|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
To, że innym się nie udaje, to nie znaczy że ci, którym się uda, mają skakać z radości
![]() Swoją drogą, wielu lekarzy jak tylko widzi PCOS, to wydaje pochopny werdykt "Bezpłodność" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trzeba mieć świadomość, że współżyjąć może pójść coś nie tak i bum jest się w ciąży. a nie potem wielki płacz, usuwanie ciąży, adopcja . potem dzieci płacą za błędy rodziców ze nie myślą główa a czyms innym ![]()
WALCZĘ O WŁOSY ![]() Edytowane przez dzamatasi Czas edycji: 2015-05-06 o 12:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Zakorzenienie
|
Nie o tym pisałaś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#875 |
Zadomowienie
|
Chodzi o to ze od zawsze sie zabezpieczałam, nigdy nie doszlo zeby chlopak doszedl we mnie bez gumek czy tabletek nawet z poprzednim partnerem.
Ale Lekarze od zawsze mi mowili ze nie bede miec dzieci, mimo to sie zabezpieczalam ale zdazyl sie jeden taki moment gdzie sie nie zabezpieczylismy, ponioslo nas co sie stało to sie nie odstanie. Po prostu to dla mnie szok jak i dla TZ bo chcielismy sie postarac za 3 lata jak bysmy mieli slub, pewniejsza prace. Tak sie stało i tak musi byc, powoli sie oswajam z tym, nasi rodzice bardzo sie ucieszyli.Nigdy bym nie zdecydowala sie na aborcje. I teraz patrze z perspektywy czasu na to jak lekarze badają i leczą to mi ręce opadaja, leki bez zadnych praktycznie wywiadow wypisza, tabletki anty to jak cukierki. Jutro zrobie test z krwi i bede pewniejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
No niestety, to prawda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#878 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 | |
Rozeznanie
|
Dot.: PCO a szansa na normalne zycie?
Cytat:
A jak u Ciebie pijesz np X? Moja koleżanka go bierze i jest bardzo zadowolona z efektów bo tez choruje na PCOS. Już wypróbowała sporo leków i po tym czuje się najlepiej. Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 Czas edycji: 2015-05-08 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
Przyczajenie
|
Witam to znowu ja
![]() Ostatnio odebrałam kolejne wyniki badań i poszłam do pani ginekolog.Lekarka przepisała mi luteine którą mam brać przez 2 miesiące i wtedy powinnam stawić się na kontrolę.Ginekolog stwierdziła iż wyników nie mam takich złych,aczkolwiek inne objawy i usg potwierdzają PCOS.Mam do Was pytanie,co sądzicie o takich wynikach: Testosteron wolny 3,19 pg/ml norma to kobiety owulujące 0-4,1 pg/ml Androstendion 3,02 ng/ml norma to 0,30 - 3,30. Dodam że stosunek LH do FSH wynosi 1,81. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Przyczajenie
|
Zespół policystycznych jajników.
Cześć dziewczyny!
Jakieś kilka tygodni temu zdiagnozowano u mnie PCOS. Lekarz przepisał mi inofolic. Może któraś z was stosował to, może ma jakieś opinie w tym temacie ? Pomocy ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 |
Konto usunięte
|
PCOS a ból
Cześć, znalazłam ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=99222 jednak jest zamknięty i nie wiedziałam, gdzie konkretnie zadać pytanie.
Od dwóch miesięcy boli mnie prawa strona podbrzusza, łącznie z pachwiną. Czasem ból przenosi się w okolice nerek lub pod żebra, także na wysokości pępka. Byłam u ginekologa, który po badaniach krwi i usg stwierdził, że to policystyczne jajniki, a dokładnie prawy jajnik jest w kiepskim stanie. Mówiłam o bólu, lekarz zapisał mi tabletki anty, zaraz kończę 2 opakowanie i idę znów do gina. Miesiąc temu poszłam do lekarza rodzinnego, bo ból był bardzo mocny, jedna lekarka stwierdziła, że to wyrostek, na izbie stwierdzono, że to infekcja pęcherza, trzeci lekarz, do którego mnie wysłano z izby orzekł, że to ani wyrostek ani infekcja, a przyczyna bólu jest nieznana - wszystkim mówiłam, że wykryto pcos, wyniki ogólne w normie, jak zawsze (prócz testosteronu ogromnego). Dostałam wtedy jednak antybiotyk palin, który trochę mi pomógł. Nigdy wcześniej nie chorowałam na nic związanego z drogami rodnymi czy moczowymi, nerki też były w porządku. Wychodzi więc na to, że czterech lekarzy pytałam o ten ból i żaden nie dał mi odpowiedzi jednoznacznej, czy to od pcos. Dlatego mam pytanie, z racji tego, że ból czasem znika na dzień/dwa, potem wraca, niezależnie od diety - czy przy policystycznych jajnikach również czułyście ból, podobny do tego wyrostkowego? Jakikolwiek ból? Szukam przyczyny, przy następnej wizycie znów się zbadam, ale chcę się chociaż zorientować, na czym stoję. Edytowane przez 201701261449 Czas edycji: 2015-05-12 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 |
Przyczajenie
|
Dot.: PCOS a ból
U mnie nie stwierdzono jak dotąd policystycznych jajników, ale co jakiś czas mam torbiel na którymś z jajników i to się tak powtarza one się wchłaniają po lekach bądź nie i wtedy są usuwane. I dąże do tego że przy takich torbielach ból jest w boku, w zależności na którym jajniku jest torbiel oraz plecy bardzo bolą. Tak to wygląda u mnie. Siostra ma policystyczne jajniki i u niej też ból występuje i to czasami przez kilka miesięcy boli ją codziennie tylko że z przerwami np tylko rano albo tylko wieczorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 |
Raczkowanie
|
Cześć.
Zdiagnozowano u mnie PCOS jakoś na początku tego roku i moim największym problemem jest trądzik.... Wyniki niby podręcznikowe a ja wyglądam na tyle źle, że aż wstyd z domu wychodzić ![]() Macie może jakieś swoje sposoby na to dziadostwo?
![]() |
#886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
Raczkowanie
|
Ohh, czyli jest nadzieja?
Biorę dopiero trzeci tydzień i szczerze mówiąc jestem trochę załamana wysypem ![]()
![]() |
#888 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam wizytę u dermatologa. Nawet jeśli trądzik ma podłoże hormonalne, to samo leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi to często za mało. Poza tym pamiętaj, że pierwsze 3 mies. to okres przystosowawczy do tabletek, więc wysyp też jest możliwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#890 |
Raczkowanie
|
Dermatolog jak tylko dowiedzial sie o PCOS odstapil od leczenia i kazal isc do ginekologa endokrynologa
![]() |
#891 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie anty na trądzik pomogły bardzo szybko bo juz po ok. Tygodniu zniknął mi cały .
![]() |
![]() |
#892 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Przyczajenie
|
witam, czy któraś z Wa obserwowała spadek libido lub jego brak przy tej chorobie ? i Czy coś sie poprawiło podczas leczenia ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Raczkowanie
|
Moje libido jest bardzo niskie, ale jest to związane raczej z tym, że współżycie za każdym razem mnie boli.
![]() |
#895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 |
Raczkowanie
|
Dzis dostalam wyniki ze szpitala wynik to PCOS i Syndrom Metaboliczny. Ktos moze mi wytlumaczyc co to za Syndrom i jak to sie leczy??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
dryfuję słowami
|
Hej. Mam skierowanie do szpitala z podejrzeniem PCOS. I w związku z tym mam pytanie, jakie badania robią w szpitalu? To są jedynie badania krwi czy jakieś jeszcze??
![]() |
![]() |
#899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
Zadomowienie
|
No to tak to wygląda u mnie... Od lipca nie biorę tabletek antykoncepcyjnych, od tamtego momentu mój cykl robił się coraz dłuższy, 30, 34, 36, 37, 55 dni. 55 dni jakoś zbiegł się ze złamaną nogą, więc naczytawszy się o stresie pourazowym zlałam sprawę. Ale kiedy znów przez 50 dni nie dostałam okresu, zrobiwszy wcześniej dwa testy (negatywne), udałam się do lekarza. Okres dostałam samoistnie znów po 55 dniach. W 9 dniu cyklu zrobiłam usg, wynik: "endometrium podwojne 0,4 cm, jajnik prawy powiekszony kulisty o dł. 3,9 cm z licznymi drobnymi pęcherzykami, jajnik lewy kulisty o dł. 4,1 cm o podobnej strukturze, komora douglasa pusta, obraz jak w zespole PCO", no i dziś wynik zobaczyła Pani doktor, powiedziała, że to zespół policystycznych jajników, że nie mam owulacji, że to, że brałam tabletki antykoncepcyjne nie miało na to żadnego wpływu, przepisała jedynie Duphaston i mam go brać 16-25 dnia cyklu, jednak z tego co mówiła wynikało, ze to branie i tak nic nie da ani nie wyleczy, bo jak przestanę wszystko wróci do tego jak było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.