|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Rozeznanie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
rozmiar gajerka to 74, ale my będziemy chrzcić wcześniej. Garniak został zakupiony na jakąś imprezkę
![]() ![]()
![]() |
#872 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczeń, Luty już za pasem, czas przywitać się z Bobasem - styczeń-luty 2011 cz
Cytat:
Nie wiem, co z tego wyniknie. Mam dzwonić wieczorem z wynikami i jutro pewnie jechać po receptę... Mam nadzieję, że mnie nie skasuje jak za wizytę. ![]() Miała któraś z Was robione już to badanie? Kurde, denerwuję się i teraz to mi się cc marzy. ![]() Ja głównie w necie. Może raz w Douglasie, czasem w Rossmannie, ale tam nie maja Lolity. ;( Zachłanna jestem, bo mi się stówa marzy, tym bardziej, że Euphorii tylko z 10 ml mi zostało. Bu. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie doczytałam wszystkiego, ale z tego co widzę: KASKUP gratuluję DZIEWCZYNKI. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#873 |
Zakorzenienie
|
Witam ja dopiero w przerwie od roboty piszę
![]() mam pytanie, ile i jakich ciuszków potrzeba na początek??bo ja w końcu poprałam i poprasowałam te co dostałam i wyszło, że większość ciuszków to mam od 3miesięcy w górę. I muszę zakupić te małe i teraz mam problem bo nie wiem ile jakich (żeby nie przesadzić jak już zaczne kupować ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() co do wymiotów nie pomogę,bo ja nie miałam wcale. poradźcie mi jakiś sposób na niesprzątającego męża bo mi już ręce opadają..Dziś się zbuntowałam i obiecałam sobie, że nie będę sprzątała może sam dojdzie do wniosku, że jest brudno. Mnie tylko przeraża jak to będzie po porodzie.Przecież my zarośniemy brudem,bo ostanią rzeczą na którą będę miała siłę to sprzątanie. Chodzi o to, że on nigdy po sobie nie zmywa,zawsze wszystko zostawia i nie odkłada na miejsce. Kurde nie jestem pokojówką, żeby za nim chodzić i zbierać. A jak z nim rozmawiam, to mówi,że nie prawda i się obraża jak dziecko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#874 |
BAN stały
|
KoTeż uważam że wszystkim dziewczynom spodziewającym się dziecka powinno się mówić o Baby Bluesie, a niestety tak nie jest. Temat często pomijany.
My na ostatnich zajęciach mieliśmy rozmowę prowadzoną przez psycholog na temat Baby Bluesa i depresji poporodowej. I okazuje się że to rzecz normalna, że baaaardzo dużo kobiet to przechodzi i to często te które z ciąży cieszyły się najbardziej i nie mogły doczekać dziecka, że to normalne że nachodzą nas myśli, ze chciałybyśmy żeby wróciło do brzucha, chciałybyśmy je schować, pozbyć się go, czy wręcz wyrzucić za okno ![]() ![]() ![]() Co do nudności - też wstawiam się za Colą (tylko oryginalna Coca-Cola!) no i mi pomagały bardzo ciasteczka imbirowe ![]() Zabawek tez na razie nie kupuję. Mam parę maskotek (głównie w spadku, może dwie kupiłam, bo się nie mogłam powstrzymać), taką maskotkę-ściereczkę-przytulankę dla niemowląt (główka misia z doszytą taką kwadratową chusteczką jakby - nie wiem jak to się nazywa) i wiszące pluszowe zabaweczki na bok łóżeczka. Tez chyba uduszę jak dostanę więcej ubrań jako prezenty ![]() Ja już zaczynam 35. tydzień...!!! Aaaaaa...! koperco to chyba zależy od dziecka. Od wielkości dziecka i od tego jak dużo brudzi. MARIKA np pisała że mała tak ulewa że bardzo często zmienia ciuszki. Nie martw się, spokojnie można lekko podwinąć rękawki i będzie OK. Aha, nie patrz na rozmiary z metek - u mnie w 80% rozmiar z metki ma się nijak do rozmiaru rzeczywistego... Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-12-08 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#875 |
Zakorzenienie
|
ja tez nie lubię ubranek na prezent, chyba, ze ktoś trafi;-) Ja mam mocno określony gust. Także dla dziecka;-)
wkurzyła mnie koleżanka z pracy, ale cóż, następnym razem, będę zdystansowana szefowa i tyle;-) jestem głodna, a tu wstawiliśmy ziemniaki do piekarnika, to miną wieki, buuuuuuuuuuu
![]() |
#876 |
BAN stały
|
Dostałam wczoraj kolejną porcję ciuszków od znajomej położnej i... całą torbę próbek Hipp... Jakieś 50 kremików na odparzenia, kilka małych oliwek i dwie normalne duże, z 15 kremów do twarzy i ciała, Sudokremy, Maltan, coś na kolki... Otwieram sklep z próbkami normalnie
![]() U mnie dziś fasolka po bretońsku ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-12-08 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#878 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ubrania wywalam mu jego laptopa jak rzuci je na ziemię zamiast do szafy czy kosza na pranie ![]() Raz znalazł, rzucona przez siebie na środek pokoju, bieliznę w teczce na uczelnię ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-12-08 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Zakorzenienie
|
muron no właśnie chyba tak zrobie,bo kurcze dwie rączki i nóżki ma tak samo jak ja i czemu ja mam dbać o prządek, "bo jemu nie przeszkadza".grrr
make_up_istka a ja myślałam, że to tylko moja zmora ![]() Edytowane przez Koperco Czas edycji: 2010-12-08 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#880 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja właśnie w związku z tym mam problem. Nie wiem, czy decydować się na salę, w której będę mieć dziecko non stop, czy lepiej na ogólnej. Boję się właśnie tego, że będę zmęczona, zestresowana, obolała, w depresji, itp. ![]() Koperco - może tylko po sobie sprzątaj? Wiem, brzmi dziwnie, ale może być skuteczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#881 |
Zakorzenienie
|
to musisz wybierać?? U nas poprosisz położną to dziecko biorą, bez zbędnych komentarzy...
anka bzzzz... ode mnie;-) Ja mam jeszcze z 40 ml;-)
![]() |
#882 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na pierwsze chwile najczęściej przypada euforia. Dopiero póxniej robi sie problem, bo pojawia się wielka huśtawka hormonalna. Na mojego TŻa totalnie nie działa sprzątanie tylko po sobie ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-12-08 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#883 | |
Zakorzenienie
|
![]()
ja miałam koszmarną depresję poporodową - dziewczyny jeśli Was dopadnie i będzie dłuzej trzymać, nie obawiać się i gnać do psychologa lub psychiatry - wiem ze to nadal w Polsce temat tabu ... nie warto tracić dni
![]() Odnośnie porodu niekiedy mamy chcą malucha przy sobie cały czas ale ja spotkałam sie najczęściej z tak zmęczonymi mamami, że ulgą było gdy położna zabrała malucha ... Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#884 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kaskup albo na wizazu sie wymien z kims na wiekszy rozmiar na dziewczynke/czy inne gadzety - jest gdzies watek wymian; albo sprzedaj na allegro ![]()
![]() |
#885 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() U nas panuje pogląd że trzeba byc mamą idealna, która kocha dziecko, nigdy o nim źle nie pomyśli i jest gotowa mu sie totalnie poświecić. A to bzdura. Jak jest źle, trzeba z kimś porozmawiać i oderwać się na chwilę, np pójśc na spacer a dziecko zostawić tacie lub dziadkom na tę godzinkę. U znajomych to się rewelacyjnie sprawdziło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#886 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki. ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja się boję, że ja od razu będę anty do dziecka nastawiona, bo ja nigdy dzieci nie lubiłam i nie umiem się nimi zajmować, przeraża mnie to. I nie chcę wiedzieć, co po tygodniu będzie... Na szczęście mój ma tylko wpadki od czasu do czasu, ale ja sama święta nie jestem. Jak ja bym chciała być pedantką. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#887 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do sprzatania po sobie - u nas na to pomogla : zmywarka. Wrzuca sie wszystko jak leci, wlacza..pozniej co prawda bywa klops z tym kto ma wyjmowac i ukladac w szafkach-ale to z reguly robimy na zmiane. Mamy tez taki system czasem-jak jedno robi obiad[bo obiady gotujemy powiedzmy "naprzemian"-choc z reguly ja czesciej], to drugie ma bojowe zadanie-wrzucic wszystko do zmywarki a potem poukladac w szafkach...
![]() |
#888 |
BAN stały
|
Ja się boje że będę zaborczą matką, która pozwoli wziąć swoje dziecko tylko jego tatusiowi, mojej siostrze i moim rodzicom i nikogo innego bliżej nie dopuści... Boję się że bedę pod tym względem niechętna wobec teściów, a wiem że przecież dziadkowie są potrzebni i nie można ich separować...
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Anka_bzzz TŻ nie lubił nigdy dzieci nieswoich - "nieswoich" w sensie zupełnie obcych, bo te z mojej czy jego rodziny bardzo ![]() Ja za to nigdy nie lubiłam w ogóle dzieci. Żadnych. Poza dwoma wyjątkami, które potrafię znieść dłużej niż 15min - kuzynką i kuzynem, ale to totalnie bezproblemowe, niewymagające dzieci. Mama zawsze się smiała że ja lubię dzieci ale "smażone na grillu"... Ale o swoje się nie boję. Wiem że to cos zupełnie innego. Na wielu przypadkach (bardzo skrajne nienawidzenie dzieci) sie sprawdziło że na swoje reaguje sie nieco inaczej ![]() ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Już parę osób mi mówiło ze mam bardzo nisko brzuch, łącznie ze sprzedawczynią w sklepie i pytało czy ja mam termin przed świętami i czy na Gwiazdkę mam maleństwo dostać ![]() ![]() Aha, Was też tak boli (chyba) skóra na brzuchu tuż pod biustem? Czuje jakby cały mój brzuch na niej wisiał... |
![]() ![]() |
![]() |
#889 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() co do depresji - polecam książkę http://allegro.pl/jak-sie-nie-dac-ba...335247692.html albo z tej serii. One są w formie komiksów, ale naprawde jest świetna. W bardzo prosty sposób tłumaczy co to baby blues i jak sobie z nim radzić. ( moje zboczenie zawodowe mi się załączyło..) wiem, że niektóre szpitale oferują możliwość zabrania dziecka na inną sale, żeby mama się wyspała. I uważam, że to dobry pomysł. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
najgorsze ze sama nie wiem jaki jest sposob na takie zachowania... ![]()
![]() |
#891 |
Zakorzenienie
|
make_up_istka ja za małymi dziećmi też nie przepadam
![]() ![]() Mnie postępowanie babć czasem wkurzało ale potem nauczyłam że będzie dziecko narażone na gorsze pokusy niz 2 lizaczek - staramy się na maxa tłumaczyć, rozmawiać ... mysiopez, a co to za zboczenie hę ![]() JeSuisUnPapillon na forum gazety.pl był taki wątek, ale suuper skrajnym brudasie i sporo rad było ciekawych co do wyboru wózków nadal polecam Wam rewelacyjne forum wózkowe na gazeta.pl
Bruno dołączył do nas 28.02.2011' Edytowane przez Patrilla Czas edycji: 2010-12-08 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#892 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#893 |
Raczkowanie
|
make_up_istka mam to samo, z tym ze nie tylko skora pod biustem, ale cos glebiej jakby, myslalam ze to od firzbin w staniku, ale bez niego tez boli. Dziwne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#894 |
BAN stały
|
No tak, dokładnie. Dlatego napisałam że chyba skóra. Ale to boli tak jak siniak, albo jakby to jeszcze mięśnie się tak naciągały. Nie wiem co z tym zrobić, ale bardzo denerwuje. Tez próbowałam nosić staniki bez fiszbin albo poluźniać je pod biustem, ale to nie to.
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, potrzebuje przepis na kruche ciasto bo chce zrobić tartę z jabłkami..
i czy dorsza mozna osolic i w mące i na patelnie smażyć? pierwszy raz robie rybę, nie fileta mrożonego.. |
![]() ![]() |
![]() |
#896 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() pamietam jak w pierwszej ciąży wylądowałam w szpitalu przez ból brzucha bo najadałam sie fasolki po bretonsku a na izbie mysleli ze juz rodzę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja dziekuje jednej poloznej ze po porodzie zabierala ode mnie systematycznie mala kiedy inna na zmianie mi przywozila na noc dziecko,bo bylam tak slaba ze nawet do toalety nie wstawalam i czulam bardzo silna potrzebe snu.i raz mi polozna ta inna powiedziala ze miejsce dziecka jest przy matce a ja pamietam wtedy wylam jak mops bo czulam sie taka bezradna a ta druga przyszla i powiedziala ze powinna teraz pani wypoczac -my zajmiemy sie dzieckiem ,to doslownie jakby kamien z serca spadl ze jednak ktos mnie rozumie a nie wytyka ze od pierwszych chwil sobie nie radze jako matka. a bylam wtedy po narkozie wiec czulam sie fatalnie...
![]() |
#897 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi na odmianę mówią, że wysoko mam. Ale ja nie wiem, jak to poznać. Mnie boli bardziej skóra wokół pępka. ![]() Cytat:
Oj, obawiam się tej depresji, bo ja na co dzień czarnowidzctwo uprawiam namiętnie. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#898 |
BAN stały
|
Ja mimo wszystko nie chciałabym dostawać dziecka wyłącznie do karmienia. U nas podobno można poprosić o zabranie dziecka na jakiś czas, ale nie wiem jak to w praktyce wychodzi. Wszystkie znajome miały dziecko przy sobie i były zadowolone więc mam nadzieję że i ja będę. U nas chyba w każdym szpitalu leży się razem z maluszkiem. (przynajmniej po porodzie SN)
|
![]() ![]() |
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
esz, zmywarke to ja chetnie przyjmę, bo poki co nie mamy za co kupic:P ale plan na przyszłość jest
![]() ![]() ![]() ja zmywac lubie, ale nie ciągle i po wszystkich i zawsze.nie dam sie wykorzystywać. widze ze to ogolnowizazowy problem:P:P u mnie dziś po prostu przebrała się miarka. a ubranek dalej nie wiem ile i czego.... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#900 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.