Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 2012 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-03, 04:14   #871
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
moje dziecie nie śpi od 1 masakra ....tylko albo ulewa albo sobie gada
Oj, a moj spi od 22:30 do teraz a ja sie obudziłam i nie spie od 45 minut

Znowu wygrywam aukcje i pełno ciuchów dla Alanka i to za grosze
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 05:12   #872
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość
dokładnie mój teść jest neurologiem i nic nie mówił nt telewizji
Ja nawet nie muszę być neurologiem, żeby się domyślić że tak szybko migający obraz, może być szkodliwy dla małego, szybko rozwijającego się mózgu Nie mówię, że wszystkim dzieciom zaszkodzi, ale być może, tym wrażliwszym - tak. W końcu tv jest np. wyzwalaczem napadów padaczkowych...
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 06:24   #873
kaczuszka69
potworkowa

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Ja nawet nie muszę być neurologiem, żeby się domyślić że tak szybko migający obraz, może być szkodliwy dla małego, szybko rozwijającego się mózgu Nie mówię, że wszystkim dzieciom zaszkodzi, ale być może, tym wrażliwszym - tak. W końcu tv jest np. wyzwalaczem napadów padaczkowych...
Może, ale nie musi. Nie twierdzę, ze nie szkodzi, ale każde dziecko jest inne. Ja mam dość radykalne poglądy na temat chorób, więc zeby nikogo nie urazić, proponuje uciac temat z mojej strony w tym miejscu

Mysza

-15kg

kaczuszka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 07:58   #874
Nisia4
Zadomowienie

Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201

Cytat:
a na dobranoc mój Tygrysek odwiózł tatusia na dworzec
Ale super wygląda! Rewelacja

A co do kąpieli to Maja też na początku nie bardzo lubiła, a teraz jak wkładam ją do wanienki to zawsze jest przykryta pieluszką i chyba czuję się bezpieczniej bo w tej chwili kąpiel to dla Niej przyjemność i bardzo lubi. Na początku myślałam, że może jest głodna i dlatego ją ta kąpiel denerwuje, ale pieluszka załatwiła problem
Stary 2012-12-03, 08:12   #875
Iwa844
Zakorzenienie

Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201

Mój dzieć dziś rewelacyjnie spał Jak się kładłam przed północa to dałam jej butlę "na śpiocha", zjadła 120 i kimnęła dalej. Przebudziła się o 3:30, myślałam że chce jeść, ale wypluwała cycka, więc przewinęłam i zasnęła mi jeszcze na przewijaku. Rano się budzę, a tu 6:30 a moje dziecko jeszcze śpi!

Kaczuszka - boski tiger
Stary 2012-12-03, 08:28   #876
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Może, ale nie musi. Nie twierdzę, ze nie szkodzi, ale każde dziecko jest inne. Ja mam dość radykalne poglądy na temat chorób, więc zeby nikogo nie urazić, proponuje uciac temat z mojej strony w tym miejscu
A ja mam radykalne poglądy na temat telewizji
Stary 2012-12-03, 08:41   #877
lourose
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
miałam kilkudniową przerwę - od piątku mieliśmy gości, a ja dodatkowo zjazd na uczelni...
no nie ponadrabiam Was, bo Zocha się budzi i koniec z serfowaniem po necie

Coco, widzę że wróciłaś !
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 08:57   #878
Asiuulka89
Zakorzenienie

Dzień dobry. Zuzia już w przedszkolu Jaś na macie ja mam chwilkę gto się odzywam.

Rozmawiałyście o tv. Ja nie jestem przeciwniekiem ani tez zwolennikiem tv. Ja wole miec wlaczone radio niz tv. Z Zuką nie było problemu ona telewizor zaczęłą bardzo pozno ogladac, ale niestety komputer i tu zaczynaja sie schody. to juz wczesnie niestety chciala bajki. teraz udalo mi sie ja prerzucic na tv i wlączamy jej króla lwa tarzna ogolnie bajki disneya. wole to niz siedzenie orzez youtubem i dlatego tez ja wogole nie wchodzę n kompoter jak ona jest w domu po co ja kusic jak sie bawi to juz wsogole wiec ja wchodze dopiero jak ona idzie spac. ale nie sadze zeby jakois miala problemy z agresja przez tv.

a padaczka jest mozliwa przez ogladanie jakich wscieklych bajek. (zreszta na to slowo jestem uczulona)
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:03   #879
katiem
Wtajemniczenie

CZeść kochane!
Ale zimno dzisiaj. Brrrr.......

Kubuś zaczął kaszleć

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Leo też cudnyile waży?

Biedna Zosieńka,niech szybko wyjdzie i jej nie boli.Miała być pierwszym dzieciątkiem na wątku a się ociągała,to z ząbkiem nadrobiła

Daj spokój...ona nie wie,że tak trzeba?

Mój takie ostatnio robiłnic z tym nie robiłam,bo myślałam,że może od diety,bo zaczęłam sobie pozwalać...Teraz były niby normalne,ale zapytam jak będę u pediatry.

Ja jestem za dla Lewka,marzenki i lady Beaty,chętnie poznama i afternoon,mimo że jest od niedawna,też pytała kiedyś, czy dostanie dostęp do maila

Wczoraj przed 1w nocy oglądałam Pawełka w sudocremie i mało Kubusia nie obudziłamnapisałam na mailu.Za każdym razem jak otwieram to zdjęcie,od razu mam lepszy humor.

Dziękuję.Miło,ze pamiętałaś
On za każdym razem,żebyś wiedziała i ta akcja jest trochę śmieszna,bo dzieje się to szybko i on w panice ściąga te ubrania,bo już kupa bliskoNie wiem,czemu tak ma?

dajcie i mi te ćwiczenia,też chce być laska a co

niegrzeczna dzięki.

Zdrówka dla dzieciaczków zakatarzonych i wielu uśmiechów dla niedzielnych jubilatów:roz a:

Dobranoc.
świetny Jureczek
Widziałam Twoich synków. cudowni są
Co do Pawła to tam nie widać, że on siedzi na stole. Mamy salon z aneksem kuchennym i pomiedzy stoi stół. I tak sobie za moimi plecami broił

Pawełek

Kubuś

Edytowane przez katiem
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:06
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:09   #880
Iwa844
Zakorzenienie

Ech, jak się ma mieszkanie 30m2 to ciężko będzie uniknąć oglądania telewizji przez dziecko...

Pada śnieg. Nawet sypie dość mocno. Wychodzić na spacer? Chyba nie bardzo, nie?
Stary 2012-12-03, 09:19   #881
zielona1911
Zakorzenienie

Śnieggg
uwielbiam

i ogolnie mam maskare bo dostalam @!!!!! Jestem wsciekla,bo myslalam ze dlugo nie bede musiala sie meczyc. Kurde tylko czemu? myslalam ze karmienie powstrzyma krwawienie na dluzszy okres przy Oskarze po cc dostalam po pol roku,bez karmienia piersią.

Edytowane przez zielona1911
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:20
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:20   #882
tamlin111
Zakorzenienie

Dzień dobry. Mimo że moje dziecko od pierwszej do rana wstawało co 2 godziny to jestem wyspana, albo mnie trzyma radość z wybycia z domu i obkupienia towarzystwa Dziś pójdę Matiemu jakiś mikołajowy prezent kupić bo dla Pauli mam. I muszę Pony pod choinkę dla Pauli zamówić.
Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Ale że jak? Na stronie Tesco nic takiego nie widzę..
I o rany, ja w 38 to może jedną nogę bym wsadziła... i Ty babo jeszcze się odchudzać chcesz
Zaraz wrzucę kupona
Ja tłusta jestem, a spodnie chyba miały rozmiar pomylony.

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość

Orientacyjna karta rozwoju psychoruchowego dziecka
.

Jest to tabelka składająca się z:
- pion: 24 miesiące oraz sprawy, na które powinnyśmy zwrócić uwagę (choć jak wiadomo - dzieci rozwijają się w różnym tempie)
- poziom: 24 miesiące, w których powinno się zaznaczać gdy dziecko zacznie wykonywać czynności

1m.ż.:
- W pozycji na brzuchu przesuwa głowę i unosi chwiejnie,
- Przez chwilę skupia wzrok na twarzy badającego,
- Wydaje krótkie dźwięki: 'a', 'e'.

2m.ż.:
- Utrzymuję głowę przy podciąganiu do pozycji siedzącej,
- Śledzi wzrokiem poruszającą się osobę i kolorową zabawkę,
- Reaguje głoski gardłowe, uśmiecha się (nie jest tu mowa o świadomym uśmiechaniu się!),
- Mówi głoski gardłowe: 'e-che'.

3m.ż.:
- Przy pozycji na brzuchu opiera się na przedramieniu,
- Utrzymuje głowę prosto w pozycji siedzącej,
- Bawi się rękami, wkłada dłonie do buzi, odpowiada uśmiechem na uśmiech,
- Pierwsze próby łączenia sylab.

4m.ż.:
- W pozycji na brzuchu nogi proste lub półwyprostowane,
- W pozycji na plecach łączy dłonie,
- Podciągane do pozycji siedzącej unosi głowę i ramiona,
- W odpowiedzi śmieje się głośno i gaworzy, próby łączenia sylab.

5m.ż.:
- W pozycji na brzuchu opiera się na dłoniach,
- Przesuwa się wokół własnej osi,
- Wydaje okrzyki radości, rytmicznie powatzra sylaby: 'ge-ge'.

6m.ż.:
- Odwraca się z pleców na brzuch i odwrotnie,
- Trzymane piono utrzymuje częściowo swoje ciało,
- Siedząc z oparciem, chwyta pewnie grzechotkę i przybliża ją,
- Zaczyna gaworzyć, reaguje na 'a kuku'

7m.ż.:
- Siedzi przez moment bez podtrzymywania,
- W pozycji na plecach wkłada stopę do buzi,
- Pełza okrężnie i do tyłu,
- Obserwuje osoby bliskie, gaworząc, zaczyna łączyć sylaby.

8m.ż.:
- Siedzi pewnie bez podparcia, zaczyna siadać samodzielnie,
- Przyjmuje pozycje na czworakach, stoi z poparciem,
- Szuka przedmiotu, który upadł, patrzy za nim,
- Początki chwytu pęsetowego,
- Próbuje wydawać dźwięki szeptem.

9m.ż.:
- Trzymane pod pachy wykonuje ruchy chodzenia,
- Staje samo, chodzi bokiem, trzymając się poręczy,
- Upuszcza przedmiot celowo, sięga kostkę z pojemnika,
- Wymawia pierwsze dwusylabowe słowa np.: 'baba', 'mama'.

10m.ż.:
- Wyjmuje mały przedmiot z dużego,
- Odwraca głowę w kierunku znanej osoby,
- Chodzi trzymane za dwie ręce,
- Naśladuje czynności, np.: 'kosi-kosi', 'papa', itp.

11m.ż.:
- Staje samodzielnie, sprawnie trzymając poręczy,
- Pewnie zmienia pozycję, chodzi trzymane za jedną ręke,
- Pokazuje palce wskazującym, reaguje na zakazy,
- Na prośbę wyrażoną gestem podaje przedmiot, nie wypuszczając go,
- Wymawia sensowne sylaby.

12m.ż.:
- Wkłada mały przedmiot do dużego, pociąga zabawkę za sznurek,
- Stawia pierwsze samodzielne kroki,
- Wykonuje proste polecenia,
- Mówi sensownie 2-3 sylaby

15m.ż.:
- Chodzi pewnie, wchodząc na schody trzymane za rękę lub podpiera się rękami,
- Naśladuje niektóre czynności domowe,
- Mówi pięć słów dwusylabowych: baba, mama, tata, lala, papa.

18m.ż.:
- Wspina się na melbe, przenosi duże przedmioty, np. piłkę,
- Sygnalizuje w dzień swoje potrzeby fizjologiczne,
- Mówi co najmniej 8słów (zniekształcone, dźwiękonaśladowcze).

21m.ż.:
- Przynosi i podaje wskazany przedmiot,
- Na schody wchodzi krokiem dostawnym,
- Buduje wieżę z kilku klocków,
- Powtarza znane słowa.

24m.ż.:
- Swobodnie wchodzi po schodach,
- Zgłasza potrzeby fizjologiczne,
- Mówiąc, łączy dwa znane wyrazy, np. mama daj.
Moje dziecko rozwija się prawidłowo, nawet dwa punkty z kolejnego miesiąca już ma opanowane. No geniusz dosłownie

Cytat:
Napisane przez Katee27 Pokaż wiadomość
Biedna Zosieńka,niech szybko wyjdzie i jej nie boli.Miała być pierwszym dzieciątkiem na wątku a się ociągała,to z ząbkiem nadrobiła
No przecież jeszcze zęba nie ma, zanim wyjdzie mogą minąć miesiące

Cytat:
Napisane przez marzenka1984 Pokaż wiadomość
Dzieci mają swoje jakieś takie "widzi mi sie"
Koleżanka mi ostatnio opowiadała jak córka jej brata nie robi nigdy kupy na siedząco tylko na stojąco
I zawsze jak już zrobi kupę w spodnie to idzie do łazienki, ściąga spodnie wyciąga ręką kupę wrzuca ja do kibelka po czym staje na swoim stołeczku myje rączki, ściąga ubranie i wrzuca do prania

Cytat:
a na dobranoc mój Tygrysek odwiózł tatusia na dworzec
Super

Cytat:
Jeśli jest program gdzie jest groźba wystąpienia napadów to są wcześniej powiadomienia i takich programów widziałam bardzo mało.

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Rozmawiałyście o tv. Ja nie jestem przeciwniekiem ani tez zwolennikiem tv. Ja wole miec wlaczone radio niz tv. Z Zuką nie było problemu ona telewizor zaczęłą bardzo pozno ogladac, ale niestety komputer i tu zaczynaja sie schody. to juz wczesnie niestety chciala bajki. teraz udalo mi sie ja prerzucic na tv i wlączamy jej króla lwa tarzna ogolnie bajki disneya. wole to niz siedzenie orzez youtubem i dlatego tez ja wogole nie wchodzę n kompoter jak ona jest w domu po co ja kusic jak sie bawi to juz wsogole wiec ja wchodze dopiero jak ona idzie spac. ale nie sadze zeby jakois miala problemy z agresja przez tv.
Dokładnie, raz Paula siedziała i krecika oglądała, dawno to już było i coś mnie tknęło podchodzę a tu bajka: Krecik pali zioło, kolejny przyklad: Krecik i masturbacja. Od tamtej pory krecik tylko na dvd leci.

Paula ogląda bajki w tv, nie zabraniam jej. Ma swoje ulubione i te ogląda. Na przykład jak był Noddy co mówił po hiszpańsku to pięknie po nim powtarzała. Lecą też takie bardziej programy co dzieci coś robią na przykłąd gotują i to też ogląda i się uczy. Umie dużo piosenek, wierszyków, nie ma problemu z zapamiętywaniem, kojarzeniem. Umie się skupić. Także jak dla mnie telewizor to nie samo zlo. Tak samo jak komputer, ona siada do niego po to by pograć, włącza sobie gry jakieś logiczne, gdzie musi znaleźć różnice na obrazkach, ulożyć puzzle, ugotować coś według przepisu. Uczy się angielskiego też przez gry. Moim zdaniem pożyteczne w tym przypadku.

Kupon do Tesco ważny do 5.12.2012
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tescokupon.jpg (47,9 KB, 27 załadowań)
Stary 2012-12-03, 09:22   #883
Iwa844
Zakorzenienie

Dzięki!
Stary 2012-12-03, 09:23   #884
zielona1911
Zakorzenienie

dziewczyny mam pytanie o KiD.Pisze zeby podawac do ukonczenia przez dziecko 3 miesiaca czyli mam przestac dawac juz czy za miesiąc?
Stary 2012-12-03, 09:33   #885
tamlin111
Zakorzenienie

No 3 miesiące kończy 7-ego

Ja to w ogóle niewiem na przykłąd jak na tych kaszkach, obiadkach, na jednych od 4-tego miesiąca na drugich po 4-tym miesiącu. Czyli od kiedy???????????
Stary 2012-12-03, 09:34   #886
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie o KiD.Pisze zeby podawac do ukonczenia przez dziecko 3 miesiaca czyli mam przestac dawac juz czy za miesiąc?
Dominik kończy 3 miesiące 7 grudnia, więc wtedy możesz przestać dawać K. Ale D to powinnaś chyba podawać cały czas? My mamy D i E, i do ukończenia pierwszego roku życia mamy podawać cały czas, a później w okresie jesienno zimowym do 12 roku życia.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość

Ja to w ogóle niewiem na przykłąd jak na tych kaszkach, obiadkach, na jednych od 4-tego miesiąca na drugich po 4-tym miesiącu. Czyli od kiedy???????????
No na przykład moja Alicja urodziła się 9 września. 9 grudnia skończy 3 miesiące i zacznie 4-ty, więc mogę podawać kaszkę "od 4-tego" miesiąca, bo tu się rozumie rozpoczęty miesiąc. A te "po 4-tym" miesiącu byłyby od 9 stycznia - gdy już ukończy 4 miesiąc (będzie miała 4 pełne) i zacznie 5-ty.

Edytowane przez Iwa844
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:38
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:41   #887
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Pada śnieg. Nawet sypie dość mocno. Wychodzić na spacer? Chyba nie bardzo, nie?
U mnie nie jest źle, nie sypie śnieg na razie więc myślę, że na godzinę wyjdę, tylko muszę poczekać aż mama mi wózek przyprowadzi bo wczoraj został u nich

Cytat:
Maja 19 grudnia kończy 3 miesiące i wtedy przestanę jej podawać KiD, a właściwie nawet kilka dni wcześniej bo kończy mi się opakowanie więc nie ma sensu kupować nowego KiD, teraz będę podawała samo D, ale moja jest tylko na piersi.

Wczoraj brat z bratową zapytali czy będę zadowolona z pchacza dla Mai gdyż chcą jej kupić na chrzest i ustaliliśmy, że kupią ten http://allegro.pl/vtech-interaktywny...811962322.html co myślicie?

My wczoraj zaliczyliśmy kolejne odwiedziny, tym razem u znajomych aby obejrzeć ich mieszkanko, a właściwie piętro domu, które dostali i powiem Wam, że w piękniejszym mieszkaniu nigdy nie byłam, ale właścicielka ma niesamowity dar dobierania dodatków i pierdół. Jestem po prostu zakochana Dlatego też od wczoraj siedzę na stronie IKEI i oglądam dekorację, a dzisiaj jest Dzień Darmowej Dostawy więc chyba się obkupię

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:

A widziałaś takie "od 4-tego miesiąca"? Bo mi się wydawało, że kiedyś gdzieś rzuciły się w oczy a później nie mogłam ich znaleźć.
Stary 2012-12-03, 09:46   #888
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:

kurde wlasnie zawsze mialam z tym problem zaczyna a konczy
dla mnie wlasnie dopiero zaczyna 3 miesiąc,no bo teraz ma 2 i powiedzmy 28dni..

ja bym o tych kaszkach myslala ze od 4mies-czyli jak rozpocznie 4 miesiac czyli w moim przypadku w styczniu,a po 4 tym to jak zacznie 5 miesiac czyli w lutym.. ale i pewnie zle mysle proste rzeczy a tyle problemow
Zreszta ja i tak nie bede podawac jeszcze nic oprocz cyca, No moze w styczniu bede dawac mu kaszke robioną na moim mleku przed snem. Zobaczymy

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Dominik kończy 3 miesiące 7 grudnia, więc wtedy możesz przestać dawać K. Ale D to powinnaś chyba podawać cały czas? My mamy D i E, i do ukończenia pierwszego roku życia mamy podawać cały czas, a później w okresie jesienno zimowym do 12 roku życia.

No na przykład moja Alicja urodziła się 9 września. 9 grudnia skończy 3 miesiące i zacznie 4-ty, więc mogę podawać kaszkę "od 4-tego" miesiąca, bo tu się rozumie rozpoczęty miesiąc. A te "po 4-tym" miesiącu byłyby od 9 stycznia - gdy już ukończy 4 miesiąc (będzie miała 4 pełne) i zacznie 5-ty.
czyli musze kupic teraz samą wit.D skoro karmie cały czas piersią.

A ztymi kaszkami to juz wogole mi zakrecilas w glowie,za duzo informacji jak dla mnie do przyswojenia

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
U mnie nie jest źle, nie sypie śnieg na razie więc myślę, że na godzinę wyjdę, tylko muszę poczekać aż mama mi wózek przyprowadzi bo wczoraj został u nich

Maja 19 grudnia kończy 3 miesiące i wtedy przestanę jej podawać KiD, a właściwie nawet kilka dni wcześniej bo kończy mi się opakowanie więc nie ma sensu kupować nowego KiD, teraz będę podawała samo D, ale moja jest tylko na piersi.

Wczoraj brat z bratową zapytali czy będę zadowolona z pchacza dla Mai gdyż chcą jej kupić na chrzest i ustaliliśmy, że kupią ten http://allegro.pl/vtech-interaktywny...811962322.html co myślicie?

My wczoraj zaliczyliśmy kolejne odwiedziny, tym razem u znajomych aby obejrzeć ich mieszkanko, a właściwie piętro domu, które dostali i powiem Wam, że w piękniejszym mieszkaniu nigdy nie byłam, ale właścicielka ma niesamowity dar dobierania dodatków i pierdół. Jestem po prostu zakochana Dlatego też od wczoraj siedzę na stronie IKEI i oglądam dekorację, a dzisiaj jest Dzień Darmowej Dostawy więc chyba się obkupię

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

A widziałaś takie "od 4-tego miesiąca"? Bo mi się wydawało, że kiedyś gdzieś rzuciły się w oczy a później nie mogłam ich znaleźć.
A to lekarz Ci kazal podawac dalej D? i ja chyba tym razem kupie w kroplach a nie te "twist off" to ile kropelek bede musiala podawac?
Stary 2012-12-03, 09:48   #889
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:

A to lekarz Ci kazal podawac dalej D? i ja chyba tym razem kupie w kroplach a nie te "twist off" to ile kropelek bede musiala podawac?
Nie, Twój Synek teraz kończy trzy miesiące Dla mnie to też kiedyś było nie do ogarnięcia

Tak, pediatra kazała mi podawać KiD do skończonych 3 miesięcy a później podawać D, z racji tego, iż karmię piersią.
Mnie te "twist off" odpowiadają więc ja zostanę przy tych.
Stary 2012-12-03, 09:49   #890
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli jest program gdzie jest groźba wystąpienia napadów to są wcześniej powiadomienia i takich programów widziałam bardzo mało.

Dokładnie, raz Paula siedziała i krecika oglądała, dawno to już było i coś mnie tknęło podchodzę a tu bajka: Krecik pali zioło, kolejny przyklad: Krecik i masturbacja. Od tamtej pory krecik tylko na dvd leci.

Paula ogląda bajki w tv, nie zabraniam jej. Ma swoje ulubione i te ogląda. Na przykład jak był Noddy co mówił po hiszpańsku to pięknie po nim powtarzała. Lecą też takie bardziej programy co dzieci coś robią na przykłąd gotują i to też ogląda i się uczy. Umie dużo piosenek, wierszyków, nie ma problemu z zapamiętywaniem, kojarzeniem. Umie się skupić. Także jak dla mnie telewizor to nie samo zlo. Tak samo jak komputer, ona siada do niego po to by pograć, włącza sobie gry jakieś logiczne, gdzie musi znaleźć różnice na obrazkach, ulożyć puzzle, ugotować coś według przepisu. Uczy się angielskiego też przez gry. Moim zdaniem pożyteczne w tym przypadku.
Nie demonizuję całkowicie telewizji, ale:

-uważam, że niemowlęta nie powinny jej oglądać - zbyt dużo bodźców.
-rodzic powinien być przy dziecku, nie zostawiać go samego z tym co ogląda
-NIENAWIDZĘ tych ogłupiających reklam, a niestety nawet na mini mini lecą tak głośne i głupie reklamy, że nie chciałabym żeby mój synek na to patrzył. Pamiętam moje siostry w histerii, że muszą mieć jakąś tam kolejną lalkę z reklamy... I ciągłe pytania "kupisz mi????"
-telewizja w ograniczonym czasie tygodniowo - proszę bardzo

Ale u nas problem z głowy, Henio będzie mógł jedynie u dziadków swoich pooglądać i na działce
Ja sama np. bardzo lubię Discovery, Animal Planet, History Channel - to będziemy mogli (ale jak będzie starszy, bo czasem są drastyczne historie) oglądać ile wlezie

A korzystanie z komputera przez małe dziecko, bez nadzoru rodzica, uważam za głupotę... Mojej chrzestnej, jej 4-letnia córeczka, kupiła DOM NA ALLEGRO siedząc przy komputerze! Nieźle musiała kombinować, żeby się wycofać z tego.

Gry logiczne jak najbardziej, sama w nie grałam jako dziecko i to nauczyło mnie m.in. sprawnej obsługi komputera

Edytowane przez gda
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:50
Stary 2012-12-03, 09:50   #891
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Hej hej

Zielona - jeśli Oskarek skończył 3 miesiące to już pora zakończyć , u mnie @ też pojawiła się po dwóch i pół miesiąca o ile wiem już większość naszych dziewczyn dostała swoje pierwsze @.

Ja się ostatnio słabo udzielałam, bo przez ostatnie dwa tygodnie strasznie szwankował mi net, non stop zrywało mi połączenia, wywalało całkiem z sieci, co zaczęłam pisać to mielił i mielił i tak w kółko. Dopiero po wysłaniu sms z opr do providera i zgłoszeniem tego w ichnim helpdesku ruszyli sprawę i net mi od wczorajszego wieczora działa normalnie.

Buziaki wszystkim dzieciaczkom co ukończyły okrąglutkie miesiące - Katiem - buziaki dla urodzeniowego bliźniaka Sonii

W piątek byłyśmy na szczepieniu 5w1, efektów poszczepiennych zero uffff, Sonia niesamowicie gaworzyć zaczełą, zauważyła, że może się głośno śmiać i wydawać głośne dźwięki, wczoraj moje dwie dziewczyny szalały jak pijane kajtki myśmy z małżem mieli ubaw patrząc na nasze latorośle co wyprawiają

PC026546.jpg - rozmarzone spojrzenie

PC026553.jpg - czas spróbować czegoś innego niż własne rączki

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:52   #892
ula2689
Wtajemniczenie

Dobry!Dziś dzień darmowej dostawyzamawiacie?
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:53   #893
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość

Załącznik 5006058 - rozmarzone spojrzenie

Załącznik 5006059 - czas spróbować czegoś innego niż własne rączki
Śliczna dziewczynka, jakie ma ciemne i wyraźne brwi. Maja pomimo iż włosy ma raczej ciemne to brwi ma jasne i dopiero teraz zaczyna być je widać.
Stary 2012-12-03, 09:53   #894
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:

ja bym o tych kaszkach myslala ze od 4mies-czyli jak rozpocznie 4 miesiac czyli w moim przypadku w styczniu,a po 4 tym to jak zacznie 5 miesiac czyli w lutym.. ale i pewnie zle mysle proste rzeczy a tyle problemow
Zreszta ja i tak nie bede podawac jeszcze nic oprocz cyca, No moze w styczniu bede dawac mu kaszke robioną na moim mleku przed snem. Zobaczymy

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

czyli musze kupic teraz samą wit.D skoro karmie cały czas piersią.

A ztymi kaszkami to juz wogole mi zakrecilas w glowie,za duzo informacji jak dla mnie do przyswojenia

Ja mam DEVICAP w kropelkach i podaję 2 na dobę. Ale to najlepiej ustal z pediatrą, wit D i tak jest na receptę.

Spróbuję prościej. 7 grudnia minie 3 pełne miesiące jak Dominik jest na świecie? Tak. Wiec:
7 października skończył 1 miesiąc i zaczął drugi
7 listopada skończył 2 miesiące i zaczął trzeci
7 grudnia skończy 3 miesiące i zacznie czwarty
7 stycznia skończy 4 miesiące i zacznie piąty
itd
W kaszkach "od n-tego miesiąca" bierze się po uwagę zaczęty miesiąc. W kaszkach "po n-tym miesiacu" - skończony.

Ufff... jaśniej się chyba nie da

Bafi - śliczna dziewuszka

Edytowane przez Iwa844
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:56
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:54   #895
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Dobry!Dziś dzień darmowej dostawyzamawiacie?
Ja czaję się na Ikee, ale darmowa jest jeśli przesyłka ma od 10 do 30 kg więc czekam na męża i podejmiemy decyzję o szafce na przedpokój
A Ty Ula co masz upatrzone? Może podeślesz linki do jakiś ciekawych sklepów, bo na tej stronie o darmowej dostawie jest ich tyle, że nie ma szans wszystkich przejrzeć.

Iwa844 poważnie witamina D jest na receptę? Kurde, to mam problem, bo do lekarza idę dopiero po świętach no a witaminkę będę potrzebowała za kilka dni.

Edytowane przez Nisia4
Czas edycji: 2012-12-03 o 09:56
Nisia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:57   #896
sandra23s
Zadomowienie

dzien dobry

ja tez chce snieg

czy wasze dzieci położone na brzuszku próbują pełzac?

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:57   #897
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:

-NIENAWIDZĘ tych ogłupiających reklam, a niestety nawet na mini mini lecą tak głośne i głupie reklamy, że nie chciałabym żeby mój synek na to patrzył. Pamiętam moje siostry w histerii, że muszą mieć jakąś tam kolejną lalkę z reklamy... I ciągłe pytania "kupisz mi????"

Ale u nas problem z głowy, Henio będzie mógł jedynie u dziadków swoich pooglądać i na działce
Ja sama np. bardzo lubię Discovery, Animal Planet, History Channel - to będziemy mogli (ale jak będzie starszy, bo czasem są drastyczne historie) oglądać ile wlezie

A korzystanie z komputera przez małe dziecko, bez nadzoru rodzica, uważam za głupotę... Mojej chrzestnej, jej 4-letnia córeczka, kupiła DOM NA ALLEGRO siedząc przy komputerze! Nieźle musiała kombinować, żeby się wycofać z tego.

Gry logiczne jak najbardziej, sama w nie grałam jako dziecko i to nauczyło mnie m.in. sprawnej obsługi komputera

Gda mam podobne podejście, u nas telewizję mało się ogląd, conajwyżej bajki, które ogląda starsza i to wieczorne pasmo na TVS (reksio, zaczarowany ołówek, w dolinie muminków i Bolek i Lolek), ja mam swoje dwa ulubione programy "Kuchenne Rewolucje" i "Perfekcyjna Pani Domu", oraz w niedzielne popołudnie jeśli jest to filmowana wersja baśni braci Grimm. Tak to słuchamy radia satelitarnego najczęściej jest to Radio Swiss Jazz lub Pop, świetne radio bez reklam lub Złote Przeboje.

Co do komputera, nasza Klaudia od niedawna nieśmiało zasiada przy nim i gra w Gotuj z Sarą lub dziewczęce ubieranki i stylizacje. A to wszystko pod nadzorem. I jest na tyle rozsądna, że pół godzinki jej starcza i cieszę się, że gdy jej coś wyskoczy to nie klika tylko woła, że coś się stało.

Jak to się mówi wszystko jest dla ludzi tylko z rozsądkiem trzeba do tego podchodzić.

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 09:57   #898
marzenka1984
Rozeznanie

Witam się przy kawie

Wypijam kawsko i jadę do biblioteki oddać książki bo już list od nich przyszedł
Nie wiem jak tu ubrać Grubaska mojego kurcze mam nadzieje, że o tej godzinie będzie miejsce w autobusie bo to jakaś masakra z pojazdem dokąd kolwiek a przynajmniej w sobotę popołudniu, ostatnio z Tżem jechaliśmy do moich rodziców to 3 autobusy opuściliśmy bo my byśmy się nie zmieścili a co mówić z wózkiem
Auto dopiero po Nowym Roku sobie kupimy.

Poczytam Was wieczorkiem i pokażę się na meilu.
Konczita dziękuje
marzenka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 10:00   #899
kraven
Zakorzenienie

Cześc. U nas katarek lżejszy ale troche kaszle.

Katiem do nosa daje nasivin w kroplach a po 30 min zakraplam gentamycyną - już jest efekt bo wydzielina z żółtej zmieniła sie w przezroczystą, a doustnie daje Calcium.

Jestem dzisiaj jakaś przymulona. chyba zaraz się z Jaśkiem kimniemy.

Colds mój wypełnił wszystkie punkty z 1 miesiąca

Ja właśnie zamówiłam książki z Weltbild.pl z okazji DDD

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015

Edytowane przez kraven
Czas edycji: 2012-12-03 o 10:02
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 10:00   #900
zielona1911
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Nie, Twój Synek teraz kończy trzy miesiące Dla mnie to też kiedyś było nie do ogarnięcia

Tak, pediatra kazała mi podawać KiD do skończonych 3 miesięcy a później podawać D, z racji tego, iż karmię piersią.
Mnie te "twist off" odpowiadają więc ja zostanę przy tych.
Ja nie chce tych twist off bo boje sie ze mi sie wyślizgną z palców i wpadną malemu do gardła a pozatym puste kapsułki potem walają sie po dywanie

Cytat:

Hm,ja tez jestem zeby TV dziecko nie oglądało,ale w sensie filmow,glupich bajek i reklam. Oskar duzo bajek ogląda (wiem ze to szkodzi na oczy) ale ma strasznie dużą wiedze.Np ogląda Dore i mowi po angielsku,zna takie zwierzeta o ktorych nawet ja nie slyszalam,nazwy dinozaurow, wiec co gdzie rosnie,zna kraje,wie z kim graniczymy nawet ogląda bajke z taką mała chinka i mowi pare słow po chinsku,nawet liczy po chinsku na kompie tez gra,na klawiaturze umie juz wpisac sobie co tam chce typu LEGO itd..oczywiscie gry typu strzelanki wylaczam mu,ale np memory czemu nie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości