|
|
#871 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Cytat:
|
|
|
|
|
#872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybyś równie mocno zagłębiła się w inne moje wypowiedzi (również w tym wątku),to wiedziałabyś,że zdaję sobie sprawę,że dziecko jest całym światem dla matki,a nie dla otoczenia,ale otoczenie też musi zrozumieć,że cechuje się czasem zachowaniami niefajnymi, których od zaraz nie da się zwalczyć ![]() A z tą melisą, to może jednak Tobie się przyda,ale taki porządny, wielki kubek ![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez golgie Czas edycji: 2013-11-26 o 13:56 |
||
|
|
|
#873 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Co z tego, że nikt nie pisze "to tylko dziecko", skoro po niemal kazdej historii odzywasz się Ty albo inna Wizażanka, które piszecie "to nie OZM tylko chamstwo, cham bez dziecka to też cham, bla bla bla"?
|
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poprzednim wątku ktoś przytoczył jak pewne małżeństwo poszło na koncert do filharmonii (tak?) z małym niemowlęciem. Płakało a rodzice z zażenowaniem syczało na siebie aby malucha uspokoić. A można iść z dzieckiem na koncert dla dzieci. Są takie organizowane chyba w kazdym większym/mniejszym mieście. Nie wiem czy zdarzają się przypadki aby np. do kina zabrać małe dziecko. Tutaj też są seanse przeznaczone dla dzieci, gdzie nikomu nie przeszkadzają biegające po sali dzieciaki, płaczące niemowlaki. Ponoć są nawet udostępnione przewijaki, ale dla mnie pomysł kina dla rocznego czy dwuletniego dziecka wydaje się być nietrafiony Jednak jeśli ktoś chodzi, spoko. Nie przeszkadza innym w oglądaniu ![]() I tak, zgadzam się, że rodzice odpowiedzialni są za zachowanie dziecka i powinni robić to tak, aby nie uprzykrzać życia innym. Wiele rzeczy trzeba dostosować do dziecka, jego charakteru i temperamentu, bo jeżeli przechodzimy ten sławny bunt dwu czy trzylatka i wiem, że np. bez powodu potrafi drzeć się na całe gardło przez godzinę, to już dla mojego spokoju wybiorę się w miejsce, gdzie nikt nie będzie miał mi za złe i nie spojrzy z politowaniem, że nie potrafię zająć się dzieckiem. Ale różne sytuacje się zdarzają, czasem znudzenie będzie w kolejce do lekarza, jednak u pediatry również nie powinni potępić, bo to matki z kolei w kolejce do kasy w sklepie... no cóż, czasem trzeba stanąć na rzęsach i wykonać akrobacje cyrkowe rodem z mam talent aby dotrwać do końca zakupów (jeśli trzeba zabrać ze sobą dziecko).
|
|
#875 |
|
jestę wieszczę
|
Apeluję z tego miejsca, by nie odpisywać na offtopowe zaczepki niektórych, bo to już nudne i doprowadzi do zamknięcia wątku, co jest najwidoczniej celem takich ludzi. Po prostu pełen ignor
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam jedną mamuśkę, co pozwala synusiowi grzebać w talerzach przy wspólnym obiedzie. Bo on jest jeszcze mały. Ma 8 lat.
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2013-11-26 o 17:47 |
|
|
|
|
#877 |
|
Zadomowienie
|
Znam ojca, który organizuje córkom absolutnie każdą minutę czasu wolnego. Robi tak od kiedy były malutkie. Jedna właśnie poszła do liceum, druga kończy podstawówkę
![]() Starszą na rozpoczęcie roku zaprowadziła babcia, niedługo potem miała okazję 1 raz w życiu jechać autobusem. Bo dotychczas do szkoły woził ją tata...
|
|
#878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#879 |
|
Rozeznanie
|
Bratanica mojego kolegi musi być odprowadzana/przyprowadzana ze szkoły, mimo , że ma 13 lat. Nie musi nawet przez ulicę przejść. Jako, że rodzice zapracowani, poprosili tego kolegę, żeby autem po nią jeździł-zawoził-odwoził...
|
|
|
|
#880 |
|
Zadomowienie
|
O, to mi przypomniało jak koleżanka została wezwana do pracy i nie miała co zrobić z 13-letnią córką. W budynku za ścianą jest kino, a mama stwierdziła, że jej nie puści na seans o 10 rano, bo "samą?! a jak ktoś ją zaczepi?!"
Nawiasem mówiąc żeby bać się zostawić 13-latkę na 3 godziny w domu samą też paranoja trochę...
|
#881 |
|
Konto usunięte
|
Przykład mojego kolegi - aż do końca liceum (!) był odprowadzany/odwożony do szkoły przez mamusię lub babcię, gdzie do podstawówki miał +/- 800 metrów i gromadę kolegów z klasy idących w tym samym kierunku. Okolice mieliśmy bardzo spokojną, typowo podmiejską.
Pod koniec podstawówki, matka jego potrafiła w czasie lekcji przyjechać do szkoły, aby sprawdzić, na przykład czy aby na pewno ma koszulę wsadzoną w spodnie i czy przypadkiem nie chce mu się kupkę, po czym, gdy chciał, zwalniała go z danej lekcji i odwoziła po. |
|
|
|
#882 |
|
BAN stały
|
No chyba kazdy maminsynek to produkt matki z przewleklym OZM.
Smiem twierdzic, ze teraz ludziom bardziej odwala na punkcie dzieci, bo staja sie one powoli towarem luksusowym, niedlugo beda wracz unikatowym sadzac po tendencjach demograficznych. Boje sie tego jak bedziemy kiedys traktowani my - z okresu nadprodukcji - kiedy bedziemy starzy (mowie o tych, ktorzy teraz maja 25-40 lat). Taki odpad, ktorego bedzie zdecydowanie za duzo. Te wszystkie wycalowane po dupach ksieciunie i rozowe ksiezniczki beda do starych ziac nieskrywana niechecia. Juz teraz nienajlepiej traktuje sie seniorow. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2013-11-26 o 22:17 |
|
|
|
#883 |
|
Zadomowienie
|
W sumie jakby się zastanowić to też mi się wydaje, że maminsynki i koszmarne teściowe są wynikiem ozm.
|
#884 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Druga sytuacja, nie rozumie dlaczego rodzice jedzą w pośpiechu, bo zaraz trzeba nakarmić dziecko. Uważa, że po to są bujaczki aby dziecko w nim poczekało na swoją kolej, zajęło się na chwile czym innym. Mhm owszem każdy z nas powinien zjeść w spokoju, ale nie uważam, aby głodne dziecko w takim bujaczku zapomniało o pustym brzuszku i z uśmiechem na twarzy przypatrywało się jak jedzą inni. Co innego gdy dziecko samo już je i nie trzeba nad nim sprawować takowej kontroli, to wszyscy zasiadamy do stołu, no ale w odwrotnej sytuacji....
Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2013-11-28 o 18:21 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
m.a.r.t.a może nie doczytałaś, ale w tym wątku podajemy przykłady mam z ozm ( czyli takich mega przesadnie przewrażliwionych itp. ). Nie rozumiem czemu robisz kolejny off top. Ja żałuję, że odpowiedziałam na off top, ale chociaż na szaro. Nie musisz nawracać mnie na prawdę objawioną.
Mam dobry przykład mamuśki z ozm. Przypomniało mi się właśnie. Kiedyś do mojej siostry przyszła jej znajoma z dzieckiem i ta mała oberwała wszystkie liście z kwiatka.
|
|
#887 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem czy to można zaliczyć do OZM ale sprawa wyglądała tak:
Na wakacjach teściowie zrobili grilla na swoim podwórku. Tak się złożyło, że przechodzili znajomi (małżeństwo z 2 dzieci) moi i męża, więc zaprosiliśmy ich aby dołączyli (teściowie też ich znają i nie widzieli problemu). Starsze dziecko tych znajomych podeptało kwiatki, pozrywało kwiatki, przegoniło koty a ich rodzice nie reagowali. Nic to... Za jakiś czas przyszedł czas zmiany pieluchy młodszej latorośli. Nie pamiętam już dokładnie jak to było, ale gdy znajoma szła wyrzucić zużyta pieluchę, minął ją brat mojego TŻ który powiedział "A co tu tak śmierdzi" A znajoma odpowiedziała "No to pielucha, powąchaj, przyzwyczajaj się, bo też kiedyś będziesz miał dzieci" po czym podstawiła mu ją pod nos! Dobrze, że była zwinięta... |
|
|
|
#888 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko napisane przed "ale", jest nieważne. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-11-27 o 17:03 |
|
|
|
|
#890 |
|
Konto usunięte
|
Ahhh przypomniała mi się jeszcze siostra mojego byłego...
OZM pełną parą w całej rodzinie: mama myła swoje dzieci w kąpieli. No problemo, ale dzieci miały 10 (siostra) i 21 (były) lat. Drugi brat (podejrzewam) bronił się przed pomocą mamusi w kąpieli. Dziewczynka nie mogła sama sobie chleba masłem posmarować (w wieku 10 lat), bo się zatnie (nożykiem do masła). Dziewczynka nie mogła sama się ubrać, bo nie wiedziała co, ani JAK ubrać. Potrafiła rajstopy na majtki wciągać albo koszulkę na już ubrany sweter. Co zapewne byłoby zabawne, gdyby miała 2 latka ("o jaka samodzielna"), a nie rzeczone 10. Gdy rodzice byli w pracy, nie można jej było samej zostawić nawet na 10 minut wieczorem, bo zaczynała ryczeć. Nie płakać - RYCZEĆ, wrzeszczeć, kopać, szantażować wszystkich dookoła, że do mamusi zadzwoni i poskarży się, że ją bijemy. Wiele razy musiałam przez to sama iść na ostatni autobus (22:40) sama, w kiepskiej okolicy (miałam wtedy 17-18 lat). Żeby się dziecko nie zmęczyło, mamusia odrabiała za nią prace domowe. Wszystkie. Czasem żądała tego ode mnie, a gdy próbowałam sprawić, by to dziecko zaczęło samo myśleć, byłam przez je obie wyzywana i foch z ich strony na całego. Bo "TO MAŁE DZIECKO", które w wieku (już) 12 lat nie potrafiło mnożyć do 5 i miało problemy w dodawaniu w pamięci. Matka zmuszała mnie i byłego do zajmowania się jego siostrą cały czas - nie było ważne, że chcemy gdzieś wyjść, musieliśmy być zawsze na zawołanie 12-latki. Rzucanie się na podłogę przy każdej odmowie dziewczynie? Oczywiście! Nic to, że u rodziny, znajomych, na spacerze - wrzaski, ryk i wyzywanie, płacz aż do krztuszenia się. Reakcja matki na takie zagrywki? "Kochanie uspokój się, na już idziemy ci kupić coś dobrego. Moja ty księżniczko kochana, no co ci jest (...)" itd itp. Matka dziewczę zapewniała, że ta jest najmądrzejsza, najwspanialsza, najlepiej się uczy, najładniej rysuje, wszystko NAJ. Gdy jednak ktoś uświadamiał dziewczynie, że tak nie jest - trauma i od nowa wrzaski, płacze itd... A matka od nowa "jesteś najmądrzejsza, oni się nie znają". Potrafiła panienka do mnie przyjść i powiedzieć coś w stylu "a mama mówiła, że jestem mądrzejsza od ciebie i się lepiej znam na wszystkim i więcej przeżyłam, bo (UWAGA) już byłam u psychologa!". Nie wiem, co to miało mieć do mądrości życiowej, ale nie byłam w stanie się już dowiedzieć, mój śmiech pannę wprawił w ryk Dziewczyna nie była upośledzona psychicznie, całkiem normalne dziecko, z nie do końca normalnym wychowaniem. |
|
|
|
#891 |
|
Zakorzenienie
|
Popraw mnie proszę: czy ty tam napisałaś że matka kąpała twojego byłego, lat 21?
czy ja coś źle zrozumiałam.
|
|
#892 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#893 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
Obawiam się, że chodziło o 21...
|
|
#894 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
dzisiejsza sytuacja:
Mam nogę w gipsie przez co nie mogę prowadzić samochodu. żeby dojechać do pracy wsiadłam do autobusu. zajęłam miejsce (na "czwórce"- dwie pary podwójnych siedzeń skierowanych przodem do siebie). Na przeciwko mnie usiadła kobieta z synem, na oko pięciolatek. Młody siedzi i zaczyna mnie kopać w gips. Nie, nie machać nogami a kopać i obserwować moją reakcję. ja- Czy możesz przestać mnie kopać? młody pokazuje mi język i kopie mocniej. Zwracam się więc do jego mamy, która udaje, że nic nie widzi - "proszę kazać synowi przestać". Co na to mamuśka? "Sama niech pani przestanie. Przecież nic pani nie czuje, a to tylko małe dziecko". Zagotowało się we mnie, mówię więc młodemu, że jeśli mnie nie przestanie kopać to ja go też kopnę, a potrafię robić to mocno. Na to mamuśka "Kacper nie słuchaj jej. Nie daj sobą rządzić". Ręce, nogi, cycki i kilka innych rzeczy mi opadło. niestety nie starczyło mi kultury i spokoju i przed samym wyjściem przypadkiem kopnęłam panią. Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2013-11-27 o 21:18 |
|
|
|
#895 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#896 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem skąd tych ludzi bierzecie,ale szczerze współczuję,ja póki co żadnego takiego okazu przez 30 lat nie spotkałam.
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
mam przykład na nieszkodliwe dla otoczenia OZM
![]() Przechwalanie się mamusiek czyje dziecko jest wieksze/cięzsze/więcej przybiera/siedzi/chodzi/raczkuje/ma już zęby/cokolwiek czyli "moje dziecko..."
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#900 |
|
Rozeznanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

,które sprawiają, że każde dziecko ma inny charakter, inne zachowanie itp .i kiedy ktoś (np. inna matka,chociaż to raczej bezdzietni walczą do upadłego o jedyną,słuszną rację) poucza nie znając tego, konkretnego przypadku, nie będąc z nim na co dzień,to też można się zirytować, aczkolwiek (przynajmniej u mnie tak jest) mniej, niż kiedy prawi swe mądrości osoba bezdzietna, ale ,,wiedząca najlepiej"

A tak na poważnie to napij się może melisy zanim zaczniesz znowu nawoływać "bezdzietne" na jedyną słuszną drogę. No po prostu ten wątek odbiera mi wiarę w matki. Albo się biją z tymi co nie mają matek albo miedzy sobą.
Boże jak ja będę miała dziecko i zacznę zachowywać się jak matka z OZM to po proszę kogoś aby mi dał plaskacza na opamiętanie.