|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
zzz
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 09:34 |
|
|
|
|
#872 |
|
Zadomowienie
|
Na pewno lepsze jak film z całego wesela, chociaż po 20 latach takie kwiatki nabierają klimatu:
W naszych czasach lubimy zwięzłe i dynamiczne formy, kiedyś nawet normalne filmy miały powolne ujęcia, wszystko było wolniejsze... Ja zmontuję filmik z tego co dostanę od gości (w sensie że co drugi teraz nagrywa kamerą, aparatem, telefonem, to się z tego coś sklei). Wolałam przesunąć te pieniądze na fotografa itp. Zobaczę za 20 lat czy będę żałowała, dzisiaj nie stawiałabym oporów ale wolałabym kamerzystę dostać w prezencie jak sama za niego płacić Mógłby to być nawet uczynny kolega z aparatem cyfrowym.
|
|
|
|
|
#873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To były wesela i wspominane po dziś dzień, a teraz każdy wzdycha, bo o 2- 3 towarzystwo się rozchodzi, bo zmęczeni, albo wymyśla problemy z d...za przeproszeniem, bo kolor butów pm- ki był źle dobrany pod kolor kokardki na zaproszeniu i ogólnie za dużo disco polo grali ![]()
|
|
|
|
|
|
#874 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. W czwartek byłam już na sali przygotować układ stołów żeby w piątek rano mogła wejść firma stroić salę, pomagały mi koleżanki i trochę rodziny ale nastrój już był sobotni . W piątek w moim regionie jest purtel więc wieczorem już miałam gości na trzaskanie szkła. Sobota to już ślub i wesele które i tak skończyło się później niż było zaplanowane z orkiestrą i grali dłużej bo goście jeszcze chcieli się bawić. Poprawiny miały trwać do 22 a skończyły się przed 24. Poniedziałek i wtorek jeszcze przyjeżdżali goście do mnie do domu i wspominali wesele. I miałam kolor przewodni i świadkowie pomagali mi, dodatkowo był drużba który zajmował się alkoholem. I wiecie co nie zamieniłabym w tym nic bo ja byłam mega zadowolona i przeszczęśliwa a goście do dzisiaj wspominają udaną zabawę.
|
|
|
|
|
|
#875 |
|
Rozeznanie
|
zgadza sie, ze glupawe zabawy w czasie wesela to zdecydowanie faux pas PM- bo to oni ustalaja takie sprawy przed;-)
przyjaciolka mi opowiadala dzisiaj, ze byla w sobote na weselu- jakies 140 osob i swiadkowie zapisywali jakies znaczki na kopertach i pakunkach prezentowych- juz na weselum grubo po polnocy moja przyjaciolka podpytala siostre PM o co chodzilo bo nie mogla wytrzymac;-) i okazalo sie, ze mlodzi sobie zazyczyli, zeby znnaczyc prezenty;-) potem beda wiedziec kto dal 100 a kto 500;p to jest dopieero masakra
|
|
|
#876 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() akurat ja nigdy nie spotkałam się z niepodpisaną kartką (bo u mnie daje się w kopercie kartę z pieniędzmi), ale jak ktoś nie chce się podpisywać to jego prawo, a to, co tu wymyślili młodzi
|
|
|
|
#877 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A czemu Młodzi mają nie wiedzieć, co dostali od kogo? Może chcą osobiście podziękować i wiedzieć za co. Bardziej faux pas jest ze strony gości, kiedy nie zechcą się podpisać, a wręczają prezent wśród tłumu innych gości (naprawdę ciężko zapamiętać co jest od kogo). |
|
|
|
|
|
#878 |
|
Konto usunięte
|
Na prezentach ostatecznie mogła, choć uważam to za nietakt. Skoro goście się nie podpisali, trudno.
A na kopertach to już masakra... Jak jeździliśmy po kamerzystach to jeden nam opowiadał ze go poprosili młodzi żeby przy skladaniu życzeń dokladnie kamerował żeby bylo wiadomo co od kogo. |
|
|
|
|
#879 |
|
na przekór do celu
|
Podziękować mogą zawsze i każdemu, bo każdy coś im daje. A czy to ważne, ile daje? "Jak dasz więcej to podziękujemy Ci serdeczniej"?
|
|
|
#880 |
|
Konto usunięte
|
No a pozatym przecież dziękuje się przy wręczaniu prezentu więc czy jest sens robić to ponownie?
Nie wiem jak wy ale ja tak nie planuję
|
|
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, przecież jak mi ktoś da 2000, to nie będę po weselu wydzwaniać do niego z podziękowaniami, że dał tyle.
Ja uważam, że skoro ktoś nie podpisuje koperty, to ma do tego prawo i tyle, albo nie chce być obgadanym, że dał 'tylko 200zł na parę', albo nie chce wprawiać młodych w zakłopotanie, jeśli dał dużą kwotę. |
|
|
|
|
#882 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyjaśnię może na moim przykładzie. Dostawałam jako główny prezent same koperty (o dziwo niczego takiego nie pisałam w zaproszeniu), a oprócz tego dużo win i słodyczy, kwiaty, kupony lotto oraz zabawki dla córki, książeczki itp. Jedna osoba z pary dawała podpisaną kopertę, a druga osoba papierową torbę ze słodyczami/winem/zabawką, ale już bez żadnych życzeń, więc i bez podpisu. Różnicy między winem a słodyczami nie widzę, ale było mi bardzo miło, że ktoś kupił coś dla naszej córki i o niej pamiętał w tym dniu. Niestety do dziś nie wiem, które to były osoby. Czasami są takie prezenty, które sprawiają Młodym szczególnie dużą przyjemność np. karnet do teatru dla jego wielbicieli. Np. moja koleżanka była zachwycona (to mnie dziwi, ale ona autentycznie była zachwycona) urządzeniem do masażu stóp. Też na początku nie wiedziała od kogo dostała, ale tutaj sam darczyńca zapytał się czy korzysta. |
|
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
/
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 09:36 |
|
|
|
|
#884 |
|
Zakorzenienie
|
też będziemy mieć podobną liczbę gości i jak byśmy taką kwotę zebrali jak Twoi znajomi to mimo, że jest ogromna i tak wesele by się nie zwróciło. Nie sądzę, że może się zwrócić chyba że jakieś pojedyncze przypadki, ale też zależy ile kto na wesele wydaje.
|
|
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś liczy, że zwrócą się wszystkie koszta czyli wesele+ubrania+koszta ślubu itd. to musi mieć bogatą rodzinę. Ja uważam, że jak zwracają się koszta wesela to już jest super, bo przecież ubrania itp. jak się bierze ślub i tak się kupuje czy wesele jest czy nie (chyba, że ktoś wydaje na kieckę proporcjonalnie do kosztów wesela i liczy, że goście niejako zapłacą za to... )
|
|
|
#886 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#887 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
...
Edytowane przez lipstick89 Czas edycji: 2014-06-05 o 18:52 |
|
|
|
|
#888 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#889 |
|
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46769301]to super
ale czy nie chciałaś tego napisać w wątku PM2015 i się pomyliłaś? [/QUOTE]
|
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46769301]to super
ale czy nie chciałaś tego napisać w wątku PM2015 i się pomyliłaś? [/QUOTE]
|
|
|
|
|
#891 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie sądzę też, że zrobili to w nadziei na specjalne podziękowania. JA po prostu chciałabym wiedzieć kto to, bo to sympatyczny gest. Zgubiłaś gdzieś sens mojej wypowiedzi. Nie chodzi przecież o zabawki, tylko prezent który wyjątkowo przypadnie Ci do gustu. Dla Ciebie to nie ma znaczenia, dla mnie jest. Edytowane przez joaaa83 Czas edycji: 2014-06-06 o 08:59 |
|
|
|
|
|
#892 |
|
Rozeznanie
|
ja nie mam potrzeby posiadania wiedzy kto, co mi da
inna sprawa, ze u nas beda najblizsze osoby, nie zapraszamy piatek wody po kisielu, znajomych rodzicow, sasiadow- wiec nie spodziewam sie jakis wielkich tajemnic prezentowych;-) nie liczymy na zwrot wesela- wiec szczerze mowiac najbardziej ucieszy nas obecnosc z ciekawostek- moja siostra mieszka na drugim koncu swiata- teraz od jakiegos czasu przeniesli sie do Eurpy- mamy duzo znajomych w Europie- i na jej wesele i slubie bylo bardzo mieszane towarzystwo- u nas bedzie podobnie;-) i z obserwacji po jej slubie to u nas jest taka spina z prezentami, kopertami, liczeniem;-) cudzoziemcy tego w ogole nie rozmumieja;-))
|
|
|
#893 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#894 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u mnie wódkę noszą tylko świadkowie, obsługa nawet nie ma dostępu do 'zapasów'. I nie pamiętam sytuacji żeby były jakieś problemy
|
|
|
|
|
|
#895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo chyba w innych krajach nie daje się aż tak wartościowych prezentów (np. w stosunku do średnich zarobków). U nas, patrząc nawet na wypowiedzi w tym wątku, liczy się w sumie zebrana kwota i jak to się ma do kosztów włożonych w organizację wesela. Pragnę zauważyć, że ja jako jedyna wykazałam się zrozumieniem dla Młodych podpisujących prezenty, ale nic nie pisałam o tzw "zwrocie", bo nie wiem co ma piernik do wiatraka. Mnie osobiście podpisywanie prezentów nie kojarzy się z wyliczaniem, kto ile dał. Poza tym nie sądzę, że gdzieś indziej jest zwyczaj pisania na zaproszeniach o kopertach zamiast prezentów. Domyślam się, że żadna z Was, która twierdzi że jej nie interesuje co od kogo dostała, tak nie pisała. Ale moim zdaniem, ten nowy w sumie zwyczaj, najbardziej zmienił podejście do prezentów na weselu. |
|
|
|
|
|
#896 |
|
zuy mod
|
Moja mama mówiła że we Włoszech dość częste jest pisanie na zaproszeniu ile kosztuje obiad weselny - każdy gość płaci za siebie, ale nie daje prezentów, chyba że bardzo chce.
Dziwny zwyczaj wg mnie.
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do opisywanych osób towarzyszących świadków - wpadacie z jednej skrajności w drugą. Czy na prawdę pomiędzy byciem bluszczem a spędzeniem samotnie wesela nie ma nic pomiędzy? Zaskakuje mnie bardzo to wyolbrzymianie. Byłam raz na weselu gdzie nie znałam nikogo prócz osoby, z którą przyszłam a która była świadkiem. Nie było to dla mnie żadnym problemem, że z kościoła jechałam z kuzynką młodej, posiedziałam chwilę sama przy stole jak świadek poszedł pogadać z gośćmi na drugim końcu stołu albo w trakcie oczepin, w których nie chciałam brać udziału. Ja po prostu nie lubię szukać na siłę problemów i nie jestem zrośnięta z chłopakiem. PS. Zaproszenie, na którym byłabym określona jako "osoba towarzysząca" też nie jest dla mnie problemem ; ))) |
|
|
|
|
|
#898 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#899 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jak ludzie moga mowic o obiad weselny to skapstwo to jest ok, ale jesli sie powie ze wesele jest dla alkoholikow i wiesniakow to jest be. fajnie. o gustach sie nie dyskutuje. Edytowane przez aguusia88 Czas edycji: 2014-06-06 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#900 | |
|
|
Cytat:
ale Ty jeździsz po wszystkim co wiąże się ze ślubem i weselem... i dziwić się, że facet nie chce się żenić...
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

Mógłby to być nawet uczynny kolega z aparatem cyfrowym.

. W czwartek byłam już na sali przygotować układ stołów żeby w piątek rano mogła wejść firma stroić salę, pomagały mi koleżanki i trochę rodziny ale nastrój już był sobotni