|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta paleo.
Zrobiłam paleo lody
![]() wspaniałe, chociaż były nawet za słodkie, bardzo oczyścił mi się smak
|
|
|
|
|
#872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Carb flu może trwać nawet 2-3 tygodnie. Jeśli dopiero teraz pojawia się ochota na coś zakazanego, to może jesz za mało tłuszczu i za dużo białka? Albo ogólnie za mało kalorii? Jeśli zwiększasz węgle, to do jakiej wartości? I powiedz mi jeszcze, po jakim czasie zeszła Ci woda?A tak w ogóle, chciałam podbic stary wątek low-carb, żeby tu nie spamować, ale sama nie będę tam pisać Dołączysz?
|
|
|
#873 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kalorii to może być, że za mało (nie przeczę, ale nie wiem, bo nie liczę. Nie chudnę jednak, więc może tych kalorii nie jest za mało). Do jakiej wartości węgle? Hm, jeszcze nie wiem, może tak do 100. A skąd mam wiedzieć kiedy zeszła mi woda? Nie znam oznak.Co do wątku low-carb to nawet nie wiedziałam, ze jest. Podbijaj
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-15 o 21:46 |
||
|
|
|
|
#874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak się właśnie zastanawiam, czy to naturalna kolej rzeczy, czy też sobie coś wkręcam ![]() Wątki low-carb były dawno temu nawet dwa, ale oba umarły. Jutro któryś odkopię i podbiję
|
|
|
#875 | |
|
Zadomowienie
|
Ja nie odczułam odwodnienie, bo rzeczywiście wcześniej już ograniczyłam W. Ja mam zaparcia, więc dużo muszę pić, ale to nic nie daje. A zapomniałabym w dni pracujące, czyli od pon do pt, stosuję IF - okno mam tak od 17/18 do 23.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-15 o 22:30 |
|
|
|
|
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie wiem od czego puchnę, na paleo w sumie tak nie puchnę aż tak mocno jak kiedyś mi się zdarzało, ale czasem jestem podpuchnięta. Że przed okresem, to wiadomo, ale ogólnie tak bez okazji też mi się zdarza.
|
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Mam do Was pytanie. Czy znacie jakiś fajny przepis na Paleo chleb?
|
|
|
#878 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam, że na początku będę musiała zawiesić IF, że po cięciu węgli i białka będzie mi mało i głodno, ale było ok.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Podbity ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45610357
|
|
|
#879 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcoiaż się przyznam bez bicia, że nie zawsze mi się chce to gotować ani jeść... jak siedzę w domu to pikuś, ale przy aktywnym życiu jednak muszę pilnować, żeby mieć dostęp do odpowiednich węglowodanów, co wcale nie jest proste. Na mieście to można kupić pieczonego kurczaka, spoko, nawet surowe owoce. Surówki kupne się nie nadają bo mają listę polepszaczy jak książka telefoniczna, poza tym surowizna jest za mało kaloryczna imho. Tanio, łatwo dostępne są słodycze, kanapki. Frytki i inne ziemniaki odpadają, bo protokół autoimmunologiczny. W sumie zostaje noszenie ze sobą pudełka z gotowaną marchewką lub rozsmażonymi jabłkami ![]() Za mało płynów - raczej nie, bo ogólnie to dużo piję, nawet nie wiem czy nie za dużo. Kofeina w sumie teoretycznie powinna przeciwdziałać puchnięciu, pod warunkiem że oprócz kawy pijemy dużo płynów. A u mnie zawsze te puchnięcia są takie niespodziankowe...
|
|
|
#881 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#882 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#883 |
|
Konto usunięte
|
Kochane, co bierzecie ze sobą do pracy/na uczelnię? Zazwyczaj przygotowuję sobie pudełka z jedzeniem, ale nie ukrywam, że jest to trochę męczące - szukam czegoś dosłownie "lżejszego" żeby sobie urozmaicić tydzień, bo tachanie tych pojemników nie jest wygodne
Kanapka byłaby idealna
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to ciężkie, chociaż nie mieszczę się do ładnych i małych torebek. |
|
|
|
|
|
#885 |
|
Rozeznanie
|
A możesz wrzucić przepisy na takie które Ci wyszły? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#886 |
|
Rozeznanie
|
Bananowe chleby wspominam dobrze (a na pewno lepiej od cukiniowych), tutaj przepis, ktory skladowo i smakowo wygral:
http://taylormadeitpaleo.com/2013/06...-banana-bread/ Tylko zamiast jednego banana, dodaj dwa; vanilla extrat mozesz pominac. Swoja droga, klora kiedys wstawiala na swojego bloga przepisy, ja nie probowalam, ale zdjecie wyglada zachecajaco http://www.tlustezycie.pl/2013/10/ko...kam-chleb.html |
|
|
|
|
#887 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta Paleo
Dzięki!!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#888 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bez opakowania można zabrać owoce, chlebek bananowy czy muffinki zawinięte w folię. Ale na samym słodkim trudno pociągnąć
|
|
|
|
#889 |
|
Zadomowienie
|
Do zabierania bez pojemnika polecam kotlety mielone
czasem sypnę trochę mąki koko, ale nie zawsze, mięso może być różne, chociaż ja najbardziej lubię z wołowiny Dobre są też placki z mąki kokosowej, Readthelabel ma przepis na blogu ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- aaaa, i jeszcze najgenialniejszy wynalazek, szczególnie na wyjazdy itp. - suszona wołowina lekkie, mało miejsca zajmuje, szybko syci, a najważniejsze - można zrobić większy zapas i długo w domu przechowywać |
|
|
|
|
#890 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#891 |
|
Zadomowienie
|
Mi wychodzą dość suche.
|
|
|
|
|
#892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja na niskich węglach też czuję się źle, ale na bardzo niskich całkiem dobrze. Odkryłam to własnie dzieki paleo. Na początku nie jadłam żadnych owoców ani skrobii, praktycznie błonnik, tłuszcz i białko. Węgli strawnych ok. 25-35g - pewnie byłam w ketozie nawet o tym nie wiedząc. Potem poczułam się pewniej, zaczęłam dodawać owoce, skrobię i odrobinę cukrów prostych i tu zaczęły sie problemy: zmęczenie, brak regeneracji po treningu, wiecznie obolałe mięśnie, problemy z koncentracją, ciągła ochota na cukier i gorsza tolerancja błonnika. Myślałam, że nadal za mało węgli, więc zaczęłam jeść 120g+. Wtedy właśnie zaczęłam puchnąć. Do tego również przytyłam, ale co ciekawe, z tłuszczem zyskałam też trochę mięśni. To niewątpliwie zasługa paleo ![]() Nawet nie mam pomysłu, z czego może wynikać to puchnięcie u Ciebie, tym bardziej, że jestes na protokole auto... Może jakieś lekkie reakcje alergiczne na coś innego niż jedzenie?
|
|
|
#893 |
|
Zadomowienie
|
Przyjmujesz błonnik dodatkowo?
|
|
|
|
|
#894 |
|
Raczkowanie
|
Nie przyjmuję. Nadmiar błonnika jest dla mnie nadal problematyczny. Z warzyw i orzechów dostarczam ok. 20-25g i to mi w zupełności wystarcza. A jak przesadzę, np. z kokosem, to od razu mnie wzdyma i mam takie dziwne ssanie w żołądku
![]() Mam nadzieję, że z czasem się poprawi.
|
|
#895 |
|
Zadomowienie
|
Możesz napisać co jesz, że udaje się Ci tyle błonnika dostarczyć?
|
|
|
|
|
#896 |
|
Raczkowanie
|
Jasne
Te 20-25g to chyba nie jest dużo, norma to zdaje się 20-40g. Wg. dzisiejszych wpisów w dzienniku posiłków: błonnik 28g, w tym: awokado 150g (5g błonnika) cukinia 300g (3g) marchew 30g (1g) pomidor 100g (1g) pieczarki 125g (2g) czarne oliwki 45g (1g) kakao 10g (3g) mąka kokosowa 30g (12g) Do tego jeszcze szpinak, sałata, mały kawałek selera naciowego i dosłownie plasterek kopru włoskiego, ale nie chciało mi sie wpisywać po 10g Z mąką kokosową nie szaleję codziennie, bo to jednak spora dawka błonnika. Często jem za to 50g migdałów albo orzechów laskowych (częściej, bo malutko omega 6). Taka porcja to ok. 5g błonnika, podobnie jak dwie łyżki siemienia lnianego. Czyli jakby nie było przynajmniej 20g wpada Czasami przegryzam jeszcze parę ziaren kakao albo kawy (mam fazę na gorzkie), więc z tego też byłoby odrobinę błonnika.Btw, myślałam, że jem znikomą ilość warzyw, a tu jednak wyszło ponad 0,5kg bez awokado i oliwek ![]() Ogólnie polecam dziennik posiłków z tego podpiętego wątku na forum Fitness. Plik jest dość ciężki i czasem zamula, ale baza produktów jest raczej rzetelna i można dodawać własne. Łatwo kontrolować makro i mikro. I like
|
|
#897 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mogę go odszukać
|
|
|
#898 | |
|
Zadomowienie
|
Ja mam wrażenie, że cały czas po omacku działam z dietą. Jakieś to moje jedzenie takie chaotyczne i słabe. Chyba jadam rzeczy, które są zbędne. Cały czas czuję się niepewnie na tej diecie. Fajnie by było jakbyście wrzucały swoje menu.
Poza tym mam problem z ćwiczeniami, a raczej z ich brakiem z powodu zwykłego przejedzenia wieczorem. Próbuję zjeść jak najwięcej i potem ruszać się nie mogę. Nie wiem już co mam jeść by pozbyć się zaparć, ale się nie przejadać.
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-20 o 22:09 |
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Witaj w klubie :/ odnoszę to samo wrażenie...
|
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu się chwalę, każdy dzień kończę słowami: ale się przejadłam, czas jeść mniej! w końcu mam chudnąć. A waga nie rośnie, nawet jakby trochę maleje.
A i co ciekawego: od czasu jak jestem na paleo mam ciągle ochotę na kokosa, mogłabym jeść go stale
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.

Carb flu może trwać nawet 2-3 tygodnie. Jeśli dopiero teraz pojawia się ochota na coś zakazanego, to może jesz za mało tłuszczu i za dużo białka? Albo ogólnie za mało kalorii? Jeśli zwiększasz węgle, to do jakiej wartości? I powiedz mi jeszcze, po jakim czasie zeszła Ci woda?
Co do kalorii to może być, że za mało (nie przeczę, ale nie wiem, bo nie liczę. Nie chudnę jednak, więc może tych kalorii nie jest za mało). Do jakiej wartości węgle? Hm, jeszcze nie wiem, może tak do 100. A skąd mam wiedzieć kiedy zeszła mi woda? Nie znam oznak.

lekkie, mało miejsca zajmuje, szybko syci, a najważniejsze - można zrobić większy zapas i długo w domu przechowywać 

nie mogę go odszukać