A kto studiuje prawo? - ZBIORCZY - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 11:45   #871
weela
Rozeznanie

Dot.: A kto studiuje prawo?

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Dziewczyny, robiła może któraś praktyki w prokuraturze? Ktoś mi powiedział, że można je załatwiać tylko przez Elsę, ale coś nie chce mi się wierzyć, raczej wydaje mi się, że Elsa może pomóc je znaleźć/załatwić, a nie być jedyną organizacją, która umożliwia dostanie tam miejsca; dlatego też pytam Was, czy coś może wiecie na ten temat?
Ja robiłam. Załatwiałam przez uniwersytet. Pani od praktyk musiała podpisać umowę o praktyki (zawieraną między uczelnią a prokuraturą), potem podpisali ją w prokuraturze i dostałam od nich skierowanie do konkretnego wydziału, w którym odbywałam praktyki. Datę rozpoczęcia i długość trwania praktyk wybierałam sobie sama
Stary 2012-06-02, 12:27   #872
lovebird
Zakorzenienie

weela, dziękuję za odpowiedź rozumiem, że o wszystkie wstępne formalności dowiadywałaś się najpierw w prokuraturze? W sensie, że to oni Ci powiedzieli, że masz przynieść umowę podpisaną z panią od praktyk, tudzież dali Ci tą umowę?
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 12:46   #873
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Lovebird idź najpierw do prokuratury, zapytaj się o możliwość odbycia praktyk a jak się zgodzą to na swojej uczelni zgłoś się do osoby odpowiedzialnej za organizację praktyk. Przygotuje Ci wtedy umowę i skierowanie

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 13:09   #874
lovebird
Zakorzenienie

Właśnie planuję się wybrać najpierw do prokuratury, ale z tą umową tak łatwo nie będzie... Jest ona konieczna? Na każde praktyki musiałyście ją mieć, czy tylko w prokuraturze?
Stary 2012-06-02, 14:06   #875
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

U mnie w ciągu całych studiów trzeba odbyć dwa razy obowiązkowe praktyki, więc umowa była konieczna żeby dostać zaliczenie. Jeżeli chcesz robić praktyki tak sama dla siebie to myślę że nie będzie potrzebna.

Stary 2012-06-02, 14:16   #876
lovebird
Zakorzenienie

No ja właśnie już raz robiłam w kancelarii i nie potrzebowałam umowy, wystarczyło zaświadczenie od radcy, że odbyłam u niego praktyki (kilka obowiązkowych elementów musiało zawierać), więc wychodzę w takim razie z założenia, że raczej do prokuratury nie będę potrzebować nie wiedziałam po prostu, czy to nie był wymóg ze strony prokuratury. Ale i tak jeszcze się dopytam, dziękuję za informacje
Stary 2012-06-03, 19:03   #877
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

na UW praktyki w prokuratorze organizuje wydział i nie ma z tym żadnego problemu a pozawydziałowo to bez umowy się nie obejdzie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 22:09   #878
lovebird
Zakorzenienie

A orientujecie się może jak wyglądają sprawy w sądzie internetowym? Chodzi mi o to, czy jeśli sprawa została założona przez internet i były tam akta, to czy w momencie przeniesienia jej do normalnego sądu akta zostają zupełnie tam przeniesione i w tym internetowym już nie można ich znaleźć?
Stary 2012-06-05, 09:56   #879
anciaahk
kosmitka

Czy jest tu ktoś, kto studiuje na UG?

Potrzebuję pomocy przy wyborze seminarum mgr. Jakaś tematyka, która będzie łatwa, lekka i przyjemna. Niestety nie mogę sobie teraz pozwolić na pisanie czegoś ambitnego, raczej coś, z czego będzie duży wybór materiału itp. Podpowiecie ?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 17:21   #880
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość

Potrzebuję pomocy przy wyborze seminarum mgr. Jakaś tematyka, która będzie łatwa, lekka i przyjemna. Niestety nie mogę sobie teraz pozwolić na pisanie czegoś ambitnego, raczej coś, z czego będzie duży wybór materiału itp. Podpowiecie ?
Kryminalistyka albo kryminologia, lekkie może nie, ale łatwe i przyjemne

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-06-06, 06:32   #881
Spaza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość

napiszę Ci wieczorem pw
Spaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 09:43   #882
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez Spaza Pokaż wiadomość
napiszę Ci wieczorem pw

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 10:55   #883
rozencja2
Przyczajenie

A co myślicie o prawie na WSFiZ w Warszawie? Mojej przyjaciółce marza się studia prawnicze, interesują ja raczej niepubliczne uczelnie. Slyszalam o tej szkole raczej same pozytywne opinie. Waszym zdaniem jest godna polecenia?
rozencja2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 18:23   #884
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozencja2 Pokaż wiadomość
A co myślicie o prawie na WSFiZ w Warszawie? Mojej przyjaciółce marza się studia prawnicze, interesują ja raczej niepubliczne uczelnie. Slyszalam o tej szkole raczej same pozytywne opinie. Waszym zdaniem jest godna polecenia?

Wyjdę na snobkę, ale NIE jest. Wykładowcy i studenci UW, nawet ci wieczorowi, sobie z takich szkółek jaja robią. I nie tylko oni. Przy braku progów na prawo wieczorowe na UW nie wiem po co iść do takich szkół i płacić krocie za bezwartościowy dyplom. Lepiej już wybrać państwowy uniwersytet, gdzie wymagania się większe, ale i wiedzy więcej zostaje. Poza tym jest kadra, biblioteka, porządne zaplecze lokalowe. A jak sobie koleżanka na UW nie poradzi (poziom naprawdę nie powala) to znaczy, że nie pisane są jej studia prawnicze.
Stary 2012-06-06, 19:28   #885
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Wyjdę na snobkę, ale NIE jest. Wykładowcy i studenci UW, nawet ci wieczorowi, sobie z takich szkółek jaja robią. I nie tylko oni. Przy braku progów na prawo wieczorowe na UW nie wiem po co iść do takich szkół i płacić krocie za bezwartościowy dyplom. Lepiej już wybrać państwowy uniwersytet, gdzie wymagania się większe, ale i wiedzy więcej zostaje. Poza tym jest kadra, biblioteka, porządne zaplecze lokalowe. A jak sobie koleżanka na UW nie poradzi (poziom naprawdę nie powala) to znaczy, że nie pisane są jej studia prawnicze.
zgadzam się
poza tym większość pracodawców z miejsca skreśla osoby z "Wyższych Szkół Czegoś"... Niestety w wielu przypadkach jest to uzasadnione, bo jak mam w pracy czasami praktykantów z takich uczelni to dno i wodorosty totalne merytoryczne, a ich oczekiwania kosmiczne...
Jeżeli już koleżanka bardzo chce prywatną uczelnie w Warszawie to tylko Koźmiński wchodzi w grę.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-06-06, 20:30   #886
CZekolada19
Rozeznanie

Witajcie,

chciałabym się zapytać o poradę osób, które już mają pojęcie o prawie..
jestem na umowie o dzieło, szef nie wypłaca pensji od prawie 3miesięcy, bo nie ma kasy. do rzeczy.
Umowę podpisuję co miesiąc, razem z wypłatą należności i podpisaniem rachunku. Teraz od tych trzech miesięcy nie dostałam żadnej z tych trzech umów.. Iść do szefa i zażądać tych umów? I czy szef ma prawo mi odmówić wypisania umowy? Pracę swoją w ciągu tych 3miesięcy wykonałam. A umowy to chyba jedyna moja linia obrony (jeżeli nie dostaniemy pieniędzy do końca miesiąca to idziemy na rozmowę do szefa, w najgorszym przypadku - sąd). Boję się o sytuację, gdzie dostanę nową pracę -jestem w trakcie wysyłania CV- i powiem szefowi że odchodzę i zażądam wydania pieniędzy, a on mi powie, że figa - bo nie podpisywałam umowy na te miesiące.

Proszę Was o odpowiedź.

CZekolada19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 20:59   #887
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez CZekolada19 Pokaż wiadomość
Witajcie,

chciałabym się zapytać o poradę osób, które już mają pojęcie o prawie..
jestem na umowie o dzieło, szef nie wypłaca pensji od prawie 3miesięcy, bo nie ma kasy. do rzeczy.
Umowę podpisuję co miesiąc, razem z wypłatą należności i podpisaniem rachunku. Teraz od tych trzech miesięcy nie dostałam żadnej z tych trzech umów.. Iść do szefa i zażądać tych umów? I czy szef ma prawo mi odmówić wypisania umowy? Pracę swoją w ciągu tych 3miesięcy wykonałam. A umowy to chyba jedyna moja linia obrony (jeżeli nie dostaniemy pieniędzy do końca miesiąca to idziemy na rozmowę do szefa, w najgorszym przypadku - sąd). Boję się o sytuację, gdzie dostanę nową pracę -jestem w trakcie wysyłania CV- i powiem szefowi że odchodzę i zażądam wydania pieniędzy, a on mi powie, że figa - bo nie podpisywałam umowy na te miesiące.

Proszę Was o odpowiedź.
Idź i zażądaj umów i pieniędzy... I powiedz że zgłosisz fakt niewypłacania kasy do urzędu skarbowego, bo skoro Wam nie zapłacił to podatku też pewnie nie odprowadził... A jak to nie poskutkuje to wyślij przedsądowe wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru (są wzory w necie), a potem do sądu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-06-06, 21:16   #888
CZekolada19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Idź i zażądaj umów i pieniędzy... I powiedz że zgłosisz fakt niewypłacania kasy do urzędu skarbowego, bo skoro Wam nie zapłacił to podatku też pewnie nie odprowadził... A jak to nie poskutkuje to wyślij przedsądowe wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru (są wzory w necie), a potem do sądu.
Rozumiem, ale to dopiero po tym, jak zażądam umów i będę te umowy miała w kieszeni?

Dzięki za szybką odpowiedź

CZekolada19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 21:17   #889
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez CZekolada19 Pokaż wiadomość
Rozumiem, ale to dopiero po tym, jak zażądam umów i będę te umowy miała w kieszeni?

Dzięki za szybką odpowiedź
Wystarczy, że zażądasz
jak Ci powie, że nie dostaniesz albo wymyśli jakąś głupią wymówkę, to nie ma co czekać

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2012-06-07, 11:48   #890
anlaya
Zakorzenienie

Były tu pytania o aplikację ogólną i niektóre odpowiedzi naprowadziły mnie na myśl, że chyba się obudziłam w innej rzeczywistości
Ukończyłam aplikację ogólną i rozpoczęłam prokuratorską. Od razu dodam, że właśnie o prokuratorskiej zawsze marzyłam i wielu moich kolegów też, więc od razu chcę obalić mit, że prokuratorzy to wiecznie nieszczęśliwi ludzie, którym nie udało się dostać na sędziowską. Na ogólną dostałam się, chociaż nie byłam nigdy orłem na studiach. Poprawek w indeksie miałam kilka, przez okres studiów więcej jeździłam po Polsce i świecie (MOST i Erasmus), niż faktycznie się uczyłam. Faktem jest, że na 4 roku rozpoczęłam dość solidne przygotowana do egzaminów, seminarium zrobiłam u wybitnego specjalisty z postępowania karnego. Pan profesor polecał swoich seminarzystów (pasjonatów prawa karnego) i wielu z nas odbyło wymarzone praktyki wykonując już pewne czynności, a wiadomo - praktyka czyni mistrza. Dlatego przy kazusach wiele z moich piątkowych koleżanek niestety odpadło, bo wiedza książkowa i umiejętność recytowania kodeksów wymaga uzupełnienia logicznym myśleniem. Niestety program studiów opiera się na zdobywaniu wiedzy teoretycznej i tylko, jeśli traficie na prowadzących, którzy będą Wam podsuwać różne zagadki, kazusy i inne problematyczne sytuacje, zaznajomicie się również z praktyką.

Czy jest niemiła atmosfera? Nie, wręcz przeciwnie. Prawie wszyscy są życzliwi, chętnie sobie pomagają. Na studiach spotkałam mnóstwo fantastycznych osób, imprezy prawników w wielu miastach należą do tych najbardziej...hucznych Zawsze zdarzają się przypadki bufonów, ale ich należy omijać i tyle.

Co do administracji... Nie mówię, że na każdej uczelni, ale niskie progi przyjęć, zdecydowanie okrojony względem prawa program i fakt, że nasi koledzy z administracji mają czas studiów lekki i przyjemny, na pewno nie świadczy o tym, że mgr prawa bez aplikacji to to samo co mgr administracji. I niech nikt nie myśli, że zadzieram nosa. Na pewno jest wiele osób, które znakomicie się spełniają w trakcie i po studiach, ale porównywanie jest błędem. I możliwości zatrudnienia po ukończeniu prawa jest na pewno dużo więcej.

Edytowane przez anlaya
Czas edycji: 2012-06-07 o 12:09
anlaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 16:31   #891
Buenaestrella
Rozeznanie

Wykladowcy i studenci z UW smieja sie ze studentow prywatnych uczelni- to fakt, ale tez faktem jest, ze absolwenci smieja sie ze studentow uw- zwlaszcza z tych, co pojawia sie na uczelni raz w tygodbiu, wyrobia co rok 60 etsow na chybil trafil, zadziwraja nosa i nie dbaja o nic, bo przeciez sa na elitarnwj uczelni- i nagle szok, gdy koncza studia, ze nie czeka 1200 swietnych ofert pracy tylko za to, ze maja dyplom z logo ;/
Moim zDaniem wszystko jedno, czy studiuje sie prawo, czy administracje, czy na uczelni publicznwj czy prywatnej- wazne, czy wie sie, czego chce sie tam nauczyc i po co.

Mam troche znajomych po uczelniach prywatnych, roznie im sie powodzi, ale tez roznie powodzi sie ludziom po uw. Jak juz skonczysz studia, nikogo nie obchodzi, gdzie studiowalas, ale co umiesz- i to raczej nie, czy solidne opanowalas poglady doktryny na temat istoty instytucji hipoteki, tylko czy gdzies po drodze nauczylas sie czegos, co mozesz wykorzystac zawodowo. Tutaj faktem jest, ze uw oferuje chuba najszerszy wybor wykladow specjalizacyjnych- ale tez faktem jest, ze ich jakosc i zwiazek z zyciem zawodowym jest rozny ;/
Buenaestrella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 23:03   #892
anlaya
Zakorzenienie

Ja z kolei nie rozumiem skąd bierze się poczucie wyższości studentów UW. Spędziłam tam 2,5 roku (moja macierzysta uczelnia) i akurat najpiękniejszym, ale i najbardziej bogatym pod kątem merytorycznym okresem w czasie moich studiów był UJ, Uniwersytet Wrocławski (3 miesięczny epizod, ale jednak wspaniałe wspomnienia) i UMCS (bardzo wysoki poziom nauczania i fantastyczni ludzie - dla mnie ogromna niespodzianka->szkoda tylko, że szereg komplikacji związanych z logistyką i sprawami czysto formalnymi szedł w parze)
Mam nadzieję, że niedoceniane wydziały prawa i administracji kiedyś będą na topie i okaże się, że nie tylko UW i UJ szkolą wybitnych prawników
Stary 2012-06-08, 07:45   #893
Buenaestrella
Rozeznanie

Anlaya- teza o wyzszosci UW juz dawno zostala obalona- odsylam np do tegorocznwgo rankingu wydzialow prawa rzeczpospolitej przekonanie studentow UW o swojej wyzszosci bierze sie chyba glownie z tego, ze kultywuja je wykladowcy- zgadzam sie z Ama, ze wykladowcy na UW ciagle powtarzaja, jak to inne wydzialy sa beznadziejne a tylko ich jest wyjatkowy. I moim zdaniem dopiero poznanie ludzi z innych wydzialow prawa pokazuje, ze nie jest tak, ze wszyscy umieja mniej ambo wszyscy wiecej- kazdy umie tyle, ile sie nauczyl, przeciez wiedzy nie da sie nikomu mlotkiem do glowy wepchnac a prawo nie wymaga jakiegos drogiego sprzetu do nauczania- ot, ksiazke i kawalek miejsca do siedzenia
Buenaestrella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 10:35   #894
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Cytat:
Napisane przez anlaya Pokaż wiadomość
Ja z kolei nie rozumiem skąd bierze się poczucie wyższości studentów UW. Spędziłam tam 2,5 roku (moja macierzysta uczelnia) i akurat najpiękniejszym, ale i najbardziej bogatym pod kątem merytorycznym okresem w czasie moich studiów był UJ, Uniwersytet Wrocławski (3 miesięczny epizod, ale jednak wspaniałe wspomnienia) i UMCS (bardzo wysoki poziom nauczania i fantastyczni ludzie - dla mnie ogromna niespodzianka->szkoda tylko, że szereg komplikacji związanych z logistyką i sprawami czysto formalnymi szedł w parze)
Mam nadzieję, że niedoceniane wydziały prawa i administracji kiedyś będą na topie i okaże się, że nie tylko UW i UJ szkolą wybitnych prawników

Bardzo mi miło

Stary 2012-06-08, 11:55   #895
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Według mnie jednak przekonanie o wyższości UW nad uczelnią prywatną jest uzasadnione. Podobno przy przyjmowaniu na staże CV ludzi z uczelni prywatnych nie są nawet czytane...

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 12:14   #896
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Z pewnością tak jest ale to wcale nie oznacza że osoby, które uczą się na prywatnych uczelniach mają mniejszą wiedzę od tych które skończyły Uniwersytety. Wspomniany np wyżej Koźmiński kształci bardzo dobrze i z tego co wiem to pracodawcy z góry nie skreślają osób, które ukończyły tą uczelnię.

Stary 2012-06-08, 20:50   #897
anlaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez innocencee Pokaż wiadomość
Bardzo mi miło
Mi tym bardziej, bo pochodzę z Lublina i uważam, że UMCS jest niedoceniany. Gdyby kilka rzeczy zmienić, unowocześnić technikę i może nieco poglądy, byłoby czego zazdrościć
Stary 2012-06-09, 00:39   #898
ama
Wtajemniczenie

Dziewczyny, wiadomo, że można i po najgorszej szkole w najgorszych warunkach być świetnym. Ale to wyjątek, nie reguła. Mimo wszystko UW, UJ są w ścisłej czołówce, choćby dlatego, że mieszkając w Warszawie ma się większe mozliwości uczestniczenia w konferencjach i życiu naukowym niż mieszkając np. w Białymstoku. Jasne, da się jeździć, ale uwierzcie, że to nie to, co mieszkać na co dzień. Nigdzie nie napisałam, że UMCS, czy UAM są złe. Przeciwnie, to dobre, państwowe uczelnie, które kształcą na przyzwoitym poziomie, ale UW jest jednak lepsze. Chociażby że względu, że stolica daje możliwości jakich inne miasta nie dają. No i co absolutnie najważniejsze: KADRA. Naprawdę UW ma nieprzeciętną kadrę. Cimoszewicz, Gronkiewicz-Waltz, Zubik, Rzepliński.... I to nie na kadra na papierze tylko faktyczni ludzie, z którymi są zajęcia, seminaria, a do których inaczej dotrzeć nie sposób. Żadna prywatna uczelnia nie ma takiego zaplecza wykładowców, inne miasta (np. tak wysoko oceniony Białystok w owym "rankingu" Rzeczypospolitej) także mają to w ograniczonym stopniu. Poza tym popatrzcie na liczących się prawników, sędziów w tym kraju: większość to absolwenci UW i UJ.

Co do studiów wieczorowych to porażka, ale na dziennych na UW są naprawdę piekielnie inteligentne jednostki. Mam porównanie z psychologią i przyszli psychologowie w porównaniu z prawnikami z dziennych to niemal rośliny doniczkowe w zakresie zdolności poznawczych. Naprawdę. I podkreślam, że wyjątki od reguły istnieją, wiec nie chcę generalizować, ale ja wyraźnie zauważam różnicę.

A w ramach pośmiania się ze studentów UW: http://lula.pl/lula/10,90107,1187744...awca.html?bo=1
Stary 2012-06-09, 00:56   #899
anlaya
Zakorzenienie

ama: jest w tym, co mówisz wiele racji. Ale UW nie ma monopolu na "piekielnie inteligentne jednostki". I mówię to jako absolwentka ich wydziału prawa. Mimo wielu plusów i mocnych stron, pod wieloma względami byłam zawiedziona studiując na UW. Ale koniec końców cieszę się, że mam dyplom UW, chociaż uważam, że na taką renomę zasługują też wydziały w innych miastach. Naprawdę mówię to z pełnym przekonaniem, bo poznałam je i nie są to historie znane z opowieści.
Cytat:
Poza tym popatrzcie na liczących się prawników, sędziów w tym kraju
Natomiast tego stwierdzenia chyba nie rozumiem i mam nadzieję, że to jakiś niefortunny skrót myślowy.
Stary 2012-06-09, 01:05   #900
ama
Wtajemniczenie

Chodziło mi o sędziów TK, SN, NSA Liczących się= sądzących najważniejsze sprawy dla działania państwa.

Inteligencja ma rozkład normalny w populacji - nikt nigdzie nie ma monopolu na ludzi mądrych, ale w pewnych miejscach koncentruje się ich znaczna ilość. Co nie znaczy, że poza nimi ich nie ma. Są i mają się całkiem dobrze.

A o wadach UW sama chętnie napisałabym książkę

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości