![]() |
#871 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
zgłosilam zły post-dyskutowac mozna w bardziej kulturalny sposob
![]() |
#872 |
Raczkowanie
|
o kotletach z ciecierzynki w ogole pierwszy raz slysze
![]() jak bylam mala to rodzice wpychali mi kotlety schabowe i byly okropne jak patrze na sojowe wydaje mi sie ze beda tak samo okropnie niedobre. ale mnie zachecilyscie i sprobuje, rozszerzajac swoje menu przy okazji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Konto usunięte
|
mi osobiście smakują, lubię z nimi eksperymentować. zmienić smak bulionu czy panierki, gotować w sosie, bułkę tartą z panierki zastępować np. płatkami kukurydzianymi... ciągnie się to niemal w nieskończoność, zależnie od tego, co znajdę w kuchni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#874 |
Zakorzenienie
|
Co do dyskusji na temat jaroszy i wegetarian (btw nie wiem jak można się tak opluwać (shockwaves) na tak błahy temat
![]() Jarosz to faktycznie słowo mało związane z wegetarianizmem, bo jak już dziewczyny pisały, wegetarianizm to nie dieta, tylko ideologia. Jarosze natomiast nie jedzą mięsa bo np. nie mogą albo nie lubią- ale specjalnie się nad tym nie zastanawiają. jarosz «człowiek niejadający potraw mięsnych» Tak brzmi definicja ze słownika pwn. A co do jedzenia czy niejedzenia ryb przez jaroszy, to myślę, że potrzegając to słowo w kontekście kulturowym (a inaczej się nie da, słowo to nie tylko termin występujący w słowniku ale żywa materia, której znaczenie wciąż ewoluuje), owszem, jarosze pewnie jadają ryby, bo większość ludzi uważa, że ryby to nie mięso. Z resztą termin ten jest przestarzały i rzadko używany, ostatnio słyszałam takie słowo z ust starszej pani ![]() I przypomniała mi się zasłyszana czy przeczytana gdzieś anegdotka. Wchodzi wegetarianin do baru mlecznego i prosi o coś bez mięsa. Pani mówi :jarskie? I dała mu rybę. ![]()
![]() |
#875 |
Konto usunięte
|
dobrze napisane
![]() ale i tak chyba dziewczyna się trochę zaślepiła, bo mimo wszystko do mnie nadal pisze na pw to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 |
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1367079 7]dobrze napisane
![]() ale i tak chyba dziewczyna się trochę zaślepiła, bo mimo wszystko do mnie nadal pisze na pw to samo ![]() ![]() Napisałam do Ciebie raz, że nie czytasz moich postów ze zrozumieniem, więc nie kłam, że "nadal pisze na pw to samo".
![]() |
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
taki mały off top bo zaintrygował mnie podpis który zobaczyłam powyżej
poziomu nie można trzymać, chyba że chodzi o tzw. poziomicę czyli narzędzie. można być na poziomie- w kontekście "ten koncert był na poziomie" albo utrzymywać się na poziomie np "woda utrzymuje się na poziomie 1 metra" a jeśli już mówimy o byciu na poziomie, to owszem, można być, tylko dlaczego zaraz na tak niskim ![]()
![]() |
#878 |
Raczkowanie
|
shockwaves jestes niekonsekwentna, poniewaz mialas zakonczyc dyskusję, wiec nie rozumiem dlaczego schodzisz poziom nizej od swojego? obrazajac nas i pisaniem swoich madrosci nam rowniez nie imponujesz. konczymy z Toba rozmowę do niczego nie prowadzaca...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#879 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
Raczkowanie
|
Kontynuując temat nazewnictwa, mnie bardzo denerwuje zaliczanie tzw. "semiwegetarian" do ogólnej grupy wegetarian. Wegetarianin to z założenia ktoś, kto nie je mięsa.
A co do kotletów z ciecierzycy, są pyszne, w ogóle uwielbiam cieciorkę pod każdą postacią. Polecam także kotlety z brokuła i marchewki - pyszności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Konto usunięte
|
a więc muszę się zaopatrzyć w cieciorkę
![]() co do brokułów nie jestem pewna - uwielbiam je w postaci gotowanej, ale próbowałam też w postaci pieczonej i nie był to dla mnie przyjemny smak. pewnie jako smażone smakują podobnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 |
Zakorzenienie
|
Ja również jestem ciekawa przepisu
![]()
![]() |
#884 |
Raczkowanie
|
Wszystkie przepisy biorę z puszki, tu przepis na kotleciki marchewkowe:
http://www.puszka.pl/przepis/4278-ko...ecznikowe.html wprowadzam jednak swoje modyfikacje, jako,że mam dostęp do swojskich jajek, dodaję jajko, w wersji wegańskiej zaś nieco płatków owsianych, żeby jakoś to skleić, bo niestety gdy robię zgodnie z puszkowym przepisem, rozpadają się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 |
Konto usunięte
|
nie pomyślałam o puszce
![]() kiedyś była moją "skarbnicą" przepisów, niemal codziennie zaglądałam, ale ostatnio zapomniałam o niej... ciekawe dania można znaleźć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#886 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Od ponad roku jestem wegetarianką. Mam do Was pytanie. Chciałabym się trochę "odchudzić" lecz nie wiem co jeść, by schudnąć i jednocześnie zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne witaminy itp. Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#887 |
Zakorzenienie
|
pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce (z owocami trzeba uważać, bo niektóre są bardzo kaloryczne). no i ruszac się trzeba. i nie opychać słodyczami. to, że jesteś wegetarianką tylko ulatwia sprawę
![]() ![]()
![]() |
#888 |
Wtajemniczenie
|
Jak ktoś je boczek, salceson czy salami i łączy to z węglowodanami, ale taka rybka np ułatwia odchudzanie dzięki zawartości Omega 3, a pierś z kurczaka nie ma prawie w ogóle tłuszczu.
![]() |
![]() |
#889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#890 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]()
![]() |
#891 |
Konto usunięte
|
osobiście nigdy nie głowiłam się nad dietą.
po prostu ograniczałam pieczywo, nie jadłam nic smażonego, a że ogólnie nie wiele jadam, same ćwiczenia mi wystarczały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#892 |
Zakorzenienie
|
Dobre jest też planowanie posiłków (lekkich!) z tygodniowym wyprzedzeniem, tak, żeby mieć potrzebne do nich składniki w domu. Pozwała to uniknąć sytuacji typu "a nie mam nic w lodówce, usmażę sobie frytki"
![]()
![]() |
#893 |
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1369504 0]osobiście nigdy nie głowiłam się nad dietą.
po prostu ograniczałam pieczywo, nie jadłam nic smażonego, a że ogólnie nie wiele jadam, same ćwiczenia mi wystarczały ![]() Pieczywa to już od dłuższego czasu nie jem, smażę bez tłuszczu...ale niestety jem dużo ![]() Doszłam do wniosku, że muszę wprowadzić więcej warzyw, bo po diecie proteinowej brakuje mi ich ![]()
![]() |
#894 |
Konto usunięte
|
mi się wszyscy dziwią, że potrafię wyżyć bez smażenia i pieczywa, często padają pytania: ty cokolwiek jesz?!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czytam o Laktoowowegetarianizmie wiem, że nie jecie słodyczy takich jak czekolada, bo zawierają tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ale co z lodami? kruchymi ciasteczkami czy chipsami?
pytam, bo mam nadzieje, ze dojrzałam do decyzji zostania wegetarianka, ale najpierw chciałabym sie wszystkiego dowiedziec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to uwazasz, ze czkolada tez jest dozwolona? ja wyczytałam gdzies ze ma w sobie tłuszcze zwierzęce i wegetarianie jej nie jedzą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Raczkowanie
|
czekolady??? pierwsze słysze... jedyne co w sobie zawiera to mleko, a wegetarianie je dopuszczaja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak już mówiłam to ma znaczenie tylko dla wegan. wegetarianie natomiast jedzą masło, mleko, sery i jajka.
![]() |
![]() |
#900 |
Zakorzenienie
|
no to te artykuły to jedne wielkie brednie, wegetarianie nie jedzą tylko mięsa, ryb i tego co ma w sobie żelatyne jak galaretka?
a są jakies słodycze których wegetarianie jesc nie mogą?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.