Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-13, 22:54   #871
Klarissa
Zakorzenienie

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Ja nawet nie chcę za bardzo rozmyślać o takiej tematyce. Mam szczęśliwą rodzinę i wystarczy mi, że wyobrażę sobie ile takich szczęśliwych rodzin zostało zamordowanych w czasie wojen, wcześniej obserwując cierpienie najważniejszych dla siebie osób.
Stary 2014-07-13, 22:55   #872
_vixen_
Zakorzenienie

Nie stosuje się takich codziennych ocen moralnych do sytuacji ekstremalnych, myślałam ajah, ze jako dorosla kobieta zdajesz sobie z tego sprawe. W jaki realny sposób lekarz mógł pomoc dzieciom w takiej sytuacji? Dlaczego matki podawały swoim dzieciom cyjanek, chcąc je uchronić od okrutnej śmierci? Też się "zabawialy" w anioly śmierci? Nie rozumiem takiej uproszczonej wizji świata i niestety, ale jest to właśnie domena osób wierzących w Boga w wersji katolickiej.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 01:46   #873
favianna
Zakorzenienie

Wydaje mi sie, ze osoba ktora zyla w tamtych czasach, w czasie wojny, miala pewny oglad sytuacji. Poza tym w tamtych czasach lekarzem bardziej sie zostawalo z powolania, a zycie sie cenilo bo smierc byla wszedzie. Traktujecie ta kobiete jakby byla niepelnosprawna umyslowo, a tymczasem ona na pewno miala bardzo dobre informacje nt. tego co sie moze tym dzieciom stac. To kolejna ekstremalna sytuacja gdzie jak widze wielu ludziom nie stracza wyobrazni.
Moja babcia przezyla wojne, nienawidzila ukrainskich wyzwolicieli, z trudem mowila co robili ludnosci cywilnej. Ale mowila ze brali malutkie dzieci za nozki I tlukli nimi o sciane na smierc. Ze potrafili gwalcic ciezarne I rozpruwac im brzuchy. To sa niewyobrazalne okrucienstwa I cyjanek jest w takich sytuacjach milosierdziem I laska.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 09:37   #874
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie stosuje się takich codziennych ocen moralnych do sytuacji ekstremalnych, myślałam ajah, ze jako dorosla kobieta zdajesz sobie z tego sprawe. W jaki realny sposób lekarz mógł pomoc dzieciom w takiej sytuacji? Dlaczego matki podawały swoim dzieciom cyjanek, chcąc je uchronić od okrutnej śmierci? Też się "zabawialy" w anioly śmierci? Nie rozumiem takiej uproszczonej wizji świata i niestety, ale jest to właśnie domena osób wierzących w Boga w wersji katolickiej.
Widzisz mój pogląd na tę sprawę nie jest uwarunkowany głównie moją wiarą (do której tak chętnie się odwołujesz) i nie jest uproszczony.

Aniołów śmierci było mnóstwo i nadal jest mnóstwo. Każdy podejrzewam potrafi przedstawić argumentację i motywację swoich działań. Jeszcze nie słyszałam o rzypadku, który by mnie przekonał. Tak samo nie przekonuje mnie historia tej lekarki (a raczej ten wycinek,który przedstawiłaś).
Idąc tym tokiem rozumowania ludzie z getta sami powinni sie byli powytruwać, by nie trafić do obozów; zamiast płacić innym by zabrali ic dzieci, dzięki cemu mogły przezyć mogli je sami powybijac, bo przecież szanse na przetrwanie nie były w końcu aż tak wielkie.
A jednak historia pokazała, że wiele osób przezyło (i żyło długie lata) po tym jak została uratowana np. wyprowadona z getta.

Idąc tym tropem moglibysmy dojśc do wniosku, że ofiarom gwałtów, porwań i innych poważnych przestępstw też lepiej byłoby ulzyć i je pozbawić życia.
Stary 2014-07-14, 10:27   #875
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Widzisz mój pogląd na tę sprawę nie jest uwarunkowany głównie moją wiarą (do której tak chętnie się odwołujesz) i nie jest uproszczony.

Aniołów śmierci było mnóstwo i nadal jest mnóstwo. Każdy podejrzewam potrafi przedstawić argumentację i motywację swoich działań. Jeszcze nie słyszałam o rzypadku, który by mnie przekonał. Tak samo nie przekonuje mnie historia tej lekarki (a raczej ten wycinek,który przedstawiłaś).
Idąc tym tokiem rozumowania ludzie z getta sami powinni sie byli powytruwać, by nie trafić do obozów; zamiast płacić innym by zabrali ic dzieci, dzięki cemu mogły przezyć mogli je sami powybijac, bo przecież szanse na przetrwanie nie były w końcu aż tak wielkie.
A jednak historia pokazała, że wiele osób przezyło (i żyło długie lata) po tym jak została uratowana np. wyprowadona z getta.

Idąc tym tropem moglibysmy dojśc do wniosku, że ofiarom gwałtów, porwań i innych poważnych przestępstw też lepiej byłoby ulzyć i je pozbawić życia.
A mnie najbardziej przekonują te słowa:

Inna jest moralność w czasie wojny, moralność głodu, i inna moralność w normalnej sytuacji, kiedy mamusia prowadzi do przedszkola, daje manną kaszkę, wychowuje dobrze itd.

Dziesięć przykazań to jest teoria. Postępuje się w zależności od sytuacji. Robi się dobrze albo źle w najlepszej wierze. (…) Takie moje ogólne przykazanie mogłoby brzmieć: wszystko robić w najlepszej wierze. Jak nie robisz czegoś w najlepszej wierze, to z najlepszych rzeczy mogą wyjść najgorsze. A jak robisz coś w dobrej wierze, to masz spokojne sumienie, nawet jeśli ci nie wyszło.

Polecam lekturę wywiadów z autorem tych cytatów.

Lekarze mieli wybór: albo dzieci zostaną zabrane ze szpitala i wywiezione do obozów, albo umrą w łóżeczkach. Nie było szans na to, że któreś ocaleje, no może jakieś iluzoryczne w imię których nie można było skazywać wszystkich na okrutną śmierć. Miały lekarki pozwolić na to żeby SSmani siłą pakowali te przerażone dzieci i wywieźli do komór gazowych? Jakie szanse na przeżycie w takich warunkach miało małe, chore i samotne dziecko? Chyba personel medyczny najlepiej jak mógł ocenił szansę w tej sytuacji i po wyczerpaniu wszelkich środków podjął taką decyzję, to jest bezczelność patrząc na INTENCJE tych lekarzy czy pielęgniarek nazywać to "mordem"... Podobnie jak nazywać "zabójstwem" terminację letalnie chorego płodu.

Analogicznie wygląda sytuacja z terminacją letalnie chorego płodu. I tak umrze, bo nie można żyć bez mózgu czy z niedziałającymi nerkami, ale rodzic ma prawo zaoszczędzić sobie i jemu cierpienia. Czasem widocznie trzeba podejmować takie decyzje, a nie łudzić się "szansami". I jeszcze wyzywać od "morderców".

Odwołuję się do religii, bo takie decyzje o "ratowaniu życia" skutkujące tylko przedłużeniem cierpienia czy śmiercią w o wiele gorszych warunkach, to dla mnie po prostu usprawiedliwienie swojego tchórzostwa i inercji, usprawiedliwienie dobre, bo podparte "autorytetem" Boga.

W aniołach śmierci, cokolwiek to znaczy, też nie widzę niczego bulwersującego, widocznie są przydatni. Znam osobę, która umierała na raka płuc, po prostu się dusiła i błagała, żeby podać jej coś, żeby "to" się skończyło. Co to komu da, że się pomęczyła jeszcze kilka dni dłużej? Ale wiadomo, że najlepsze uświęcające cierpienie to cierpienie cudze.

Tropu o ofiarach gwałtu nawet nie ma co komentować, bo jest zupełnie od czapy.
Stary 2014-07-14, 11:35   #876
favianna
Zakorzenienie

Cytat:

Inna jest moralność w czasie wojny, moralność głodu, i inna moralność w normalnej sytuacji, kiedy mamusia prowadzi do przedszkola, daje manną kaszkę, wychowuje dobrze itd.

Dziesięć przykazań to jest teoria. Postępuje się w zależności od sytuacji. Robi się dobrze albo źle w najlepszej wierze. (…) Takie moje ogólne przykazanie mogłoby brzmieć: wszystko robić w najlepszej wierze. Jak nie robisz czegoś w najlepszej wierze, to z najlepszych rzeczy mogą wyjść najgorsze. A jak robisz coś w dobrej wierze, to masz spokojne sumienie, nawet jeśli ci nie wyszło.

Lekarze mieli wybór: albo dzieci zostaną zabrane ze szpitala i wywiezione do obozów, albo umrą w łóżeczkach. Nie było szans na to, że któreś ocaleje, no może jakieś iluzoryczne w imię których nie można było skazywać wszystkich na okrutną śmierć. Miały lekarki pozwolić na to żeby SSmani siłą pakowali te przerażone dzieci i wywieźli do komór gazowych? Jakie szanse na przeżycie w takich warunkach miało małe, chore i samotne dziecko? Chyba personel medyczny najlepiej jak mógł ocenił szansę w tej sytuacji i po wyczerpaniu wszelkich środków podjął taką decyzję, to jest bezczelność patrząc na INTENCJE tych lekarzy czy pielęgniarek nazywać to "mordem"... Podobnie jak nazywać "zabójstwem" terminację letalnie chorego płodu.

Analogicznie wygląda sytuacja z terminacją letalnie chorego płodu. I tak umrze, bo nie można żyć bez mózgu czy z niedziałającymi nerkami, ale rodzic ma prawo zaoszczędzić sobie i jemu cierpienia. Czasem widocznie trzeba podejmować takie decyzje, a nie łudzić się "szansami". I jeszcze wyzywać od "morderców".

Odwołuję się do religii, bo takie decyzje o "ratowaniu życia" skutkujące tylko przedłużeniem cierpienia czy śmiercią w o wiele gorszych warunkach, to dla mnie po prostu usprawiedliwienie swojego tchórzostwa i inercji, usprawiedliwienie dobre, bo podparte "autorytetem" Boga.

W aniołach śmierci, cokolwiek to znaczy, też nie widzę niczego bulwersującego, widocznie są przydatni. Znam osobę, która umierała na raka płuc, po prostu się dusiła i błagała, żeby podać jej coś, żeby "to" się skończyło. Co to komu da, że się pomęczyła jeszcze kilka dni dłużej? Ale wiadomo, że najlepsze uświęcające cierpienie to cierpienie cudze.
Calkowicie sie z toba zgadzam. Napiszesz czyj to cytat i co to za ksiazka?

Cytat:
Przeciez napisalam ze te ciezarne kobiety i ich dzieci byly bestialsko mordowane. Tam nie chodzilo o sam gwalt.
Stary 2014-07-14, 11:37   #877
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Calkowicie sie z toba zgadzam. Napiszesz czyj to cytat i co to za ksiazka?
Marek Edelman, oczywiście.

Książka "Bóg śpi", bardzo polecam, wręcz lektura obowiązkowa:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/52885/bog-spi
Stary 2014-07-14, 11:48   #878
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Marek Edelman, oczywiście.

Książka "Bóg śpi", bardzo polecam, wręcz lektura obowiązkowa:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/52885/bog-spi
dziekuje
wlasnie probuje zrobic sobie liste ciekawych ksiazek do kupienia w PL i na razie mam na pewno "Czesałam ciepłe króliki" na niej

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazk...cieple-kroliki
Stary 2014-07-14, 11:50   #879
_vixen_
Zakorzenienie

A nie prościej e-booki kupować?
Stary 2014-07-14, 11:52   #880
favianna
Zakorzenienie

e-booki nie zawsze sa dostepne, mam Kindla i staram sie miec wersje elektorniczne, ale to roznie bywa.
Stary 2014-07-14, 12:22   #881
tunia89
Zakorzenienie

Ja kojarze historię o Magdzie Goebbels, która w bunkrze Hitlera podała dzieciom najpierw morfine a później cyjanek.

Mój dziadek opowiadał mi historię o dzieciach żydowskich mieszkajacych obok niego. Wywieźli je do obozu, nie wróciły po wojnie.

Nie powinno się oceniac ludzi żyjących podczas wojny ponieważ to szczególna sytuacjia. I nikt nie wie jak się zachowa.

A aborcja w przypadku ciąży pozamacicznej jest dozwolona przez kościół? Pytam ponieważ zdarzają się przypadki donoszenia takich ciąż (bardzo niewielki procent). A jak wszyscy wiemy może się ona skończyc wykrwawieniem, usunięciem jajowodu itd. A przeciwnicy aborcji głoszą że każde jajeczko z plemnikiem to życie.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 12:25   #882
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
A aborcja w przypadku ciąży pozamacicznej jest dozwolona przez kościół? Pytam ponieważ zdarzają się przypadki donoszenia takich ciąż (bardzo niewielki procent). A jak wszyscy wiemy może się ona skończyc wykrwawieniem, usunięciem jajowodu itd. A przeciwnicy aborcji głoszą że każde jajeczko z plemnikiem to życie.

Tu już chyba kościół dobrodusznie i łaskawie udzielił zgody
Stary 2014-07-14, 12:32   #883
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Znam osobę, która umierała na raka płuc, po prostu się dusiła i błagała, żeby podać jej coś, żeby "to" się skończyło. Co to komu da, że się pomęczyła jeszcze kilka dni dłużej? Ale wiadomo, że najlepsze uświęcające cierpienie to cierpienie cudze.
a czemu nie popełniła samobójstwa?
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 12:34   #884
tunia89
Zakorzenienie

Pytam ponieważ zastanowił mnie ten problem. Skoro każda aborcja jest grzechem ciężkim. A logiczne jest że ciaza pozamaciczna to poważne zagrożenie życia. Czyli w takim przypadku jest to dyspensa.

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 12:39   #885
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
a czemu nie popełniła samobójstwa?
Ciekawe jak ma popełnić samobójstwo człowiek w szpitalu, praktycznie przykuty do łóżka, który nie ma nawet siły usiąść.
Stary 2014-07-14, 12:48   #886
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Ciekawe jak ma popełnić samobójstwo człowiek w szpitalu, praktycznie przykuty do łóżka, który nie ma nawet siły usiąść.
nie wiem, na szczescie nie byłam w takiej sytuacji, ale jezeli człowiek jest w stanie sam sie zabić, ale tego nie robi to niech nie wymaga by ktos zrobił to za niego.
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 12:50   #887
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
nie wiem, na szczescie nie byłam w takiej sytuacji, ale jezeli człowiek jest w stanie sam sie zabić, ale tego nie robi to niech nie wymaga by ktos zrobił to za niego.
Nie wymagał.
W sumie tylko prosił, żeby skrócić jego cierpienia. Są osoby, które pewnie potrafią unieść taki ciężar, i chwała im za to.
Stary 2014-07-14, 14:13   #888
favianna
Zakorzenienie

Moja babcia zyla 92 lata, ostatnie 4 lata lezala, my z mama zajmowalysmy sie nia praktycznie jak dzieckiem, mylysmy, karmilysmy, zmienialysmy pampersy. I ona zawsze mowila ze gdyby byla zdrowa to by chciala jeszcze pozyc. Ale potem miala juz problemy z jelitami i w koncu dostala wielkiego krwotoku i wyladowala na stole operacyjnym w wieku 92 lat wlasnie. Okazalo sie ze rak (lekarz domowy nie chial wczesniej diagnozowac choc zglaszalismy wielokrotnie, za co mam wielki zal do tej lekarki). Usuieto jej duza czesc jelit. Po operacji jak byla juz przytomna, ale bardzo slaba, probowalismy ja podtrzymac na duchu, ze teraz juz bedzie dobrze, bo problem usuniety, ze wezmiemy ja do domu jak tylko poczuje sie lepiej. I ona kiwala glowa na nie, ona juz nie chciala zyc. Zmarla 2 dni posniej w szpitalu. Strasznie mi zle gdy mysle, ze w taki sposob odeszla, choc wiadomo, zazwyczaj smierci sie nie wybiera.
I teraz, ona nie miala bardzo trudnej choroby, ten paskudny rak rozwinal sie bardzo szybko i szybko ja zabral, ale co maja powiedziec ludzie z rakiem kosci czy miesakiem, lezacy kilka miesiacy w hospicjum. Ja mysle ze sa sytuacje kiedy czlowiek prosi o smierc, bo meka jest ponad jego sily i odbiera mu po prostu czlowieczenstwo i odziera z wszystkiego.
Stary 2014-07-14, 14:40   #889
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Okazalo sie ze rak (lekarz domowy nie chial wczesniej diagnozowac choc zglaszalismy wielokrotnie, za co mam wielki zal do tej lekarki).
Niekiedy lekarze sądzą, że w wieku Twojej babci nie ma sensu już diagnozować ani leczyć nowotworów, bo u osób starszych zwykle rozwijają się wolno, a leczenie byłoby bardzo uciązliwe i w zasadzie niemożliwe. Mój dziadek, kiedy zachorował na raka, miał ponad 70 lat, nowotwór z przerzutami, w zasadzie wszystko było jasne i też nie podjęto żadnego leczenia, bo to byłoby niepotrzebne męczenie.

Też jestem za prawem do eutanazji. Nie można uciekać przed odpowiedzialnością zasłaniając się wiarą, sumieniem czy głupimi hasłami "niech popełni samobójstwo".
Stary 2014-07-14, 15:36   #890
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Tu już chyba kościół dobrodusznie i łaskawie udzielił zgody
Wątpię, skoro nawet oddanie spermy do badań jest grzechem ciężkim

Po prostu katoliccy kapłani wiedząc, że ludzie nie są w stanie stosować się do tych wszystkich zasad bo by żyć normalnie nie mogli wspaniałomyślnie powołali instytucję spowiedzi, dzięki temu większość problemów można rozwiązać rozgrzeszeniem
Stary 2014-07-14, 16:10   #891
favianna
Zakorzenienie

Klarissa - instytucja spowiedzi wcale nie jest wspanialomyslna moim zdaniem.

Ja bylam dawno temu bardzo wierzaca osoba, nawet mialam ciagoty do zycia konsekrowanego
Przeczytalam mnostwo ksiazek religijnych, ale nie lekkie pozycje, czytalam biografie swietych, ich pisma, katechizm (nie mowiac o biblii), ogolnie probowalam sobie to logicznie i racjonalnie poukladac. I zaczelam dostrzegac bezsens i sprzecznosc religii. Wiec zaczelam czytac troche o historii powstania biblii, a potem mocno zglebiac sie w filozofie i psychologie. Poczytalam podreczniki psychologii i filozofii od podstaw, rozne cegly, ktore czytaja studenci i po prostu wszystko kliknelo i zrozumialam ze religia i instytucje religijne zeruja na naszyc slabosciach i tworza systemy, ktore sa pulapkami. I kazdy system ma moc czynienia z ludzi podwladnych, katow, ofiary. Warto poczytac chocby Zimbardo.

Wracajac do spowiedzi, to dla mnie przemyslny mechanizm, jak uczynic z czlowieka niewolnika, ktory bedzie sam swoim nadzorca.

I mam generalnie zle zdanie o religiach, nie tylko o katolickiej. Najlepiej chyba trawie buddyzm i konfucjonizm, moze dlatego ze blizej im do filozofii niz religii wlasnie.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-14 o 16:12
Stary 2014-07-14, 16:15   #892
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
vixen - instytucja spowiedzi wcale nie jest wspanialomyslna moim zdaniem.

Ja bylam dawno temu bardzo wierzaca osoba, nawet mialam ciagoty do zycia konsekrowanego
Przeczytalam mnostwo ksiazek religijnych, ale nie lekkie pozycje, czytalam biografie swietych, ich pisma, katechizm (nie mowiac o biblii), ogolnie probowalam sobie to logicznie i racjonalnie poukladac. I zaczelam dostrzegac bezsens i sprzecznosc religii. Wiec zaczelam czytac troche o historii powstania biblii, a potem mocno zglebiac sie w filozofie i psychologie. Poczytalam podreczniki psychologii i filozofii od podstaw, rozne cegly, ktore czytaja studenci i po prostu wszystko kliknelo i zrozumialam ze religia i instytucje religijne zeruja na naszyc slabosciach i tworza systemy, ktore sa pulapkami. I kazdy system ma moc czynienia z ludzi podwladnych, katow, ofiary. Warto poczytac chocby Zimbardo.

Wracajac do spowiedzi, to dla mnie przemyslny mechanizm, jak uczynic z czlowieka niewolnika, ktory bedzie sam swoim nadzorca.

I mam generalnie zle zdanie o religiach, nie tylko o katolickiej. Najlepiej chyba trawie buddyzm i konfucjonizm, moze dlatego ze blizej im do filozofii niz religii wlasnie.
I właśnie dlatego bardzo długo zwykły człowiek nie mógł mieć biblii w domu, traktowano to jak przestępstwo Chyba właśnie dlatego, że jak ktoś to przeczyta to dopiero zrozumie ile tam jest sprzeczności, że Kościół nie powinien istnieć itd.

A kiedyś czytałam że spowiedź wymyślił jakiś król w IX wieku bo chciał wiedzieć co kombinują jego poddani. A wiadomo, że bardziej ufali kościołowi niż królowi No i wszystko co taki ksiądz usłyszał w konfesjonale przekazywał potem na dwór królewski

Spowiedź miała jakiś sens wiele lat temu gdy każdy miał swojego jednego spowiednika któremu zwierzał się przez kilkadziesiąt lat - pełnił on tę samą rolę co dzisiaj psycholog.
A dzisiaj najczęściej za każdym razem w konfesjonale siedzi inny ksiądz i niezbyt fajnie jest opowiadać o osobistych sprawach obcemu człowiekowi :/
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 16:21   #893
favianna
Zakorzenienie

szczerze to nie nie wiem / nie pamietam kiedy zaczela sie "kariera" spowiedzi, ale teraz trudno jest o wiarygodne dane. Wiadomo ze historie pisza zwyciezcy, z kosciol byl hegemonia przez tysiaclecia. Zreszta czemu archiwa watykanskie sa tajne? Tam musi byc mnostwo interesujacych historii
Stary 2014-07-14, 16:42   #894
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Nie do konca zgadzam się z Edelmanem. Czas wojny jest czasem specyficznym, który wyzwala w ludziach wiele złego ( co zresztą widać również w działaniach wojennych, które toczą się współcześnie). Z drugiej strony wg mnie tym bardziej warto w taich sytuacjach być człowiekiem.

Aniołowie śmierci to jeden z typów seryjnych morderców, którzy zabijają by oszczędzić komuś cierpień, z pobudek związanych z miłosierdziem ( a w rzeczywistości ma to rzadko cokolwiek wspólnego z pomocą, niesieniem ulgi- raczej potrzebą kontroli, spełnienia misji, dotknięcia boskości/ wszechmocy).
Aniołowie śmierci to patologia; a w tę konkretna historię się wgłębiać nie będę, bo nie widzę sensu.

Jestem przeciwko zabijaniu człowieka przez człowieka i dotyczy to tak samo eutanazji, pomocy w dokonaniu samobójstwa jak i kary śmierci.
Stary 2014-07-14, 17:02   #895
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Wątpię, skoro nawet oddanie spermy do badań jest grzechem ciężkim
Aaa...to chyba chodzi o te prezerwatywy z dziurkami, żeby oddanie spermy nastąpiło po bożemu nie wykluczając możliwości zapłodnienia...
Że też dorośli ludzie dają się tak wkręcać i traktować.

Cytat:
zrozumialam ze religia i instytucje religijne zeruja na naszyc slabosciach i tworza systemy, ktore sa pulapkami.
Zgadzam się, a najłatwiej manipulować ludźmi poprzez seks i prokreacje, wzbudzać w nich wyrzuty sumienia, stąd fiksacja religii na tej sferze życia.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jestem przeciwko zabijaniu człowieka przez człowieka i dotyczy to tak samo eutanazji, pomocy w dokonaniu samobójstwa jak i kary śmierci.
Ale dlaczego? Jeśli ktoś cierpi tak bardzo chce, żeby dokonać na nim eutanazji, znajdują się chętni to przecież to powinna być tylko JEGO sprawa i nic nikomu do tego. Jak można tak ingerować w podstawowe ludzkie wybory i kazać żyć komuś, kto żyć nie chce? Po co, dla chorej satysfakcji, bo jakoś nie widzę innego sensownego powodu...
Stary 2014-07-14, 18:05   #896
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się, a najłatwiej manipulować ludźmi poprzez seks i prokreacje, wzbudzać w nich wyrzuty sumienia, stąd fiksacja religii na tej sferze życia.
Poped plciowy to jedyny poped silniejszy czasami od instynktu samozachowawczego, wiec ta fiksacja religii na seksie jest oczywista, bo to miejsce gdzie traci ona wladze.
Stary 2014-07-14, 18:26   #897
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Aaa...to chyba chodzi o te prezerwatywy z dziurkami, żeby oddanie spermy nastąpiło po bożemu nie wykluczając możliwości zapłodnienia...
Że też dorośli ludzie dają się tak wkręcać i traktować.

Ale dlaczego? Jeśli ktoś cierpi tak bardzo chce, żeby dokonać na nim eutanazji, znajdują się chętni to przecież to powinna być tylko JEGO sprawa i nic nikomu do tego. Jak można tak ingerować w podstawowe ludzkie wybory i kazać żyć komuś, kto żyć nie chce? Po co, dla chorej satysfakcji, bo jakoś nie widzę innego sensownego powodu...

To samo można powiedzieć o totalnym liberalizmie i podejściu rób co chcesz i jak ci dobrze. Pokolenia głupców zarażających się niewiadomo czym, nie mających pojęcia o tym skąd się biorą dzieci i stosującymi pigułkę po jako zwykłe źródło antykoncepcji.

Tutaj jest wiele kwestii problematycznych poczawszy od kwestii świadomości pacjenta, zmiany sytuacji danej osoby (czy jest to możliwe), przesuwania granic dotyczących eutanazji (to tak pod kątem przyszłości), obciążanie osób które miałyby eutanazji dokonywać.
Osobiście dla mnie kwestia życia jest procesem naturalnym: rodzimy się, żyjemy, umieramy. Na uśmiercanie kogokolwiek miejca nie widzę. Nadal ratujemy samobójców, dlaczego mielibyśmy przyzwalać na mordowanie kogoś na życzenie?
Jeśliktoś chce poznbawić się życia może zrobić to sam w większoci przypadków.
Stary 2014-07-15, 01:14   #898
Geraniol
Raczkowanie

Tak się robi polityke.

http://senyszyn.blog.onet.pl/2014/07...lania-chazana/
Geraniol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-20, 18:39   #899
doloresd
Wtajemniczenie

http://wiadomosci.wp.pl/kat,59154,lb...wiadomosc.html

Kobieta, której prof. Chazan odmówił aborcji przerywa milczenie.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-25, 20:41   #900
_vixen_
Zakorzenienie

Czytałam wywiad z lekarzem, który widział to dziecko, mówi, ze ciągle ma ten widok przed oczami. Wspomniał, ze w przypadku terminacji dziecko przeważnie nie przezywa porodu albo umiera zaraz po. To zmarlo po 10 dniach, bo zaczął gnić mu nieosloniety mozg. No i kto mający chociaż troche ludzkich odruchów zamiast zaślepienia ideologia powie, ze takie rozwiązanie bylo lepsze niz terminacja...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości