![]() |
#871 |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
No tak Devon to południowo zachodnie hrabstwo więc w sumie my też z południa
![]() szczęściara z tą suknią... my to wszystko szybkim tempem załatwialiśmy. Zaręczyny były 25 grudnia 2015 r. Od 27.12 do 10 stycznia byliśmy na urlopie w Polsce i 2 dni przed odlotem do UK zarezerwowaliśmy salę, a tym samym skrystalizował się nam termin naszego ślubu. Niestety na suknię już zabrakło czasu. Następna okazja będzie w maju i mam nadzieję, że wtedy jakąś uda się znaleźć bo czasu już będzie niewiele. Po maju to dopiero tydzień przed ślubem zawitamy w Polsce... Trochę mam "pietra", że nie zdążą mi tej sukni załatwić na czas. No ale na może jednak coś się znajdzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#872 |
Konto usunięte
|
to my pod Londynem
![]() to szybko ogarneliscie, my sale i zaespol video bukowalismy we wrzesniu 2014 bo u nas wszytsko co lepsze zaklepane 1,5-2 lata na przod zwlaszcza ze chcielismy ta date. dopasowywana suknie bede miala kilka dni przed slubem, panie w salonie mowily tez jak PMki sa na miejscu to tobia to tak 1-2 tyg przed slubem ale mowilam jaka jest sytuacja przy kupnie to mowila ze jak trzeba to i dwa dni przed slubem sie zrobi jak sie umowi predzej ![]() ![]() wiec mysle ze dasz rade powiem ci tylko tyle to co sie na necie podoba a to co w salonie to dwie rozne rzeczy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 | |
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;54993181]Dziewczyny z UK skąd jestescie?
![]() Witaj ![]() Mamy ta sama datę ![]() Tez sie bałam o dokumenty a wyszło spoko właśnie jestem w trakcie wymiany paszportu przez ambasadę ![]() Ja z Londynu ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Raczkowanie
|
Ja w sumie jeszcze nie mierzyłam w Polsce żadnej więc nie wiem jaka wyjdzie mi najlepiej. Tu w Anglii mają jakieś dziwne modele tak naprawdę ani jedna z mierzonych w UK mi się nie podobała tak na 100%
czyli w Polsce nie szyjesz jej od zera tylko kupiłaś taki model wystawowy gotowy i jedynie poprawki dopasowujące do figury? ja chyba właśnie podobnie zrobię upoluję coś w salonie w maju i dopasują mi to na miejscu, bo czasu na szycie od zera nie będzie i na przymiarki. Mam nadzieję że takie modele z salonu wyglądają dobrze, bo moja jedna koleżanka która też w tym roku w maju ma ślub zaczęła mnie straszyć że pokazówki są w kiepskim stanie jakieś takie zszarzałe i nie wyglądają na nowe. No ale jak nie będzie na to czasu to co zrobić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#875 |
Konto usunięte
|
Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Ja miałam składać w listopadzie wniosek o brytyjskie obywatelstwo bo juz 5 lat minęło i tak ale jednak sie rozmyślilam miedzy innymi tez przez koszty
![]() No i plany nam sie juz kompletnie zmieniły i planujemy przeprowadzkę do innego kraju wiec juz nawet chyba nie chce; nie za ta cenę ![]() Btw moze wiesz czy jak ktoś studiował w UK to musi zdać i tak ten językowy egzamin? Trochę bez sensu dodatkowe koszta jakby nie było ![]() Awakeme nie szyje, mierzyłamja w salonie, ściagają rozmiar i dopasowują. Ja nigdy w życiu od zera bym nie chciała szyc musze widzieć co biorę ![]() A pokazowej nie kupuje ale i tak salonowi w którym kupiłam nie mam nic do zarzucenia No i foty kazali wręcz robić by miec porównanie ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2016-02-03 o 00:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie odnośnie sukni salonowych, to ponoć one sa czyszczone i dopasowane do figury przed wydaniem. Ale najlepiej na taka sie nastawiać, jesli masz standardowy rozmiar typu 36-38, bo o ile mniejszy to jeszcze jakos moze zwezisz suknie, o tyle jak większy to możesz mieć problem, zeby na szybko ogarnąć suknie. A ewentualnie używana? W UK wiele nawet dziewczyn z PL wystawia suknie ![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;55025051]Ja miałam składać w listopadzie wniosek o brytyjskie obywatelstwo bo juz 5 lat minęło i tak ale jednak sie rozmyślilam miedzy innymi tez przez koszty ![]() No i plany nam sie juz kompletnie zmieniły i planujemy przeprowadzkę do innego kraju wiec juz nawet chyba nie chce; nie za ta cenę ![]() Btw moze wiesz czy jak ktoś studiował w UK to musi zdać i tak ten językowy egzamin? Trochę bez sensu dodatkowe koszta jakby nie było ![]() Awakeme nie szyje, mierzyłamja w salonie, ściagają rozmiar i dopasowują. Ja nigdy w życiu od zera bym nie chciała szyc musze widzieć co biorę ![]() A pokazowej nie kupuje ale i tak salonowi w którym kupiłam nie mam nic do zarzucenia No i foty kazali wręcz robić by miec porównanie ![]() Mi 5 lat już w 2013 minęło, ale chciałam złożyć z mężem, a jemu dopiero w 2014 mijało. A wtedy przeprowadzaliśmy sie do Londynu, długo szukałam pracy, a z perspektywa wesela za kilka miesięcy nie bardzo mieliśmy kase na ten wydatek. Stad już postanowiliśmy czekać do "po ślubie", żebym tez nie musiała dodatkowo zmieniać danych potem. No i tak sie zbieraliśmy, az w koncu w grudniu podeszliśmy do egzaminu z wiedzy o UK, a teraz kompletujemy dokumenty. Ogólnie w listopadzie sie pozmieniało troche i trzeba mieć rownież potwierdzenie rezydentury. Sama nie wiem, jak to dokładnie działa, ale mój M mówił, ze przez to trzeba byc 5 lat + 1 rok. No i samo potwierdzenie to dodatkowy koszt chyba 60 funtów, no i trzeba im wysłać dokument tożsamości do potwierdzenia itp. I to nas troche wstrzymało, bo ponoć trwa to nawet do miesiaca, a ze paszportu PL nie mamy to wysyłając dowody zostajemy na miesiąc bez ID. Pare dni temu wróciliśmy z Pl, wiec teraz to potwierdzenie będziemy ogarniać. Jak studiowałas w UK to nie potrzeba testu ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#877 | |
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;54993181]Dziewczyny z UK skąd jestescie?
![]() Witaj ![]() Mamy ta sama datę ![]() Tez sie bałam o dokumenty a wyszło spoko właśnie jestem w trakcie wymiany paszportu przez ambasadę ![]() Londyn ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#878 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie sukni wystawowej mogę wypowiedzieć się ją bo taka kupiłam. Magda ma rację. Suknia musi w miarę pasować bo poprawki są niewielkie. U mnie trzeba było poszerzyć w udach trochę i Panie dzwoniły do krawcowej aby zobaczyła czy się da bo jak nie to by mi jej nie sprzedały. Na szczęście się dało i miałam piękną suknie
![]() Natomiast moja koleżanka znalazła salon gdzie szyli według własnych projektów na miejscu i szyli jej suknię 2 tygodnie przed ślubem. Także i tak da radę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki za info. Mogłabym sie starać ale nie widzę jednak juz sensu bo planujemy za rok przenieść sie do Kanady. Nic mi paszport brytyjski wiec i tak nie pomoże bo od razu będę miała tam pernament residence a za te kilka lat to będę miec tamtejszy paszport i tak ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
Zakorzenienie
|
No my sie na razie z UK nie wybieramy nigdzie
![]() ![]() Zazdroszcze Wam dziewczyny dylematów przed ślubnych, ja mam aktualnie rozterkę, bo mnie Mama ciśnie, zeby jak najszybciej pozbyć sie sukni ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#881 |
Konto usunięte
|
Panny Młode na emigracji - łączmy się :)
Magda a pokaz jaka miałaś
![]() ![]() Rozumiem cię :/ Ja swojej sie nie pozbywam (ani z cywilnego ani kościelnego) ale nie wiem co z nią zrobię - poki co mam w planach trzymać w szafie i jak będę stara wyciągać z szafy i sie zachwycać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#882 |
Raczkowanie
|
Ja jestem typowe 36 więc liczę że bez większych problemów mi coś w salonie znajdą. Eh najwięcej problemów z całych przygotowań zapowiada się z tą suknią...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 |
Zadomowienie
|
coś mi się komputer buntuje wrrrrrr
Ja się dowiedziałam właśnie, że moja suknia jeszcze niegotowa ![]() ![]() ![]() Za to po tym wyjeździe zaklepuję ceremonię humanistyczną ![]() Rodzina TZ zaczęła się wykruszać, ale trochę miałam pogadankę z nimi, że to bardzo ważne, żeby byli tam dla V.... Wiem, że trochę to uciążliwe, przesiadki, ceny biletów itd.. ale ślubu nie bierze się co roku ![]() Nie wiem kiedy weźmiemy cywilny. Myślałam o maju: wtedy po raz pierwszy spotkaliśmy się na żywo ![]() ![]() ![]() Justuus / liczę na spotkanie ![]()
![]() |
#884 |
Zakorzenienie
|
Właśnie czytam i buzia mi się śmieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 |
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;55073151]Magda a pokaz jaka miałaś
![]() ![]() Rozumiem cię :/ Ja swojej sie nie pozbywam (ani z cywilnego ani kościelnego) ale nie wiem co z nią zrobię - poki co mam w planach trzymać w szafie i jak będę stara wyciągać z szafy i sie zachwycać ![]() ![]() Miałam (w sumie wciąż mam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#886 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ładna ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
Jest tu jeszcze jakaś przyszła Panna Młoda na emigracji ? Czy już wszystkie po ![]()
![]() |
#888 |
Konto usunięte
|
Jeszcze dość duzo jest przed
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 |
Zadomowienie
|
a ja was tak co miesiac podczytuje
![]() ![]() Jeszcze przed!! ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#890 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny tutaj szczególnie zwracam się do Panien Młodych z UK. W ubiegłą sobotę byliśmy na kursie przedmałżeńskim i od księdza dowiedzieliśmy się że protokół musimy spisywać tu w Anglii, ponieważ formalnie należymy już do polskiego kościoła angielskiego. Mieszkamy w UK ponad pół roku. Ksiądz wspominał coś o tym że jeśli byśmy to zrobili w Polsce to małżeństwo będzie nieważne. Przyznam ze wstydem że zbyt uważnie tego nie słuchałam ale rozumiem to tak że on musi to zgłosić w angielskim USC że zawieramy małżeństwo za granicą. I teraz mam pytanie czy poza metryką chrztu i świadectwem potwierdzającym bierzmowanie potrzebne nam są jakieś jeszcze inne dokumenty z Polski? Ślub będzie w Polsce ale z tego co zrozumiałam formalności musimy zacząć tutaj pół roku przed. Jak to wygląda? jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi tylko o sprawy kościelne (mieliśmy taka sama sytuację tylko ze w Norwegii). Całe przygotowanie pod względem kościelnym musicie odbyć w Anglii. W Anglii też spisać protokół przedślubny i ten protokół wasz ksiądz wyślę przez biskupa i kurie do Polski i to się nazywa licencja. To w takim skrócie. Potrzebujecie rozszerzonego odpisu aktu chrztu (z informacją o bierzmowaniu). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Raczkowanie
|
A to ja chyba przysypiałam na tym kursie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 |
Konto usunięte
|
nam tez mowili ze pol roku przed mamy isc do proboszcza w UK, bo 'moja' parafia w PL moja parafia nie jest skoro mieszkam na stale tutaj. Pojdziemy do ksiedza i on papiery ogarnia, wypelnia, wysyla przez diecezje, tak jakos to zrozumialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 |
Zakorzenienie
|
Według prawa kościelnego twoja parafia jest ta w której mieszkasz minimum 6 miesięcy (w sensie ze ostatnie). Więc jeśli mieszkasz w UK ponad 6 miesięcy to tam jest Twoja parafia więc ta parafia w PL do której należałaś tak na prawdę już nie jest Twoja.
Ale co do ważności ślubu to ja nie wiem. My chcieliśmy zrobić wszystko w NO, szybciej, łatwiej i milej. A co do czasu to my podpisaliśmy protokół jakoś w maju chyba. Był już w mojej parafia w pl w sierpniu. Ale kurs przedmałżeński robiliśmy na jesień i wtedy ksiądz nam tu mówił że maj,czerwiec możemy spisać protokół ( trzeba pamiętać że odpis aktu chrztu jest ważny tylko 6 miesięcy podobno a musicie go mieć przy spisywaniu protokołu) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Raczkowanie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;55849326]nam tez mowili ze pol roku przed mamy isc do proboszcza w UK, bo 'moja' parafia w PL moja parafia nie jest skoro mieszkam na stale tutaj. Pojdziemy do ksiedza i on papiery ogarnia, wypelnia, wysyla przez diecezje, tak jakos to zrozumialam
![]() Cuddly no my właśnie też mamy zamiar to w marcu tu ogarniać a w maju w Polsce. W sumie na ten sam dzień mamy datę więc odezwę się jak nam się uda coś już ogarnąć w temacie. Chyba że ty będziesz pierwsza to daj znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi sie wydaje ze w obu parafiach ale dokładnie na 100% nie wiem wiec nie chce wprowadzać w błąd Twój proboszcz w UK musi papiery ogarnąć to nie jest tak ze ty cos możesz załatwić, niestety dlatego sie to wlecze. Tak nam proboszcz tłumaczył. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Raczkowanie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;55851591]Mi sie wydaje ze w obu parafiach ale dokładnie na 100% nie wiem wiec nie chce wprowadzać w błąd
Twój proboszcz w UK musi papiery ogarnąć to nie jest tak ze ty cos możesz załatwić, niestety dlatego sie to wlecze. Tak nam proboszcz tłumaczył.[/QUOTE] Tak to wiadomo, że ksiądz to załatwia. Ja miałam na myśli, że mam zamiar przywieźć mu wymaganą metrykę chrztu i bierzmowania. Nie wiem czy trzeba jeszcze jakieś dokumenty do tego z Polski? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Konto usunięte
|
Najlepiej zapytać sie księdza w parafii na pewno juz nie raz to ogarniał.
Jak będę po spotkaniu z naszym to dam znać co powiedział. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze raz ja się wtrące
![]() Wszystko zależy od kraju i reguł w tym kraju. Na naszym przykładzie: wszystkie przygotowania były według reguł norweskich. Więc mieliśmy tylko krótki kurs, przy protokole 4 pytania. Zero poradni przedmałżeńskiej i zero zapowiedzi bo tu tego nie robią. W Anglii może być jeszcze inaczej. Jedynie co wam potrzeba z PL to rozszerzony akt chrztu i tyle. Natomiast sprawy w USC musicie załatwiać już w Polsce. ![]() Edytowane przez Justuus Czas edycji: 2016-02-17 o 06:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.