Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-09-20, 21:50   #871
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405
Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Dzieñ egzaminu znanego na 4 )))) ¶wiêtuje! Caly dzien glodowalam se stresu nadrobilam wieczorem na P mam nadzieje zebteraz bede miala wievej czasu i sie ogarne z jedzeniem. ..
6.sn. owsianka na mleku z twarogiem, orzechami wloskimi i jahodami goji, kawa.
9.30. Jablko,kawa.
12.20. 2 kromki razowca z twarogiem poltlustym i 1/4 awokado, ogorkiem salata i pietruszka
15. Kawa kilka migdalow pasek gorzkiej cZekolady (w oczekiwaniu na egzamin)
19. W restauracji; steka wolowy 200g, wiejskie frytki, salatka grecka, lampka wina wytrawnego.
21. 2 kawalki tortu kajmakowego z bita ¶mietan±, lampka szampana

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-09-20 o 22:55
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-20, 21:58   #872
mysz899
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 264
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Sorry, ale jestes az taka ograniczona? ( bez obrazy..)
Zamiast czekolady kup sobie 2 kg marchewek, wyjdzie Ci na zdrowie.
Energetyk out. Skoro nie jesz miesa, poczytaj jak wegetarianie dostarczaja bialko, a to, ze jestes wegatarianka nie oznacza, ze Ciebie to nie obowiazuje.
Gdzie wegle, jakas kasza, ryz, makaron - pelnoziarniste, chleb pelnoziarnisty, gdzie jakies tluszcze, gdzie jakies bia³ko, gdzie jakis twarog, ryby ?
Ptasia grypa?

Jak masz promowac takie jadlospisy, to zaniechaj lepiej
A jak nie wiesz jak komponowac swoje posilki, to poczytaj JAK. Jest kilka czêsci tego w±tku, moze co¶ wyniesiesz.
Wiesz ile wynosi Twoje zapotrzebowanie? jakie proporcje BTW ?
Wiesz o pozywnych sniadaniach, bia³kowych kolacjach, bo CHYBA NIE
Nie jestem ekspertem, ale chyba kazdy zobaczy, a raczej nie zpbaczy pozytywnych stron Twojego jadlospisu.

Moje R na jutro

I jajecznica z 2ch jaj z szynk±, z pomidorem, papryka, cebula, na lyzce masla roslinnego
II grillowana piers z kurczaka- ma³y kawa³ek, ma³y jogurt nat z orzechami i pestkami dyni
III papryka faszerowana miesem mielonym, z pieczarkami, cebula, odrobina ciemnego ryzu, szpinakiem - zapiekana
IV ala spagetti robione z marchwi ( pasma marchwi, robione ze struzka do warzyw/owocow z dwoch sporych marchwi) - marche ugotowana, dodany ca³y skrojony pomidor, odorbinê sera ¿. dla smaku i sos zrobiony z jog nat. i przypraw. ( jeszcze dopracuje ten przepis )

Mo¿e z czasem siê poprawi mój jad³ospis.Jadam bia³ko z warzyw str±czkowych.Z wêgli jem kasze i czasem makaron pe³noziarnisty.
Wiem jakie mam BMI jest w normie.¦niadania nie jem bo mdli mnie po lekach na niedoczynno¶æ tarczycy i ze wzglêdu na chorobê i ograniczony metabolizm mam jesc po³owe porcji ni¿ zazwyczaj jad³am.
Ograniczona w jakim sensie?Finansowym tak jestem bo nie mam sta³ej pracy.Energetyk musi byæ nie potrafie go nie wypiæ.Twarozki lubie,t³uszczy nie jem bo zle siê po nich czuje .Gdybym mia³a wszystko jesc naraz wazylabym znowu 1o kilo wiêcej.
T³uste potrawy to ju¿ w ogole ,oliwa,olej nie tak mi zosta³o bo kiedy¶ liczy³am kazda kalorie i jad³am tylko jogurt i kromke chleba wiec teraz chyba mam lepszy jad³ospis

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Dzieñ egzaminu znanego na 4 )))) ¶wiêtuje!
6.sn. owsianka na mleku z twarogiem, orzechami wloskimi i jahodami goji, kawa.
9.30. Jablko,kawa.
12.20. 2 kromki razowca z twarogiem poltlustym i 1/4 awokado, ogorkiem salata i pietruszka
15. Kawa kilka migdalow pasek gorzkiej cZekolady (w oczekiwaniu na egzamin)
19. W restauracji; steka wolowy 200g, wiejskie frytki, salatka grecka, lampka wina wytrawnego.
21. 3 kawalki tortu kajmakowego z bita ¶mietan±, lampka szampana

zjad³a¶ biedne zwierze
mysz899 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-20, 22:01   #873
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

U (walczymy o @).

I Owsianka (3 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów, ³y¿eczka manny, szklanka mleka 0.5%, ³y¿ka mieszanki studenckiej, 5 migda³ów, 1/2 banana, pó³ ³y¿eczki cappuccino czekoladowego)
II jab³ko
III bu³ka grahamka z serkiem Turek o smaku rzodkiewki, li¶ciem sa³aty i pomidorkiem koktajlowym
IV spaghetti z sosem boloñskim, mielonym miêsem z indyka i odrobin± sera mozzarella
V galaretka z owocami (z kawiarni)
VI 2 kromki chleba ko³odziej z serkiem Turek, plastrem ¿ó³tego sera i 2 li¶æmi sa³aty; sa³atka z mixu sa³at z rukol±, 4 pomidorków koktajlowych, ³y¿ki pestek z dyni i ³y¿ki sosu sojowego; melisa.

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-09-20 o 22:27
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-20, 22:05   #874
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez mysz899 Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e z czasem siê poprawi mój jad³ospis.Jadam bia³ko z warzyw str±czkowych.Z wêgli jem kasze i czasem makaron pe³noziarnisty.
Wiem jakie mam BMI jest w normie.¦niadania nie jem bo mdli mnie po lekach na niedoczynno¶æ tarczycy i ze wzglêdu na chorobê i ograniczony metabolizm mam jesc po³owe porcji ni¿ zazwyczaj jad³am.
Ograniczona w jakim sensie?Finansowym tak jestem bo nie mam sta³ej pracy.Energetyk musi byæ nie potrafie go nie wypiæ.Twarozki lubie,t³uszczy nie jem bo zle siê po nich czuje .Gdybym mia³a wszystko jesc naraz wazylabym znowu 1o kilo wiêcej.
T³uste potrawy to ju¿ w ogole ,oliwa,olej nie tak mi zosta³o bo kiedy¶ liczy³am kazda kalorie i jad³am tylko jogurt i kromke chleba wiec teraz chyba mam lepszy jad³ospis

zjad³a¶ biedne zwierze
Nie mowie o BMI, zobacz dokladnie co napisa³am, poczytaj, jest sporo watkow na wizazu i na innych stronach, zebys sie mogla edukowaæ w tym zakresie. Zobacz co znaczy zbilansoany jadlospis, bo sie wyniszczysz takim jedzeniem. Tez mam problemy tarczycowe a jakos probuje..
Tluszcze to nie tylko smalec, kobito. Mowimy o zdrowych tluszczach - tez poczytaj.
Zjadac polowe porcji nie zmaczy nie jesc prawie nic wartosciowego
Masz chyba powazne zaburzenia odzywiania...
Zobacz jak wygladaja jadlospisy innych, s± podobne ? Bo IMO w ogole.

Nie skomentuje, poni¿ej poziomu.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-20, 22:09   #875
dezett
Zadomowienie

Odp: Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

zjad³a¶ biedne zwierze
Mhm...

poza schemat.
Stary 2013-09-20, 22:13   #876
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
Nie mowie o BMI, zobacz dokladnie co napisa³am, poczytaj, jest sporo watkow na wizazu i na innych stronach, zebys sie mogla edukowaæ w tym zakresie. Zobacz co znaczy zbilansoany jadlospis, bo sie wyniszczysz takim jedzeniem. Tez mam problemy tarczycowe a jakos probuje..
Tluszcze to nie tylko smalec, kobito. Mowimy o zdrowych tluszczach - tez poczytaj.
Zjadac polowe porcji nie zmaczy nie jesc prawie nic wartosciowego
Masz chyba powazne zaburzenia odzywiania...
Zobacz jak wygladaja jadlospisy innych, s± podobne ? Bo IMO w ogole.

Nie skomentuje, poni¿ej poziomu.

Wiem,¿e nie chodzi o smalec tylko oliwe itp.ale obojêtnie po jakim t³uszczu mam problemy zo³adkowe.Nie mamproblemow z jedzeniem,kiedys mia³am bo wazylam 46 kg ale potem uty³am przez tarczyce i teraz wracam do figury
Stary 2013-09-20, 22:27   #877
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Wiem,¿e nie chodzi o smalec tylko oliwe itp.ale obojêtnie po jakim t³uszczu mam problemy zo³adkowe.Nie mamproblemow z jedzeniem,kiedys mia³am bo wazylam 46 kg ale potem uty³am przez tarczyce i teraz wracam do figury

Z ciekawo¶ci, próbowa³a¶ i¶æ z tym do lekarza? Swego czasu mia³am ten sam problem, skoñczy³ siê z wizyt± u dietetyka - stopniowo wprowadzano mi t³uszcze (powoli, od praktycznie znikomych ilo¶ci), a¿ organizm zaskoczy³. Organizm by³ zwyczajnie wyja³owiony (!) na skutek z³ej diety. Patrz tak¿e twój jad³ospis...
Stary 2013-09-20, 22:35   #878
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:

Moje R na jutro

I jajecznica z 2ch jaj z szynk±, z pomidorem, papryka, cebula, na lyzce masla roslinnego
II grillowana piers z kurczaka- ma³y kawa³ek, ma³y jogurt nat z orzechami i pestkami dyni
III papryka faszerowana miesem mielonym, z pieczarkami, cebula, odrobina ciemnego ryzu, szpinakiem - zapiekana
IV ala spagetti robione z marchwi ( pasma marchwi, robione ze struzka do warzyw/owocow z dwoch sporych marchwi) - marche ugotowana, dodany ca³y skrojony pomidor, odorbinê sera ¿. dla smaku i sos zrobiony z jog nat. i przypraw. ( jeszcze dopracuje ten przepis )

Jad³ospis smakowity, ALE...odrobina ciemnego ry¿u na ca³y dzieñ, czyli to Twój jedyny wêglowodan, strasznie uciête, zbyt radykalnie, nie wyjdzie Ci to na dobre.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-20, 22:37   #879
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Z ciekawo¶ci, próbowa³a¶ i¶æ z tym do lekarza? Swego czasu mia³am ten sam problem, skoñczy³ siê z wizyt± u dietetyka - stopniowo wprowadzano mi t³uszcze (powoli, od praktycznie znikomych ilo¶ci), a¿ organizm zaskoczy³. Organizm by³ zwyczajnie wyja³owiony (!) na skutek z³ej diety. Patrz tak¿e twój jad³ospis...

By³am raz u dietetyka ale nic nie dalo.Mam blokadê do t³uszczy zaraz mi nie dobrze jest.Po prostu nie prze³knê ,tak samo nawet z t³uszczem na zupie czy sosie nie zjad³am dopóki go nie zebra³am.
Stary 2013-09-20, 22:38   #880
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Serek homo (186kcal)
energetyk (na³óg)115kcal
Bu³ka (nie wiem ile kcla)z pomidorem
Czekolada(118,5)gorzka 25g
Zupa grzybowa(z proszku)277kcal
Du¿y kefir i ziemniaki
Woda z jodem i sokiem z cytryny
Chyba nie zapomnia³am o niczym

--------------------------------------------------
Jestem wege
By³o 69kg
Jest 55kg
Cel 50kg
Nie wdawajcie siê wcale w dyskusje, mysz899raz na jaki¶ czas "przychodzi" na ten w±tek wrzucaj±c swoje "jad³ospisy" i UWAGA nic do niej nie dociera.

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-09-20, 22:40   #881
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Jad³ospis smakowity, ALE...odrobina ciemnego ry¿u na ca³y dzieñ, czyli to Twój jedyny wêglowodan, strasznie uciête, zbyt radykalnie, nie wyjdzie Ci to na dobre.
Wiesz, zdajê sobie sprawê z tego, ale dodawa³am tu regularnie jadlospisy, oceniane na ok, albo lekko do poprawki.Byly cwiczenia a nic nie leci ani cm ani kg, wiec probuje cos takiego. Chociaz moze faktycznie przesadzi³am
Dziêki

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Nie wdawajcie siê wcale w dyskusje, mysz899raz na jaki¶ czas "przychodzi" na ten w±tek wrzucaj±c swoje "jad³ospisy" i UWAGA nic do niej nie dociera.

Dziêki za radê, nie wiedzia³am

Cytat:

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-09-20 o 23:01
Stary 2013-09-20, 22:53   #882
mysz899
Raczkowanie

Cytat:

nie dowidzisz czy co ze jestem nowa?

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

jeste¶cie zalosne i tyle zazdro¶nice jecie jak swinie zaraz wam ryje urosna

UNEX to co do mnie napisalas na priv jest poni¿ej poziomu puknij siê w glowke mo¿e echo odpowie
-------------------------------------------------------------------------------------
Jestem wege
By³o 69kg
Jest 55kg
Cel 50kg

Edytowane przez mysz899
Czas edycji: 2013-09-20 o 23:01
Stary 2013-09-20, 23:13   #883
Deneuves
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 30

Jak narazie to Ty wygl±dasz na tak± jakby czego¶ tu zazdro¶ci³a.. jeste¶ chyba jedyn± jak± tu widzia³am ¿eby objada³a siê czekolad±, zamiast zje¶æ co¶ zdrowego i u³o¿yæ to w ³adny, sensowny jad³ospis jak dziewczyny tutaj to robi± wiêc kochana powodzenia
Stary 2013-09-20, 23:21   #884
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Deneuves Poka¿ wiadomo¶æ
Jak narazie to Ty wygl±dasz na tak± jakby czego¶ tu zazdro¶ci³a.. jeste¶ chyba jedyn± jak± tu widzia³am ¿eby objada³a siê czekolad±, zamiast zje¶æ co¶ zdrowego i u³o¿yæ to w ³adny, sensowny jad³ospis jak dziewczyny tutaj to robi± wiêc kochana powodzenia

Objada³a?25g to ob¿arstwo mo¿e ty zazdro¶cisz widocznie a ja to niby czego ?Jadam roznie zale¿y od czasu i portfela niestety czasem nie mam nic do jedzenia wiec nic nie wiesz a siê wypowiadasz nie na temat
wiec powodzenia

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

uk³adanie jad³ospisu jest bez sensu jak uloze sobie np. na kilka dni a nastêpne dni nie mam ju¿ za co kupic jedzenia wiec jak mam zachowaæ rownowage???mo¿e pomy¶lcie zanim siê na mnie rzucicie ,ze wy sobie uk³adacie jad³ospisy a inni nie maja na chleb zwykly a co dopierona pe³noziarnisty

zw³aszcza jak siê nie ma pomocy z nikad,samemu siê utrzymaæ,oplacic mieszkanie,rachunki,kredy ty i co zostaje z wyplaty?nic nie zostaje takie realia

Edytowane przez mysz899
Czas edycji: 2013-09-20 o 23:22
Stary 2013-09-21, 00:21   #885
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, zdajê sobie sprawê z tego, ale dodawa³am tu regularnie jadlospisy, oceniane na ok, albo lekko do poprawki.Byly cwiczenia a nic nie leci ani cm ani kg, wiec probuje cos takiego. Chociaz moze faktycznie przesadzi³am
Dziêki

No to lepiej nie próbuj
Dieta niskowêglowodanowa powinna i¶æ w parze z bardzo du¿± ilo¶ci± t³uszczy, u Ciebie tak nie jest, lepiej nie skacz tak z warto¶ciami.
Zachowaj proporcjê 30/40/30 najbardziej optymaln±.
Jest tyle durnych mitów o tych wêglach, powielanych nawet tutaj, ¿e szkoda gadaæ.
A tarczyca do prawid³owej pracy potrzebuje wêgli, wiêc nie ¶wiruj bo sobie j± rozregulujesz.

Buziaki

Poza tym mo¿e Ty nie chudniesz bo w³a¶nie za ma³o jesz?

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2013-09-21, 11:00   #886
Unex
bez kija nie podchodz

Cytat:
No to lepiej nie próbuj
Dieta niskowêglowodanowa powinna i¶æ w parze z bardzo du¿± ilo¶ci± t³uszczy, u Ciebie tak nie jest, lepiej nie skacz tak z warto¶ciami.
Zachowaj proporcjê 30/40/30 najbardziej optymaln±.
Jest tyle durnych mitów o tych wêglach, powielanych nawet tutaj, ¿e szkoda gadaæ.
A tarczyca do prawid³owej pracy potrzebuje wêgli, wiêc nie ¶wiruj bo sobie j± rozregulujesz.

Buziaki

Poza tym mo¿e Ty nie chudniesz bo w³a¶nie za ma³o jesz?
My¶lisz, ze za ma³o ?

Wlasnie wstawiam tu regularnie, zeby kto¶ podpatrzyl jak to wyglada.
Nie schudlam prawie nic, a juz leci prawie 2 miesiac, cwiczenia s±, zroznicowane i silowe, aeroby i inne. I nie mowiê tu o wadze, bo bardziej zalezy mi na cm, one tez nie bardzo polecia³y.
Jedzenie takie jak widaæ, z tym, ze ja siê tym najadam. Tzn tak na pocz±tek moglabym w siebie wiêcej powciskaæ, ale nie za bardzo wiem co jeszcze. My¶lê, ze moglabym np 3x w tyg makrele wcisn±æ, czy sledzie s± odpowiednie? ( nie, w zadych sosach, ani olejach, tylko takie najzwyklejsze )
Proszê o radê, bo jako¶ mnie to przygniot³o wszystko Moglaby¶ co¶ naskrobaæ do mnie na priv, zeby tu offtopu nei robic ?

Cytat:

10/06/14

Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2013-09-21 o 11:09
Stary 2013-09-21, 11:34   #887
201606210914
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 279
Dot.: Odp: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Co oznacza "wychodzenie z drastycznej diety", czym ona by³a? Widzê, ¿e nie masz niedowagi, ale czy owa dieta nie wprowadzi³a jakich¶ spustoszeñ w Twoim organizmie?

Sk³adniki w Twoim menu warto¶ciowe, ale same posi³ki s± do¶æ chaotycznie skomponowane. Skoro jesz ju¿ makaron, to po co ziemniaki w tym samym posi³ku? No i 4 jajka dziennie to trochê monotematycznie .

nie dowagi nie mam, za to psycha upad³a.. dieta 1100kalori (nawet i mniej) przy æwiczeniach, liczenie ka¿dego i zwa¿onego produktu. Dieta z ma³± ilo¶ci± t³uszczu i wszystko na ligtach doprowadzi³o do tego, ¿e zaczê³y siê ¶wirowania i kompulsy..

ziemniaki i makaron wysz³o kalorycznie mniej wiêcej jak pó³ woreczka ry¿u a, ¿e robiê wspólny obiad dla siebie i T¿ to wziê³am i t± ma³± ga³kê ziemniaka.

dziêki za ruszenie jad³ospisu
i faktycznie, mia³am jaki¶ jajowaty dzieñ

Edytowane przez 201606210914
Czas edycji: 2013-09-21 o 11:37
201606210914 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 12:00   #888
Korlat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 779
GG do Korlat

Wrzucam moj wczorajszy i bardzo prosi³abym o ocene.

Staram siê bezskutecznie schudnac od d³u¿szego czasu, mam dosyc mocno rozregulowany metabolizm (dukan zakonczony jakies 2 lata temu ) duzo æwicze, ale g³ównie areoby/interwa³y, z silowym czekam az siê obronie, bo teraz to mój plan dnia wygl±da strasznie chaotycznie. Ale my¶le ze mo¿e to mi w koñcu ruszy ta wagê, bo na tym mi g³ównie zalezy, bo z obwodów costam leci opornie.

Wiêc moje R:

I sniadanie: 2 lyzki platków owsianych, 2 lyzki otr±b owsianych, 1 lyzka prazonej gryki b/c z nektarynk± i duzym jogurtem naturalnym, kawa z mlekiem 1,5%
II sniadanie: serek wiejsci z lyzeczka miodu
Lunch: salata lodowa z feta, kukurydza, ziarnami dyni i pomidorem z oliwa z oliwek
Podwieczorek: brzoskwinia
Kolacja: piers z kurczaka z warzywami na patelnie + serek wiejski z dzemem s³odzonym naturalnym sokiem (na deser )

Mam nadzieje, ¿e nie najgorzej, wczoraj by³ dzieñ bez treningu.

Dzisiaj jeszcze nie wiem bo zaraz wybieram siê na zakupy, ale wieczorem wrzuce.

life is what happens when you are busy making other plans

Korlat jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 14:57   #889
mysz899
Raczkowanie

Mój dzisiejszy jad³ospis jest lepszy z czasem na pewno siê poprawi i nie g³odze siê jak niektóre wypisywa³y.
Ka¿dy ma inny zo³adek i jada ró¿ne porcje.
Sugestie sa mile widziane ale bez napadow agresji
Dzis pozno wsta³am tak¿e mo¿e siê wydawac ma³o ale ka¿dy ma inne zapotrzebowanie

Surówka z buraczków350g,kefir,energ etyk (ograniczam)
kaszotto(z warzywami str±czkowymi -bia³ko,pieczarki)
Na kolacje serek twarozkowy do tego bu³ka,pomidor
Po takim jedzeniu nie jestem ociezala
Na razie nie æwiecze wiec to tez nale¿y brac pod uwagê.Wiadomo,ze osoby cwiczace musza jesc wiecej

woda z jodem i cytryn±
--------------------------------------------------------------
Stary 2013-09-21, 15:47   #890
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

A nie jeste¶ ospa³a po takim jedzeniu ? Ja to bym si³y nie mia³a....

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 16:29   #891
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ

To chyba do mnie pytanie
Nie jestem ospa³a i mam du¿o energii.Kiedys jad³am du¿o wiêcej typowe polskie obiady ziemniaki itp.wtedy to dopiero nie mia³am si³y,ciagle spa³am.Mam spowolniony metabolizm od niedoczynno¶ci tarczycy i mam zalecenia,¿eby jesc o polowe mniejsze porcje ni¿ kiedy¶.I to dzia³a bo ju¿ nie tyje ,waga stoi od dawna ta sama 55kg.
Czuje siê dobrze i wyniki badan mam dobre bo nie dawno sobie robi³am.
Stary 2013-09-21, 17:53   #892
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
To chyba do mnie pytanie
Nie jestem ospa³a i mam du¿o energii.Kiedys jad³am du¿o wiêcej typowe polskie obiady ziemniaki itp.wtedy to dopiero nie mia³am si³y,ciagle spa³am.Mam spowolniony metabolizm od niedoczynno¶ci tarczycy i mam zalecenia,¿eby jesc o polowe mniejsze porcje ni¿ kiedy¶.I to dzia³a bo ju¿ nie tyje ,waga stoi od dawna ta sama 55kg.
Czuje siê dobrze i wyniki badan mam dobre bo nie dawno sobie robi³am.
skoro tak piszesz...

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 18:50   #893
blax5
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 221

Nie bêdê lepiej komentowaæ tego co siê tu wyrabia... Wlepiam wiêc dla siebie i lecê dalej.

Utrzymanie:

I. twarogowe knedle podane z du¿ym, podduszonym jab³kiem polane syropem klonowym i posypane cynamonem

II. serek wiejski z napêcznia³ymi, suszonymi ¶liwkami, orzechami nerkowca i tward± czê¶ci± surowego broku³a (chyba najlepsza czê¶æ )

III. pieczona ³opatka w zupie grzybowej podana z kasz± jêczmienn±, krótko podgrzan± papryk± i ogórkami z pietruszk± ze s³oika

IV. orkiszowy omlet biszkoptowy z nektarynk± i tahini kakaowym

S± warzywa x2, a jak zg³odniejê to bêd± i marchewki znowu
blax5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 18:50   #894
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
skoro tak piszesz...

Tak pisze bo tak jest wiec ten wielokropek jest niepotrzebny
Wstajac w po³udnie by³aby¶ w stanie zje¶æ wiêcej?No ja nie jestem w stanie zje¶æ wiêcej a w soboty tak w³a¶nie wstaje
Stary 2013-09-21, 19:08   #895
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

R (ale nie wygl±da to do koñca tak jak bym chcia³a):

I. 2 kromki razowca z pó³t³ustym twarogiem, jogurtem nat., pomidorem i szczypiorkiem
II. miseczka krupniku (z miêsem)
III. kotlet z kurczaka (niestety w panierce, jestem u rodziców ), z ³y¿k± puree z ziemniaków i ogromn± ilo¶ci± buraczków z chrzanem
~szklanka koktajlu (ma¶lanka, truskawki, gruszka)
IV. solidna porcja sa³atki jarzynowej (jajka, marchewka, jab³ko, pietruszka, seler, por, ziemniaki, ogórki kiszone, kukurydza + sos: g³ównie jogurt naturalny, ¶ladowe ilo¶ci majonezu, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz)

Cudem tylko uda³o mi siê odchudziæ trochê sa³atkê (namiesza³am sama sos i znacznie ograniczy³am zawarto¶æ ziemniaków i kukurydzy). Z rodzicami nie ma lekko.

Cytat:
Surówka z buraczków350g,kefir,energ etyk (ograniczam)
kaszotto(z warzywami str±czkowymi -bia³ko,pieczarki)
Na kolacje serek twarozkowy do tego bu³ka,pomidor
Po takim jedzeniu nie jestem ociezala
Niemo¿liwe.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2013-09-21 o 19:32
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 19:16   #896
dezett
Zadomowienie

R/U

sn. owsianka standardowo (mleko,twaróg,orzechy wloskie, p³atki 4³yzki) po³owka grapefruita, zielona herbata.
obiad. smazony na oleju dorsz 200g., kilka ziemniaków gotowanych, surówka z kapusty kiszonej. (* po tym obiedzie bardzo bolala mnie watroba chyba by³o za t³uste, sma¿ona ryba ?? ..)
40 min rower rekreacyjnie.
18.30 podwieczorek: 2 kruche babeczki z budyniem, szklanka malin, 2 paski mlecznej czekolady.
21. 2 kromki razowca z wêdlin± z kurczaka, rukol± i pomiodrem

Martwi mnie to, ¿e po t³uszczach boli mnie wlasnie watroba np. jak zjem wiecej orzechów, czy "normalny" obiad jak smazony kotlet czy ryba lub dodam wiecej oleju/oliwy do sa³atki.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-09-21 o 19:17
Stary 2013-09-21, 21:01   #897
mysz899
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
R (ale nie wygl±da to do koñca tak jak bym chcia³a):

I. 2 kromki razowca z pó³t³ustym twarogiem, jogurtem nat., pomidorem i szczypiorkiem
II. miseczka krupniku (z miêsem)
III. kotlet z kurczaka (niestety w panierce, jestem u rodziców ), z ³y¿k± puree z ziemniaków i ogromn± ilo¶ci± buraczków z chrzanem
~szklanka koktajlu (ma¶lanka, truskawki, gruszka)
IV. solidna porcja sa³atki jarzynowej (jajka, marchewka, jab³ko, pietruszka, seler, por, ziemniaki, ogórki kiszone, kukurydza + sos: g³ównie jogurt naturalny, ¶ladowe ilo¶ci majonezu, musztarda, sok z cytryny, sól i pieprz)

Cudem tylko uda³o mi siê odchudziæ trochê sa³atkê (namiesza³am sama sos i znacznie ograniczy³am zawarto¶æ ziemniaków i kukurydzy). Z rodzicami nie ma lekko.

Niemo¿liwe.

Mo¿liwe bo ka¿dy organizm jest inny

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
R/U

sn. owsianka standardowo (mleko,twaróg,orzechy wloskie, p³atki 4³yzki) po³owka grapefruita, zielona herbata.
obiad. smazony na oleju dorsz 200g., kilka ziemniaków gotowanych, surówka z kapusty kiszonej. (* po tym obiedzie bardzo bolala mnie watroba chyba by³o za t³uste, sma¿ona ryba ?? ..)
40 min rower rekreacyjnie.
18.30 podwieczorek: 2 kruche babeczki z budyniem, szklanka malin, 2 paski mlecznej czekolady.
21. 2 kromki razowca z wêdlin± z kurczaka, rukol± i pomiodrem

Martwi mnie to, ¿e po t³uszczach boli mnie wlasnie watroba np. jak zjem wiecej orzechów, czy "normalny" obiad jak smazony kotlet czy ryba lub dodam wiecej oleju/oliwy do sa³atki.

Ja tez tak mam ,jeszcze dawniej jak jad³am mieso sma¿one to wlasnie bola³ mnie brzuch to samo orzechy czy inne tluszcze np. oliwa

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:

Mi w³a¶nie brakuje sily jak zjem za du¿o od razu chce mi wtedy spaæ a tak przez caly dzieñ zalatwiam rozne sprawy i czuje siê swietnie
Stary 2013-09-21, 21:34   #898
luminosa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 92

dzisiejsza R

I. owsianka na mleku z cynamonem, odrobin± miodu cynamonowego, tartymi orzechami w³oskimi, s³onecznikiem i p³atkami migda³owymi
II. pó³ woreczka ry¿u br±zowego z filetem z indyka na ³y¿eczce oleju rzepakowego + broku³y
III. 3 kanapki chleba razowego: 2 z tuñczykiem w sosie w³asnym, 1 z serem twarogowym i szynk± z kurczaka, pomidor + ciastko owsiane
IV. twaróg pó³t³usty z nasionami dyni i s³onecznikiem
luminosa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-09-21, 22:09   #899
Shariana
Rozeznanie

U.
Dawne diab³y nie zniknê³y...

I Omlet z 2 jaj z parówk± drobiow±, kilkoma pomidorkami i ³y¿k± twarogu z czosnkiem, sma¿ony na ³y¿eczce oleju; herbata zielona
II jab³ko
III owsianka Activia o smaku truskawkowym z 2 ³y¿kami musli orzechowego
IV spaghetti, czy te¿ makaron (nieco wiêcej, ni¿ kubek ugotowanego - to doskona³a miarka ) z odrobin± miêsa z indyka (niewiele go zosta³o...)
40 minut jazdy na rowerze, -450 kalorii, wierz±c licznikowi
V koktajl z jogurtu naturalnego 0%, 2 ¶liwek ze skórk±, 1/2 ³y¿eczki cukru i ³y¿eczki ziaren s³onecznika
VI 2 kromki chleba staropolskiego (z Lidla) z serkiem Turek, 2 cienkimi plastrami szynki z indyka, 3 li¶æmi sa³aty i pomidorkiem; sa³atka z miksu sa³at, 4 pomidorków koktajlowych, ³y¿ki pestek z dyni i ³y¿eczki sosu sojowego; melisa
Stary 2013-09-21, 22:45   #900
hanna_banana
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

cze¶æ dziewczyny
znowu wpadam po d³u¿szej przerwie, na bie¿±co czytam posty ale siê a¿ tak nie udzielam, bo mniej wiêcej nauczy³am siê komponowaæ posi³ki, ale nie s± one a¿ tak ciekawe i inspiruj±ce jak niektórych z Was, dlatego nie ma co wstawiaæ zbyt czêsto
chcê tylko powiedzieæ, ¿e wydaje siê, ¿e @ powróci³o na dobre, dosta³am ponownie po 33 dniach, wiêc jestem w niebie jedzenie t³uszczy dzia³a cuda!

moje typowe U szkolne
I owsianka na mleku ry¿owym z 6-7 ³y¿ek p³atków z malinami - w³a¶ciwie jedyny powód, dla którego chce mi siê wstawaæ o 6.30
II tu najczê¶ciej jaki¶ owoc plus jogurt lub serek homo lub wiejski
III kanapka (raz z pszennego, raz z ¿ytniego, pe³noziarnistego pieczywa, ró¿nie to bywa ^^) z mas³em, jak±¶ wêdlin±, sa³at±, ogórek lub inne warzywko do pochrupania
IV obiad w domu, to codziennie siê zmienia, wczoraj np mia³am pulpety indyczo-wieprzowe, ziemniaki i surówkê
jak mam ochotê to tutaj deser- ostatnio mam fazê na 3bity
V najczê¶ciej jajecznica z 2 jaj na ma¶le, pomidor, 2 kanapki z mas³em- 1 z serkiem ¶mietankowym, 1 z d¿emem/nutell±/miodem.

czujê siê naprawdê ¶wietnie, trzymam wagê (ok. 52 kg/169cm), jem w miarê zdrowo, ale tak, jak mi smakuje i bez wiêkszego kontrolowania siê. po prostu bomba.

pozdrawiam was dziewczyny i dziêkujê za wszystkie rady
hanna_banana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.