|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
po prostu Łinli
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
ja załapałam się na ładnego i zdrowego storczyka w lidlu
3ci, którego wzięłam, jest piękny i w super stanie, ze tak powiem
|
#872 |
|
Zakorzenienie
|
Adelko ta twoja niby miniaturka jest przeslodka, takie urocze te kwiatuchy ma
![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Winyl, to ci sie powolutku kolekcja powieksza Uwazaj zbys nie wpadla w manie tak jak ja hehe, gziekolwiek zobacze storczasy to sie oderwac nie moge Zeby co dobrze rosl kwiatuszek |
|
|
|
#873 |
|
Rozeznanie
|
norka dlatego mi się tak spodobała, bo ma "ciało" - listki wielkości normalnego storczykasa, ale kwiatki mniejsze nawet od miniaturki
|
|
#874 | |
|
po prostu Łinli
|
Cytat:
mam zamiar jutro jechać do sąsiedniego miasta, do drugiego lidla zobaczyć czy tam maja jeszcze jakieś cudeńka ![]() ogólnie to jestem 'kwiaciara', ale ze storczykami dopiero zaczynam są przepiękne miałam w soim życiu 3 storczyki, wszystkie padły 2 obcięłam po przekwitnieciu, jednego nie, odstawiłam w chlodniejsze miejsce tak jak niby powinno się robić ....ale i tak wszystkie umarły nie wiem co robiłam źle i nie chciałabym żeby tym razem tak było. pochwalę się moim dzisiejszym zakupem. Lidl 19.99
I love M*A*D minerals Edytowane przez WinlyEm Czas edycji: 2009-02-22 o 18:54 |
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
No prosze jaki fajny, i to z Lidla - nigdy bym nie powiedziala, ze tam storczyki maja
|
|
|
|
#876 |
|
Raczkowanie
|
Adelko - kwiatki może maleńkie, ale za to ile ich jest
i jakie śliczne.Jednocześnie melduję posłusznie, że mój "wywietrzony" storczyk dobrze sie trzyma, jeszcze nic nie odpadło i mam nadzieję, że tak już pozostanie. Oczywiście pochwalę się kwiatkami (jak sie uda).
|
|
|
|
#877 |
|
Rozeznanie
|
właśnie ja mam też taką nadzieję że i u niego żaden pączek nie opadnie
|
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno mnie tu nie było
![]() Mojemu Falkowi opadły już wszystkie kwiatki i teraz stoi bidny ze sterczącymi dwoma badylami Ale jeszcze nie żółkną, nic nie schnie, więc nie ruszam ![]() Coś mu ostatnio liście zmiękły, ale to chyba od słońca, bo stoi od strony południowej (mieszkam w bloku, mam do wyboru tylko stronę północną lub południową, więc wybrałam południową ) Będę musiała pamiętać, żeby coś wieszać na balkonie (np. ręcznik) żeby padał cień na moje maleństwo i żeby go słoneczko nie raziło ![]() Wredne oczko dalej stoi w miejscu, już mi się wydawało, że postanowiło jednak trochę podrosnąć, ale jednak dalej nic Trzeba czekać ![]() A wczora go pierwszy raz podlałam, a właściwie to wykąpałam korzonki się odrazu zrobiły zieloniutkie i widzę, że zadowolony był storczysławek Dziwne, ale chyba do następnego podlania minie miesiąc, bo on nawet jak ma wyraźnie sucho, to i tak długo korzonki zielone ma ![]() Na dzisiaj tyle
|
|
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Nie wiem czy Ktoś mnie tu jeszcze pamięta ![]() Wklejam swoje dzisiejsze nabytki - dwa nowe sabotki
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie slodkie, ja tez sie na takiego pantofelka szykowalam ale nie wiem jak sie nimi zbytnio zajmowac
mam nadzieje ze twoje kwiatuchy pozostana takie sliczniutkie jak najdluzej Maggie u mnie tez 2 falki maja zielone korzonki mimo iz ostatni raz wymoczylam je 3 tygodnie temu, dzisiaj sie poddalam i zostaly wykapane Tak wolno ostatnio schna, a ja juz ponawiercalam im tych dziurek i wogole... Mniejmy nadzieje ze zimowe odretwienie minie szybko.
|
|
|
|
#882 |
|
Rozeznanie
|
ja także pamiętam
) pięknee
|
|
#883 |
|
Raczkowanie
|
mi sie marzy sabotek ale bede musiala jeszcze poczekac, pewnie za 2-3 miesiace, narazie zajeta jestem opieka tymi comam czyli phalenopsisami
|
|
|
|
#884 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#885 |
|
Rozeznanie
|
niby sabotki powinny mieć zimniej od falków, ale ja mam na parapecie wraz z innymi i żyje jak dotąd
|
|
#886 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki!Cytat:
![]() Z tego co poczytalam to podobnie Ale jeszcze dokładnie nie sprawdzałam to moje pierwsze sabotki Wymarzone Marzy mi się jeszcze taki bordowo-czarny![]() Hej Adela Cytat:
|
|
|
#887 |
|
Raczkowanie
|
Ja wlasnei obrobilam mojego storczyka...
Co sie okazalo, nie byl wcale w tak zlym stanie jak przypuszczalam... Troche sie boje tych korzeni, ale daje rade ![]() Mam nadzieje ze podrosnie i wypusci kwiatki... Kory bylo pelniusio, wiec dokupowac nie trzeba bedzie... Mial tylko jeden srebrny korzonek, pozostala reszta w wiekszosci zieloniutka i troche przegnitych bylo... Chyba spytam sie szwagierki czy by mi nie oddala swojego umierajacego... Zachcialo mi sie kwiatki reanimowac...
|
|
#888 |
|
Rozeznanie
|
kulbit słyszałaś o glizdce nie?
![]() blackswan reanimuj, reanimuj a nuż się uda )ja się zastanawiam czy nie kupić tego asahi i nie wypróbować lub szczepionke mikoryzową jednak, bo niektóre są takie słabe
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-22 o 23:40 |
|
|
|
#889 |
|
Raczkowanie
|
witam wszystkich mam pytanie kupilam sobie storczyka no i wlasnie niewiem zabardzo jak o niego dbac a dokladnie to niezabardzo wiem w jakich ilosciach go podlewac i co jaki czas byla bym wdzieczna za odpowiedz
|
|
|
|
#890 |
|
Rozeznanie
|
angela storczyki należy podlewać co 2 tygodnie zwykle, latem można częściej - staramy się aby podłoże całkowicie przeschło! można np. wstawić storczyka do miski z wodą na godzinkę
gdy storczyk ma zielono korzonki to znaczy że ma wodę i nie należy go podlewać, gdy się stałą srebrno szare trzeba podlać
|
|
#891 |
|
Raczkowanie
|
to jest wsumie moj 3 storczyk i niewiem co robie nie tak podlewam je co 1.5 tygodnia zawsze wkladam cala dojniczke do wody tak na 30 min a potem czekam zeby odkapal i odkladam na parapet no ale niestety pierwszy kwiat jak mi przekwitl pol roku temu tak dalej nierosnie wczesniej chociasz liscie caly czas wypuszczal nowe ale niestety naderwalam troche korzen i przestal calkiem rosnac wszyscy mowia ze juz nadaje sie tylko do smieci ale jakos niemam serca zeby go wyrzucic wiec poprostu kupilam drugiego storczyka postal miesiac i tez wszystkei kwiaty mu odpadly i tylko liscie rosna co ja moge robic nie tak ? teraz kupilam trzeciego i niechce zrobic cos nie tak
|
|
|
|
#892 |
|
Rozeznanie
|
angela z tym naderwaniem korzenia ktoś ci bzdury nagadał, jeśli ma więcej korzeni i po prostu teraz się z nim nic nie dzieje to znaczy że odpoczywa ( powiedziała ta co ma takich 25 ;P ) i to nie jest powód do obaw
jeśli zajrzysz kilka stron wstecz zobaczysz jaką miałam radochę gdy jeden z tych moich 29 czy 30 okazało się że wypuszcza łodygę a we wrześniu przestał kwitnąć... już rok minął jak kupiłam swojego drugiego w życiu ( pierwszy oczywiście padł ) i o dziwo jeszcze ten drugi żyje, choć miał wiele korzeni zgnitych, poparzenie, keiki nadal się trzyma z 2 liśćmi i się o niego nie boję tak jak o inne np. bez liścia sercowego, nadal rób tak jak robisz, a może niedługo odźwdzięczą ci się wspaniałymi kwiatuszkamilecę spać bo "nic co ludzkie nie jest mi obce" ![]() ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-23 o 00:43 |
|
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
kulbit
pamiętam fajnie że jesteś a sabotki piękne, po prostu boskie, już nie mogę się doczekać kiedy ja sobie takiego sprawię a strasznie strasznie chcę )
|
|
|
|
#894 |
|
Zakorzenienie
|
Kulbit i ja pamiętam
|
|
|
|
#895 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie bardzo..
Cytat:
Ja tez o takim marzyłam i w końcu mam
|
|
|
#896 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!Mam małe pytanko, ogladałam dzisiaj moje kwiatki i zobaczyłam żę w jednym pomiedzy 3 listkiem i naprzecikwko lodygi kwiatkowej cos sie przewkuwa i juz sie od razu ucieszyłam że to nowa łodyga kwiatowa ale zaraz pomyslałam że to może kolejny korzeń powietrzny juz nie wiem co myslec, a wy jak sądzicie?Da się jakoś odróznić młodą łodyżkę od korzenia?
|
|
|
|
#897 |
|
Przyczajenie
|
tak sobie czytam, to co piszecie i jestem zachwycona, rany ile miłośniczek storczyków. uwielbiam je i zaczynam kolekcjonować
|
|
|
|
#898 |
|
Przyczajenie
|
jakość zdjęć jest niestety średnia. czas na zmianę aparatu!!
|
|
|
|
#899 |
|
Przyczajenie
|
ten ekri jest piekny
a oto moje kwitnace i jeden, ktory pieknie rosnie oba razem.jpg fiolet2.jpg arka.jpg bialy.jpg |
|
|
|
#900 |
|
Rozeznanie
|
kulbit, gdzie je kupilas?
adela, co z glizdka? asiu, moj metrowiec zmarszczyl lisc... ten na`sammym dole, od brzugu jest zolty...co mu jest? (
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.

3ci, którego wzięłam, jest piękny i w super stanie, ze tak powiem

Uwazaj zbys nie wpadla w manie tak jak ja hehe, gziekolwiek zobacze storczasy to sie oderwac nie moge 
i jakie śliczne.
i mam nadzieję, że tak już pozostanie. Oczywiście pochwalę się kwiatkami (jak sie uda).

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
) Będę musiała pamiętać, żeby coś wieszać na balkonie (np. ręcznik) żeby padał cień na moje maleństwo i żeby go słoneczko nie raziło
Trzeba czekać