|
|
#871 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Ja pomieszkuje w Nijmegen, stad wyszla kawa w Eindhoven, ale nie mam problemu z przemieszczaniem sie, wiec w zasadzie mi wszystko jedno, aczkolwiek wiadomo, ze gdzies po srodku bedzie najlepiej
.Tylko ja jeszcze jedna noga nadal jestem w Hiszpanii i nie zawsze jestem .
|
|
|
|
|
#872 |
|
Raczkowanie
|
A ja - jak widac w opisie - mieszkam w Eindhoven.
Fajnie byloby sie spotkac w szerszym gronie. Raz juz sie umawialysmy i nic z tego nie wyszlo. Drugi raz cos probowalysmy, i doszlo jedynie do spotkania Sweetie-Sky1980 (pozdrawiam przy okazji i licze na rychle kolejne spotkanie Miejmy nadzieje ze tym razem wyjdzie
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja sie tak bardzo boje jechać do tej Holandii.. TZ jest nią zafascynowany a ja tam jeszcze nigdy nie byłam. Chciałabym znależc prace w swoim zawodzie ale nie wiem czy to jest tam mozliwe (w tym roku akademickim będe sie broniła - magister pedagogiki - wczesna edukacja).
|
|
|
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#875 |
|
BAN stały
|
Madzialenka
jak ktoś nie zna języka to sobie raczej nie poradzi,chociarz mój TŻ jak jechał do Holandi to nie umiam prawie wcale jezyka angielskiego,a jest zagranicą już pół roku i się jakoś nauczył,dość dobrze mówi po angielsku ja tam słabo umiem a nie boje sie tam jechać i pracować,jakoś się naucze
|
|
|
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
To znaczy o jęsyk się nie boje. Tz teraz w wakacje tam był i powiedzial, ze bez problemu sie po angielsku dogadał. Jednak moim marzenie jest praca w zawodzie i boje sie ze tam nie będe miała takiej mozliwości
|
|
|
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanów sie jaka masz możliwość pracy w zawodzie w Polsce
Ryzyko jets zawsze, towarzyszy nam całe życie.Zaryzykuj i sprobuj jeśli nie masz żadnej pewnej pracy w Polsce to o Ci zależy, wg mnie na początek możesz zacząć inna prace aby nawiązać znajomości,mieć kontakty-wtedy będzie Ci łatwiej.Mama bardzo dobrą znajoma angielkę, która pracuje w Holandii jako nauczycielka(uczy małe dzieci w tym dwójkę polskich), lecz ona ma już doświadczenie i to wieloletnie a ty pracowałaś już gdzieś??Bo domyślam sie ze tylko praktyki miałaś w szkole..
|
|
|
|
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
Tak miałam tylko praktyki w szkole i przedszkolu. dlatego byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Tak sobie pomyslałam ze może na poczatku zaczęłabym od pracy jako opiekunka do dzieci. moze w rodzinie polskiej by sie udało. a potem może by mi sie udalo gdzieś wkręcic. a ta twoja znajoma pracuje w polskiej szkole w Holandii??
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
No w sumie masz rację.
|
|
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy i gdzie sa polskie szkoły.Z tego co mi wiadomo, to uczą polskiego i religii w szkołach przy kościele. Duzo dzieciaczków śmiga do International school Nie masz doświadczenia w pracy nauczyciela i wydaje mi sie ze najpierw sprobuj innej pracy w której nabędziesz jako takiego obycia zarówno z językiem(wg mnie inaczej wygląda sprawa komunikowania sie w obcym języku u nas w Polsce a inaczej za granica, ale to moje własne zdanie)Nic Ci nie da praca u polskiej rodziny, sprobuj od razu szukać pracy u holenderskiej rodziny.To jest moje zdanie oczywiście i nie musisz sie z nim zgadzać.Widze ze masz bardzo dużo obaw-a to źle bo liczy sie pozytywne nastawienie
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#882 |
|
Zakorzenienie
|
Madziu bardzo dziekuję za wskazówki. Msz rację. Najpier trzeba dobrze opanować język. Dlatego opieka w rodzinie holenderskiej byłaby chyna najlepsza
A co do obaw.. to ja generalnie zawsze jestem panikara. Ale ważne ze jade tam z TZ... a to juz mnie uspokaja ![]() P.S. Czy język Holenderski jest bardzo trudny?? |
|
|
|
|
#883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to mieszanka niemieckiego i angielskiego aa i nie mówią oni "g"![]() A w która część Holandii przyjeżdżacie?I jedziecie w ciemno czy do kogoś już? |
|
|
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Angielski u mnie ałkiem spoko z niemickim tez mam obycie (choc nie lubie tego języka) więc mam nadzieje, ze sobie pordzę
|
|
|
|
|
|
#885 |
|
Raczkowanie
|
a moze ktoras z was jest z Westlandu?
Kawa murowana... |
|
|
|
|
#886 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny ciekawa jestem czy bylyscie na wyborach w hadze wczoraj i czy dzisiaj tez swietujecie "przemiany"
bylam wieczorkiem, ale stojac w korku slyszalam w radiu ze byla tak duza frekwencja, ze trzeba vbylo 45 minutek stac w kolejce... koniec z kaczuchami ![]() |
|
|
|
|
#887 |
|
Raczkowanie
|
ja bylam na wyborach.. tez czekalam godzinke ale to nic... potem pozwiedzalam troche Hage... mialam bardzo prazyjemna nedziele...
pozdrowienia |
|
|
|
|
#888 |
|
Raczkowanie
|
Znioslo nas juz na druga strone
. Podbijam watek!
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Ojj ucichło tutaj
|
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
a mój TZ ma teraz problemy z Zusem.. składki płacił tam w Holandii i teraz ta firma mu nie chce jakiegos papierka wystwic i bedzie musiał tu pewnie ponad 2 tys zapłacic do Zusu..
taki wkurzony jest ze szok. kazali mu dzwonic do Zusu w Holandii ale tam pewnie i tak nikt polskiego nie zna.. co robic?? |
|
|
|
|
#891 |
|
Raczkowanie
|
No i stalo sie! Uslyszalam dzis pierwsza swiateczna piosenke w radio!
7 listopada...Uwineli sie ![]() I bylo to -OCZYWISCIE- Last Christmas... Kto wie, moze juz i choinka gdzies stoi
|
|
#892 |
|
BAN stały
|
Sweetie
heh szybko :P nie długo to zaczną juz w lipcu piosenki i reklamy puszczać,bo rekle świąteczna też juz widziałam na początku listopada :P |
|
|
|
|
#893 |
|
Raczkowanie
|
I ja witam Was z Holandii a dokladnie -z Haarlem
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#894 |
|
Raczkowanie
|
aha znowu ja
zapomnialam zapytac a w sumie to nie wiem czy tutaj moge no ale zobacze hihi![]() chodzi mi o jakas szkole nauczyciela jezyka holenderskiego tyle zeby mowili po polsku bo najlepiej by bylo zrozumiem hmmm... mam mozliwosc nauki bo szef mi zaproponowal ze doplaci wiec chce skozystac tylko nie wiem gdzie ?moze wiecie |
|
|
|
|
#895 |
|
BAN stały
|
kamilkaa
pracujesz w Holandi?nie mam pojęcia o takiej szkole,to Ci raczej nie pomoge,powodzenia w szukaniu
|
|
|
|
|
#896 |
|
Raczkowanie
|
tak pracuje
no nic dzieki bede szukala a jak nie to zrezygnuje z mojej edykazji jezyka holenderskiego i bede sie sama douczac;]
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam dzisiaj w Ikei i choinek ulalala, światełek, banieczek itp. dużooo Jak dla mnie to ciut za wcześnie
|
|
|
|
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
a w Polsce jeszcze nie widzialam akcentu światecznego
|
|
|
|
|
#899 |
|
BAN stały
|
a ja już widziałam,już nie które sklepy są ładnie udekorowne,zgadzam się to troszke za wcześnie jeszcze...
|
|
|
|
|
#900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej Sweetie! dla pocieszenia - w Hiszpanii juz udekorowali hipermarkety gwiazdkami i takim czyms , co przypomina snieg (jak widza prawdziwy, to jest milion wypadkow na drogach, he he). Dla mnie to wyglada komicznie, bo lato wrocilo i mamy po 23 stopnie w dzien, slonce zachodzi o 19, a tu gwiazdki, snieg i... schizofrenia . Swoja droga, lece na Lanzarote jutro, wiec zobacze jak wyglada przedswiateczna atmosfera na Kanarach - bedzie chyba jeszcze weselej )). I do wszystkich milosniczek wspolnej kawy - cos sie trzeba wziac do roboty, jak tam 3 tydzien grudnia, przed swietami? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

.Tylko ja jeszcze jedna noga nadal jestem w Hiszpanii i nie zawsze jestem
.

. Podbijam watek!