|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczajace sie włosy
ja też się dołączam mam też taki problem,używałam chyba wszystkich szamponów i nic żaen mi nie pomaga,już nie wiem czy coś mi pomoże,ja myję włoski co 2 dni mam tego mycia już dość
#872 |
Raczkowanie
|
no ale co 2 dni to powiem, ze nawet nie ejst tak źle..
bo ja to musiałabym myć 2 razy dziennie... ![]() wyobraz sobie jaka ja jestem zdeserowana. i nie przesadzam... ![]()
#873 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#874 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie parę dni temu kupiłam nowy szampon do włosów przetłuszczających się DERMEDIC CAPILARTE. W wakacje myłam włosy rano, ale teraz kiedy chodzę na rano do pracy muszę to robić wieczorem. Jestem bardzo zadowolona. Przy innych szamponach rano włosy były klapnięte i dobrze wyglądały tylko związane. Przy szamponie Deremedic efekt jest o wiele lepszy. Włosy są czyste, puszyste i trzymają się tak cały dzień. Dziś sobota więc wczoraj wieczorem włosów nie myłam i trzeba umyć, ale i tak jestem zadowolona. Poza tluszczem na włosach jak i na ciele osadza się brud i kurz, więc jeśli myję ciało codziennie to i włosy też.
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
BAN stały
|
Hej nie radzę Ci myć włosy codziennie ! Niby w każdej gazecie piszą "Przetłuszczają Ci się włosy - myj codziennie ! " ale one wtedy przyzwyczajają się do tego... i później jest jeszcze gorzej ! Lepiej stosować co 2 dni jakiś szampon apteczny "seboradin" czy jakos tak nie pamiętam... ale jakoś tak się nazywał i np. szampon fructic -> "lekkie i świeże" Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Zakorzenienie
|
"Przetluszczanie" wlosow, czyli mycie ich rzadziej niz sie powinno nie wszytkim niestety pomaga.
Czasem przyczyny nalezy szukac gdzie indziej. Wlosy czesto przetluszczaja sie wlasnie dlatego, ze myjemy je bardzo przesuszajacymi skore szamponami. Wtedy sebum wydziala sie duzo szybciej niz zwykle. Naprawde zachecam do wyprobowania jakiegos szamponu dzieciecego, ktory do tego nie ma w sobie tyle chemii- ich ceny najczesciej sa bardzo atrakcyjne, wiec tymbardziej warto wyprobowac. |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Raczkowanie
|
ja dziś znowu wyprobuje(wieczorem) szampon Hipp dla dzieci..
a moze tym razem poskutkuje? mam nadzieje... jesli znow nie pomoze to od razu ide do derematologa
![]() |
#878 |
Zakorzenienie
|
Szampony dla dzieci nie skutkuja od razu, szczegolnie te bez SLS. U mnie efekt byl wydoczny po ok. 2-3 tygodniach, ale warto bylo czekac, bo jest naprawde imponujacy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Raczkowanie
|
Metoda na "przetluszczenie" włosów to jakiś absurdalny mit. Niestety ten problem jest bardzo indywidualny. Myłam włosy szamponami dla dzieci i efekt jest taki, że włosy są brudne. Szampony dla dzieci są dla dzieci, bo są (albo przynajmnie powinny być) delikatniejsze i nie mają walczyć z dorosłymi problemami i środkami do stylizacji. Większość ludzi z tłustymi włosami myje je codziennie. Mnóstwo ludzi bez tego problemu również robi to codziennie z przyczyn, o których już pisałam.
Będąc w moim wieku przetestowałam już chyba wszystkie metody mycia włosów. Może po prostu trzeba się z tym pogodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
Nie wszystkie szampony dla dzieci nie zawieraja SLS (np Bambi, Bambino, Johnsson). A SLS to wlasnie ten skladnik, ktory odpowiada za usuwanie srodkow do stylizacji, sylikonow itp. Te bez SLS faktycznie moga nie "domywac" wlosow.
Ja stosuje najpierw Bambi z SLS, a potem dopiero szampon Baby Dream bez SLS z Rossmanna (musze go stosowac, bo SLS podraznia mi skore :/). Dla rozwiania watpliwosci zapraszam do przestudiowania watku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ony+dla+dzieci Oczywiscie , nie kazdemu bedzie sluzyl szampon dla dzieci. Przeciez nie kazde przetluszczanie sie wlosow musi miec ta sama przyczyne. |
![]() ![]() |
![]() |
#881 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#882 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam kiedyś duży problem z przetłuszczaniem się włosów. Myłam głowę rano, a wieczorem były już tłuste. Często nawet w środku dnia. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że włosy mam świeże przez cały dzień, a następnego dnia rano są tylko lekko przetłuszczone na skroniach i przy karku. Nie stosuję żadnych specjalistycznych szamponów, używam odzywek do spłukiwania i sprayu Ziai z keratyną, czasem wcieram w skórę głowy tonik Radical. Mam wrażenie, że jest to dla mnie typowe - jak przestałam się zamartwiać przetłuszczaniem się włosów i zaczęłam je po prostu myć i odżywiać, problem sam się rozwiązał.
#883 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() sama dermatolog mi keidys powiedziala ![]()
![]() |
#884 |
Zadomowienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy
od razu przepraszam, jeśli powtórzę czyjeś słowa, ale nie zdolałam przejrzeć całego wątku.
Otóż w moim przypadku absolutnym hiciorem jeśli chodzi o pielęgnację przetłuszczających się włosów jest - wedle zaleceń "mojej" fryzjerki najzwyklejszy na swiecie szampon dla dzieci! Nie obciąża, ejst bardzo delikatny, nie ma żadnych zbędnych zapachów, odżywek, składników uczulających itp. Wreszcie mogłam sprawić sobie grzywkę, która nie przetłuszcza mi się w pół dnia (jak w przypadku np Head&Shoulders...). Oczywiście my, posiadaczki cery tłustej i mieszanej nie mamy się co łudzić że będziemy mogły być włosy raz w tygodniu i będą one czyste i lśniące ![]() ![]() W aptekach jest też szampon Pregaine (w żelu), superwydajny i bardzo delikatny, działający jak szampony dziecięcie, cena ok. 20 zł, polecam! |
![]() ![]() |
![]() |
#885 |
Zakorzenienie
|
sup!
|
![]() ![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
a te szampony dla dzieci nie plączą włosów? bo dla mnie to plątanie jest najgorsze
|
![]() ![]() |
![]() |
#887 |
Zakorzenienie
|
a jak po takim szamponie dla dzieci nałożę odżywkę to zniszcze jego efekty?
#888 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywam 2 szamponow dla dzieci- bambi na I mycie, bo dobrze sie pieni i zawiera SLS- nic nie placze, wlosy sa po nim spoko i najbardziej pomaga na zmniejszenie przetluszcania. Potem szampon z Rossmanna Babydream bez SLS (bo skore mam wrazliwa na SLS)- on placze wlosy, ale po wysuszeniu sa bardzo gladkie i miekkie. Wystarczy z reszta uzyc odzywki do splukiwania i juz wlosy sa gladkie i dobrze sie rozczesuja :P
Ja odzywek uzywam tylko na konce. Nigdy nie nakladam ich na czubek glowy, przez co nie zwiekszaja one przetluszczania sie wlosow. |
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
Ja mam BARWĘ tataro-chmielową. Jest fajna, ale troszkę plącze włosy więc muszę dawać na końce odżywkę. Z 2dni bez mycia mam 3, a jak jest sobota, czy idę na basen to zwiążę gumką i mam 4 (takie mocno naciągane).
Możecie mi napisać co to takiego ten SLS i po czym poznać czy szampon go ma czy nie i co on daje-jakiś efekt (lepiej żeby był czy nie)? Aha, następny szampon, dla zmiany, to będzie jakiś dzieciowy, nie wiem jeszcze co, więc przeczytam dokładnie opinie (KWC) i coś wybiorę ![]()
![]() |
#890 |
Zakorzenienie
|
O SLS bylo juz wiele watkow na wizazu. Polecam zajrzec do wyszukiwarki. A zeby sprawdzic czy szampon go ma wystarczy poszukac w skladzie Sodium Lauryl Sulfate lub Sodium Laureth Sulfate (nie wiem dokladnie ktore to i czym sie roznia, ale sa chyba tak samo szkodliwe). Wiekszosc szamponow go zawiera, jedynie niektore apteczne oraz dziecinne nie maja- Barwa tez.
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 |
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanko:
Moje włosy się nie przetłuszczają jakoś strasznie - myję je co dwa dni, ale drugiego dnia wyglądają już nieciekawie, a pod wieczór to totalna tragedia. Szukam czegoś, co by mi pomogło utrzymać je w jakotakim stanie przynajmniej przez te dwa dni... Jedynym problemem w moim przypadku jest fakt, że muszę używać jakiejś odżywki nawilżającej albo czegoś w tym rodzaju - włosy strasznie szybko mi się przesuszają i mam na głowie tłuste sianko... Zastanawiam się, czy są moze jakieś domowe sposoby... Albo sprawdzone, a niebardzo drogie kosmetyki...? Pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
#892 |
Zakorzenienie
|
i ja muszę siobie chyba kupić szamponik ziołowy.
Kiedyś myłam włosy co 5 dni ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję że taki szampon ziołowy mi nie przesuszy włosów? |
![]() ![]() |
![]() |
#893 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chcę 'suche' włosy!
Ja też mam szybko oklapnięte włosy.Byłam na badaniu włosa i skóry głowy.
Nie uwierzyłybyście jak ochydnie wyglądają tłuste włosy przy skórze głowy. Normalnie ma być rowek i w nim włos,a przy moich (i ogółem tłustych włosach) ten rowek jest zapchany wielkim błyszczącym czopem.
![]() |
#894 |
Wtajemniczenie
|
Ja już nie wiem co mam robić z tymi włosami, mam okropnie tłuste u nasady a suche na całej długości po nie udanych pasemkach i farbowaniu
![]() Ostatnio kupiłam szampon Panten do włosów przetłuszczających się i oklapniętych ale nic nie pomaga ![]()
![]() |
#895 |
Zakorzenienie
|
Ja nadal walczę z przetłuszczonymi 1,5-dniowymi włosami. Dziewczyny,ratunku! ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
#896 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj kupiłam szampon Bambino, mam nadzieję, że pomoże na prztłuszczanie włosów
![]() |
#897 |
Rozeznanie
|
ja niestety muszę myć głowę codziennie
![]() ![]()
![]() |
#898 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#899 |
Wtajemniczenie
|
A ja umyłam dzisiaj w włosy szmponem Bambino ale nie tym z starej wersji tylko takim nowszym, i włoski są sypkie, błyszczące a do tego spryskałam je odżywką Loreala tą nową nutri light czy jakoś tak
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
A jaka jest nowsza wersja Bambi?? chodzi moze o rumiankowy albo brzoskwiniowy (czy jakos tak)??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.