![]() |
#871 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]()
![]() |
#872 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Wy piszecie o karmieniu na żądanie kp? Bo na mm to jednak przerwa jest wskazana, bo się rozpycha żołądek, nerki mogą się psuć i takie tam... Bo jeżeli o kp , to ja chyba tylko raz się spotkałam z tym by dawać co określony czas ale nie pamiętam gdzie. A tak to nawet w szpitalu na kartce do domu było zalecenie że na żądanie. Więc był cyc 20 godzin na dobę ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- W ogóle to mi się dzisiaj śniło że mleko mi z piesi leciało ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no dobre dobre ![]() mojej koleżance która karmiła tylko piersią kazali w nocy dziecko budzić w razie gdyby samo co tyle a tyle godzin się nie budziło ![]() ![]()
![]() |
#874 | |
Zakorzenienie
|
Nadalko niby wszyscy mówią, że na żadanie. Tylko, zaraz dodają: nie częściej niż co 2 lub 3 h; albo mówią ze nienormalne jest by jadło cały czas (dotyczy noworodków i małych niemowląt) Albo tak jak w tym przypadku:
Cytat:
![]() Za pół godz wizyta a mała mi zasnęła ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-07-12 o 11:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#875 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ale paskudnie za oknem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#876 | |||||
Rozeznanie
|
Cześć,
Dziś deszczowo, więc mała pospała do 9:30! Teraz znowu ma drzemkę, taka senna aura... Dziękuję ![]() Dziękuję ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ![]() Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Dziękuję ![]() Cytat:
![]() Książka faktycznie ciekawa ![]() Cytat:
Dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- No właśnie, jak karmiłam piersią, to nie budziłam małej w nocy na karmienie. Ona przesypiała całe noce i dopiero rano wołała o cycusia. Pediatrzy krytykowali moje postępowanie, ale według mnie głupotą było budzenie dziecka na jedzenie, bo jakby była głodna to sama by się upomniała. Na złe jej to nie wyszło, bo jest zdrowa. A noce przesypia cały czas, więc widocznie taki typ dziecka z niej. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
bebe dzięki za kciuki
![]() Jestem zadowolona ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#878 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Jestem u teściów, więc tak szybciutko ![]() Wszystkiego najlepszego dla Poli! ![]() Pisałyście o wadze i karmieniu, właśnie miałam zapytać mamy karmiące piersią jak często Wasze dzieci jedzą teraz z piersi i jak wygląda ich jedzenie poza tym? Mój P. generalnie chętnie próbuje nowości, choć zdarza się, że na coś nie ma w ogóle ochoty, poza tym też bywa różnie jednak ostatnio zjada malutko innych rzeczy i tylko czeka aż dam mu w końcu butelkę... Swoją drogą ja na początku karmiłam bezpośrednio z piersi i wiadomo na żądanie, potem jak zaczął mi przy cycku cyrkować (odpychał się, płakał, zaczynał ssać i zaraz przestawał, choć widać było, że chce jeść) zaczęłam odciągać i karmić go przez butelkę, którą również dostawał na żądanie (zjadał malutko na raz, więc dostawał ją częściej, potem zwiększyła się zjadana ilość i przerwy)... Ale życzliwa sąsiadka uświadomiła mnie, że dziecko przekarmiałam, bo przecież jest karmione butelką, więc powinno dostawać ją w takich odstępach jak dzieci karmione mm, choć mi się na zdrowy rozum wydawało, że istotne jest co on ma w tej butelce a nie sposób karmienia, no i przecież zjadał niewielkie ilości, bo kiedyś było to nawet 60 ml i nie chciał już więcej... Co o tym sądzicie? ![]() No i to co jest teraz... Nasłuchałam się dobrych rad, że przyzwyczaiłam dziecko do swojego mleka i on nie chce jeść innych rzeczy, teraz niby powinien dostawać dwie porcje mleka, dostaje więcej, bo nie mam czym tego wypełnić, on zje trochę i czeka na butlę, więc mlekiem poprawia... Macie podobne problemy? ![]() Przepraszam, ale nie nadrobię Was teraz, miłego dnia ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-07-12 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Zadomowienie
|
Polu 100 lat!!! Najlepszego Słoneczko!
Asiu wybierzcie się do lekarza. Trzymam ![]() Bebe cudny ten domek i jaki duuuzzyyy!!! Pumcia super, że kolejny wyjazd się szykuje - odpoczniesz ![]() Linka dobrze, ze wizyta udana ![]() A my dziś szok przeżyliśmy - ciocia odwiozła mi wczoraj małą już prawie śpiąca o 20.30 a jak tylko weszłyśmy do domu mała oczy jak 5zł i szalała do 22, po północy chwilę płaczu (daliśmy smoczka) i mała spała dziś do... 8:20!!! To się nigdy nie zdarza! Nie wiedziałam co się dzieje jak się obudziłam przed 8 - małż zresztą też. Paradoksalnie o 5 bywałam bardziej kumata niż dziś rano ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
Katja powiem Ci tyle: przeczytaj tę książkę o której pisałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mojej nie będę mieć okazji zważyć przed roczkiem ![]() Jedziemy na plażę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#882 |
Zadomowienie
|
Hej!
Witam się dopiero dziś, bo się pochorowaliśmy z M ![]() ![]() ![]() Poza chorobą wyjazd raczej udany (i poza gadkami mojej mamy ![]() M był zaszokowany plażą. Bał się piasku, byliśmy na plaży 3 razy i nie chciał dotknąć piasku, a kiedy dotknął płakał ![]() Za to kontakt z psem rodziców super ![]() ![]() Nie dam rady nadrobić, chciałam tylko złożyć najlepsze życzenia wszystkim roczkowym jubilatom ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#883 |
Zakorzenienie
|
Mała nauczyła się zdmuchiwać świeczkę
![]() ![]() Asiu wybierzcie się do lekarza. Trzymam ![]() Pumcia super, że kolejny wyjazd się szykuje ![]() Linka córcią pięknie waży ![]() KarolinaPW zdrówka dla Was ![]() U nas jest mm, ale w sumie karmię małą na żądanie. Wg tabelki na mleku powinna wypijać 3 x dziennie po 210 ml (chodzi mi o ilość wody, czyli 7 miarek mm) Nigdy tyle nie wypija. Np dzisiaj rano po przebudzeniu zrobiłam jej mleka z 4 miarek - wypiła wszystko. Jak dorobiłam to już więcej nie ruszyła. Wczoraj przed snem wypiła mleko z 5 miarek. |
![]() ![]() |
![]() |
#884 |
Wtajemniczenie
|
Udało mi się jednak dostać wcześniej do lekarza.
Nie mam samochodu,deszcz pada. Ale pomyślałam,że założe folie na wózek,wezme parasolke i się przejde . Okazało się,że nikogo nie było w kolejce ,więc udało się dostać. Pediatra powiedziała,że to nie od szczepienia bo ta szczepionka nie powoduje takich rzeczy,powiedziałam jej więc,że czytałam ulotkę i tam jest napisane o wymiotach,biegunkach itd.To stwierdziła,że na wszystkich lekach coś piszą ,bo muszą .Powiedziała,że dla niej ta biegunka jest od zębów .Akurat Mały załatwił się przy niej,więc obejrzała zawartość pampera. Powiedziała,że wyczuwalny jest b.kwaśny zapach i to b.często spotykane w przypadku ząbkowania . Przepisała Smecte i Acidolac .Poleciła stosowanie marchwianki,zapytałam się co to jest .To powiedziała że marchew+ryż. Mam go obserwować ,jeśli wystąpi gorączka,wysypka czy będzie apatyczny to jechać na IP . Lub szukać prywatnego lekarza. Ale stwierdziła,że wg niej taki stan potrwa do jutra góra niedzieli. Młody acidolacu pić nie chce,mimo tego że ma malinowy smak (jego ulubiony) , o smectcie nawet nie wspominam ![]()
#885 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#886 | |||
Rozeznanie
|
Wszystkiego najlepszego dla Poli z okazji roczku!!!
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dużo zdrówka dla Was! ![]() Cytat:
![]() Oby to faktycznie nie było od szczepienia i szybko przeszło ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#887 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Asiu Nadia też nie chciała pić to chociaż troszkę smecty wlewałam do herbatki ,a dicoflor z resztą smecty podawałam strzykawką od ibum. Był przy tym płacz , no ale co zrobić ![]() najlepszego dl POli ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#888 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się nie szczepię już na nic, moje dziecko jest szczepione na to co musi, a chodzi z nią mąż bo ja nie jestem w stanie. A po każdym szczepieniu boję się żeby nie zachorowała na to co ja. Asiu i karolino zdrówka dla waszych chłopaków ![]() ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Ja dicoflor podaję z mlekiem, mam w kapsułkach, otwieram i wsypuję do mleka, można tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bardzo pierwsze szczepienia przeżywałam. Płakałam w gabinecie i długo w domu. Dla niektórych może to być śmieszne ale akurat o skutkach wiem trochę.... Czytałam wczoraj o szczepionce na tężec....nie wiadomo właściewie po co to szczepienie..... Świetnie propagowali szczepienia dla grype dla kobiet w ciąży ![]() koniec.
![]() |
#890 |
Zakorzenienie
|
Witam.
Informuję, że u nas wszystko w porządku, tylko na ogół brak zasięgu, a poza tym czasu na net. Czasem podczytuję coś w telefonie, ale zdaje się, że kilka stron pominęłam. Dziękuję za wszystkie życzenia dla córci ![]() i życzę wszystkiego najlepszego wszystkim maluszkom kończącym roczek. ![]() ![]() ![]() Imprezkę roczkową wstępnie przełożyliśmy na dzisiaj, a później na... jakiś inny termin, z czego dzisiaj bardzo się cieszę, bo jest zimno i pada deszcz, więc zamiast garden party mielibyśmy zamęt w domu. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2013-07-12 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#892 |
Zakorzenienie
|
Linka, no to mała prawie takich samych wymiarów jak moja
![]() ![]() ![]() Gratuluję, że wszystko jest OK. Karolina, boziuniu, współczuję wam tego choróbska - obyście się szybko wykurowali, bo nie dość, że mały, to jeszcze TY ![]() A co do piachu i plaży - moja też się boi i mimo, że jest ruchliwa, to nie schodzi z koca jak widzi trawę czy piach. W piaskownicy trochę się bawi, ale jak piasek spadnie na rączkę czy nóżkę to od razu strzepuje i się krzywi ![]() Asiu, Syropki dawaj taką "strzykawką" która jest dołączona do syropu. Ja tak daje i robimy z tego zabawę - najpierw udaję, że sobie wkładam do buzi, przy tym piszcząc z radości (boże, czego się nie robi dla dziecka :P), a potem wkładam jej, ona połyka i spokój (ona wszystko ode mnie małpuje, więc nie mamy zwykle problemów z podawaniem leków). Powodzenia !! Przyjechali do mnie rodzice na kilka godzin, zajęli się małą, a po kąpieli pojechali, ja małą do ciemnego pokoju, głaskanko po główce, kołysanki i po 30 min już spała. Póki co śpi. Muszę trzymać się swojego planu usypiania, bo tż mi dziecko rozstroił i nie możemy sobie poradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
A jest w niej napisane cos o podawaniu jedzenia/deserów które dziecko lubi, na zasadzie, że albo nie chce nic, aleTy wiesz ze jak dasz ten konkretny ulubiony deserek to zje?
Cytat:
![]() ![]() ![]() jej współczuję choróbsk ![]() ![]() ![]() ![]() Hej ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#895 |
Zakorzenienie
|
Mówię dzisiaj małżowi - oczywiście dumna niesamowicie z córci, że mała umie zdmuchnąć świeczkę. A on na to: wiem i to już od dawna.
![]() ![]() ![]() Kupiliśmy termometr - microlife nc 100. Nie wiem czy dobry, nie wiem jakie ma opinie. Mała w ciągu dnia dostała gorączki więc termometr był potrzebny na już. Małż kupił w aptece. Chociaż i tak sprawdzamy na dwa co by się upewnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#896 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja czytam na bieżąco w telefonie ale jakoś weny nie mam na pisanie. jestem jakoś padnięta po pracy. A ten tydzień chyba najgorszy tz chory wiec ja z pracy obiad z dzieckiem na reku spacer zabawa i usypianie na noc, a tak zawsze on ja wieczorem usypia i zajmuje sie ja jak cos robie. w dodatku mieliśmy jechać w weekend na zakupy ale przez chorobę tz nie wybraliśmy się. Ale na poprawę humoru zamówiłam kilka rzeczy na stronie zary. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#897 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałabym o najważniejszym
![]() Polusiu wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzinek, rośnij zdrowo i radośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#898 |
Rozeznanie
|
hej,
dziękuje w imieniu Poli za wszystkie życzenia ![]() I składam spóźnione najlepsze życzenia dla już roczkowych dzieciaczków ![]() Imprezę robimy dopiero za 3 tygodnie, bo wtedy będzie komplet gości (akurat się zbiegnie z moimi urodzinami) Oby pogoda dopisałam bo ma być grill. Nie mam kreacji dla Poli,3 eleganckie sukienki ma ciut za duże :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#899 | |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego naj dla Poli
![]() Robię właśnie taki sernik. Lepiej żeby wyszedł, bo składniki dość drogie ![]() Cytat:
I jeszcze jedno: ostożność przed nowościami jest jak najbardziej normalna i zdrowa: w przyrodzie występuje wiele trujących roślin itp. i jest to naturalny instynkt człowieka. Ten instynkt został nam z dawnych, dawnych czasów ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Mandi gratuluję Amelci nowej umiejętności, u nas jutro by się przydała ![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Karolina współczuję i mam nadzieję, że się szybko wykurujecie, ściskam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() boszzzz ten sernik wygląda zabójczo pysznią a składniki mi mówia, ze bym go pożarła zaraz ![]() Edytowane przez phdwao Czas edycji: 2013-07-12 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.