|
|
#871 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Hejsterskie filolożki
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#872 |
|
Konto usunięte
|
No... Ciągnie mnie na prywatną bo po pierwsze jest blisko po drugie mam cichą nadzieję że na prywatnej będą bać się o miejsce i nie będzie np wyzywania studentów czy innych burackich zachowan
(student płaci, student wymaga) bo na Uniwerku czasami psychicznie można odpaść.
|
|
|
|
|
#873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim się zdecydujesz na te studia, zorientuj się ile mają opłat "dodatkowych". Bo np. u nas trzeba zapłacić 50zł i możesz się bronić, a w tej cenie dostajesz też dyplom i wszystko. A u TŻ na prywacie trzeba tyle kasy zabulić zanim zaczniesz w ogóle się bronić, że strach (opłata za obronę, za dyplom, za jakieś inne świstki) Jeśli chodzi ci o papier, to bym wybrała uniwerek, bo to wiadomo o co chodzi. Ale znów się zmagać z tymi literaturami i innymi bzdetami to aż mnie ciary przechodzą Studia to dla mnie ewidentnie nie jest czas radości, przyjemności i rzygania tęczą
|
|
|
|
|
|
#875 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Mam dokładnie tak samo. Po liceum miałam C1 z niemieckiego i angielskiego, ale z niemieckiego byłam słabsza i poszłam na germanistykę, by wreszcie nauczyć się porządnie niemieckiego (wiem, to nie najlepsza motywacja przy pójściu na filologię). A moim niespełnionym marzeniem jest anglistyka i praca jako nauczyciel angielskiego. Miałam okazję pracować jako nauczycielka angielskiego za granicą i naprawdę to uwielbiam Przez dłuższy czas rozważałam anglistykę jako drugi kierunek i magisterkę z filologii łączącej te 2 języki, ale zrezygnowałam. Widzę się jako nauczyciel osób dorosłych, uczenie niewdzięcznych dzieci mnie nie kręci Zresztą, bardzo trudno jest teraz znaleźć etat jako nauczycielka niemieckiego (ten język jest "niemodny" i nielubiany, więc nawet jak znajdę taką pracę, to większość dzieci z góry będzie miała negatywne podejście do przedmiotu), a anglistów jest mnóstwo, więc też ciężko byłoby mi się wybić.Dlatego porzuciłam to marzenie na rzecz lingwistyki angielski + włoski. Bez uprawnień do nauczania obu tych języków, bo to nawet nie jest lingwistyka stosowana
Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-08-17 o 21:29 |
||
|
|
|
|
#876 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
drabineczka, w zupełności Cię rozumiem i na Twoim miejscu poszłabym na prywatną. Wydaje mi się, że jednak w przypadku filologii patrzy się na znajomość języka, a nie na uczelnię. Pytanie też, czy poza tym, że Twoja uczelnia jest placówką publiczną, ma taki "prestiż", że warto się męczyć.
Tym bardziej, że studiujemy na tej samej uczelni i jeśli u Ciebie jest tak gówniano, jak u mnie (poziom kadry i zajęć), to nie ma czego żałować. Ja każdego dnia przeklinam tę uczelnię. |
|
|
|
|
#877 |
|
Zadomowienie
|
Drabi, ja się wyłamię i napiszę "zostań na uniwerku". Nie wszędzie tak tyrają psychicznie, ja spotkałam 2 takie osoby, ale starałam w miarę możliwości się nimi nie przejmować. Na tej drugiej są zwykle osoby młode, młodsze niż na pierwszej, mają trochę inne nastawienie. Są prowadzący, o których mogę napisać bez żadnej wazeliny, że naprawdę ich lubię. Should you have any questions, feel free to ask via PW.
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2013-08-18 o 15:14 |
|
|
|
|
#878 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Chciałam doradzić i napisać, jak to naprawdę wygląda, a Ty? Napisać bezsensownego, niczego nie wnoszącego posta?
|
|
|
#880 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Nie wiem, po co zwracac komus uwage, skoro samemu robi sie to samo. Nigdy tego nie zrozunien. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#881 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Nie wierzę w to, co czytam.
|
|
|
#882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno teraz powiedzieć, czy certyfikat sam wystarczy. Szkoda by było podjąć teraz złą decyzję, a później żeby się to nie przydało. Chyba trzeba po prostu popytać w środowisku nauczycielskim i zgłębić temat, aby starania nie poszły na marne. |
|
|
|
|
|
#885 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie to samo myślę z tym zaangażowaniem i tak dalej. A papier w każdej chwili można zrobić (iść na prywatną uczelnię zaocznie), niekiedy oni dofinansowują i tak dalej. No szkoda kasy jak dla mnie
|
|
|
|
|
#886 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Widze. Widze, ze tak jak ja lubisz sie czepiac i bic piane, w przeciwnym wypadku nie odpowiadalabys na moje posty. A odpowiadasz i na ten tez odpowiesz Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
CzasKomety, naprawdę nie jesteśmy tu po to, by sobie docinać. Mell002, CzasKomety jeśli macie jakieś wzajemne niesnaski, załatwcie to między sobą, nie na forum.
---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#888 |
|
Konto usunięte
|
Kurcze niewygonie mi sie pisze
o mam dylemat podobny do Vanilde. Czas komety na poziom nie narzekam - w sumie, bardziej np na organizacje wyposazenie braki w kadrach itp |
|
|
|
|
#889 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Chciałabym do was dołączyć , ponieważ od października zaczynam Filologie Angielską . Nie ukrywam , że bardzo się cieszę z tego że udało mi się dostać ponieważ do dłuższego czasu marzyło mi się studiowanie tego kierunku . |
|
|
|
|
#891 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czy to jakaś konkretna specjalizacja? |
|
|
|
|
|
#892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#893 |
|
Konto usunięte
|
Gratulację
witamy witamy!
|
|
|
|
|
#894 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#895 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za słowa współczucia oraz złożone gratulacje
Mam wybraną specjalizację , jednak podzielą nas na grupy w najbliższym czasie więc wtedy będę pewna wyboru oraz tego , że nie przeniosą mnie do innej grupy , bo ,, jest limit miejsc " Proponowano mi , studia ang+rosyjski , jednak uważam że to nie dla mnie i zrezygnowałam |
|
|
|
|
#896 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42294390]Spokojnie, nie będzie tragedii
![]() Ja jestem po praktykach zawodowych i niesamowicie mi się podoba taka praca. O ile studia mnie wkurzają, o tyle mam już potrzebną motywację.[/QUOTE] A tak z ciekawosci - gdzie robiłaś praktyki? Ja na swoich tłumaczyłam teksty do portalu internetowego muzeum i muszę przyznać, że bardzo mi się podobało. Cytat:
. Kocham państwo, kocham kulturę, kocham kuchnię i po prostu chciałabym się umieć dogadać. Na drugą filologię na pewno nie chcę iść, bo mam znajomych na czeskim i w większosci nie są zachwyceni.Ja również witam, gratuluję i współczuję jednocześnie ![]() Przy okazji - w tym tygodniu jadę odebrać dyplom i ostatecznie żegnam się z moim uniwerkiem. Za to rozwaliła mnie uczelnia mojej kolezanki - zaśpiewali, ze dyplom otrzyma dopiero w grudniu (broniła się w czerwcu)
|
|
|
|
|
|
#898 |
|
Konto usunięte
|
Linka_12 zatem dostałaś się tam, gdzie chciałaś?
|
|
|
|
|
#899 |
|
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42327018]Linka_12 zatem dostałaś się tam, gdzie chciałaś?
Tak! ![]() Mieszkanie juz wynajętę, część rzeczy przewiozę pod koniec sierpnia, a resztę pod koniec wrzesnia. I żegnaj UŚ
|
|
|
|
|
#900 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że zrezygnowałaś z łączonej filologii To tylko tak ładnie brzmi, a tak na prawdę to ten 2 język jest traktowany "po macoszemu". U nas takie połączenie tj. fil. ros. + ang. wyglądało tak, że ta grupa miała oprócz wszystkich przedmiotów, które miała zwykła filologia rosyjska, dodatkowo 1 przedmiot, którym była praktyczna nauka języka angielskiego.---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Sorry, jeśli już pisałaś, ale nie chce mi się szukać
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

i męczyć się z dojazdami) czy prywatnie pod domem (w kiepskiej prywatnej uczelni)

(student płaci, student wymaga) bo na Uniwerku czasami psychicznie można odpaść.
Zanim się zdecydujesz na te studia, zorientuj się ile mają opłat "dodatkowych". Bo np. u nas trzeba zapłacić 50zł i możesz się bronić, a w tej cenie dostajesz też dyplom i wszystko. A u TŻ na prywacie trzeba tyle kasy zabulić zanim zaczniesz w ogóle się bronić, że strach (opłata za obronę, za dyplom, za jakieś inne świstki) 

Zresztą, bardzo trudno jest teraz znaleźć etat jako nauczycielka niemieckiego (ten język jest "niemodny" i nielubiany, więc nawet jak znajdę taką pracę, to większość dzieci z góry będzie miała negatywne podejście do przedmiotu), a anglistów jest mnóstwo, więc też ciężko byłoby mi się wybić.