i mi również jakieś 3-4 miesiące temu miałem pod okiem na policzku dosyć dużą gulę/ pryszcza [moim zdaniem], który zszedł jednak do tej pory mam pozostałość po nim w postaci wuczuwalnej palcem chociaż mniej widocznej owej gulki. Gdyby nie to że przy mimice twarzy nieraz to widać i czerwone wkoło to mnie samego irytuje.
Wiem że robiłem źle ale próbowałem to wycisnąć [tylko lekko naciskając] bez skutku, ktoś wie co to może jest i jak się tego pozbyć?

Oczywiście po zakończeniu kuracji po odpowiednim czasie mam zamiar zrobić sobie jakiś peeling lub coś w celu pozbycia się moich małych przebarwień.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 20:47   #887
Marcusia
Rozeznanie

maciku
Otóż, nie widzimy, nie jesteśmy w stanie zdefiniować. Jak Cię to niepokoi to idź do lekarza, ewentualnie jeśli Twoim zdaniem to ropna zmiana to możesz potraktować maścią.
Trzymaj się i nie macaj tego, bo jeszcze jakieś zakażenie Ci się wda. Buziaki.

P.S. Jestem po pierwszym tygodniu. Sucho w ustach i w jamie nosowej, cały czas z nosa skrzepy "wyjmuje" głowa ćmi, usta suche, czasem wysypka na rękach, wiekszych zmian nie zauwazyłam. No.. i mi wszystko wychodzi <3 Jestem zadowolona!
Stary 2014-02-25, 21:18   #888
martul1988
Przyczajenie

Witajcie. Od tygodniaprzyjmuje lek Izoderm.
Przyjmuję 2 x 20 mg dziennie, ważę 53 kg. Terapia zaplanowana na 5 miesięcy.
Stan mojej skóry - nie jest bardzo zarażona ale z trądzikiem walczę od 11 lat bez przerwy. Nie pamiętam bym w tym okresie chociaż przez chwilę miała czystą twarz, zawsze był tam trądzik. W końcu po wyrecytowaniu litanii leków, które już przyjmowałam, dermatolog powiedział - tylko izotek. Więc zaczęłam

Na dzień dobry zalecono mi zrobienie badań:
- morfologia
- cholesterol
- bilirubina
- Alat
- Aspat
- tróglicerydy (za całość w Łodzi zapłaciłam 50 zł)

Dodatkowo lekarz zlecił mi wykonanie szeregu badań ginekologicznych i hormonalnych, bo jak powiedział – nawroty trądziku po izoteku występują w sytuacji, w której problem trądziku nie wynika z zaburzeń samej skóry ale z innej części naszego organizmu (np. hormony) i dlatego pomimo stosowania zawsze skutecznego zdaniem mojego lekarza leczenia, należy sprawdzić czy powodem nie są te „inne” części i w razie konieczności – leczyć je również, by trądzik nie wrócił po jakimś czasie.

Badania mofrologii i cholesterolu mają być przeze mnie powtarzane początkowo co miesiąc, później co 1,5 mies.

Lek wykupiłam w cenie 98,90 zł (60 tabletek po 20 mg czyli dwa opakowania w cenie 98.90zł) w aptece internetowej Mellisa w Łodzi.

Jak na razie zaobserwowałam łuszczenie skóry z całej twarzy i ust. Wygląda to jak schodzenie skóry po opalaniu. Już po kilku dniach widzę mniejszą ilość wyskakujących nowych pryszczy (od początku leczenia raptem 3 krosty, gdzie wcześniej już byłoby ich ok. 10). Skóra, która pokazuje się po łuszczeniu wygląda na dużo delikatniejszą, bardziej miękką, zaskórniki są mało widoczne ale też buzia wygląda na lekko zaczerwienioną.
martul1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-26, 10:23   #889
marcys255
Raczkowanie

Bardzo korzystna cena w tej aptece szkoda że trzeba lek osobiście odebrać,ja najtaniej znalazĺm axotret u siebie za ok 58 zł za 30sz.po 30 tabsów,więc też nie jest źle

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 12:06   #890
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Na dzień dobry zalecono mi zrobienie badań:
- morfologia
- cholesterol
- bilirubina
- Alat
- Aspat
- tróglicerydy (za całość w Łodzi zapłaciłam 50 zł)
Możesz napisać gdzie tyler zapłaciłaś, jakiś adres, stronę, bo tanio dałaś

Cytat:
Lek wykupiłam w cenie 98,90 zł (60 tabletek po 20 mg czyli dwa opakowania w cenie 98.90zł) w aptece internetowej Mellisa w Łodzi.
Właśnie przeglądam ową stronę i za 20mg/60 tabletek chcą 100 zł co i tak jest mało bo ostatnio płaciłem coś koło 130-140 za takie opakowanie
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-26, 14:03   #891
martul1988
Przyczajenie

maacieek, rzeczywiście cena badań jest niska ja badania miałam wykonywane w laboratorium na ul. Zgierskiej 1 w Łodzi. Po części dlatego, że leczę się u dermatologa, który tam przyjmuje i mam małe upusty. Jednak nawet jeśli nie leczysz się u nich - ja przed samymi badaniami sprawdziłam ceny badań w 5 różnych laboratoriach i wszędzie mieli drożej niż na Zgierskiej. Bez zniżki dla pacjentów, mnie wyliczyli początkowo ok. 65-70 zł (już nie pamiętam dokładnie). Dodatkowo pobrania materiału mają już od 7:30 więc nie spóźniłam się do pracy
Stary 2014-02-26, 18:07   #892
marcys255
Raczkowanie

A ja badania robię na kase;-) dzisiaj byłam u dermy cholesterol i trójglicerydy niestety wzrosły ale pani doktor kazała się nie przejmować bo to normalne,za miesiąc kolejne badanie i wizyta a na razie zwiększyła mi dawkę do 30mg na dobę

Stary 2014-02-27, 09:17   #893
migotkaq
Raczkowanie

Jestem na izoteku 5 miesiąc. Moja dermatolog twierdzi, że wystarczy 7 miesięcy leczenia, dawka 40mg na dobę. Jest niesamowita poprawa. W ogóle nie używam podkładu na twarz. Nie wstydzę się wyjść do ludzi. Jednak od początku mam problem z suchą skórą, twarz odratowałam Cetaphilem, ale z ustami dalej sobie nie mogę poradzić. No i mega skutki uboczne jeśli chodzi o wąrobę i żołądek. Mam nadzieję, że po kuracji się odtruję i nie będzie większych skutków ubocznych w przyszłości.
migotkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:10   #894
Marcusia
Rozeznanie

na usta polecam rossmannowski carmex w tubce, swietny jest. + mam krem cetaphil do skóry suchej, smarujac kilka razy dziennie nie radzi sobie. Jak sie skonczy to kupie jeszcze dermoprotektor na próbę. Buziaki.
czekam na poprawe. A Wy po jakim czasie miałyście/mieliście poprawę taką już widoczną? Bo mnie cały czas czusci i codziennie mam nowe ropnie.
Czy ktoś z Was pije herbatkę z lukrecji? Jak wrażenia?
Stary 2014-02-27, 14:22   #895
ola220
Raczkowanie

Słuchajcie czy w czasie kuracji izotkiem można stosować jakieś maści zewnętrzne np. epiduo? Wiem ze pewnie nie wskazane, ale czy całkowicie zakazane?
ola220 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 15:58   #896
migotkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
na usta polecam rossmannowski carmex w tubce, swietny jest.
Dzialał na mnie na początku Szkoda, że u Ciebie nie działa cethapil.. U mnie poprawa była po 3-4 miesiącach. Że nic nowego już nie wyskakiwało.

Ja mam zakaz stosowania jakichkolwiek maści na trądzik przy Izo. Tylko nawilżające kremy.
migotkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 16:29   #897
ola220
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez migotkaq Pokaż wiadomość
Dzialał na mnie na początku Szkoda, że u Ciebie nie działa cethapil.. U mnie poprawa była po 3-4 miesiącach. Że nic nowego już nie wyskakiwało.

Ja mam zakaz stosowania jakichkolwiek maści na trądzik przy Izo. Tylko nawilżające kremy.
Ja biore aknenormin. Jestem w 5 miesiącu. Mam po trądziku okropnie dużo blizn i chciałabym je usunąc. Myślałam,ze może akne +epiduo dało by lepszy efekt złuszczania i zmniejszyłabym te blizny. Nie wiem co robić.
ola220 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 16:51   #898
martul1988
Przyczajenie

Na usta używam pomadki dodawanej w mojej aptece do iozteku (w filoetowym opakowaniu), jest naprawdę świetna, usta wyglądają bardzo dobrze, skóra schodzi ale nie są popękane, a wręcz lepiej wyglądają niż wcześniej. Niestety nie można jej kupić samodzielnie, dodają ją w zestawie z tabletkami. Na twarz nakładam po przyjściu do domu grubą wartswę kremu nawilżającego nivea, chodzę z tym ok. 2 godzin, później złuszczona skóra schodzi razem z resztką kremu przy myciu twarzy. Na noc krem specjalny Emollium i na następny dzień skóra jest ok, tzn. mogę nałożyć delikatnie podkład i nie łuszczę się jak szalona Co do maści - lekarz zabronił czegokolwiek prócz kremu nawilżającego. Trzeba pamiętać, by odstawić wszystko co ma witaminę A w składzie - kremy, toniki, balsamy itd. Twarz myję szarym mydłem, świetnie zmywa nawet tusz do rzęs. Poprawę twarzy zauważyłam od razu! Lek przyjmuję od tygodnia, na następny dzień już łuszczyłam się na twarzy i od tego czasu wyskoczył mi tylko jeden mały pryszcz Jestem w szoku.
Stary 2014-02-27, 17:16   #899
marcys255
Raczkowanie

U mnie leczenie przebiega łagodnie,mam lekki przesusz twarzy i ust wszystko do opanowania a to już 2 miesiąc ale jeszcze znaczącej poprawy nie mam ale jestem cierpliwa

Stary 2014-02-27, 21:47   #900
paula1513
Przyczajenie

ja w ciagu kuracji raz w tyg robię sobie piling (łyżka miodu + łyżka soli drobnoziarnistej) super efekty polecam dobrze złuszcza ale nie drastycznie wiec biedy nie ma.
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości