Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się! - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-02, 17:42   #871
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr
Dot.: Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!

Witajcie dziewczynki
Byłam dziś u Gina. Moja mała waży 2600. Z rozwoju dzidzi wynika, że jest to przełom 35/36 tc. Nie zdziwię się jeśli urodzę w pierwszych dniach kwietnia. Termin wyliczył mi na 5 kwietnia. Ale też nie wykluczone, że w ostatnich dniach marca. Wszystko się okaże.
Płatku coś mi się zdaje, że będę na samym końcu, ostatniusieńka ....

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-02, 18:28   #872
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kostka nie jest powiedziane, że ja urodze w terminie, w każdym razie nasze dzieci będą z pod znaku baranka Nie masz zadużej tej córci, chyba nie przekroczy dużo ponad 3kg., będziesz miała lżejszy poród Moja siostra pierwsze dziecko urodziła z wagą 4200g., to był kolos
płatek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-02, 18:38   #873
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku nie strasz - moja mała bedzie spora, choc mam nadzieje ze bedzie wazyła mniej niz 4 kilo, mam strasznego cykora - jak ja ją wypchne? Pomału zaczynam popadac w paranoje i zaczynam marzyc o cesarce (tylko nie krzyczcie).
Dzis w ramach dołowania sie poczytalam opisy porodów na forum mamo-tato i po prostu co druga dziewczyna, która rodziła naturalnie pisała ze w kulminacyjnym momencie położna albo lekarz kładli sie im na brzuchu zeby wypchnąc dzidzie - Jestem w szoku, myslałam ze takie wyciskanie siłą jest zabronione Ja nie chce czegos takiego, nie chce tez masazu szyjki, bo wszystkie napisały ze to koszmarny bol...jak przyjde na podorówke to pierwsze co to chyba powiem ze nie chce tego, tego i tego i pewnie sie wszystkim naraże na dziendobry ,

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-02, 18:54   #874
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Ha,ha...Kasiulka ja ze strachu to pewnie będe milczała, a mój TŻ będzie nimi dyrygował Ja też mam nadzieje, że mały nie urodzi się taki duży, ale jak patrze na moją wage, to aż ciarki przechodzą. Myśle, że cesarka wcale nie jest taka zła, tylko podobno nie jest to takie przeżycie jak naturalny, chodzi mi o pierwszy kontakt ze swoim skarbem. Z tego co wiem to jest zabronione kładzenie się na brzuch i wypychanie dziecka, ostanio pokazywali w TV o tym i pokazywali te biedne pokrzywdzone matki i niemowlaczki. Aż strach o tym myśleć Mam nadzieje, że tego nikt już nie robi.
Stary 2006-03-02, 19:18   #875
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Płatku masz racje pisząc że cesarka nie jest takim przeżyciem jak poród naturalny. Cieszyłam się że nic mnie nie bolało ale było mi przykro jak pokazali mi Julke tylko na sekundke i później jak leżałam na sali a dziecko było obok to byłam tak ogłuszona morfiną że nawet nie wiedziałam że Julka jest przy mnie. Po cesarce jest też czasami ciężko z karmieniem piersią. Poród wspominam bardzo dobrze ale mam nadzieje że drugie dziecko urodze naturalnie. Dziewczyny nie bójcie się bólu. Nie jest powiedziane jaki poród Was czeka może okaże się w miarę łatwy i szybko zapomnicie o dolegliwościach? Mnie też straszyli że po cesarce będzie mnie tak bolało że nie będe mogła się ruszyć a wstałam już po 7h! Nie martwcie się na zapas bo i tak nie przewidzicie tego jak będzie. Komplikacje moga zawsze się pojawić ale przecież nie musi to koniecznie was dotyczyć.

Ufff Julka po kapaniu zasnęła i nareszcie mam luz
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-02, 19:41   #876
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Dziewczyny ja jak się urodziłam, ważyłam 2600 , czyli tyle ile teraz ma moja mała i mierzyłam 55 cm. Lekarz mi powiedział, że dzidzia będzie ważyć między 3000 a 3200 i jest długa. Mój mąż ważył też około 3200 jak się urodził , więc to chyba dziedziczne.
Z drugiej strony się nie martwię, bo może faktycznie lżej będę rodzić, ale to nic pewnego . Moja koleżanka rodziła w tamtym roku. Miała okropny poród, bardzo bolesny i długi, a dziecko ważyło tylko 3 kg.
Kasiulko ja też nie pozwolę na takie wyciskanie dziecka, to jest bardzo niebezpieczna metoda i za dużo się juz na ten temat naczytałam, nawet nie ma mowy . Jest wiele innych sposobów na to by pomóc kobiecie urodzić. Z tego co wiem, to w szpitalu, w którym będę rodzić nie stosują tej metody i dzięki Bogu!!!

Stary 2006-03-03, 16:33   #877
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Witajcie mamuśki!!!
Co tam u Was? Nie pokazujecie się . Jak się czujecie? I przede wszystkim co z Malinką Czy ma któraś z Was jakieś wiadomości od Niej?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-03, 18:02   #878
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Cześć, dzisiaj miałam dzień poza domem , w końcu spotkałam się na plotki z koleżanką i odwiedziłam pracę, gdzie też nagadać się niemogłam. Fajnie jest wyjść chociaż na parę godzin, w domu strasznie mi się nudzi i dłuży. Tak mnie dzisiaj na środku chodnika złapał skurcz w obie łydki, że myślałam, że nigdzie już nie dojde. Dotychczas łapał mnie tylko w domu, straszna rzecz . Chyba przestane bez TŻ jeździć gdzieś dalej, bo nawet nie mam na kim się wesprzeć .

Nie wiem co z Malinką nic nie pisze, a ja nie chcę jej przeszkadzać, teraz pewnie myśli tylko o dziecku i sobie. Meme coś przestała z nami pisać, mam nadzieje, że jest wszystko ok.

Pozdrawiam
Stary 2006-03-03, 18:25   #879
kasiulka
Zakorzenienie

Ja tez jestem ciekawa jak tam Malina sobie radzi z dzidzią, no i czekam na relacje z porodu, mam nadzieje ze sie na nią jeszcze załapie zanim i mnie powiozą .
Chyba obniżył mi sie odrobine brzuch, dzis w nocy od niepamietnych czasow nie miałam zgagi, a i chrapanie ponoc odbyło sie bardziej subtelnie niz do tej pory . Moja ginka powiedziała ze brzuch opada na ok. 2 tygodnie przed porodem wiec to by sie nawet zgadzało .... ogolnie to tez juz mi bokiem wylazi samotne siedzenie w domu, ciesze sie jak nadchodzi weekend i moj misiek nie idzie do pracy, chyba jutro sie wybierzemy na film o papieżu, bo jak sie dzidzia pojawi to dłuuugo bedziemy miec szlaban na kino. Tylko ja sie ostatnio strasznie wzruszam i boje sie ze bede ryczała jak bóbr... po porstu nie wiem co sie ze mna dzieje, nawet niektóre gupkowate reklamy mnie wzruszają, strasznie miętka cos jestem , jak sie mała urodzi to pewnie odstawie gigantyczny lament i zagłusze własne dziecko

Oliwka
Stary 2006-03-03, 18:36   #880
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Ja nie wiem, czy brzuch mi się obniża jakoś tego nie widzę, ale też od kilku dni nie mam zgagi. Też myślałam o filmie o papieżu, ale napewno będzie długi i nie dam rady tyle wysiedzieć . Kasiulka czekam na relacje z kina . Miłego weekendu.
Stary 2006-03-04, 15:12   #881
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Dziewczyny, z chęcią chciałabym się juz rozdwoić, mimo że jeszcze troszkę czasu zostało. Moja Kruszynka ostatnio znęca sie nade mną . Tak strasznie wbija mi nóżki pod żebra, że staje się to nie do wytrzymania!!! Najgorzej jest w nocy, albo jak się zginam. Wtedy łups i od razu sie prostuję .
Brzuszek też mi się nie obniża jeszcze, ale już tuż, tuż......

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-04, 17:09   #882
kasiulka
Zakorzenienie

Kosteczko, współczuję
Ja w czasie całej ciaży doswiadczyłam moze 2-3 dni, kiedy mała dała mi mocno popalic - a to głównie przez znęcanie sie nad moim pęcherzem, ale w sumie to nie moge narzekać.
Ja z kolei boje sie tego rozdwojenia i chciałabym to odwlec, a z drugiej strony miec to juz za sobą - zeby sie tak dało to przespać albo niech mnie ktos skutecznie i tanio znieczuli - np. młotkiem w łeb .
Zastanawiam sie co z naszymi świeżo upieczonymi mamusiami -jakos zadna sie nie pokazuje, a Malina to juz chyba wyszła ze szpitala?

Oliwka
Stary 2006-03-04, 21:00   #883
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

pod koniec ciąży moja córcia tak wbijała mi nóżki w żebra że nie było mowy o dłuższym siedzeniu. najfajniejsze były miny znajomych kiedy przychodzac do nich kładłam się od razu na łóżko, prawie jak pacjent u psychologa.
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-05, 12:34   #884
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Dziewczyny mam pytanie jakie kupiłyście\kupujecie butelki dla maluszków? Ja kupiłam jedną małą z avantu i jedną dużą z canpolu i zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze jednej mniejszej . Odnośnie pampersów to kupujemy New Born, ale jaki rozmiar? Czy od 2-5kg, czy od 3-6kg? Postanowiłam dokonać ostatnich zakupów, bo coraz ciężej jest mi już chodzić . Dzisiaj znowu miałam ciężką noc, nie spałam kilka godzin i teraz cały dzień jestem nieprzytomna i znowu wróciła ta wstrętna zgaga . A co u Was ciekawego słychać? Pozdrawiam
Stary 2006-03-05, 12:51   #885
kasiulka
Zakorzenienie

Płatku, ja kupiłam butelki z Aventa, małą i dużą, bo tylko te pasują do mojego laktatora. Na razie wiecej nie kupuje. A z pampersów kupiłam małą paczkę Huggies dla noworodków, 2-5 kg która zabiore do szpitala i Jumbo Packa z Pampersa 98 szt - 3-6 kg. Nie mogę tylko wyczaic co to są te podkłady poprodowe, które mi kazali przyniesc ze sobą do szpitala. Pytałam w kilku aptekach i nie było - znają tylko te pieluchy Belli
Co do zgagi to mnie tez wróciła i chyba juz nie popusci do samego porodu, w dodatku mdli mnie okrutnie, dzis na zaserwuje sobie obiadek ryz z jabłuszkiem bo od widoku miesa robi mi sie slabo.

Oliwka
Stary 2006-03-05, 13:17   #886
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kasiulka mi właśnie takie pieluchy z belli sprzedali w aptece jak powiedziałam podkłady, więc to chyba o to właśnie chodzi Mnie też mdli na samą myśl o mięsie, a nawet ostanio mam jadłowstęt, gdyby nie mały to najchętniej nic bym nie jadła, dzisiaj tylko surówka i jajko.
Stary 2006-03-05, 13:28   #887
kasiulka
Zakorzenienie

No własnie tez tak myslałam ze to chodzi o Belle, ale jak zadzwoniłam na porodówke to mi powiedzieli ze mam przynieśc Belle i oprócz niej 5 szt. tych podkladów, ale mam ich w nosie, nie bede za tym latac po wszystkich aptekach.
Ja niestety dalej mam chcice na słodycze, szczegolnie na kakao i czekolade (byc moze z powodu magnezu, mimo ze pożeram go naprawde w ogromnych iloscach to ciagle mam kurcze nog i drgawki w oczach ). W ogole jak rano wstaje to jestem wciekle głodna, potem w ciagu dnia juz nie, ale z rana dosłownie rzucam sie na żarełko jak dzikus
Dziewczyny a swędzi Was tez tak okropnie brzuch? Ja bym sie non-stop drapała, zreszta robie to nawet przez sen - mam juz cały brzuchol podrapany prawie do krwi, jakby mnie jakis Szpon zaatakował

Oliwka
Stary 2006-03-05, 14:01   #888
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Brzuch i całe ciało przy tym, mimo smarowania kremami i balsamami. Ja biore tylko paczkę tych pieluszek z belli (10 szt.) i ewentualnie paczke podpasek. Nie mogę znaleźć koszuli, rozpinane są jakieś "babcine", a takie dla nas są nierozpinane. Właściwie to mam piżame rozpinaną, ale do porodu myślałam o koszuli, dla siebie mam już wszystko oprócz tego nieszczęsnego wdzianka . Jakie Wy kupowałyście?
Stary 2006-03-05, 14:05   #889
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cześć Dziewczyny!!!
Butelki mam z NUKA, jedną mniejszą drugą większą. Kupiliśmy 3 Jumbo paki Pampersów New Born 2 na promocji w Realu. Mam nadzieję, że na miesiąc wystarczy. . Ja się zaopatrzyłam w 20 szt. jednorazowych majtek poporodowych i 4 paczki (po 10 szt.) podkładów Belli.

Kasiulko.....oj swędzi brzuch , ale wtedy zamiast drapać to smaruję kremem i przynosi mi ulgę.

......Nie wiem co mi się chce, z chęcią zjadłabym coś, ale sęk w tym że nie wiem co . Jakieś smaki mnie ostatnio nachodzą.....

Siedzę wyprostowana przed kompem jak drut, co by nie dostać pod żebro .
Mam pełną mobilizację.....w końcu wzięłam sie za pisanie pracy mgr, wczas nie? . Ale mam wszystkie materiały i tylko muszę napisać. Akurat dwa tygodnie powinny mi starczyć .

Co do przesypianych nocek, ostatnio jest OK, prócz trzęsienia sie murów domu od mojego chrapania .

Z mamuśkami coś faktycznie rzadko, zauważyłyście że gaworzymy tu praktycznie już we trójkę (nie licząc oczywiście tiaary, naszego miłego gościa)?

A co do koszulki to mam właśnie taką zwykłą babciną , ale co tam, to tylko do szpitala....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-05, 14:19   #890
kasiulka
Zakorzenienie

A ja zaszalałam z koszulą, jesli mozna tak powiedziec i zamowiłam sobie przez internet z Italian Fashion, taką rozpinaną na guziczki różową w białe stokrotki - cudenko, a jak w niej sexi wyglądam - wielki różowy balon w stokrotki
A do samego porodu to sobie chyba zażycze dyżurnej szpitalnej bo słyszałam ze podczas porodu koszula idzie w strzępy (ja ją pewnie pogryze na sobie) no i troche mi szkoda tego różowego cuda
Kostko, powodzenia i duużo weny twórczej w pisaniu pracy

Oliwka
Stary 2006-03-05, 14:33   #891
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Kostko, powodzenia i duużo weny twórczej w pisaniu pracy
Kasiulko dziękuję . Oby zapał mnie nie opuścił.....

Stary 2006-03-05, 15:33   #892
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

czołem dziewczynki. jak sie trzymacie? z tego co widze jak najlepiej i tak trzymac. juz niedlugo zacznie sie wasz dlugo oczekiwany czas kiedy po bardzo krotkim pobycie w szpitalu znajdziecie sie w domciu wraz z waszym szkrabkiem i bedziecie go godzinami podziwiac.

jesli chodzi o podklady to jak sie nie myle chodzi o takie specjalne duze plachty ktore po porodzie podklada sie wam pod wasze piekne pupeczki. w razie krwawienia nie bedziecie brudzic poscieli tylko podklady i dlatego ich piec lub wiecej. ja na szczescie mialam to zapewnione przez szpital. a podklady belli wyrzucilam w kat szafki. w moim przypadku moglam miec zarowno majtki na tylku jak i podpaski. wspolczuje dziewczynom ktore po porodzie naturalnym musialy chodzic z tym okropnym czyms pomiedzy nogami, i tego jak lekarz zaglada sprawdzajac szwy. chociaz mi tez nie bylo za specjalnie, kiedy połozne mnie myly. no bo mialam zakaz wstawania po cesarce.
Stary 2006-03-05, 16:12   #893
płatek1
Zakorzenienie

GG do płatek1

Kostka myślisz, że aż tyle potrzeba podkładów i majtek jednorazowych? Przecież całą torbę Ci to wypełni . Ja mam jedną paczkę podkładów i majtek, mam nadzieje, że szybko nas wypiszą. Kasiulka, a Ty ile tego zabierasz?

Tiaara to musiało być krępujące być mytą przez kogoś obcego , wogóle pobyt w Polskim szpitalu to udręka dla człowieka, choć wiadomo nieunikniona .
Stary 2006-03-05, 16:30   #894
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

biorac pod uwage fakt iz bylam po cesarce i nie moglam sie ruszc ze wzgledu na szew tio zbawieniem bylo to mycie. oczywiscie nie calego ciala tylko krocza i podbrzusza. po kilku godzinach porodu cala spocona a pozniej doszlo do ciecia wiec w zwiazku z tym cieciem cale nogi i brzuch mialam cale pomaranczowe od plynu dezynfekujacego. wszystko da sie przezyc. wszystko wtedy bym zrobila aby szybciej byc w domciu. no i znalazlam sie w nim po 5 dniach. nigdzie tak sie nie zdrowieje.
Stary 2006-03-05, 16:32   #895
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

dziewczyny o co chodzi z tymi znaczkami przy waszych postach pt"zly post". szukalam nie znalazlam
Stary 2006-03-05, 19:16   #896
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez płatek1
Kostka myślisz, że aż tyle potrzeba podkładów i majtek jednorazowych? Przecież całą torbę Ci to wypełni . Ja mam jedną paczkę podkładów i majtek, mam nadzieje, że szybko nas wypiszą. Kasiulka, a Ty ile tego zabierasz?

Tiaara to musiało być krępujące być mytą przez kogoś obcego , wogóle pobyt w Polskim szpitalu to udręka dla człowieka, choć wiadomo nieunikniona .
Płatku ja zabieram 2 paczki Belli i 5 par majtasów - ale słyszałam ze majtów sie używa tylko w czasie chodzenia, jak sie leży to ponoc nie wolno bo każą wietrzyc krocze, a Belle podkłada sie pod zadek - i bardzo możliwe ze wtedy przydają sie owe podkłady o których pisze Tiaara.
A pobyt w szpitalu to dla mnie jest chyba w tym wszystkim najwiekszy stres - jak sobie pomysle np. o lewatywie, wizji porodu, kiedy stoi nad tobą kilka obcych ludzi i wgapia sie w twoje krocze, a potem te obchody (u mnie dodatkowo bedą studenci bo rodze w klinice) i jeszcze położne, które każą Ci wyciągac cycki na wierzch to normalnie aż mnie otrząsa, bbrrr

Tiaaro z tym złym postem to jest taka opcja, ze jak ktos np. nabluzga na forum to możesz takiego posta zgłosic adminowi. Ty tez masz takie cos, tylko swojego nie widzisz bo przeciez nikt nie bedzie skarżył na samego siebie
A teraz zmykam na Taniec z gwiazdami - ech, zatanczylo by sie jakiegos quickstepa

Oliwka
Stary 2006-03-05, 19:29   #897
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

Kasiulko nie jest tak jak myslisz. podczas porodu nawet nie bedziesz zwracala uwagi na to ile osob na ciebie patrzy. a co do majtek to akurat na oddziale polozniczym przedmiot zakazany. ty po zszytym kroczu masz 24 godziny na dobe wietrzyc, wietrzyc i jeszcze raz wietrzyc. tylko wszystkie dziewczyny stosuja sie do tego podczas obchodu. bo trzudno jest isc gdziekolwiek jak pomiedzy nogami masz takie podklady. lewatywa -znam gorsze rzeczy. teraz juz nie jest tak tragicznie - psik psik i prosze pania na kibelek. po porodzie naturalnym o tyle jest plus ze juz po jakims czasie mozesz isc sama gdzie chcesz. a po cesarce juz tak rozowo nie jest. minimum dwie doby jestes skazana na lozeczko. dlatego rodzic mi dziewczyny naturalnie i po trzech dobach wracac do domu.
Stary 2006-03-05, 20:59   #898
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr

Cytat:
Napisane przez płatek1
Kostka myślisz, że aż tyle potrzeba podkładów i majtek jednorazowych?.
Od kilku koleżanek słyszałam, że 3 opakowania im nie starczyły, więc wolę się zaopatrzyć niż potem ganiać męża. A takie podkłady trzeba zmieniać bardzo często, bo wiecie jak to jest kiedy taka krew ma dłuższą styczność z powietrzem......

Co do hegaru (lewatywa), to sama sobie zażyczę, bo po tym poród jest bardziej higieniczny, a po porodzie, czy w następny dzień łatwiej jest się wypróżnić, mimo że sam ten "zabieg" jest nieprzyjemny .

Stary 2006-03-06, 09:24   #899
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

mnie dziewczyny na porodowce nauczyly jednego. nie przyznawaj sie ze nie zrobilas dzisiaj kupki. jak cie nie boli to samo przyjdzie. a jak sie przyznasz to od razu lewatywka. najczesciej robia ja na zimnej lezance w lazience. od innych oddziela cie tylko kiepski parawan. niezbyt przyjemne. a i dziewczyny dowiedzcie sie czy potrzebne wam beda paski do glukonometrow. podczas porodu lub przed maz moze skoczyc i je kupic. zeby potem nie bylo ze trzeba wezwac meza z domu bo sie akurat skonczyly .
Stary 2006-03-06, 10:09   #900
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Melduje się mamuśki. Ostatnie dni do był dla mnie koszmar. W nocy z czwartku na piątek mnie i męża rozłozyła grypa. W piatek było tragicznie bóle mięśni wysoka gorączka a tu trzeba zajmować się małą. I do tego balismy się żeby jej nie zarazić więc na noc wzięła ją do siebie moja mama. Skończyło sie na tym że w sobote rozchorowała się też mama a Julka dostała koszmarnego kataru i kaszlu. Byliśmy z nią u lekarza i powiedział że jak jej nie przejdzie to nie wiadomo czy nie skończy się szpitalem Teraz jest lepiej, nie ma temperatury ale z nosa leci jej ciurkiem! Nie chce nawet przez chwile byc sama w łóżeczku więc ją non stop nosze.

Ja zużyłam w szpitalu dwie paczki podkładów. I te szpitalne to były Kasiulka chyba właśnie takie jak chcą u Ciebie w szpitalu ale nie wiem gdzie to można kupić.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości