|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
ja do podobnego zestawu robie sos mieszajac jogurt z musztarda ziarnista, czosnkiem, sokiem cytrynowym, curry i ziolami oraz slodka i ostra papryka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Rozeznanie
|
A macie jeszcze jakieś proste i szybkie przepisy na obiad? Bo przeglądałam wątek i nic mi nie przypadło do gustu jakoś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Raczkowanie
|
Ja w ubiegłym tygodniu schudłam prawie kilogram jedząc... pyzy ziemniaczane z mięsem. Ważę się w poniedziałki, i schudłam dokładnie 0,8 kg. Kupuję je w biedronce. Trochę się zdziwiłam, bo to jednak kluchy, więc policzyłam... Jedna sztuka to ok. 60 kcal - zjadam 6 i wypijam duży kubek maślanki. I jestem najedzona do wieczora, a cały ten obiad ma 500 kcal, czyli tyle, co przy diecie 1.000 kcal. Na sniadanie jadłam wtedy owsiankę, wczoraj kaszę, a od dziś ciastka zbożowe. Kolacja jakaś lekka, trochę surowych warzyw i jakaś kanapeczka (mała kromka chleba i sporo różności, dwa rodzaje szynki, ser, pomidor, itp). J akolacji ciężkich nie jadam, bo potem zasnąć nie mogę.
A jak kiedys liczyłam maniakalnie kalorie, to robiłam sobie warzywa na patelni. Biedronkowe - lepsze są niż hortexy. Ale ich jest dużo, a ja już nie chcę rozpychać żołądka.
![]() |
#875 |
Zakorzenienie
|
a ile g ma 1 taka klucha?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
![]() Przyszedł czas na zmiany w odżywianniu i potrzeba zrzucenia paru kg... Szukam potraw warzywnych, bo sama nie mam pomysłów już... Coś muszę jeść więc proszę o wklejanie potraw warzywnych i dodatków do nich np. sosów... TYLKO POTRAWY PROSZĘ, WĄTKI PLOTKOWE JUŻ SĄ ![]() ![]() Chodzi o to by nie komentować zbyt wiele ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
Dot.: WARZYWKA na różny sposób+ DODATKI
chodzi Ci generalnie o dietetyczne przepisy, tak? podobny wątek już jest, o tu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67825 ![]() myślę, że mogę zamknąć ten wątek lub połączyć go z powyższym?
![]() |
![]() |
#878 |
Raczkowanie
|
hmmm tak myślałam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 |
Raczkowanie
|
Tuńczyk z ryżem
ryż (paraboiled polecam) puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g ryby) sześć dużych oliwek zielonych, jakieś ostre papryczki w zalewie (czereśniowe np.) rukola/szpinak/sałata (preferuję rukolę ![]() 1/4 szklanki suszonej żurawiny bez cukru trochę soku z cytryny 1 - 2 łyżek ostrej musztardy (polecam rosyjską ![]() pieprz, sos sojowy, oliwa (oczywiście bez przesady!), ale co tam dusza zapragnie ![]() Ryż gotujemy zgodnie z życzeniami producenta (lub nie ;p). Kroimy oliwki w plasterki, z papryczek usuwamy pestki, siekamy (chyba, że ktos lubi bardzo bardzo bardzo ostre, jednak wg mnie lepiej wyciągnąć pestki). Odsączamy tuńczyka, mieszamy go z musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem itd. Wsypujemy do papryczek, sałaty itd. Mieeeeszamyyyy. ![]() Osobiście bardzo lubię tą sałatkę. Ja sypię bardzo dużo rukoli, jem mniej ryżu, ale ktoś inny może woleć inaczej itd.. ![]()
![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
może tutaj sobie coś osoby odchudzające ciekawego znajdą
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=south |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Konto usunięte
|
Po pierwsze-zarąbisty avatar Gapcio.
![]() Po drugie-co do warzyw na parze, zwłaszcza żółtej fasolki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
Raczkowanie
|
dzięki silva
![]() ![]() DUSZONE WARZYWA smażymy: -cebulkę -pieczarki potem dusimy to z: -cukinią -papryką -pomidorem +łyżka ketchupu, koperek suszony i przyprawy pycha ale czy dobre na dietę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#884 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
Polewka na maślance:
Zagotowujemy 300ml wody, w tym czasie roztrzepujemy w 400ml maślanki łyżkę mąki, oraz sól a następnie hartujemy wrzącą wodą i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Mieszamy i czekamy do zawrzenia. Gotujemy moment i zestawiamy. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami. Dobre jest też z masłem ale to już mniej dietetyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
Zakorzenienie
|
Tez super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Raczkowanie
|
OBIAD WARZYWNY
![]() cukinia smażona: pokroic w plastry przyprawić: vegeta, pieprz, koperek suszony smażyc bez panierki!!! pycha ![]() brokuły i fasolka szparagowa ugotować warzywa i polać siemieniem lnianym podsmażonym na oleju pomysł silvy ![]() sałatka z ogórka i pomidora pokroić w kostkę warzywa, ogórek może być małosolny, dodac cebulkę polać sosem: jogurt naturalny. łyżeczka majonezu, koperek suszony, czosnek, pieprz, sól, zioła prowansalskie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#890 |
Raczkowanie
|
To może kilka ode mnie
![]() MAKARON Z BROKUłAMI I KETCHUPEM (240 KCAL) -0,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego - 200 g brokułu - 50 g ketchupu - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - natka pietruszki - bazylia - sól Makaron i brokuły ugotować na półtwardo. Wymieszać z ketchupem i oliwą, dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię, dosolić do smaku. SAłATKA Z KURCZAKA Z BROKUłAMI (220 KCAL) - 120 g gotowanej piersi z kurczaka - 1/3 opakowania mrożonych brokułów (lub adekwatna ilość świeżych ![]() - 0,5 dużej pomarańczy - 2 łyżki otrąb pszennych SAłATKA Z KASZY GRYCZANEJ Z KUKURYDZą (260 KCAL) - 1/3 torebki ugotowanej kaszy gryczanej - 0,5 papryki - duży pomidor - 3 łyżki kukurydzy z puszki - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - natka pietruszki - ewentualnie sól, pieprz SEREK WIEJSKI Z BAKALIAMI I MIODEM (220 KCAL) - serek wiejski lekki - 4-5 małych orzechów laskowych - 3 śliwki suszone - łyżeczka miodu. Dobre, gdy ma się chcicę na słodkie ![]() GRAHAMKA ZE SZPINAKIEM I łOSOSIEM (300 KCAL) - 1/4 opakowania szpinaku mrożonego - 4 cienkie plasterki chudego białego sera - średni pomidor - cienki plasterek wędzonego łososia - pokruszony orzech włoski - mała grahamka Szpinak poddusić 10-15 minut na patelni teflonowej, osączyć, dodać pokruszony ser, posiekany pomidor, pokrojonego łososia i orzech. Nałożyć na połówki grahamki i zapiec chwilę w piekarniku. RYż Z BROKUłAMI (290 KCAL) - 50 g brązowego ryżu - 250 g brokułów - gruby plaster szynki drobiowej - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - przyprawy Ryż i brokuły ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku. POTRAWKA Z KURCZAKA (300 KCAL) - 10 dag piersi z kurczaka - cebula - 10 dag groszku zielonego (mrożonego bądź z puszki) - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - kilka łyżek bulionu warzywnego (ja robię z kostki) - 1 łyżeczka jogurtu - pół pęczka szczypiorku - sól, pieprz Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w półtalarki. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, podsmażyć mięso z cebulą, dodać groszek, bulion i jogurt. Dusić przez chwilę, przyprawić. Podawać posypane szczypiorkiem.
![]() |
#891 |
Raczkowanie
|
I jeszcze...
![]() SAłATKA ZE SZPARAGAMI (250 KCAL) - słoik szparagów konserwowych - sałata - mała papryka - 0,5 małego fileta z kurczaka - cienki plaster sera feta - łyżeczka musztardy CIEMNY MAKARON Z TUńCZYKIEM (390 KCAL) - puszka tuńczyka wsw - mała papryka -3 łyżki kukurydzy - 75 g jogurtu naturalnego - pęczek koperku - przyprawy - 1/4 szklanki makaronu razowego (przed ugotowaniem) Makaron ugotować al dente. Pozostałe składniki podgrzać razem w rondelku, doprawić. Makaron podawać z sosem tuńczykowym. PLACUSZKI Z CUKINII NA OSTRO (255 KCAL) - mała cukinia - 2 łyżki mąki pełnoziarnistej - łyżka płatków owsianych - 0,5 małego serka homo - przyprawy Cukinię zetrzeć. Wymieszać z mąką i płatkami. Smażyć małe placuszki na patelni teflonowej. Podawać z serkiem wymieszanym z przyprawami. SAłATKA Z JAJKIEM I PESTKAMI DYNI (280 KCAL) - sałata - 10 rzodkiewek - ogórek - jajko na twardo - 1/4 szklanki kiełków - 2 łyżki pestek z dyni - 2 łyżki jogurtu naturalnego. Mam nadzieję, że nikogo nie zdublowałam. Później postaram się jeszcze coś wrzucić ![]()
![]() |
#892 |
Rozeznanie
|
Znalazlam ostatnio przepis na powiedzmy dietetyczny jablecznik, na bazie maki , kefiru,masla i cukru pudru. Czy konieczne jest dodanie masla do ciasta? Czy zamiast tego moglabym np. dac 1/4 szkl. oleju ?
![]()
![]() |
#893 |
Zakorzenienie
|
Mam w planach przetestować dzisiaj ten przepis:.Kluski leniwe
Proporcje podane dla 2 osób. •25 dag chudego białego sera •1 jajko •3 łyżki mąki •1/2 łyżeczki cynamonu •łyżka tartej bułki Ser przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, cynamon, mąkę i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kluski w kształcie kopytek, ugotować, osączyć na sitku. Najlepsze z surówką z jabłka i marchewki. Zdam relacje później ![]()
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz...dobre to tylko z tymi 3 łyzkami maki to raczej szajs...ja musialam duzo wiecej dac bo takto kluski sie rozwalaly w wodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#896 |
Raczkowanie
|
Pasztet sojowy
Składniki:
![]() |
#897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Zakorzenienie
|
Tak ok 4-5łyżek mąki, dorzuciłam jeszcze łyżkę otrąb pszennych , bułki tartej i budyniu waniliowego, ale sera dałam też więcej , prawie 30dag.
![]() |
#899 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
takie najzwyklejsze pszenne
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.