Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-16, 10:08   #871
Naneko
Raczkowanie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość

Naneko ja mam o taką: http://www.wielorazowo.pl/userdata/g...dd76f501d5.jpg
Przy pierwszym użyciu mi przeciekła, ale teraz jest super. Noszę sie z zamiarem kupienia chinek u producenta (wychodzi taniej) tylko na sam początek wolałabym wsiąść mniejszą ilość.
Chawa , masz jakieś namiary na tego producenta??
Naneko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 11:52   #872
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
jeśli dziecko śpi w takiej pieluszce tylko na boku albo na brzuchu to ok, ale jesli śpi na plecach i pupa jest wyżej niż głowa to średnio dobre dla kręgosłupa jest, zwłaszcza, jak dziecko mniejsze
No tak, w sumie powinnam była na to sama wpaść

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
agnyska81 widzę, ze mam problem podobny do Twojego (poza smrodkiem) - mojemu też zęby idą i w nocy przecieka mam wszystko. Z rozpaczy zastosowałam już papmersy sleep&play i też przeciekły
Sama dobrze tych pieluch nie wspominam

A teraz meldunek z placu boju Nic nie przeciekło, 8 godzin wytrzymało, dzieć spał aż miło. Użyłam zwykłej minkowej Chińszczyzny, bambusa i mikrofibry. Chyba mi wiara wraca

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 11:58   #873
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Napisane przez Naneko Pokaż wiadomość
Chawa , masz jakieś namiary na tego producenta??
Tak. Oto link:
http://www.ebay.pl/itm/PICK-10-Baby-...item4151c31c1c

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
A teraz meldunek z placu boju Nic nie przeciekło, 8 godzin wytrzymało, dzieć spał aż miło. Użyłam zwykłej minkowej Chińszczyzny, bambusa i mikrofibry. Chyba mi wiara wraca
To pocieszenie również dla mnie. Muszę dokupić wkłady z bambusa i też będę testować
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 13:43   #874
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Ja przerabiałam wiele pieluszek na noc, wg mnie najlepsze sa kieszonki Wonderoo V2, spokojnie wytrzymują cała noc, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby cos przeciekło
potwierdzam, i u nas się sprawdzają
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 18:29   #875
Naneko
Raczkowanie

Chawa- tylko teraz zonk, bo cena zasadniczo jest super, dostawa niby gratis, tylko zastanawiam się czy to się będzie opłacało ze względu na pewien haczyk jakim jest vat, znalazłam temat na chusty.info

http://chusty.info/forum/showthread....=1#post1636318

post przelicza cenę dotyczącą zamówienia akurat na 16 szt

http://www.ebay.pl/itm/YOU-PICK-16-B...item3f021bfdb2

Ja w takich sprawach jestem kompletnie zielona, bo jakbym miała wydać te 173 zł około za 10 pieluch, to się piszę Do tego by się na allegro dokupiło jakieś wkłady i wsio.
Jeśli zaś trzeba doliczyć vaty i inne pierdoły to nie lepiej kupić jakieś chinki na allegro??
Np http://allegro.pl/pieluszki-wieloraz...196792019.html cena 1 pieluszki + 1 wkład mikrofibra =19.50 zł

albo np taka aukcja http://allegro.pl/promocja-pieluszki...98571975.html- 1 pielucha + 2 wkłady z mikrofibry =29.99
Przecietna cena wkładu z mikrofibry to 7 zł czyli pielucha wynosi około 16 zł
Stary 2012-03-16, 20:36   #876
emka990
Raczkowanie

kurcze, a mi to zupełnie umknęło. jak sie mały urodził to chciałam kupic, ale "starter" jest dość drogi, więc stwierdziłam, że trochę poczekam , uzbieram kasę i kupię.
No i potem było potrzebne a to jedno, a to drugie, kasa sie rozeszła, a jak już były pieniądze to młody miał 1,5 roku i stwierdziłam, ż eteraz to już nie ma sensu kupować...

Może przy naste pnym, bo dużo dobrego o nich słyszałam, a do tego od jakiegoś czasu ekologiczniej żyjemy, więc już w ogóle żal.
emka990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 08:04   #877
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, po długim podczytywaniu, kiedy i mnie udało się zajść w ciążę i przeżyć pierwszy trymestr, chciałam kupić już sobie pierwszą pieluszkę.
Mam ochotę na tę, bo opis bardzo mi się spodobał.
http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=766

Czy możecie mi przekazać wasze opinie o niej? I ile takich musiałabym mieć, żeby zacząć pieluchować noworodka?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 09:30   #878
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość

No to swietnie.

Nie warto sie poddawac zbyt szybko gdy pieluszka w nocy cieknie, zawsze mozna dopasowac inny zestaw wkladow i po sprawie.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 19:21   #879
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Naneko nie brałam pod uwagę vat'u.
Pieluszki bobolider (te z pierwszego linku) uwierają mojego w uda więc jak dla mnie ta opcja odpada, a drugi link mi się nie otwiera.
Rozważałam też zakup tutaj:
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Pielu...mikrofibra/312
Ta którą Ci pokazałam jest właśnie bambusowa z wkładką bambusowo-mikrofibrową.
Stary 2012-03-18, 19:41   #880
Naneko
Raczkowanie

No właśnie też rozważam pieluszki happy flute, dobra cena, nie wiem tylko jak te wkładki się sprawują
Stary 2012-03-18, 19:46   #881
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie też rozważam pieluszki happy flute, dobra cena, nie wiem tylko jak te wkładki się sprawują
wkładki fajne, ale cienkie
na dzień, na godzinę, może do dwóch, jeśli dziecko siusia więcej to przemokną

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-18, 20:06   #882
Naneko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasia.234 Pokaż wiadomość
wkładki fajne, ale cienkie
na dzień, na godzinę, może do dwóch, jeśli dziecko siusia więcej to przemokną
Jakby tak pod spód dorzucić jeszcze jedną wkładę, z samego bambusa, to powinno chyba dać radę na te bite 2 godzinki
Stary 2012-03-18, 20:13   #883
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Jakby tak pod spód dorzucić jeszcze jedną wkładę, z samego bambusa, to powinno chyba dać radę na te bite 2 godzinki
pewnie tak
Stary 2012-03-18, 21:14   #884
33owieczka
Zadomowienie

Naneko, ja dopiero zaczynam i nie mam tak dużego doświadczenia jak pozostałe dziewczyny, bo moja malutka córeczka ma 9 tygodni ale też podzielę się swoimi doświadczeniami, może pomogę....
Z podanych przez Ciebie linków mam pieluszki i wkłądy z bobolidera z mikrofibry i jak dla mnie, jak za taką cenę sa ok.
Co prawda po kilku praniach wkłady zrobiły się mniej miłe w dotyku, ale stosuję bibułki na pieluszki, zatem dla mnie to bez różnicy.

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-19, 07:41   #885
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dziewczyny, powtarzam pytanie dotyczące close parent, tej nowej generacji. Macie jakieś opnie? Warto?
Stary 2012-03-19, 07:47   #886
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powtarzam pytanie dotyczące close parent, tej nowej generacji. Macie jakieś opnie? Warto?
Nie mam, ale z tej firmy mam otulacz one size - taki sam kroj- i bynajmniej one size to on nie jest Bo juz nie skracamy go i ledwo,ze sie dopina.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-19, 10:02   #887
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ale dla noworodka raczej da radę?
Stary 2012-03-19, 11:03   #888
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale dla noworodka raczej da radę?
Dla noworodka robi wielka pupe i jest strasznie niewygodny. Tak dla 3 miesiecznego dziecka polecam.
Poza tym jak dla mnie ten kroj ma za duzo gume- chawa sie chyba nawet zalila na CP.

Moja rada odpusc sobie
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-19, 14:13   #889
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
chawa sie chyba nawet zalila na CP.
Tak, żaliłam się. Ja CP mam starej generacji.

ilonkaczapela za cenę CP kupisz znacznie fajniejsze pieluchy więc ja Ci też poradzę abyś sobie odpuściła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-19, 15:16   #890
ilonkaczapela
Zakorzenienie

W takim razie poradźcie coś Bo szukam na prawdę dobrych, nie muszą być tanie (chociaż za 200zł bym nie kupiła żadnej )
Chciałabym większość aio lub sio. Kieszonki też Pul plus wkłady pewnie też się przydadzą? Ale żadnych prefoldów, coś co założę szybko i bez wprawy
Stary 2012-03-19, 20:17   #891
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
W takim razie poradźcie coś Bo szukam na prawdę dobrych, nie muszą być tanie (chociaż za 200zł bym nie kupiła żadnej )
Chciałabym większość aio lub sio. Kieszonki też Pul plus wkłady pewnie też się przydadzą? Ale żadnych prefoldów, coś co założę szybko i bez wprawy
To proponuję:
-2 szt Charlie Banana onesize - mają regulację gumeczkami w pachwinkach, ogólnie są zgrabne i powinny służyć Wam od początku.
-2 szt Itti Bitti SIO (one są rozmiarowe, więc troche drogo wychodzą jak pieluchujesz od noworodka, ale pieluszki śa z pewnością godne polecenia. L-ek używa się najdłużej, u nas od ok 8 mca aż do końca) + 2 AIO
-4 szt Bumgenius ( najbardziej praktyczne będą kieszonki, ale ja najbardziej lubiłam AIO organic. Wszytsko kupisz one size i spokojnie wystarczą do końca pieluchowania)
- Real Easy i Wonderoos V2 na nocki - to może nie od noworodka, ale od 2-3 mca powinny ładnie leżeć
-handmade - ja najbardziej cenię ekomamę, babyettę i pupeko. Z każdej sprobuj po 1 sztuce i będziesz wiedzieć co Wam odpowiada najbardziej.

Co do prefoldów i ich kłopotliwości to z czasem używania tych pieluch wiele się zmienia, ja np przez większość czasu miałam tak że wolałam tetrę i prefold z otulaczem niż stos kolorowych kieszonek. Różnie, w zależności od pory roku, wieku malucha, aktualnych trendów w pieluchowym światku.

Lista stworzona tak z biegu, co wydaje mi się że w miarę prosto można kupić, niekoniecznie jest to opcja najtańsza. Pieluszki oprócz Itti Bitti powinny jednak wystarczyć na cały okres pieluchowania.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 06:27   #892
ela_84
Raczkowanie

ilonkaczapela odpuść sobie close parent, nie sądzę, żeby "nowa generacja" wybiegała dużo dalej, niż stara. U nas te pieluszki się nei sprawdziły, tak samo jak flip z oryginalnym wkładem. Tzn. jeśli chodzi o wytrzymałość, to na początku wszystkie są rewelacyjne,nawet nappime, tylko że w 4-5 miesiącu zaczyna się to zmieniać.

Na chustoforum są działy, gdzie recenzuje się poszczególne pieluszki i polecam tą lekturę - ja w ciąży przekopałam chyba całe to forum charlie banana np. ma też kiepskie opinie i dwie moje znajome po krótkim testowaniu je odsprzedały.

Ze swojej strony polecam pieluszki bumgeniusa v4 - bardzo wytrzymałe, nie niszczą się w praniu, bardzo dobre materiały, nie ciekną w nocy (dajemy radę 12 h), na pierwszy rzut oka dobra jakość. Polskie pieluszki wyglądają fajnie i w większości są fajne, ale żadna nie daje rady wytrzymać jak bumgenius i szybciej się zużywają. Przynajmniej u nas.

Nie wiem, jakie masz podejście, czy chcesz zmieniać rozmiary co jakiś czas. Ja dla łatwej obsługi mam tylko kieszonki. Skłąda się je tak samo, mniej więcej równo schną, obsługa nie sprawia problemów babci ani tacie, no i są one size, więc nie robią się nagle ciasne, spokój przez następny rok albo i dłużej, dopóki będą potrzebne. Na początku tylko przy noworodku miałam kilka innych mniejszych pieluszek, ale odsprzedałam już i ogólnie się opłaciło.
Stary 2012-03-20, 09:55   #893
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedzi

Chustoforum czytam już po trochę, ale ilość informacji bywa przytłaczająca A mam dodatkowo wrażenie, że większość mam tam używa właśnie tetry i otulacza, co dla mnie na początku przynajmniej odpada
Myślałam właśnie, żeby kilka dla noworodka mieć tych esek a później je schować dla następnego dziecia albo odsprzedać i następnie używać one size.
Dobrze, że rozjaśniłyście mi kwestię tych close parent, bo mało opinii widziałam na ich temat na forach.
A ile powinnam mieć pieluszek chcąc używać tylko tych "gotowych" czyli aio, sio, kieszonek?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-20, 10:30   #894
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
A ile powinnam mieć pieluszek chcąc używać tylko tych "gotowych" czyli aio, sio, kieszonek?
W ciągu doby zużyjesz mniej więcej 8-12 pieluszek - to zależy, jak często dziecko będzie robić kupki, pierwsze pieluszki muszą być cienkie, żeby nie szkodzić dziecku, więc i mniej chłonne, częściej trzeba zmieniać, jak dziecko większe to nieco mniej w ciągu doby zużywa
musisz doliczyć zapas na pranie i schnięcie, raz wyschną szybciej, raz wolniej, a trzeba też nazbierać więcej żeby nie puszczać pół pralki (ja jakoś nie jestem przekonana do prania pieluszek z ubrankami, są mamy, które tak wolą, ja uważam, że pieluszki osobno, w końcu daje się do nich dużo mniej proszku niż normalnie)

wg mnie potrzeba minimum 20 sztuk, wiadomo, raz użyjesz więcej, raz mniej, ale jak masz więcej to nie ma stresu, że zostaniesz bez czystych pieluch
Stary 2012-03-20, 11:14   #895
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Dzięki A z tych 20 to ile takich typowo noworodkowych, które później odstawiam przy większym dziecku?
Stary 2012-03-20, 11:20   #896
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki A z tych 20 to ile takich typowo noworodkowych, które później odstawiam przy większym dziecku?
generalnie one size nadają się mniej więcej od 5 kg, wcześniej s albo nawet xs, zależy, jak małe jest dziecko
można oczywiście założyć noworodkowi one size, ale to mało wygodnie i zwiększa ryzyko wycieku przy nóżkach
ja dla noworodka polecam cienkie formowanki i kilka otulaczy, u nas sprawdzały się najlepiej w pierwszym miesiącu
Stary 2012-03-20, 14:17   #897
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Aha, okej, czyli jednak otulacze plus formowanki. Ale te formowanki to nie są prefoldy? Nie muszę nic skłądać tylko biorę otulacz, wkładam do niego wkład i gotowe?
Stary 2012-03-20, 14:47   #898
pola_m
Wtajemniczenie

ilonka, dokłądnie tak. Formowanka chłonie i na nią się daje otulacz, żeby nie przemakało. taki np http://www.pieluszkarnia.pl/pol_m_PI...owane-118.html

Ja na początek chcę kupic otulacze i parę formowanek i tetrę plus prefoldy właśnie. Jak mi maluch podrośnie, chcę przejść głównie na kieszonki
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 15:23   #899
ilonkaczapela
Zakorzenienie

O, to w sumie jakoś nie widziałam wcześniej takich Muszę się przyjrzeć dokładniej
Stary 2012-03-20, 15:25   #900
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Aha, okej, czyli jednak otulacze plus formowanki. Ale te formowanki to nie są prefoldy? Nie muszę nic skłądać tylko biorę otulacz, wkładam do niego wkład i gotowe?
wkład to wkład, formowanka to pieluszka, taka jak kieszonka, tylko bez warstwy nieprzemakalnej, więc wymaga otulacza (wkłady wkłada się do kieszonek)

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Cytat:
O, to w sumie jakoś nie widziałam wcześniej takich Muszę się przyjrzeć dokładniej
polecam http://www.pieluszkarnia.pl/Pozostal...nfo-pol-7.html
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości